Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Resim (http://www.hayatimdegisti.com/forum/resim/)
-   -   RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK (http://www.hayatimdegisti.com/forum/resim/3221-resim-yapmaya-baslamak.html)

jaunty 23-12-2007 10:41 PM

RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
resim yapmaya başlamak tamamen istek işidir.
işin teknik kısmı önemsiz gibi gorunsede hiç te oyle deildir.
bir sanatı icra etmek iki yolla olur.
1. yol doğustan yeteneği olup üzerine teknik eğitim alanlar
doğuştan yetenekli olsaniz bile bu konu ile ilgili dökümanları toplayıp okumadıktan sonra, çalışmadıktan sonra, uygulamadıktan sonra bir yere gelir tıkanirsiniz.

2. yol doğustan yeteneği olmayıp öğrenenler.
aslında istek olduktan ve bu işten haz duyulduktan sonra geriye sadece öğrenmek kalır.teknik işin anasıdır.
kalemi tutuşunuzdan tutunda ölçme ve oran işlemlerinden hesaplamalara ve renk uyumlarına kadar teknik işi çeşidi çok derin kapsamlı bir konudur.resime başlamak için elbetteki hepsini öğrenerek başlamak gerekmez.başardıkça ve ilgi duydukça bir değişik teknikle ilgili çalişmalara geçilebilir.

devam edicek bizden ayrılmayın :)
sevgiler


jaunty 23-12-2007 11:40 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
Öncelikle size kalemi doğru kullanma rahat çizme alışkanlığıni kazanmak için çalışmanızı öneririm.
Boş büyükçe bir kağıda bol bol paralel ve boyuna çizgiler çizin.. mümkün olduğunca rahat olun kalemi çok sıkmayın ve el hareketleriniz bilekten gevşek ve rahat olsun.. Kesik ve korkak olmayin avuç altınızı kağıda sımsıkı yaslamayın..
Daha sonra elips yuvarlak gibi keskin olmayan şekiller çizmenizi öneririm.

Eğer bu konuda rahatsaniz ve çizime başlayacaksaniz baktığınız nesneyi görerek bakmanız çok çok onemlidir.

Ondaki oranı görün.. Boşlukta ne kadar yer kaplıyor? Sagında solunda neler var? Parçaları bütünün kaçta kaçı? Tonları nasıl? Gölgeleri nerede?
Bir tabakta sekiz tane sarı elma olabilir o sekizininde eminimki renkleri bambaşkadır..kimizi simsiyah bile görünüyor olabilir..yada gölgede kalıp yarım görünüyor olabilir..çizmeye şişeden başlarsam portakalı nereye yerleştiririm.?Kağıda nasıl sığar?


Bunlara dikkat etmenizi oneririm.

Basit objeleri rahat gorebileceginiz bir yere koyun mesela herkes bir şişe ve bir meyveyle başlar.

Çizdiğiniz şişenin şişeye benzemesi; meyvenin meyveye benzemesinden çok burada onları kağıda nasıl yerleştirdiğiniz ve
şişenin mi meyveden, meyvenin mi şişeden büyük olup olmaması çok önemlidir.onları düzgünce kağıdınızdaki bulundukları zemine yerleştirebilmenizdir.bunu için kağıda ölçüm yaparak* dik ve paralel ana çizgiler koyup bunlardan faydalanabilirsiniz..

*Ölçüm,oran ve orantı işinde en basit ve cok kullanılan yöntem kaleminizi bulunduğunuz noktadan ölçüm cihazı olarak kullanmaktır..
kalemi gözünüze sabit bir uzaklıkta tutarak Şu şişe kaç kalem boyundadir? sorusuna cevap alırsınız.portakal şişenin kaçta kaçıdır? sorusuna da cevap alırsınız. sehpa ile şişenin arasındaki açıyı bile gorebilirsiniz..ve boşlukları da ölçersiniz..



öncelikle objelerin sayısını ve bulundukları zemini basit seçin. mesela sehpadaki tek şişeyle başlayın. yada portakal ile..
ve ne görüyorsanız o gerçeği çizin..hayal ürünü şeyleri varmış gibi çizmeyin.
üzüm bile çiziyorsaniz tane sayısı gerçek olmalıdır.

Ne goruyorsaniz onu çizin.. Sizin baktığınız yerden üzüm üç taneli görünüyor olabilir. o zaman onu çizeceksiniz.sizin üzümünüz üç taneli olacak...

Genelde yapılan hataya bir örnek vereyim: bir elde beş parmak vardır diye çizdiğiniz resime illaki göremediğiniz halde o beş parmağı sığdırmaya çalısırsaniz resim gerçek dışı olur.
benim elim yandan göründüğünde iki parmaklı olabilir..
ne goruyorsanız onu çizin..
bana yüzümün altından bakarsanız bir çift burun deliği bir burnumun tepesi ve belki kirpiklerimi gorursunuz göz bebeğimi biraz zor görürsünüz..görmediğiniz halde onu çizerseniz size olgunlaşmamiş ''S.Dali'' derler.
hahaha espirimde fena değildi doğrusu..

Yapmakta zorlandığınız her ne ise onun üzerine ayrıca bolca çalışın.

Bir tabureyi çizemediyseniz onu alın tek başına devirin, ters çevirin, teğeden bakın, yandan bakın heryerden tek tek çizin..onunla ilgili resimlere dökümanlara bakın..

Dudak mı çizemiyorsunuz? Dudağa yandan, üstten, önden dikkatlice bakın ve her açıdan çalışın neyi ezeber hayali çizdiğinizi görmek isteyerek bakın ve o hayali şekili kafanızdan atıp gerçeği görün.
Bu arada yüz çizmek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir..onu da belirteyim..

Doğrusal hatları olan resimlerde örneğin bir taburede, tren yolunda, koridorda perspektif vardır.
Perspektifin ise püf noktası cizgileri kağıdınızda uzattıgınızda tüm çizgilerin belirli bir tek noktada hayali de olsa birleşiyor olmasıdır..

O nokta neredeyse onu bulun..tren rayına tam ortadan ucsuz bucaksız bir yerden baktığınızı hayal edin o raylar uzakta bir yerde birleşiyor gibi dururlar..ve rayın sagı ve solundaki her doğrusal sey aslında o noktaya yönlenmiştir.
Bu konu ile ilgili ayrıntılı örnekleri size daha sonra sekilleriyle birlikte vermeye çalışacağim.
Bir fikriniz olması açısından kendimce sizi cesaretletlendireceğini umduğum temel noktaları burada anlatmaya çalıştım.. ttli3
istiyorsaniz cesaretlenmeyin canim tamam tamam teklif var ısrar yok. dl78
sevgiler
görüşmek üzere kiss3

jaunty 25-12-2007 12:19 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
ORAN-ORANTI, ÖLÇÜ(NİSPET): Resim çalışmalarında nesnelerin birbiriyle olan ilişkisine denir. Şöyleki; cisimler çizilirken yada resimleri yapılırken, ya kendi üzerinde bulunan parçalar birbiriyle kıyaslanır ya da yakınında bulunan diğer cisimlerle kıyaslanarak birbirlerine göre oranları(büyüklük-küçüklük) tesbit edilerek çalışma sürdürülerek bitirilir. Örneğin; bir şişe ile bardak resmini yan yana yapacağız. Burada ölçü birimi olarak bardağı almalıyız şişenin boyu bu bardağa göre hesaplanmalıdır. Kaç bardak üst üste gelirse şişenin boyuna eşit olur gibi (Şekil:1) basit ölçümler yaparak birbirine göre ebatları tesbit edilir.Yapılan nesnelerin eninin boyuna göre oranı, etrafında bulunan nesnelere göre olan büyüklüğü-küçüklüğü resmimizin hatasız olmasını sağlıyacaktır. Bunun için oran-orantı’nın resimde önemi çok fazla ve önemlidir. Bundan dolayı Oran-Orantının resimde ne şekilde kullanılacağını bilmemiz gerekiyor.

PERSPEKTİF:Uzaktaki cisimlerin küçük, yakındaki cisimlerin büyük olarak görüldüğü varsayılan bir göz yanılgısından başka bir şey değildir. İki çeşit perspektif vardır.

1-Renk Perspektifi

2-Çizgi Perspektifi

1-Renk Perspektifi:Uzaktaki renklerin gözle cisim arasın-daki atmosfer içersinde bulunan gazların perdelemesi nedeni ile parlaklığını kaybetmesi, soluk görülmesi yakındaki nesnelerin ise bu gaz tabakasının yoğunluğu azaldığından dolayı parlak ve canlı görülmesi şeklidir.

2-Çizgi Perspektifi:Yakındaki nesnelerin uzaktaki nesnelere göre büyük olarak görünmesi durumu-dur.Perspektifte cisimlerin görüntüsü varsayılan ufuk çizgisine göre belirlenir. Ufuk çizgisi cismin ortasından geçtiği farzedilirse cisim ortadan görünür.. Ufuk çizgisi cismin üst tarafından geçtiği düşünülürse cisim üst-ten görünür..Ufuk çizgisi cismin yer yüzeyine değdiği yerden geçtiği varsayılırsa cisim yere oturmuş alttan yukarıya büyüyen bir şekilde görülür

Derinlikle ilgili çalışmalarda üç boyuta ilişkin olan ipuçlarının beş tanesi özellikle Rönesans ressamları tarafından kullanılmış olup günümüzde de geçerlidir.

1 – Bir nesneye ait olan herhangi bir çizginin veya konturun diğer bir nesneyi kapatması
2 – Hava perspektifi: Renklerin bizden olan uzaklıklarına göre değişmesi.
3 – Çizgi perspektifi: Paralel çizgilerin sonsuzda birleşmesi
4 – Işık gölgenin dağıtılması ( ışık yönünün bilinmesi gerekir. )
5 – Boyutları hakkında geniş bilgilere sahip olduğumuz figür yada nesnelerin arka plana yerleştirilmesi

http://www.scottmcdaniel.net/drawing...ctive/cube.jpg

http://www.scottmcdaniel.net/drawing...e/5_corner.jpg

http://www.scottmcdaniel.net/drawing...ve/5_right.jpg

http://www.khulsey.com/perspective_basics_line.jpeg

suzzy 25-12-2007 12:48 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
resim yapmak kesinlikle beceriden öte istemekle olan bir şey bencede...yıllar önce resim kurslarına katılmıştım,uzun süre devam ettim bu kurslara...ama maalesef profesyonel'ce yapamadım bu keyfli işi,hiç bir zaman yeterince zamanım olmadı,ama bildiklerimide hiç bir zaman unutmadım...bir gün bu çok sevdiğim uğraşı devam ettireceğimi hayal ediyorum..

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...a_Fountain.jpg çok sevdiğim resimlerden biridir..leon bonat'ın roman kız resmi

jaunty 25-12-2007 01:04 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
Benzer duygulara deneyimelere sahibiz suzy.
Benim de uzun aralar verdiğim oldu,gerek zaman sıkıntısı gerek resim yapmaya yanaşmayan ruh halim sebebiyle..
Fakat bu iş sadece karar verip başlamakla da ilgili birsey başladığın zaman o gününü renklendiren birseyler oluyor..
Eve daha bir coşkuyla gidip işini daha bir coşkuyla yapıp,yemeğini daha bir keyifle yiyip bugun benim resim yapma günüm heyecanini tatmaktan ve o resim bitince keyifle ona bakmaktan kendini mahrum etmemeni öneriyorum.

Benim başladıktan sonra daha da devam edebilmem için en güzel bahanem paylaşmaktır,paylaşmayı birilerini mutlu etmeyi severim..
Onlara söz veririm,ve duvarlarında resimimin asılmıs olması bana ayrı bir haz verir..
Evde en kolay yapılan çalışma bana göre suluboya ve karakelem ve kolaj çalışmasıdır. kumaşları dümeleri boncukları güzel fotoğrafları toplayıp onları resimin bir köşesine yapıstırmak ve anlamlı kılmak hem resimi pratiklestirir hemde yaratıcılığını artırır.
malzemeler bir pasta malzemelerinden daha azdir firca suluboya tutkal su ve ıvır zıvır..bu kadar. wink77
Bir yerlerden başla..
sevgiler kiss3

jaunty 26-12-2007 09:27 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
http://www.postimage.org/aV3xIU9S.jpg
buradaki kırmızı çiçekli yelek ve diğer palyanço dl78 daki yeşil mavi cizgili bluzler kolaj yapıldı yani gerçek kumaş yapıştırıldı.
kolaj çalışmalı olan ilk denememdir.diğer kıyafetler benim suluboya ile olusturuldu çakılmıyor ama dimi.
sonuçta ben bu resmi pek beğenmemiş idim.
ama herkes bayılmıs idi.başarılı olmuş fena değil.. y789

jaunty 04-01-2008 12:24 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
http://img340.imageshack.us/img340/7...9d7afl9.th.jpg
http://img402.imageshack.us/img402/3...c1e5yh7.th.jpg
http://img413.imageshack.us/img413/4...cf96co5.th.jpg
http://img339.imageshack.us/img339/2...f068eg4.th.jpg

kedi sevenler için kedi çizimine bir örnek ttli3

jaunty 04-01-2008 12:56 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
http://www.postimage.org/Pq3BZR4A.jpg

işte size paintte yapmaya çalıştığım kedi resmi hadi deneyin
kalemle daha kolay tabiki

shamanic 04-01-2008 01:25 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
jaunt cim ben kalemle çizilerek yapılan 1. eskizde kini denedim gayet te şirin oldu....

kendimi ressam sandım.. arada bir trt 2 de bi amca vardı hani şu kıvır kıvır saçları olan.. onun yaptıklarını da yapmaya çalışırdım....

kendimi öyle hissettirdin bana..


teşekkür ederim canım..

ressamlar bölümüne kendisi ile ilgili bir yazı ekleyerek saygı ile anmış olalım..

http://tbn0.google.com/images?q=tbn:...xN.6405869.jpg bob ross


http://www.youtube.com/watch?v=G3P98LO8QiU

jaunty 04-01-2008 01:33 PM

Ynt: RESİM YAPMAYA BAŞLAMAK
 
teşekkurederim shamanic..Bob ross bu konudaki ilklerdendi ve onu yıllarca az seyretmedik doğru soyluyorsun..

estagfirullah bi parça ilgi uyandırdıysam ne mutlu maksat güzel vakit gecirmek o sizin içinizde mevcut olan yetenek ve güzellik.
sevgiler kiss3 sapkal89


WEZ Format +3. Şuan Saat: 04:23 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.