![]() |
Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Merhaba arkadaşlar, Bu ara Eft ile ilgilenen arkadaşlarımız yoğunlukta. Bende arkadaşlarımıza yardımcı olmak ve gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla Gary Craig'in Eft kitabından alıntıları bu başlık altında sizlerle paylaşmaya karar verdim. Dilerim faydasını görürsünüz. Sevgilerimle. actionsmile |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar EFT KISIM I EFT’nin temelleri ve eyleme sokmak için adım adım islemler. Not: Kestirmeler ve diger gelismis kavramlar EFT Kısım II’de gelistirilmistir. Ancak, ilk olarak EFT Kısım I iyice ögrenilmelidir. AÇIK MEKTUP Sahneyi hazırlayan ve bu kursun “niçin”ini anlatan bütün Duygusal Özgürlük Teknikleri öğrencilerine... “Birlikte içinizde kisisel huzur topraklarına bir köprü kuracagız.” Sevgili Dostum, Bunu, bir Salı aksamı evde tek basımayken yazıyorum. Dısarıda pencereye çarpıp yumuşak sesler çıkartarak hafif bir yagmur yağmakta ki yıl boyunca yazmanın ve film çekmenin sonunda EFT tamamlandı. “Basına çıkmaya” neredeyse hazırız. Ve bes dakika önce yanaklarımdan aşağıya gözyaşları döküldü. Ve ardından neden bu kursu yazdıgımı buldum. Anlatmak istedigim, neden oldugunu her zaman biliyordum... Ama bunu nasıl ifade edecegimi bilmiyordum. Ve artık kelimelere dökebilirim. İste hikaye... Bes dakika kadar önce is ortagım Adrienne Fowlie ile birlikte Los Angeles’taki Gazi Bakımevinde çektigimiz videoyu inceliyordum. Vietnam gazilerimizin savasın korkunç anılarından kurtulmalarına yardımcı olmak için EFT’yi kullanarak burada 6 gün geçirmistik. Bilinen duygusal bozuklukların en siddetli biçimleri arasında yer alan Travma Sonrası Stres Bozukluğu (PTSD) geçirmekteydiler. Bu adamlar her gün genç çocuklar dahil olmak üzere masum sivilleri vurmaya zorlanma, açık çukurlarda insanlara gömme ve kendi yakın arkadaslarının ölmelerini veya parçalanmalarını seyretme gibi savasın felaketlerini tekrar yasamaktaydılar. Silahlı çatısma, bombalar ve çığlıklar gece gündüz kafalarında yankılanmaktaydı. Kimi zaman, sadece ilaçlar savasın geçmis acılarını yatıstırabilmekteydi. Terliyorlar. Ağlıyorlar. Basları agrıyor ve endise atakları geçiriyorlar. Bastırılmışlar ve acı içindeler. Korkuları ve fobileri var ve kabuslar yüzünden geceleri uyuyamıyorlar. Bir çogu çok az çare bulmakla birlikte 20 yıldır terapi görüyor. VA Adrienne’i ve beni askerlerimize EFT’yi sunmak için davet ettiginde ne kadar heyecanlandığımı hala hatırlıyorum. Bu adamlara istedigimiz sekilde nasihat vermek için bizi kendi basımıza bırakmıslardı. Bu ciddi biçimde etkisiz kılınmıs adamların yasamlarında gösterissiz ama fark edilir bir farklılık sagladıysa, bir çok kisi bunu basarılı olarak görür. Aslında, çok daha fazlasını gerçeklestirdi. VA bize ödeme yapmadı. Bunun gibi bir dısarıdan yardım için bir bütçeleri yoktu. Aslında, kendi uçak biletlerimiz, otel faturalarımız, yemeklerimiz ve araba kiralarımızı kendimiz ödemek zorunda kaldık. Ama önemsemedik. Böylesine bir fırsat için çok daha fazlasını ödeyebilirdik. Her neyse, seyretmekte oldugum video bu 6 gün boyunca olanların bir özetiydi. Bir bölüm tamamen 17 yıldır PTSD nedeniyle terapi gören Rich hakkındaydı. Şunlara sahipti: ** Her gün bir çogundan kurtuldugu 100’den fazla akıldan çıkmayan savas anısı. ** 50 kereden fazla parasütle atlayarak agırlasan büyük bir yükseklik korkusu. ** Uykusuzluk... Oldukça güçlü ilaç tedavisinde bile her gece 3 veya 4 saat uyumasına yol açan. EFT’yi Rich’in üzerinde kullandıktan sonra, bu sorunların bütün izleri yok oldu. Bir çok insanda oldugu gibi, Rich bu garip görünümlü prosedürlerin ise yarayacagına inanmada zor zamanlar geçirdi. Ama bunları denemeye istekliydi. Yükseklik fobisiyle basladık ve EFT ile yaklasık 15 dakika sonra bu fobisi yok oldu. Binada birkaç kat yukarı çıkarak ve bir yangın çıkısından asagı bakarak bunu test etti. Saskınlıgına ragmen hiçbir fobik tepki göstermedi. Daha sonra, bir çok siddetli savas anısı üzerinde EFT’yi uyguladık ve bir saat içerisinde bunların tamamını etkisiz hale getirdik. Elbette bunları hala hatırlıyor, ama artık herhangi bir duygusal yük tasımıyor. Kendi basına geri kalan savas anıları üzerinde çalısması için Rich’e teknikleri ögrettik; tıpkı bu kursta size ögretildigi gibi. Birkaç gün içerisinde tamamı etkisiz hale gelmisti. Artık onu rahatsız etmiyorlardı. Sonuç olarak, uykusuzluk sona erdi ve doktorunun gözetiminde aldıgı uykusuzluk tedavisi de sona erdi. ki ay sonra Rich’le telefonda konustum. Hala sorunlardan uzak bir sekilde yasamaktaydı. Bu gerçek duygusal özgürlüktür. Acı dolu yılların sonudur. Bir hapishaneden çıkmak gibidir. Ve... Ona anahtarları verme ayrıcalıgına sahip oldum!!! Aman Tanrım, ne harika bir duygu. Bu EFT’nin sizlere olan sözüdür. İyice ögrendiginizde Rich’e olanları hem kendinize hem de digerlerine uygulayabilirsiniz. Daha sonra hepsi travmatik savas anılarına sahip olan Robert, Gary, Phillip ve Ralph vardı. Birkaç dakika içerisinde EFT üzerinde çalıstıgımız anılar için bir rahatlama sagladı. Gülümsemeleri görmek ve minnettarlıgı duymak sadece gözyaslarının ifade edebilecegi bir keyif biçimiydi. Ve ardından Anthony ile yapılan video röportajı geldi. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Anthony, bir Vietnamlı askerin elindeki AK47’yi atesleyerek içeri girecegi korkusuyla bir restoran gibi halka açık yerlere gitmeye korkacak kadar savas anılarından korkmaktaydı. Bunun sadece düsüncesi bile donup kalmasına yetiyordu. Elbette ki bunun mantıklı olmadıgını biliyordu, ama bu korkunun geçmesine yetmiyordu. İste PTSD böyle bir sey. EFT’yi kullandıktan sonra, Anthony bizimle birlikte kalabalık bir restoran gitti ve kendi ifadesiyle “bes kurusluk bir endise duymadı”. Adrienne, Anthony ve ben 200’den fazla kisinin bulundugu bu restoranda keyifli bir aksam yemegi yerken teklifsizce güldük ve sakalastık. Anthony tamamen rahatlamıstı. Korkusu yok olmustu. Ne hareket ama! Bir insanın hayatında böyle bir degisiklik yaratmak ne kadar harika bir duygu. Daha sonra, kamera karsısında yapılan röportajda bir dakikalıgına durdu ve “Yemin ederim Tanrı beni kutsadı. Sanırım sizinle karsılasmamın zamanı gelmisti.” dedi. Ve bu noktada, oturma odamda otururken, mutluluk gözyasları yanaklarımdan asagı süzüldü. Bu kurstaki insan degeri kendi zirvesini hak etmektedir. Bununla kendinizi yeni seviyelere çıkartabilirsiniz. Ve, eger istiyorsanız, bunu digerlerine yardım etmek ve süreç içerisinde kendi degerinizi büyütmek için kullanabilirsiniz. Ne kadar fazla tesekkür istersiniz? Size daha büyük bir ödül veremem. Artık bu kursu yazmadaki motivasyonumu bildiginizi umuyorum. Çünkü yemin ederim Tanrı beni kutsadı. Sizinle karsılasma zamanım geldi! Birlikte içinizde kisisel huzur topraklarına bir köprü kuracagız. Bu köprü kuruldugunda, kendinizden digerlerine duygusal özgürlügü ve neseyi yaymak için kullanabileceginiz bir ömür boyu beceri haline gelecektir. Ve bu kalıcıdır... Altın gibi. Paslanmaz veya kararmaz ya da modası geçmez. Her zaman sizin için orada olacaktır. Daha önce yüz yüze görüsmüs olmayabiliriz, bu yüzden Anthony’de oldugu gibi sizi göremeyebilir ve sıcaklıgınızı bilemeyebilirim. Tek baglantımız bu kursla sınırlı olabilir. Ama bu bir sorun degil. Ne zaman insanlar iyilestirme amacıyla bir araya gelirse, onlar Tanrı’nın isini yapmaktadırlar. Sevgi ne kadar büyük olursa olsun aradaki boslugu doldurur ve bunun meydana gelmesine yardımcı olur. Tanrı yüz yüze görüsüyor olmamızı gerektirmez. Siz ve ben duygusal özgürlüge dogru bir yolculuga çıkmak üzereyiz. Daha önce hiç yasamadıgınız bir sey olacak... Söz veriyorum. Bir sihirli halı üzerinde yanılsamayla biten bir hayali gezinti olmayacak. Gazilerimizde oldugu gibi size gerçek sonuçları vermek üzere yöneltilen bir gezinti olacak. Dogrusu korkularınızı, fobilerinizi, travmatik anılarınızı, öfkenizi, suçlulugunuzu, kederinizi ve diger bütün sınırlandırıcı duyguları basınızdan atabilme yetenegini gelistireceksiniz. Ve bu uzun yıllar süren oldukça yavas ve finansal açıdan tüketici seanslar gibi olmayacak. Genellikle, en siddetli olumsuz duygular bile birkaç dakika içerisinde ortadan kaybolacak. Ama kendimi geçecegim. Bu kursu ögrendikçe ve teknikleri kendinize uyguladıkça, ihtiyacınız olan bütün kanıtları göreceksiniz. Ayrıca sınırlamalarını da ögreneceksiniz. EFT herkes için her seyi yapmamaktadır. Ama yapacagı sey sizi saskınlıga ugratacaktır. Uzun yıllardır bunu yapmama ragmen beni hala saskınlıga ugratmakta. Aklıma gelmisken, EFT bu yazıda kapsanandan çok daha fazlasını yapmaktadır. Ben burada sadece kapagı bir parça araladım ve içeriye bakmanıza izin verdim. Geri kalanı siz sayfaları çevirdikçe belirecektir. Saygılarımla, Gary H. Craig |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Yasal Yazılar Önemli... Lütfen dikkatlice okuyunuz. Sagduyunuz size EFT’den olumsuz yan etkiler dısında bir sey beklememenizi tavsiye edebilir. Bunun nedeni sunlardır: - Cerrahi prosedürler yok. - İgneler yok. - Hap veya kimyasallar yok. - Vücudu itme veya çekme yok. Bunların yerine vurusu, mırıldanmayı, saymayı ve gözlerinizi çevirmeyi kapsayan bazı nispeten zararsız prosedürler var. Su ana kadar 100.000’den fazla kisi EFT’yi kullandı ve sikayetlerin sayısı %1’in oldukça altındadır. Bazen kimileri bir parça mide bulandırıcı oldugunu ve bazıları da kendilerini “daha kötü hissettiklerini” bildirmektedir. Bu raporların seyrek olması yüzünden sorunu aslında EFT’nin yaratıp yaratmadıgı bilinmiyor. Bu arada, bazı insanlar önemsiz bir sekilde kendi özel sorunlarından bahsederek mide bulandırıcı veya “daha kötü olduklarını” hissetmekteler. EFT’yle tanısmıs olsunlar veya olmasınlar bunu yapacaklardır. EFT hala baslangıç asamalarındadır ve ögrenecegimiz çok fazla sey var. Bu yüzden, EFT’nin kullanılmasının bazıları için zararlı olması mümkündür. Bundan dolayı, hala deneysel asamada oldugumuzu varsaymalı ve EFT’yi tedbirli bir sekilde kullanmalısınız. Bu satırların arasına, EFT e-mail destek listesine göndermis oldugum bir mesajı asagıda ekliyorum. Dikkatli bir sekilde okunmalıdır. Ait olmadıgınız bir yere gitmeyin. Herkese merhaba, Bu önemli bir mesajdır ve “dogruyu bulmak” için saatlerce yazdım. Burada söyleyecegim sey kesinlikle sagduyu ile ilgili ve %99’unuz ne söylemem gerektigini zaten anlıyorsunuz. Ana nokta sagduyuyu EFT ile birlikte kullanmamız gerektigi ve bunu yapmak için uygun deneyime sahip olmadan önce ciddi meseleleri insanlara uygulamamamızdır. Bu prosedürlere olan büyük merakımız büyük ilgiye neden olurken, bu büyük ilgiyi bazı sagduyu uyarılarına karsı zihnimizde tartmalıyız. Meselenin her iki yönünü de açmama izin verin. Birincisi, insanların büyük bir çogunlugu için EFT’nin (ve bir çok kuzeninin) zevkli bakıs açılarından birisi çok az veya hiç agrı olmadan uygulanabilmesidir. Nazik dogası sayısız psikologun bu konu hakkında kitaplar yazmaya yöneltmis ve böylece herkes bu prosedürlere erisebilmistir. Neden olmasın? Bir çok mesele hakkında çogu zaman dönüsebilir olan bu araçlara herkesin erisimi reddedilmeli ve bir çok insan için neden uygulanması hassas ve kolaydır? Örnek olarak sunu dikkate alın... Terapistler rutin olarak hastalarına evde kullanım için süreci ögretirler. Ögretmenler bunu ögrencileriyle birlikte kullanmak için ögrenirler. Antrenörler bunu sporcularıyla birlikte kullanmak için ögrenirler. Ebeveynler bunu çocuklarıyla birlikte kullanmak için ögrenirler. Doktorlar bunu hastalarıyla agrı yönetimi için ögrenirler. Mesaj pratisyenleri daha uzun ve daha dayanıklı sonuçlar için kendi mevcut prosedürleriyle karıstırırlar. Ruhsal liderler bunu ihtiyacı olanlara uygularlar. Siropraktörler, akupunkturcular ve homeopati pratisyenleri kendi uygulamalarını arttırmaktadır ve bunu hastalarına kendilerinin kullanabilecegi sekilde ögretirler. Ve bu böylece devam eder... Su anda ne kadar vurus heveslisinin bu prosedürleri baskaları adına kullandıgından emin degilim, ama bunun 100.000’i astıgını ve muhtemelen dünyada 1 milyon kereden fazla uygulandıgını tahmin edebilirim. 1- Önemli sonuçlar elde edilmese ve 2- Algılanan tehlikeler veya olumsuz yan etkiler en az seviyede olmasa bu elbette ki gerçeklesmezdi. Hiçbir deneyimli EFT uygulayıcısı önemli sonuçlar gördüklerini inkar edemezken, kimi zaman ciddi olabilecek yan etkilerin bulunabilecegini çogu kisi farkında degildir. Açıklamama izin verin. Bazen insanlar çift kisilik, paranoya, sizofreni ve diger akıl bozuklukları gibi ciddi psikolojik sorunlar gelistirecek kadar kötü derecede travma yasamıs ve/veya iskence çekmislerdir. EFT bu ciddi durumlarda bile yardımcı olabilirken, SADECE BU BOZUKLUKLARDA DENEYİME SAHİP OLAN BİR NİTELİKLİ PROFESYONEL TARAFINDAN BU DURUMLARDA UYGULANMALIDIR. Neden? Çünkü bu hastaların bazıları kontrolden çıkabildikleri duygusal bosalmalar yasayabilirler. Bu duygusal bosalmalar sırasında kendileri ve digerleri için zararlı olabilirler ve sakinlestirilmeleri veya hastaneye kaldırılmaları gerekebilir.Bu, vurus prosedürleri için ne kadar istekli olursa olsun kesinlikle acemilere uygun bir sey degildir. Bu arada aklıma gelmisken, aslında vurusun bu duygusal bosalmalara neden oldugunu veya bu sorunları hızlandıran seyin sadece kisinin sorun çıkaran hafızası oldugunu bilmemekteyiz. Yine de, bu alanlarda deneyiminiz yoksa lütfen ait olmadıgınız yere gitmeyin. Bu duygusal bosalmalar ne sıklıkta meydana gelmektedir? Bir psikiyatr hastanesinde oldukça yaygındır. Günlük yasamda nadirlerdir. Yakın bir zamanda çok çesitli duygusal sorunlarla ugrasan birkaç usta vurusçuyu aradım ve 1.000 hastadan 1’den azının böylesine siddetli bir duygusal bosalma yasadıgını ögrendim. Bu en az yüzde sadece bakıs açısı olarak verilmistir. EFT uygulayıcılarının “sıra dısı davranması” ve “ait olmadıkları yere gitmesi” anlamına gelmemektedir. Aksine, bir acemi EFT uygulayıcısı sagduyusunu kullanmalı ve KENDİ KAPASİTESİ VEYA EGİTİMİNİN ÖTESİNDEKİ RAHATSIZLIKLARI KESİNLİKLE YATISTIRMAYA ÇALISMAMALIDIR. “Bunu her seyin üzerinde deneyin!” tabirimle bilinirim. Bu tabir EFT el kitabında, EFT Kursu ve web sitemizde de vardır. Bunun amacı EFT’nin olasılıklarına zihinlerimizi açmaktır. Sorumsuz hareketler için bir izin anlamına gelmemektedir. *nsanlar bunu makul bir baglam içerisinde yorumlamakta ve birinin Empire State binasının üzerinden uçması için EFT’yi kullanmamaktadır. Bazı durumlarda, EFT uygulanan kisiler kendi sorunlu anılarını hatırlarken normal gözyasları veya diger üzüntü biçimlerine sahip olabilirler. Diger durumlarda, bazı fiziksel agrılar, en azından geçici olarak, “daha kötüye gidebilir”. Uzman ve deneyimli profesyoneller bu tepkileri normal olarak karsılayacak ve çözümleri için EFT’yi uygun bir sekilde uygulayacaklardır. Tekrar belirtmek gerekirse, bu tepkiler meydana geldiginde sagduyu hüküm sürmelidir. EFT’yi uygulayan kisi buna vakıf degilse, hastayı daha fazla deneyime sahip birine göndermelidirler. Sevgiyle kucaklıyorum, Gary |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Bundan dolayı, asagıdaki sagduyu ifadeleri aramızda bir yasal sözlesme teskil etmektedir. Lütfen ifadeleri dikkatli bir sekilde okuyunuz. ** Adrienne ve ben psikolog veya terapist degiliz ve hiçbir yetkimiz veya Stanford’daki mühendislik derecemin haricinde üniversite ortamında hiçbir resmi egitimimiz yoktur. ** Kisisel Performans Koçlarıyız ve misyonumuz baskalarının kisisel performans araçlarına dikkatini çekmektir. ** Arastırmamız ruhsaldır ve bundan dolayı her ikimizde papazlıga atanmıs papazız. Bu kurs, oldukça etkileyici bir kisisel gelistirme aracının kapsamlı gösterimi seklindedir. Psikoloji veya psikoterapi egitimi degildir. ** Bu sözlesmenin diger sartlarına tabi olarak, EFT’yi kendiniz veya baskaları için kullanabilirsiniz. ** Adrienne ve ben bu tekniklerle yapmıs oldugunuz seylerden dolayı sorumluluk almamaktayız ve almayacagız. Bundan dolayı... ** Hem kursu alırken hem de sonrasında kendi duygusal ve/veya fiziksel iyiliginize dair tam sorumluluk almanız gerekmektedir. ** Ayrıca EFT’de yardımcı oldugunuz veya EFT ögrettiginiz kisilere yol göstermeniz ve duygusal ve/veya fiziksel iyiliklerine dair tam sorumluluk almanız gerekmektedir. ** EFT ile yardım etmek istediginiz veya EFT ögrettiginiz kisiler tarafından yapılan hak taleplerine karsı Adrienne’i, beni ve EFT ile ugrasan digerlerini beri kılmayı kabul etmelisiniz. ** Bu teknikleri vasıflı bir terapist veya doktor gözetiminde kullanmanız gerektigini vurgulamaktayız. ** Sagduyunuzun uygun olmadıgını söyledigi bir sorunu çözmek için bu teknikleri kullanmayınız. Yukarıda anılanları kabul etmiyor veya bunlara uygunluk saglayamıyorsanız, lütfen bütün bu malzemeleri hemen tekrar paketleyin ve geri ödeme almak için gönderin. Aksi takdirde, bir sözlesmemiz var ve ben sizin buna uymanızı bekliyorum. Yukarıdaki sagduyunun oldukça farkındayım ve sizinle 12 yasında biriymissiniz gibi konustugumu düsünüyorsanız özür dilerim. Bunu sadece avukatlarım ısrar ettigi için yapmaktayım. Yeterince konustum. İlerleyin. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Şimdi çok yoruldum. Henüz Eft'ye giriş yapamadık ancak yarın alıntılara devam edeceğim. Bugünlük ara veriyorum. Sevgilerimle. actionsmile |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Bu Kurstan Neler Beklemelisiniz Duygusal Özgürlük - Sadelik - Saglıklı Süphecilik - Vaka Hikayeleri - Tekrarlama Duygusal Özgürlük Belki de bununla ilgili olarak biraz daha alçakgönüllü olmalıyım, ama EFT’nin dünyanızı çarpıcı bir sekilde degistirecegini düsünmekteyim. Bu noktada bir parça esnek gözüktügünü biliyorum, ama bu teknikler Bagımsızlık Bildirgesi ile önem açısından yarısabilirler. Bazıları için bunlar Bagımsızlık Bildirgesidir. Bagımsızlıktan kastım olumsuz duygulardan özgürlüktür. Gelismenizi ve sizi kapasitenizi gerçeklestirmekten alıkoyan gizli engelleri asmanızı saglayan sey özgürlüktür. Yıllar süren kendinden süphe etmeden veya konusma yapma isteksizliginden veya sevilen birinin kaybından duyulan üzüntüden veya öfkeden veya tecavüz ya da diger iskence biçimlerini kapsayan olumsuz anılardan özgürlügü kastediyorum. Daha fazla gelir kazanma, bu is konusmalarını yapma, yeni bir ise baslama, golf puanınızı arttırma, kilo verme, insanlarla rahatlıkla yakınlasma veya bir konusmacı, sarkıcı ya da komedyen olma özgürlügünü kastediyorum. Bu hapları kullanmanıza, alkol almanıza, bu sigaraları içmenize veya buzdolabını talan etmenize neden olan endiseden özgürlügü kastediyorum. Sevgiyi kolaylıkla ifade edebilme ve bu gezegende incelikle ve güvenle yürüme özgürlügünü kastediyorum. Siddetli korkulardan veya fobilerden veya endiseden veya panik ataklardan veya travma sonrası stres bozuklugundan (PTSD) veya bagımlılık yaratıcı tutkulardan veya depresyondan veya suçluluktan ve bunlar gibi seylerden özgürlügü kastediyorum. Daha önceden de söyledigim gibi, EFT’nin dünyanızı çarpıcı bir sekilde degistirecegini düsünmekteyim. ** EFT’de uzun, asırı fazla süren “bana hayat hikayenizi anlatın” özelligi yoktur. ** Hap yoktur. ** Acı vererek iyilestiren geçmis travma olayları yoktur. ** Aylar veya yıllar sürmez. ** Kısa bir sürede gerçeklesir ve genellikle birkaç dakika içerisinde yapılır. İnsanlar genellikle kalıcı olarak basit bir sekilde kendi duygusal agırlıklarının ötesine geçerler ve yasamlarını daha etkin bir sekilde devam ettirirler. EFT, vücudun enerji sistemindeki dengesizliklerin kisinin psikolojisinde derin etkilere sahip oldugu bulgusuna dayanmaktadır. Vücudun belirli noktaları üzerine vurarak bu dengesizliklerin düzeltilmesi genellikle hızlı çarelere yol açar. Hızlıdan kastım bir çok sorunun birkaç dakika içerisinde yok olmasıdır!!! (Bu özellikle sorunları yasamınızdaki belirli olumsuz olaylara indirgediginizde olur. Daha fazlasını sonra verecegim.) Bu, tekrarlı bir sekilde bu kursta dahil edilen vaka hikayelerinde ve canlı seanslarda gösterilmistir. Bazı sorunların çözümü daha uzun sürebilir, belki iki veya üç kısa seans. En zor olanları birkaç günden birkaç haftaya kadar süre gerektirebilir. Neyse ki bunlar azınlıktadır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Sadelik Bu kurs size bu bulgularla ilgili bütün karısıklıkları ögretme iddiasında degildir. Bu yüzlerce sayfa sürer ve kuantum fizigi ve morfogenetik alanlar gibi oldukça teknik alanları arastırmayı gerektirir. Bunların tamamını burada kısalttık ve her günkü vatandas için basit, oldukça ise yara bir yorumunu sagladık. Bu kursun alınması bir arabayı sürmeyi ögrenmeye benzer. Nasıl süreceginizi ögrenmek için bir otomobilin bütün fizik, kimya, mühendislik ve matematigini bilmeniz gerekmez. Ama gaz pedalı, fren, direksiyon ve vites kolunu bilmeniz gerekir. Bu temellerle bir çok yolda kolaylıkla arabayı sürebilirsiniz. Buradaki amacım oldukça karmasık bir konuyu birkaç basit, anlasılması kolay prosedüre (gaz pedalı, fren vs.) indirgemektir. Bunları ne kadar kısa ve özlü yapabilirsem ögrenilmeleri ve kullanılmaları o kadar kolay olacaktır. Ve bedelini ödediginiz kisisel performansınızı gelistirmek için kullanımı kolay, güçlü bir prosedür. Bundan dolayı, bu kurs kavranması kolay örnekler, resimler ve metaforlarla çekici bir hale getirilmis ve böylece EFT sürecinin her bir parçası anlasılır ve açık olmustur. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Saglıklı Süphecilik İnsanların inançlarını bozması nedeniyle genellikle süphecilikle karsılasan bir yeni bulus. Ve EFT psikoloji ve duygusal iyilestirme hakkındaki neredeyse bütün inançları hiçe saymaktadır. “Zor” duygusal sorunlar için bazı çevrelerde hızlı çareler imkansız olarak düsünülür ve bunu hızlı bir sekilde yapmayı amaçlayan kisiler sarlatan olarak nitelendirilir. “Bununla birlikte”, inanç “bu seylerin insanların içinde köklestigi ve bu nedenle iyilestirilmesinin uzun bir süre alması gerektigi” yönündedir. İnançlar oldukça güçlüdür. Bunlar için savasırız. Bunlar için anıtlar yaparız. Tıp, psikoloji ve politika sistemleri bunlar üzerine kuruludur. Ancak ne yazık ki kimi zaman bunlar dogru degildir. Biz sadece öyle olduklarını düsünürüz. Kimi zaman peri masallarına inanırız. Önceki sayfalarda verilen sözlere olan tepkiniz “iyi olamayacak kadar gerçek” veya benzeri bir sey içeriyorsa, muhtemelen daha simdiden inançlarınızı bozdum. Bu saglıklı ve beklenen bir seydir. Yeni fikirler dikkatli incelemelere tabi olmalıdır. Bu, uzun vadede bunları daha kuvvetli kılar. Elinizde önemli bir bulus tutuyorsunuz. Sizin de göreceginiz gibi, bilimsel ilkelerin en saglamına dayanmaktadır. “Geleneksel bilgelikten” çarpıcı olarak çok farklı olması nedeniyle, sürekli olarak ve anlasılabilir bir sekilde süphecilikle karsılanmaktadır. EFT bunda tek basına degildir. Diger bulular da aynı tutumlarla karsılasmıstır. Asagıda tarihten bazı alıntılar bulacaksınız: “Havadan agır uçan makineler imkansızdır.” Lord Kelvin, Bilim Dernegi Baskanı “Kesfedilecek her sey kesfedilmistir.” Charles H. Duell, ABD Patent Ofisi Yöneticisi, 1899 “Hassas ve sorumlu kadınlar oy vermek istemez.” Gover Cleveland, 1905 “Atom gücünü kullanmaya baslayacak olan insan yoktur”. Robert Milikan, Fizik alanında Nobel Ödülü kazanmıs biri “Aktörlerin konusmasını kim duymak ister?” Harry M. Warner, Warner Brothers Pictures, 1923 Her ne kadar süphecilige sahip olmasanız ve benim yaptıgım gibi çabuk ve hevesli bir sekilde bunu kabul etmeseniz de, yardım etmeye çalıstıgınız diger kisilerden daha fazla süphecilige sahip olacaksınız. Bunu nasıl bilecegim? Yılların getirdigi deneyim. Ancak, bu süphecilik elestirilmemelidir. Ama anlasılması gerekir, çünkü EFT’ye iliskin olarak bazı benzersiz özellikleri vardır. İste bir örnek. Bir çok durumda bu teknikleri (yeni gelenlere) seyircilerin arasından 5 veya 10 gönüllü ile sahnede gösterdim. Birkaç dakika içerisinde, en az %80’i fiziksel veya duygusal sorunlarda belirgin önemli azalma veya tamamen yok olma yasadılar. Korkular dindi, bas agrıları geçti, nefes alıp verme çözüldü ve duygusal travma yok oldu. Daha sonra seyircilere sordum, “Buna kim süphecilikle yaklasıyor?” ve her zaman oldugu gibi ellerin en az yarısı kalktı. Daha sonra bu insanlardaki degisikliklerin gerçek oldugunu düsünüp düsünmediklerini sordum ve her zaman oldugu gibi degisikliklerin gerçek oldugunu kabul ettiler. Bununla birlikte, degisiklikleri yasayan insanlar genellikle benim tanımadıgım kisiler ve seyircilerin arkadasları. nsanların dürüst bir sekilde anlattıklarını biliyorlar. Onlara sordum, “Peki neden süphecisiniz?”. Ver ardından neden bunun ise yaradıgına iliskin nedenlerle onları yaylım atesine tuttum... ** İnsanları hipnotize ettigim söyleniyor. Bu ilginç, çünkü hipnoz hakkında hiçbir sey bilmiyorum... Ve insanların hiçbiri bu nedeni sunmadı. ** Bana bunun sadece olumlu düsünme oldugu söylendi. Daha önce olumlu düsünmenin bu kadar hızlı bir sekilde degisiklik yarattıgını hiç görmemis olmalarına ragmen. ** Bana insanların sadece sorunlarının üstesinden gelmek istedikleri söylendi. Bu sadece bir “sorun hakkında düsünme” durumu. Peki neden o zaman sahneye çıkmadan önce sorunlarının üstesinden gelmediler? ** Bana bunun devam etmeyecegi, çünkü “çabuk onarım” diye bir sey olmadıgı söylendi. Diger rahatsızlıkları “çabuk onarmak” için penisilin gibi ilaçlar kullanıyorlar. ** Bana vurus tekniklerinin insanların zihinlerini sorunlarından uzaklastırmak oldugu söylendi. Bu, EFT’nin ise yaraması için insanların sorunlarını “açma” gereksinimini göz ardı eder. Ve simdi bu fenomen hakkında gerçekten etkileyici sey... Verilen nedenlerin hiçbiri EFT’yi içermemektedir. EFT bir sekilde olasılıklar listesinden çıkartılmıs! Ne garip bir tepki. Bu açık faydaları gördükten sonra insanların süreci daha iyi anlamak için tekniklerin ne sekilde ise yaradıgı ile ilgili soru bombardımanına tutacagını düsünebilirsiniz. Aksine, süreci görmezden gelmekte ve baska açıklamalar sunmaktadırlar. Bana ne oldugunu sormuyorlar. Bunun yerine bana ne oldugunu söylüyorlar. Her biri kendi bilgi çantalarına ulasıyor ve “dogru” olduklarına inandıkları seyle gerçeklesen seyi deneyimliyor ve baglantı kuruyorlar. EFT (henüz) bu çantada degil ve bu yüzden baglantıyı kurmakta güçlük çekiyorlar. Artık birkaç yüzyıl önce bilim adamlarımızın dünyanın düz olduguna inanlara dünyanın yuvarlak oldugunu söylediklerinde nasıl hissettiklerini biliyorum. Neredeyse hiçbir zaman birisi çıkıp bana “Evet, aynı sizin söylediginiz gibi. Onlar sorunlarını açarken siz onların enerji sistemini dengelediniz ve böylece nedeni giderdiniz.” demiyor. Su anda olanda bu. Ve son yarım saatimi seyirciye neyin olabilecegini anlatmakla geçirdim. Bu insanların sahnede oldukları birkaç dakika süresince meydana gelen tek sey buydu ve degisiklikleri getiren tek sey yine buydu. Bunun hakkında elestirel olmaya alıskınım ve insanların kavgacı, inatçı veya ahmak olduklarını düsünürdüm. Kendime sorardım, “Bu kadar belirgin bir seyi nasıl göremezler?” Ancak daha sonra, bu tepkinin yasamlarının her adımında olması nedeniyle kavgacı, inatçı veya ahmak olmadıklarını fark ettim. Otobüs soförü veya doktor olmaları önemli degildi. En yakın arkadaslarımdan bazıları bu güzel sonuçları basit bir sekilde “bir bahane öne sürerek makul gösterebilir” ve sürecin “ahmaklıgı”na gülebilirlerdi. Çogu zaman degisiklikleri yapan kisiler bile bu degisikligi yaratan sey olarak bir baska seye inanır. Ve bu genellikle yakın bir zamanda meydana gelen bir deprem veya maaslarına yapılan zam gibi tamamen alakasız bir seyler olur. Aslında, meydana gelen degisikligi veya bunun EFT uygulanırken gerçeklestigini inkar etmezler. Sadece bunun vurus teknikleri ile olan baglantısını kuramazlar. Onlar açısından bu hesaba katılmaz. Bir anlamı olmaz. Baska bir açıklaması olmalıdır. Bu prosedürleri ilk aldıgım kisi olan Dr. Roger Callahan bunu APEX sorunu olarak adlandırmaktadır. Tekrar ediyorum, bu elestirilemez. Ama, bunun çok sık bir sekilde meydana gelmesi nedeniyle gözlemlemek ve anlamak önemlidir. Aslında, bir çok insan bunu yasar ve sizinde bunların arasında olmanız yüksek bir olasılıktır. Bu nedenle size bunu söylüyorum. Bunun farkında olmazsanız “bir bahane öne sürerek mazur gösterebilir” ve sırtınızı duygusal özgürlüge ve onun sundugu bir ömür boyu faydaya çevirebilirsiniz. Süpheciligin bir baska nedeni ise EFT’nin garip gözükmesidir. Gerçekten garip. Bu teknikler kendinizle konusmanıza, gözlerinizi çevirmenize ve vücudunuzun çesitli yerleri üzerine vururken bir sarkı mırıldamanıza neden olacaktır. Bir çok insanın bildigi gibi psikolojiye uzaktan bile benzemiyorlar ve inanç sisteminin oldukça dısında olabilir. Ancak, arkalarındaki mantıgı bir kez anladıgınızda bu teknikler açık bir hal alır. Ve bunları neden daha önce bulmadıgınızı düsünebilirsiniz. Söylendigi gibi ilginç bir yanı vardır. İse yaramaları için bu tekniklere inanmanız gerekmez. Bazı insanlar hatalı bir sekilde EFT’nin insanlar ona inandıgı için sonuç verdigi kararını verirler. Bu oldukça tuhaf bir karardır, çünkü genellikle süpheci olan kisiler tarafından verilmislerdir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Vaka Hikayeleri Bir çocukken beyzbol çok ilgimi çekerdi ve New York Yankees’in orta sahasında oynamayı isterdim. Sopayla topa vurmak çok kolay görünürdü. Sadece kale isaretinin orada durur ve size dogru fırlatıldıgında topa vurursunuz. Topa vurmak bir beceridir ve uzmanlasmak için deneyim gerektirir. Ne kadar fazla hızlı top, kavis ve kayma görürseniz o kadar iyi olursunuz. Aynısı EFT için de geçerlidir. EFT’nin mekanigini ezberlemek kolaydır. Uygulamakta bir o kadar basittir ve birkaç denemenin ardından mekaniklerde uzman haline gelebilirsiniz. Ancak, bunda uzmanlasmak istiyorsanız, becerinizi mükemmel bir hale getirmek için EFT kursundaki kasetleri ve diger kaset setlerimizi özenli bir sekilde çalısmanız ve çesitli sorunlarda (hızlı toplar, kavisler, kaymalar) denemeniz gerekmektedir. Kısaca, bu el kitabında gördügünüzden çok daha fazla egitim ve deneyime ihtiyaç duyacaksınız. Belki de EFT’yi kullanırken karsılasacagınız en büyük sınır bunu ne kadar yapabileceginizdir. Bu kursta sizi vaka hikayeleriyle doldurmamın sebebi bu. Bunları bu el kitabında yazılı olarak bulacaksınız. Daha da önemlisi, videolarda bunlardan saatlerce var ve ses kasetlerinde ise çok daha fazlası. Bu kasete alınan seanslar, EFT’yi yazılı sayfalardan çıkartmaları ve gerçek yasamdaki etkinligini göstermesi nedeniyle bu tekniklerde uzmanlasmanız açısından kritiktir. Lütfen bunları ayrıntılı bir sekilde çalısın. Gerçek insanlar ve gerçek sorunlarla yapılmıs olan gerçek hikayelerdir ve ufkunuzu genisletebilirler. Bazı kisilerin ömürleri boyunca süren sorunlarından bir anda kurtulmalarına ve bazılarının da ısrar gerektirdigine sahit olacaksınız. Bazı siddetli duygusal sorunlarda EFT’nin uygulandıgını duyacak ve kasette eriyip gittiklerini seyredeceksiniz. Ayrıca, tamamen yok olmayan bazı kısmi rahatlamalar göreceksiniz. Kısaca, bu kasetler size mekanik EFT’den uzmanlıga mezun olmak istiyorsanız gerçek deneyim ve gerekli geçmisi saglayacaktır. Sizi bu kadar çok vaka hikayesine bogmamın bir baska sebebi ise süpheci olamayacagınız kadar çok kisinin EFT’yi kullanarak çarpıcı degisiklikler yasadıgını size göstermek istememdir. En saglam sekilde yerlestirilmis olan süphecilik bile bu belirgin kanıt barajına dayanamayacaktır. EFT oldugunu söyledigim her sey ve çok daha fazlası. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Tekrarlama Tekrarlamaya çok fazla inananlardanım. Dünyada en çok onurlandırılan ögretme aracıdır ve devamlı olarak bunu kullanırım. Bir seye ne kadar maruz kalırsanız o kadar iyi ögrenirsiniz. Bu nedenle bu kursta bu fikirlere bir çok bakıs açısından varısımı duyacaksınız. Bir düsünceyi tekrar tekrar duymaktan yorgun düserseniz mütesekkir olun. Bu, o düsünceyi ögrendiginiz ve sizi sıkacak kadar iyi ögrendiginiz anlamına gelmektedir. Bu, bir düsünceye sadece bir kez maruz kalmak ve hafızanızın derinliklerine almamanızdan çok daha iyidir. Bu tekniklerin yasam kaliteniz üzerindeki büyük önemi nedeniyle, bu son derece önemli düsünceleri evde çalmazsam size utanç verici bir zarar vermis olurum. Bu yüzden... Tekrar ediyorum... Bu kursta tekrarlamalar bekleyin. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar tesekkürler zerynthia iyiki varsın devamını bekliyorum emegine yüregine saglık hergünün huzur dolsun... |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar EFT’nin Arkasındaki Bilim Bir Mühendisin Psikoloji Bilimine Bakışı Bu kurs Stanford’lu bir mühendis tarafından yazılmıstır. Adımın önünde uzun bir unvan listesine sahip olan bir psikolog degilim. İnsanlar bana Gary veya Dr. derler. Geleneksel bir düsünürseniz, bu sizi sıkabilir. Buna ragmen, bir mühendisin psikoloji alanına girmesinin ne anlamı olabilir? Fizik bilimleri ve akıl bilimlerinin ortak bir yanı yoktur. Bu gerçektir. Ancak 40 yıl önce insanın yasam kalitesinin dogrudan duygusal saglıgı ile iliskili oldugunu fark ettim. Duygusal saglık özgüvenin altındaki temeldir ve özgüven de yasamın her adımında basarının sıçrama tahtasıdır. Bu yeni bir düsünce degildir. Neredeyse herkes bunu kabul eder ve kendine yardım bütün büyük kitapçılardaki konuyla ilgili kitaplarda tomurcuklanmaktadır. Bir çok insan bu düsünceyi kabul eder ve bununla ilgili bir kitap okur veya bir seminere katılır. Ancak ben bunu oldukça ciddi olarak ele alıyorum. Bu dünyada yasadıgım sürece bunu kendim ve baskaları için keyifli bir deneyim haline getirebilirim. Bu nedenle, insanlara buna iliskin olarak yardımda bulunabilecek araçları aramak için 40 yılımı verdim. Yüzlerce kitap okudum ve seminerler ve kasetler için binlerce dolar harcadım. “Büyük hikaye” pesindeki bir gazetecinin hevesiyle bulabildigim her seyi takip ettim. Neyin ise yaradıgını bulmak için her çesit psikiyatr, psikolog ve psikoterapistle görüstüm. Ve su ana kadar, EFT kisisel gelisim için buldugum en sasırtıcı, en ödüllendirici ve en etkili araç oldu. Adını hak ediyor ve gerçekten de olumsuz duygulardan özgürlük saglıyor. Ama ben kendimi asıyorum. Bu ustaca yapılmıs olan kesfi sizlere tanıtmak için önemli bir temel olusturmaları nedeniyle arastırmamın bazı dönüm noktalarını takip etmek istiyorum. İlk olarak, lütfen bir mühendis olarak egitimimi hiçbir zaman resmi olarak kullanmadıgımı anlayın. Her zaman insanlara yönelik meslekler seçtim ve aynı zamanda her an bir Kisisel Performans Koçu olarak gerçek tutkumun pesinden gittim. Ancak bu bilimsel egitimim tarafından etkilendigim seklinde anlasılmamalıdır. Aslında, bu egitim beni bir çok kisisel performans aracına yöneltmistir. Görüyorsunuz iste, mühendislik tam bir bilimdir. Oldukça pratiktir. ki artı iki dörde esit olmalıdır. her seyin bir nedeni vardır. Bir mühendisin düsüncesinde mantık hüküm sürer. Bu yüzden, kisisel gelisim araçlarını aramaya basladıgımda bu kafa yapısını da yanıma aldım. Bana göre bir araç mantıklı olmalıdır, pratik olmalıdır, bilimsel olmalıdır. Kısaca, gerçek dünyada ise yaramıyorsa ilgilenmedim. Böylece psikoloji hakkında kitaplar okumaya ve seminerlere katılmaya basladım. Bu, yapılabilecek olan “mantıklı” seydi. Ama psikoloji benim için bir bilmece gibiydi. Bir mühendis olarak kullandıgım aynı mantık ve hassasiyetle bakıyordum, ama bir türlü olmuyordu. Psikoloji olarak ilinen yerlesmis gelenegi arastırarak geçen uzun yıllardan sonra size mühendislik bilimi ve psikoloji biliminin birbirleriyle az bir iliskiye sahip oldugunu temin edebilirim. Yüzeysel olarak, psikoloji oldukça bilimsel gözükmektedir. Amerika’da neredeyse bütün önemli üniversitelerde psikolojik konuları arastırmaya adanmıs laboratuarlar vardır. Teoriler ileri sürülmekte ve dikkatli bir sekilde test edilmektedir. Daha sonra “kontrollü” çalısmalar, alanındaki en çok saygı gören pratisyenler tarafından araba dolusu profesyonel yazıların temelini olusturur. Hepsi etkileyici gözükmektedir ve bir çok yönden öyledirler. Bütün bu arastırmalar düsünme sürecimiz ve davranıslarımıza iliskin bir çok degerli bakıs açısını ortaya çıkartır. Satıs ve reklam ve diger birçok alanda etkin bir sekilde kullanılırlar. Ancak, bunların büyük bir çogunlugu insanların kendi duygusal sorunlarından çok az miktarda hızlı ve uzun süreli kurtulus saglamaktadır. Bunun biraz saygısızca göründügünü biliyorum ve kabalık yapmak istemiyorum. Ama bir mühendisin standartlarında oldukça dogru bir ifadedir. Elbette bazı istisnalar mevcuttur, ama geleneksel tekniklerin büyük bir çogunlugu kötü kayıtlara sahiptir. Lütfen bunun psikoterapistlerin bir elestirisi olmadıgını anlayın. Bu meslegin üyelerinin dünya üzerindeki kendini ise en fazla adamıs insanlar arasında görüyorum ve bir çogunu sahsi arkadasım olarak sayıyorum. Hastalarına karsı oldukça fazla ilgiye sahip olan son derece yardımsever bireyler. Uzun saatler boyunca çalısıyorlar ve sürekli olarak üzerinde çalıstıkları araçları gelistirmek için yeni yollar arıyorlar. EFT, “insanlara yardımcı olma alet çantaları” için tamamen farklı bir bilimsel öge içeren yeni bir araçtır. Bu bilimsel öge en fazla talepte bulunan bir mühendisi bile tatmin edebilir. Terapistlerin performansını arttırması gerekir. Bazı insanlar korkuları, öfke, suçluluk, keder, depresyon, travmatik anılar vs.’den kurtulmak için aylar veya yıllar süren terapiler geçirmekte ve biraz ilerleme kaydetmek veya hiçbir ilerleme olmamaktadır. Böylece, baskasının “cevaba” sahip oldugu umuduyla terapist degistirmektedir. Sonuçlar genellikle aynıdır. Tekrar ve tekrar degistirirler. Para harcalar. Zamanlarını harcarlar. Duygusal açıdan acı verici seanslardan geçerler. Ama bu insanların bir çogu için olumlu herhangi bir sey meydana gelirse, bu çok fazla olmayacaktır. Bunu oldukça tuhaf bulmaktayım. Benim açımdan kullanılan yöntemlerle ilgili olarak kesinlikle yanlıs bir seyler var, çünkü 1- İse yaramıyorlar (en azından benim standartlarıma göre) ve 2- acı verecek kadar yavaslar. Bu yüzden terapistlere ve hastalara sordum, “Çok az bir yol kat etmek neden bu kadar uzun sürüyor?” Cevaplar farklılık gösterdi, ama genellikle asagıdakilere benzer seyler söylediler... ** ”Sorun oldukça köklesmis durumda” veya ** “Bu derin bir yara” veya ** “Emin degiliz... Sizde biliyorsunuz ki zihnin gizemleriyle ugrasıyoruz” Benim mühendislik düsüncem bu cevapları bir bahane öne sürerek mazur gösterme veya yöntemlerin çok fazla ise yaramamasını haklı göstermeye çalısmak olarak algıladı. Ama bir çoguna göre dogru gibi gelmekteydi. Makul gelmekteydi. Bu yüzden kabul etmis ve izlemislerdi. Ayrıca, baska ne yapılabilirdi ki? Gerçek cevaplar mevcut degildi. Ayrıca, terapiden yardım veya kurtulus alan birilerinin olmadıgını söylemek istemiyorum. Bazıları bunu alıyor. Ama genelde dünya üzerindeki en yavas ve en etkisiz bilimler arasında yer almaktadır. Bu mühendis için önemli olan tek bilimsel laboratuar gerçek dünyadır ve belirli bir psikolojik teorinin geçerli olup olmadıgı için tek bir kriter vardır. Yani... hasta için ise yarıyor mu? Örnegin, bir mühendis bir bilgisayar tasarlarsa gerçek dünyada ise yaraması ve kusursuz bir sekilde çalısması gerekir. Aksi takdirde, tüketiciler paralarını geri almak için hemen geri gönderecektir ve kötü bir mektup gönderebilirler. Bununla birlikte, duygusal saglık açısından eger yeni bir yöntem ise yarıyor gözüküyorsa ve çok fazla radikal olmadıgı sürece, genellikle büyük bir bulus olarak ilan edilir ve yöntemi bulan kisi kitaplar yazarak ve konferanslar vererek zengin olur. lginç, ama bu sekildedir. Kisisel gelisim araçlarına iliskin arastırmamın ilk yıllarında psikolojide dereceler almayı düsündüm. Ancak bu alana maruz kaldıkça bunun benim zararıma olacagı sonucuna vardım. Neden? Çünkü, en azından benim standartlarıma göre, ise yaramayan yöntemleri ögrenmem gerekiyordu. Benim açımdan sorgulanabilir bir deger olan bir seyi ögrenmek için bu egitimden geçmenin degerlerini göremedim. Paradoksal olarak beni ise yarayan kisisel gelisim araçlarını bulma hedefimden saptırabilirdi. Yıllar geçtikçe, kendim için kullandıgım ve baskalarına ögrettigim bir yardımcı araçlar listesi kesfettim. Bunların hiçbiri psikoloji ders kitaplarından gelmemekteydi. Tamamı düzgün bir sekilde uygulandıgında dogru olarak alınmakta ve etkili olmaktaydı. Oldukça yardımcı oldugunu düsündügüm araçlardan biri aynı zamanda NLP olarak bilinen Duygusal letisim Planlamadır. İlk olarak buna daldım ve bu konuda oldukça uzmanlastım. Bir Usta Pratisyen olarak tasdik edildim ve bir çok insana bununla yardım ettim. Kisisel gelisime ilgi duyanların bunu çalısmasını tavsiye ederim. Ardından, güvenilir kisisel gelisim araçlarına iliskin arastırmam yeni bir seviyeye geçis yaptı. Güney California’da birkaç dakika içerisinde insanlara siddetli korkularından (fobilerinden) kurtulma saglayan Dr. Roger Callahan adındaki bir psikologdan bahsedildi. Görevine fazlasıyla baglı biri olarak, yöntemlerini sormak üzere derhal aradım. Bana yöntemlerinin sadece fobilerle sınırlı olmadıgını söyledi. Bütün olumsuz duygulara uygulanmaktaydılar. Depresyon, suçluluk, öfke, keder, travma sonrası stres bozuklugu (PTSD) ve adını sayabilecegim diger olumsuz duyguları kapsamaktaydı. Ayrıca, yöntemin uygulanması sadece birkaç dakika sürüyordu ve sonuçlar genellikle kalıcıydı. Bir yandan iddiaları hakkında hevesliydim. Ama yeterince süpheci davrandıgımı da kabul etmeliyim. İfade bana bile biraz gösterisli görünmekteydi. Ama hala dinliyordum. Ardından, bana yöntemin vücudun enerji meridyenlerinin uç noktalarına parmak uçlarıyla vurmaktan meydana geldigini söyledi. “Akupunkturdaki gibi meridyenler mi diyorsunuz?” dedim. “Tamamen,” diye cevap verdi. “Hmmm, bu biraz tuhaf,” diye düsündüm. Karsımda bazı irkiltici iddialarda bulunan ve vücutta dolasan gizli elektrik miktarları açısından bunları açıklamaya çalısan bir PhD bulunmaktaydı. Psikoloji ve elektrik bana oldukça uzak gözüktü, ama bir ispatını görebilmek için videolarından bazılarını satın aldım. Gördüklerim beni soke etti. Açık bir biçimde insanlar en siddetli duygularının ötesine geçiyordu ve bunu bir anda yapıyorlardı ve sonuçlar çok uzun süreliydi. Buna yakın bir seyi hiçbir yerde daha önce görmemistim. Hala duygular ve vücudun enerji sistemi arasındaki baglantıyı göremiyordum, ama benim açımdan bilimsel bir baglantı vardı. Belki de psikolojiye gerçekten bilimsel bir yaklasım bulmak üzereydim. Aslında, buldugum sey buydu. Olumsuz duyguların gerçek nedeni herkesin oldugunu düsündügü sey degildi. Psikologların baktıkları yerde degildi. Bu yüzden bulamadılar. Yanlıs yere bakıyorlardı. Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminde kapsanmaktaydı. Biraz garip görünse de, bu önemli, paradigma degistirici bir kavramdır. Ama kanıt sonuçlardadır. Benim için önemli olan tek laboratuar gerçek dünyadır ve bu tekniklerin üstün oldugu yer burasıdır. Bunu bu kursta kapsanan canlı kasetlerde tekrar tekrar göreceksiniz. Bu tekniklerin hızı, etkinligi ve uzun süren dogaları 40 yıllık yogun arastırmam sırasında karsılastıgım her seyin ötesindedir. Bu kesif EFT’yi yöneten motordur. Bu olmadan bu kurs var olmaz. Bu nedenle, anlayısınızı daha iyi kurabilmeniz için bu çok önemli enerji sistemine daha fazla odaklanmamız gerekmektedir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Vücudun Enerji Sistemi Vücutlarımız büyük bir elektrik özelligine sahiptir. Anatomideki baslangıç dersleri bunu kapsar. Ayaklarınızı bir halıda sürüyün ve ardından metalden yapılmıs bir maddenin üzerine koyun. Kimi zaman parmak uçlarınızdan statik elektrigin bosaldıgını görebilirsiniz. Vücudunuzda elektrik özelligi olmasaydı bu mümkün olamazdı. Sıcak bir fırına dokundugunuzda acı hemen hissedilir, çünkü acı sinirlerden dogru beyne elektriksel olarak iletilir. Acı elektrik hızında yolculuk eder ve bu yüzden acıyı bu kadar çabuk hissedersiniz. Vücudu ne oldugu hakkında bilgilendirmek için elektrikli mesajlar sürekli olarak gönderilir. Bu enerji akısı olmadan göremeyebilir, duyamayabilir, hissedemeyebilir, tat alamayabilir veya koklayamayabilirdiniz. Vücutta elektrik (enerji) bulunduguna iliskin bir baska belirgin kanıt ise elektroensefalogram (EEG) ve elektrokardiyograftır (EKG). EEG beynin elektrik aktivitesini kaydeder ve EKG ise kalbin elektrik aktivitesini kaydeder. Bu cihazlar yıllardır tıp biliminde kullanılmaktadır ve TV’deki hastane dramlarında ölen hastalara takılırken gördüklerinizdir. Ekran sinyal vermeyi durdurdugunda hasta ölmüstür. Elektrik sistemlerimiz fiziksel saglıgımız için son derece önemlidir. Bundan daha açık ne olabilir? Enerji akısı durdugunda ölürüz. Bununla ilgili olarak doktorunuza danısın. Bunun dogrulugundan kimse süphe edemez. Aslında, medeniyet bunu binlerce yıldır bilmekte. Yaklasık 5.000 yıl önce, Çinliler vücudun içerisinde çalısan karmasık bir enerji devreleri sistemi buldu. Bu enerji devreleri veya söylendikleri gibi meridyenler, Dogu saglık uygulamalarının merkezidir ve modern zamanların akupunktur, akubasınç ve çok çesitli diger iyilestirme tekniklerinin temelini olustururlar. Bu enerji vücut içerisinde akar ve gözle görülemez. Yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar olmadan görmek imkansızdır. Örnekseme açısından, bir TV setinde akan enerjiyi göremezsiniz. Ancak, yüksek etkileri nedeniyle orada oldugunu bilirsiniz. Sesler ve görüntüler enerji akısının var olduguna dair kanıtlarınızdır. Aynı sekilde, orada oldugunu bilmenizi saglayan etkiler yaratmasından dolayı EFT size vücudunuzdaki enerji akısı hakkında çarpıcı bir kanıt sunar. Enerji meridyenlerinizin uç noktalarına basit bir sekilde vurarak duygusal ve fiziksel saglıgınızda bazı büyük degisiklikler yasayabilirsiniz. Bir enerji sistemi olmasaydı bu degisiklikler meydana gelmezdi. Batı tıp bilimi vücudun kimyasal dogasına odaklanır ve son birkaç yıla kadar bu gizli ama güçlü enerji akıslarına çok fazla dikkat etmemistir. Ancak, bunlar varlar ve genisleyen bir arastırmacılar grubunu çekmektedir. Daha fazla ayrıntı için asagıyı okuyunuz: ** Robert O. Becker ve Gary Selden. Vücut Elektrigi. Morrow, NY, 1985. ** Robert O. Becker . Çapraz akımlar. Tarcher, NY, 1992. ** H.S. Burr. Ölümsüzlük projesi: yasamın elektrik modelleri. Neville Spearman, Londra, 1972. ** B. Nordenstorm. Biyolojik olarak kapalı elektrik devreleri: ilave bir dolasım sistemi için klinik, deneysel ve teorik kanıt. Nordic, Stockholm, 1983. Giderek artan bir sayıda saglık pratisyeni, fiziksel iyilesmeye yardımcı olmak üzere bu çok önemli enerji sistemini kullanmanın yollarını aramaktadır. Akupunktur, masaj terapisi ve siropraktik bunlardan sadece bir kaçıdır. Kitapçıların rafları saglam fiziksel saglıgı tanıtmak için enerji meridyeni teknikleri hakkındaki kitaplarla dolup tasmıstır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Dr. Callahan’ın İlk Deneyimi EFT’nin arkasındaki bilim diger bir çok kesif gibi gelismemistir. Bunun nedeni bir laboratuar ortamında yaratılıp ardından gerçek dünyada test edilmedigi içindir. Bunun yerine, ilk olarak gerçek dünyadaki sasırtıcı olaylar yolu göstermistir. 1980 yılında Dr. Roger Callahan siddetli su fobisi olan bir hasta, Mary, üzerinde çalısmaktaydı. Her ikisi de suya duydugu korkuyla iliskili olarak sık bas agrıları ve korkutucu kabuslar yasamaktaydı. Yardım bulabilmek için yıllardır bir terapistten bir baska terapiste gitmekteydi ve hiçbir önemli gelisme olmamıstı. Dr. Callahan bir buçuk yıl süresince geleneksel araçlarla yardımcı olmaya çalıstı. O da çok fazla bir ilerleme kaydedemedi. Ardından, bir gün psikoterapinin normal “sınırlarının” dısına adım attı. Merakı nedeniyle vücudun enerji sistemini çalısmaktaydı ve Mary’nin gözlerinin altına (mide meridyeninin bir uç noktası) parmak uçlarıyla vurmaya karar verdi. Bu, Mary’nin mide rahatsızlıgına yol açtı. Dr. Callahan’ı sasırtarak Mary aniden fobisinin yok oldugunu söyledi ve yakındaki bir yüzme havuzuna kostu ve yüzüne su vurmaya basladı. Korku yok. Bas agrısı yok. Kabuslar dahil olmak üzere hepsi yok olmustu. Ve bir daha asla meydana gelmedi. Su fobisinden tamamen kurtulmustu. Sonuçlar psikoterapi alanında nadir rastlanabilecek sonuçlardı, ama EFT’de bunlar yaygındı. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Bulus İfadesi Ve simdi, bunu aklımızda tutarak, EFT’nin arkasındaki temel. Bundan böyle bunu “Bulus İfadesi” olarak adlandıracagız. Bunu Mary’nin su fobisi açısından düsünelim. O korkuyu yasarken mide meridyenindeki enerji akısı bozulmustu. Bu enerji dengesizligi duygusal yogunluguna neden olan seydi. Göz altlarına vurulması meridyen aracılıgıyla atımlar göndermis ve bozuklugu düzeltmistir. Onu dengelemistir. Enerji meridyeni dengelendiginde duygusalyogunluk ve korku yok olmustur. Bunun içerisinde istenmeyen duygularınız hakkında ögrenebileceginiz en güçlü sey bulunmaktadır. Bunlara enerji bozulmaları neden olur. Simdi, bulus ifadesini daha ayrıntılı olarak inceleyelim. İlk olarak ne söylemedigini fark edin. Olumsuz bir duygunun bir geçmis travma deneyiminin anısı tarafından neden olundugunu söylemez. Bunun farkına varılması önemlidir, çünkü travmatik anıların olumsuz duygulara varsayılan baglantısı geleneksel psikoterapide bir baslıca dayanaktır. Bazı çevrelerde, “anıyı tedavi etmek” kabul edilen uygulamadır ve süreç içerisinde hastadan defalarca bazı duygusal olarak acı verici olaylardan kurtulması istenir. Bunun aksine, EFT anıya saygı gösterir ama vücudun enerji sisteminde bir bozulma olan asıl nedeni belirler. Ülkenin her yanından insanlar telefondan dogru yardımcı olmam için beni arıyorlar. Her zaman ben sormadan geçmis travmaları hakkındaki ayrıntıları anlatmaya baslıyorlar. Bunun nedeni, onlara yardımcı olabilmem için yanlıs bir sekilde bütün ayrıntılara ihtiyacım olduguna inanmalarıdır. Onlar için, bu anılar sorunlarının nedenidir. Bütün bu duygusal olarak yüklü anıları gereksiz bir sekilde tasıyan insanlara yardım etmeyi gerçekten istiyorum. Ama, EFT’nin kendilerine yardımcı olması için bütün bu korkunç ayrıntılardan acı verici bir sekilde kurtulmalarına gerek olmadıgını söyledigimde insanlar bunu her zaman garip karsılıyorlar. Bu anılar istenmeyen bir anıya katkıda bulunabilir (daha sonra nasıl olacagını göreceksiniz), ama bunlar dogrudan neden degildir. Bundan dolayı, acı verici bir sekilde bunların üzerinde durmak için zaman harcamamız gerekmez. Bunu yapmak gereksizdir. Bu yüzden, EFT’de nispeten daha az bir duygusal güçlük vardır. Nispeten daha az acı verir. Kısaca sorununuzu hatırlamanız istenecek (burada bir parça rahatsızlık duyabilirsiniz), ama hepsi bu kadar. Acıyı rahatlatmaya gerek yok. Aslında, EFT ile uzun süreli rahatsızlıgın üretilmesi uygun görülmemektedir. Bu, EFT’nin geleneksel yöntemlerden radikal farklılıklarına bir örnektir. Ögrenmenize daha fazla yardımcı olmak amacıyla, vücudunuzdaki enerji akısını bir TV setindeki enerji akısıyla karsılastırmanız yardımcı olabilir. Elektrik TV’nizde normal olarak aktıgı sürece ses ve görüntünün ikisi de nettir. Ama TV setinin arkasını çıkarttıgınızda ve bütün o “elektronik spagetti” içerisine bir tornavida soktugunuzda ne olur? Kesinlikle elektrik akısını bozabilir veya yönünü degistirebilirsiniz ve içeride bir elektrikli “zzzzzt” meydana gelebilir. Görüntü ve ses birden degisiverir ve TV “olumsuz duygu” biçimini gösterebilir. Aynı sekilde, enerji sistemlerimizin dengesi bozuldugunda, içeride bir elektrikli “zzzzzt” etkisi yasarız (vurus ile – kimi zaman becerikli sanatçılık gerekir) ve olumsuz duygu uzaklasır. Bu kadar basit. Bunun en azından ilk bakısta ne kadar garip göründügünün ve inanmanın ne kadar güç oldugunun farkındayım. Bu teknikleri uyguladıktan sonra insanlarda bir çok olaganüstü degisikligi görmemis olsaydım buna ben de inanmazdım. Ara adım... Eksik parça... Bir kez kabul ettiginizde, “içeri girmesine” izin verdiginizde, mantıgı inkar edilemez bir hal alır. Belirginlesir ve diger yöntemlerdeki bütün zayıflıkları görmeye baslarsınız. Örnegin, yukarıda sözü edilen “anıyı tedavi et” yöntemi bu kesiflerin ısıgında göze çarparak hatalı olmaya baslamaktadır. Bu yöntemde, kisideki duygusal bozuklugun dogrudan nedeninin geçmis travmatik anı oldugu varsayılır. Ama degildir. Bir ara adım vardır; anı ve duygusal bozukluk arasındaki kayıp parça. Ve bu ara adım vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır. Duygusal bozuklugun dogrudan nedeni olan bozulmadır, “zzzzzt”tır. Bu, asagıda grafiksel olarak resmedilmistir. Ara adım olan adım 2’nin meydana gelmemesi durumunda adım 3’ün imkansız olduguna dikkat ediniz. Diger bir ifadeyle, anı vücudun enerji sisteminde bir bozulmaya yol açmıyorsa, olumsuz duygu meydana gelmez. Bu yüzden bazı insanlar anılarından rahatsız olurken bazıları ise rahatsız olmaz. Aradaki fark, bazı insanların enerji sistemlerinin dengesinin bozulması için bir egilime sahipken digerlerinin böyle bir egilimde olmamasıdır. Bunu aklımızda tutarak, “anıyı tedavi et” yönteminin asıl noktayı nasıl kaçırdıgını görmek kolaydır. Adım 1’i belirler ve adım 2’yi görmemezlikten gelir. Bu yüzden geleneksel psikoloji nedeni (enerji bozulması) degil de anıyı hedef aldıgında bazı insanlar kötülesme egilimi göstermektedir. Birinin üzücü bir anıdan canlı bir sekilde kurtulmasını gerektirerek adım 1’in belirlenmesi enerji sisteminde daha fazla bozulmaya neden olur. Ve bu daha fazla acı anlamına gelir, daha az degil. Genellikle sorunu kötülestirir. Adım 1 yerine adım 2 belirlenmis olursa, nispeten daha az bir acı olabilir. Enerji sistemi uygun vurusla dengelenebilir ve olumsuz duygunun yerini iç dinginlik alır. Dogru neden belirlendigi için sonuç hızlı rahatlama olabilir. Bu EFT ile defalarca meydana gelir. Tekrar “Bulus İfadesine” dönelim. Lütfen bunun tamamının içlemci olduguna dikkat ediniz. “BÜTÜN olumsuz duyguların nedeninin vücudun enerji sisteminin bozulması” oldugunu söyler. Bu korkuları, fobileri, öfkeyi, kederi, endiseyi, depresyonu, travmatik anıları, PTSD’yi, kaygıyı, suçlulugu ve spor, is ve yapılan sanattaki bütün sınırlayıcı duyguları içerir. Bu kapsamlı bir listedir ve yasayabilecegimiz neredeyse bütün kısıtlayıcı duyguları kapsar. Farklı olarak ifade edildiginde, bütün bu olumsuz duyguların aynı nedene sahip oldugu anlamına gelir... Vücuttaki bir elektrikli “zzzzzt”. Bu aynı zamanda tamamının benzer bir sekilde rahatlatılabilecegi anlamına gelmektedir. Bu yüzden, keder travma, suçluluk, korku ve bir beysbol oyuncusunun bosa vurması ile aynı temel nedene sahiptir. Bu nedenle, bütün bu sorunlar için aynı genel yöntem kullanılabilir. Bu “tek neden” düsüncesi ayrıca akıl saglıgı profesyonelleri için de bir lütuftur. Hastalarının sayısız duygusal endisesi için sonsuz ve sürekli olarak degisen sayıda açıklamaya alıskındırlar. Sadece tek bir nedenin oldugunu örenmek çabalarını oldukça basitlestirecektir. Enerji dengesizliklerini teshis edebilir misiniz? Evet, herhangi bir enerji dengesizliginin mevcudiyeti bazı benzersiz kas testi teshis teknikleri kullanılarak tespit edilebilir. Bu tekniklerde usta olan kisiler hangi enerji meridyeninin/meridyenlerinin dengesinin bozuldugunu ayırt edebilir ve en azından teori olarak ardından tam olarak nereye vuracagını bilebilir. Kas testinin çok fazla pratik gerektirdigini ve bu konuda çok az kisinin usta oldugunu bilmelisiniz. Teshis çevresinde son çalısma. Bununla birlikte, EFT’de basarılı olmak için teshis hakkında bir seyler bilmeniz gerekmez. Bu, EFT’nin teshis çevresinde etkili bir son çalısma olusturdugu bu kesiflere olan katkımdır. Bu, teshis edebilmenin önemsiz oldugu anlamına gelmemelidir. Aslında, “En İyi Terapist Olma Yolunda Adımlar” kaset setimizde teshisin zarif bir biçimini ögretmekteyim. Özellikle klinik olarak dengesiz hastalarla ugrasan profesyonel terapistler bu fazladan adımı atmak isteyecektir. Ancak, buradan sonra anlatılacak olan “%100 onarım kavramı” bir yedek olarak takdire deger bir sekilde ise yaramaktadır. Teshis, insanların büyük bir kısmını kapsayan sorunların çogu için gerekli degildir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar %100 Onarım Kavramı Bu son çalısmanın ne sekilde ise yaradıgını görmek için TV seti benzerligine geri dönelim. TV görüntünüzün bulanık oldugunu düsünün, içeride bir yerde bir “zzzzzt” var ve onun tamir edilmesini istiyorsunuz. Simdi TV tamircinizin sorunu teshis etmek için kullanabilecegi aletleri olmadıgını düsünün. Yeni bir görüntü tüpü gibi büyük veya yeni bir kapasitör gibi ufak bir seye ihtiyacınız olup olmadıgını söyleyebilmesinin hiçbir yolu yok. O zaman TV’nizi nasıl tamir edecek? İste cevabı... TV’nizi tamir etmek için, bir otomobil makine ustasının bütün bir motoru onarması gibi bütününü onarır. Görüntü tüpü, rezistanslar, bütün kablolar, her bir kapasitör vs. dahil olmak üzere görünen bütün elektronik aygıtı degistirir. Biraz fazla mı asırıya kaçıyor? Kesinlikle! Ama önemli olan soru “Sorunu çözmesi olası mı?” sorusudur. Ve bir kez daha kesinlikle! Aslında, her seyi yenisiyle degistirdiginden yaklasımı %100’dür. TV parazitin bulundugu zayıf bir alım noktasında bulunuyorsa, elbette onarım sınırlı olacaktır. Ama genellikle durum bu degildir. Aynı özellikle, alerjik tipte reaksiyonlarla çok az kisinin (%5’ten az) enerji sistemleri önemli bir müdahaleye tabidir. Bu baslık hakkında daha sonra ayrıntılı olarak konusacagız. Temel Reçete... %100 onarım kavramı EFT’nin teshis çevresinde son çalısmasıdır. Bunu gereginden fazla kullanıyoruz. Tüm enerji sistemini onarmak üzere yeterince vurus prosedürü uyguladıgımız, Temel Reçete isimli ezberlenmis bir süreç kullanmaktayız. Bu sekilde, teshis etme kabiliyetimiz olmasa bile, spesifik enerji dengesizligini veya “zzzzzt”i onarma sansımız artmaktadır. TV tamircisi ve EFT arasındaki tek farklılık bizim onarımımızın günler degil sadece birkaç dakika sürmesidir. Bu nedenle, uygulanması oldukça pratiktir. %100 onarım kavramı, hangisinin bozulmus olmadıgını bilmeden sayısız enerji meridyeninin uç noktalarının yakınına vurmayı gerektirir. Bu sekilde “fazladan vurursanız” ve süreç içerisinde normal olarak akan bazı enerji meridyenlerine vurursanız. Bunun herhangi bir zarar verip vermeyecegini merak edebilirsiniz. Cevap hayırdır. EFT’nin gerektirdigi bu “fazladan vurma” bir TV setinin onarımı ile aynı etkiye sahiptir. Hiçbir zarar verilmez ve muhtemelen yanlıs olan bir seyi düzeltirsiniz. Su ana kadar özet... Bu noktaya kadar bazı temel geçmisi kapsadık ve ne beklememiz gerektigini tartıstık. Ayrıca, tekniklerin arkasında bulunan bilimi gelistirdik ve “Bütün olumsuz duyguların nedeninin vücudun enerji sistemindeki bozulma” oldugunu ögrendik. Bu radikal olarak yeni bir kesiftir ve dogru bir sekilde takdir edilmesi için normal sınırların dısında düsünmeyi gerektirir. Ayrıca, enerji dengesizliklerinin teshis edilmesinin önemli ama uygulanamaz oldugunu ve bu kursta ögretilmesinin gereksiz oldugunu ögrendik. Neyse ki, %100 onarım kavramını kullanarak vakaların büyük bir çogunlugunda teshis önlenebilir. %100 onarım kavramı ezberlenmis bir vurma prosedürü gerektirir. Bu prosedür EFT’nin merkezidir ve Temel Reçete olarak söz edilir. Bu, duygusal özgürlük için sizin ana aracınız ve “en iyi arkadasınızdır”. Artık gücünü takdir etmek gerekli geçmisi biliyorsunuz. Sonraki bölümde bunu kapsayacagız. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Temel Reçete Bir Pasta Pisirmek Gibi – Düzen – Sıra – 9 Gamut Prosedürü – Sıra (tekrar) - Anımsatıcı Cümle – Takip Eden Turlarda Ayarlamalar Bir Pasta Pisirmek Gibi Bu kurstaki son hedefimiz, duygusal özgürlügünüzü genisletmek için sizi kullanımı kolay bir tarifle donatmaktır. Ben bunu Temel Reçete olarak adlandırıyorum ve bundan sonraki sayfalar bunun gelisimine adanmıstır. Elbette bir tarifin belirli bir sırada eklenmesi gereken belli malzemeleri vardır. Örnegin, bir pasta pisiyorsanız biber yerine seker kullanmalı ve sekeri, pastayı fırına koymadan önce eklemelisiniz. Aksi takdirde pasta olmaz. Temel Reçete bir istisna degildir. Her bir malzeme anlatıldıgı sekilde tam olarak uygulanmalı ve uygun sırada yerlestirilmelidir. Aksi takdirde sonuç alınmaz. Ayrıntılı olarak açıklamak için biraz uzun tutacak olsam da, Temel Reçetenin yapılması oldukça basit ve kolaydır. Bir kez ezberlendiginde, her turu yaklasık 1 dakikada yapılabilir. Elbette biraz pratik gerektirecektir, ama birkaç denemenin ardından bütün sürece asina olursunuz ve uykunuzdaki o duygusal özgürlük pastasını pisirebilirsiniz. Ardından, EFT’de ustalasmak ve saglayıcı ödüller için yeterince iyi olacaksınız. Burada tam Temel Reçeteyi anlatıyorum, çünkü bütün süreçle ilgili olarak önemli bir temel saglar. Ancak, uzman pratisyen ortalama süreyi en az yarı yarıya azaltmasından dolayı kestirmeleri kullanmak isteyebilir. Tam Temel Reçete, iki tanesi aynı olan dört malzemeden olusur. Bunlar: 1. Düzen 2. Sıra 3. 9 Gamut Prosedürü 4. Sıra Her biri asagıda ayrıntısı verildigi sekilde ele alınır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Malzeme 1: Düzen Temel Reçeteyi uygulamak bowlinge gitmek gibidir. Bowlingde, yolun sonunda lobutları toplayarak ve kusursuz bir sırada düzenleyen bir makine vardır. Bu “düzen” tamamlandıgında, tek yapmanız gereken lobutları devirmek için topu yuvarlamanızdır. Benzer bir sekilde, Temel Reçetenin de bowling lobutlarının ayarlanmasında oldugu gibi enerji sisteminizin “düzenlenmesini” içeren bir baslangıç rutini vardır. Düzen olarak adlandırılan bu rutin bütün süreç için oldukça önemlidir ve Temel Reçetenin (top) geri kalanının isini yapabilmesi için enerji sistemini hazırlar. Enerji sisteminiz gerçekte bowling lobutları degildir. Bir gizli elektrik devreleri kümesidir. Bowling benzerligini sadece size Düzen hakkında bir fikir vermesi ve bozuklukları yok etmeden önce enerji sisteminizin düzgün bir sekilde yönlendirilmesinden emin olma ihtiyacı için gösterdim. Enerji sisteminiz, bu vurus prosedürlerinin dengeleyici etkisini engelleyebilecek bir elektrik müdahalesi biçimine tabidir. Mevcut oldugunda, bu müdahale edici engelleme kaldırılmalıdır, aksi takdirde Temel Reçete ise yaramayacaktır. Bunun kaldırılması Düzenin isidir. Teknik olarak konusmak gerekirse, bu müdahale edici engelleme enerji sisteminiz içerisinde bir polaritenin tersine çevrilmesi biçiminde yer alır. Bu, olumsuz duygularınıza neden olan enerji bozulmaları ile aynı sey degildir. Bir baska benzerlik bize burada yardımcı olabilir. Ses kaydedici gibi tipik bir elektronik el cihazı düsünün. Bütün cihazlarda oldugu gibi, çalısmak için pile ihtiyaç duyar ve esit derecede önemli olarak piller düzgün bir sekilde yerlestirilmelidir. Pillerin üzerlerinde + ve – isaretleri oldugunu eminim fark etmissinizdir. Bu isaretler polaritelerini gösterir. Bu + ve – isaretlerini talimatlara göre yerlestirirseniz elektrik normal olarak akar ve ses kaydediciniz düzgün bir sekilde çalısır. Pilleri tersine koyarsanız ne olur peki? Bir ara deneyin. Ses kaydedicisi çalısmayacaktır. Piller çıkartılmıs gibi hareket edecektir. Enerji sisteminizde polaritenin ters çevrilmesi mevcut oldugunda olan budur. Pillerinizin ters takılması gibidir. Ayaklarınızı havaya dikip ölmüssünüz gibi tamamen çalısmanızın durdugu anlamında söylemiyorum, ama gelismeniz bazı alanlarda kesilmistir. Bu polaritenin tersine çevrilmesinin resmi bir adı vardır. Psikolojik Tersine Çevrilme olarak adlandırılır ve bütün iyilestirme ve kisisel performans alanlarında çok çesitli uygulamalarda etkileyici bir kesfi temsil eder. Bazı hastalıkların kronik olması ve geleneksel tedavilere zayıf bir sekilde tepki vermesi bu yüzdendir. Bu aynı zamanda bazı insanların neden kilo vermede veya bagımlılık yapıcı maddelerden vazgeçmede zor anlar yasamalarının bir nedenidir. Bu tam anlamıyla kendini sabotaj etme nedenidir. Bütün bir kurs bunun kullanımlarına ithaf edilmis olabilirdi ve ayrıntılı olarak bu kursun Kısım II’sinde kapsanmıstır. Bununla birlikte, su an için EFT’ye uygulanmakta olan Psikolojik Tersine Çevrilme hakkında sadece bazı temel seylere ve daha da önemlisi bunun ne sekilde düzeltilecegini bilmemiz gerekiyor. Psikolojik Tersine Çevrilmeye, genellikle bilinçsiz olarak meydana gelen ve bu nedenle sizin farkında olmadıgınız olumsuz düsünce olan kendini bozguna ugratma tarafından yol açılır. Hazır bulunacaktır ve böylece her seferinde EFT’nin yaklasık %40’ını engelleyecektir. Kimi insanlar nadir olarak buna çok az sahipken, digerleri yine nadir bir sekilde zamanın büyük bir kısmında bununla kusatılacaktır. nsanların büyük bir kısmı bu iki uç noktanın arasında bulunurlar. İçinizde herhangi bir his yaratmaz, bu yüzden olup olmadıgını bilemezsiniz. Buna siz de dahil olmak üzere, en olumlu insanlar bile bununla karsı karsıyadır. Mevcut oldugunda, EFT dahil olmak üzere iyilestirmeyle ilgili çabaları durduracaktır. Bu nedenle, Temel Reçetenin geri kalanı ise yarayacaksa düzeltilmelidir. Bulunmasa bile, Psikolojik Tersine Çevrilmeyi düzeltmek için %100 onarım kavramı kullanılır. Yapmak sadece 8 – 10 saniye alır ve bulunmuyorsa bir zarar vermez. Ancak, bulunuyorsa, basarınızın önünde büyük bir engel olacaktır. Düzenin nasıl çalıstıgını asagıda bulacaksınız. ki parçası vardır... 1. Asagıda verilmis olanı uygularken bir dogrulamayı 3 kez tekrar edersiniz... 2. “Hassas Noktayı” ovalayın veya alternatif olarak “Karate Noktasına” vurun (bunlar kısaca açıklanacaktır. Dogrulama Psikolojik Tersine Çevrilmenin nedeni olumsuz düsünmeyi kapsadıgından, bunu düzeltmenin bir etkisiz hale getirici dogrulama içermesi sasırtıcı olmayacaktır. Durum budur ve asagıdaki gibidir. Bu ______________ sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. Bosluk, hitap etmek istediginiz sorunun kısa bir tanımıyla doldurulur. Asagıda bazı örnekler vardır. ** Bu topluluk önünde konusma korkusuna sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu bas agrısına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu babama karsı olan öfkeye sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu savas anısına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu boynumdaki gerginlige sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu kabuslara sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu alkol tutkusuna sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu yılan korkusuna sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Bu depresyona sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. Bu sadece kısmi bir listedir, çünkü EFT tarafından belirlenebilen olası sorunlar sonsuzdur. “Bu _______________ sahip olsam da kendimi kabul ediyorum.” veya “Bu ______________ sahip olsam da, kendimi derinden ve son derece kabul ediyorum.” veya “Bu ______________ sahip olsam da kendimi seviyorum ve kabul ediyorum. Bütün bu dogrulamalar dogrudur, çünkü aynı genel biçime uymaktadırlar. Böylece, sorunu kabul ederler ve sorunun mevcudiyetine ragmen bir kendini kabul etme yaratırlar. Bu, dogrulamanın etkili olması için gerekli olan seydir. Bunların herhangi birini kullanabilirsiniz, ama ben kolaylıkla ezberlenebildiginden ve isin yapılması için iyi bir deneyimi olması nedeniyle tavsiye edileni kullanmanızı öneririm. Asagıda dogrulama ile ilgili bazı ilginç noktalar bulacaksınız... ** Dogrulamaya inanıp inanmamanız önemli degil... Sadece söyleyin. ** Hissederek ve vurgulayarak söylenmesi daha iyidir, ama rutin olarak söylenmesi de genellikle ise yarar. ** Sesli söylenmesi daha iyidir, ama içinizden mırıldanmayı tercih edeceginiz veya sessizce yapmayı isteyebileceginiz bir sosyal durumdaysanız devam edin. Muhtemelen etkili olacaktır. Dogrulamanın etkinligine katkıda bulunmak üzere, Düzen aynı zamanda bir “Hassas Nokta”nın es zamanlı olarak ovalanmasını veya “Karate Noktası”na vurulmasını içerir. Asagıda anlatılmıslardır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar İki adet Hassas Nokta vardır ve hangisini kullandıgınız önemli degildir. Gögsün sol ve sag üst kısımlarında bulunurlar ve bunları su sekilde bulabilirsiniz: Gırtlagın bir erkegin kravatını bagladıgı alt kısmına gidin. Bu alanı incelediginizde gögüs kemiginin üstünde U sekilli bir çentik bulacaksınız. Bu çentigin üst kısmından göbeginize dogru yaklasık 10 cm asagı inin ve sola (veya saga) dogru yaklasık 10 cm gidin. Su anda gögsünüzün sol (veya sag) üst kısmında olmalısınız. Bu alana yaklasık 6 cm’lik bir yarıçapta kuvvetli bir sekilde bastırdıgınızda bir “Hassas Nokta” bulacaksınız. Dogrulamayı söylerken ovalayacagınız yer burasıdır. Kuvvetli bir sekilde ovaladıgınızda bu nokta acır, çünkü lenf tıkanması burada gerçeklesir. Ovaladıgınızda bu tıkanıklıgı dagıtırsınız. Birkaç bölüm sonrasında tıkanıklık tamamen dagılır ve acı yok olur. Daha sonra herhangi bir rahatsızlık olmadan ovalayabilirsiniz. Hissedebileceginiz acıyı abartın demiyorum. Bu Hassas Noktayı ovalarken güçlü, siddetli bir agrı hissetmeyeceksiniz. Kesinlikle katlanılabilir bir agrıdır ve çok fazla bir rahatsızlıga neden olmamalıdır. Oluyorsa, uyguladıgınız baskıyı biraz hafifletin. Ayrıca, gögsün bu alanında daha önceden herhangi bir ameliyat geçirdiyseniz veya bu alanın etrafını yoklamamanızı gerektiren herhangi bir tıbbi neden varsa, diger tarafa geçin. Her iki taraf da esit derecede etkilidir. Bir süphe olması durumunda devam etmeden önce saglık pratisyeninize danısın veya bunun yerine “Karate Noktası”na vurun. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Karate Noktası Karate Noktası, el bileginin üst kısmı ve küçük parmagın tabanı arasında elinizin dıs kısmındaki etli kısmın ortasında bulunur veya farklı bir sekilde ifade etmek gerekirse elin karate vurusunun yapılması için kullanılan kısımdır. Hassas Noktada oldugu gibi ovalamak yerine, diger elin isaret parmagı ve orta parmagının uçlarıyla Karate Noktasına güçlü bir sekilde vurursunuz. Karate Noktasını her iki elinizle de kullanabilmekle birlikte, genelde kullandıgınız elinizin iki parmak ucuyla kullanmadıgınız elin Karate Noktasına vurmak genellikle daha rahattır. Örnegin, sag elinizi kullanıyorsanız, sag elinizin parmak uçlarıyla sol elinizdeki Karate Noktasına vurabilirsiniz. Hassas Noktayı mı yoksa Karate Noktasını mı kullanmalısınız? Her iki yöntemle uzun yıllar süren deneyimin ardından, Karate Noktasına vurulmasına oranla Hassas Noktanın ovalanmasının biraz daha etkili oldugu belirlenmistir. Herhangi bir sekilde belirgin bir üstünlügü yoktur, ama Hassas Nokta tercih edilir. Temel Reçetenin geri kalanının ise yaraması için yolu temizlemede Düzen önemli oldugundan, Karate Noktası yerine Hassas Noktayı kullanmanızı vurguluyorum. htimalleri biraz daha sizin lehinize çevirir. Ancak, Karate Noktası kusursuz bir sekilde faydalıdır ve vakaların büyük bir çogunlugunda müdahale edici engellemeleri yok edecektir. Herhangi bir nedenden dolayı Hassas Nokta uygun degilse, Karate Noktasını kullanmaktan çekinmeyin. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Bunun Sayesinde Adım Atmak Düzenin parçalarını anladıgınız için artık uygulaması kolaydır. Dogrulama içerisindeki boslugu doldurmak için bir kelime veya kısa bir cümle olusturuyor ve ardından sürekli olarak Hassas Noktayı ovalarken veya Karate Noktasına vururken 3 kez vurgulayarak dogrulamayı tekrar ediyorsunuz. Bu kadar. Birkaç uygulama turundan sonra Düzeni 8 saniye veya civarında yapabilirsiniz. Düzeni düzgün bir sekilde uyguladıktan sonra, artık Temel Reçetenin bir sonraki malzemesi olan Sıraya hazırsınız. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Malzeme 2: Sıra Sıra kavram olarak basittir. Vücuttaki önemli enerji meridyenlerinin uç noktalarına vurmayı içerir ve enerji sistemindeki “zzzzzt”in dengelendigi yöntemdir. Kendiniz için bu noktaları bulmadan önce, vurus isleminin nasıl yürütülecegi hakkında birkaç ipucuna ihtiyaç duyacaksınız. Vurus İpuçları: İstediginiz elinizle vurabilirsiniz, ama genellikle sıkça kullandıgınız elle yapmak daha rahat olacaktır (örn. sag elinizi kullanıyorsanız sag elle). İsaret parmagınızın ve orta parmagınızın parmak uçlarıyla vurun. Tek bir parmak ucu ile vurmaya oranla biraz daha büyük bir alanı kapsar ve vurus noktalarını daha kolay kapsamanızı saglar. Saglam bir sekilde vurun ama hiçbir zaman canınızı yakmayın veya çürüge neden olmayın. Her bir vurus noktasına yaklasık 7 kez vurun.7 kez diyorum, çünkü vururken daha sonra anlatılacak olan bir “anımsatıcı cümle”yi tekrarlıyor olacaksınız ve aynı anda saymak güç olacaktır. 7’nin biraz üzerinde veya biraz altındaysanız (örnegin, 5’ten 9’a kadar), bu yeterli olacaktır. Vurus noktalarının çogu vücudun her iki yanındadır. Hangi tarafı kullandıgınız veya Sıra süresince tarafları degistirmis olmanız fark etmez. Örnegin, sag gözünüzün altı noktasına vurabilir ve Sırada daha sonra sol koltuk altınıza vurabilirsiniz. Noktalar: Her bir enerji meridyeninin iki uç noktası vardır. Temel Reçetenin amaçları açısından, mevcut olabilecek bozuklukları dengelemek için sadece bir tanesine vurmanız gerekecektir. Bu uç noktalar vücudun yüzeyine yakındır ve bu yüzden derinlere gömülü olan diger noktalara oranla daha kolay bir sekilde erisilebilirler. Temel Reçete açısından önemli olan bu meridyenlerin uç noktalarının nasıl bulunacagına ait talimatlarla devam edecegiz. Birlikte alındıklarında ve verilen düzende yapıldıklarında Sırayı olustururlar. ** Kasın baslangıcında, burnun hemen üzerinde. Bu nokta Kasın kısaltması olarak KK ile gösterilir. ** Gözün dıs kenarında kemigin hemen üzerindedir. Bu nokta Sakagın kısaltması olarak S ile gösterilir. ** Gözbebeginizin yaklasık 3 cm altında gözün altındaki kemiktedir. Göz Altının kısaltması olarak bu nokta GA ile gösterilir. ** Burnunuzun altı ve üst dudagınızın üstü arasındaki ufak alandadır. Burun Altının kısaltması olarak bu nokta BA olarak gösterilir. ** Çenenizin ortasında ve alt dudagınızın altındaki nokta. Dogrudan çene üzerinde olmasa da bunu çene noktası olarak adlandırırız, çünkü insanların kolaylıkla anlaması için yeterince açıklayıcıdır. Çenenin kısaltması olarak bu nokta Ç olarak gösterilir. ** Gögüs kemigi, köprücük kemigi ve ilk kaburganın bulustugu birlesme yeridir. Bu noktayı bulmak için, ilk olarak isaret parmagınızı gögüs kemiginin (bir erkegin kravatını bagladıgı nokta) üzerindeki U sekilli çentige yerlestirin. U’nun altından isaret parmagınızı yaklasık 3 cm kadar göbeginize dogru indirin ve ardından 3 cm sola (veya saga) gidin. Köprücük kemigi (klavikula) üzerinde olmasa bile Köprücük Kemiginin kısaltması olarak bu nokta KK ile gösterilir. Köprücük kemiginin baslangıcındadır ve “gögüs kemigi, köprücük kemigi ve ilk kaburganın bulustugu birlesme yeri” demekten daha kolay oldugu için bunu köprücük kemigi olarak adlandırmaktayız. ** Vücudun yan tarafında, erkeklerde gögüs ucu hizasında veya kadınlarda koltuk altının 4-5 cm altında giysinin yan dikisinin altındaki noktadadır. Koltuk Altının kısaltması olarak bu nokta KA ile gösterilir. ** Erkekler için gögüs ucunun 3 cm altında. Kadınlar için memenin alt kısmının gögüs duvarıyla bulustugu yerde. Kaburga kısaltması olarak bu nokta KB ile gösterilir. Asagıda söz edildigi üzere, bu nokta bu basım için eklenmistir. ** Basparmak tırnagının tabanı ile aynı hizada, basparmagınızın dıs kısmında. Basparmagın kısaltması olarak bu nokta BP ile gösterilir. ** Tırnagın tabanı ile aynı hizada, isaret parmagınızın basparmagınıza bakan tarafında. saret Parmagının kısaltması olarak bu nokta P ile gösterilir. ** Tırnagın tabanı ile aynı hizada, orta parmagınızın basparmagınıza yakın olan tarafında. Orta Parmagının kısaltması olarak bu nokta OP ile gösterilir. ** Tırnagın tabanı ile aynı hizada, küçük parmagınızın basparmagınıza yakın olan tarafının iç kısmında. Küçük Parmagının kısaltması olarak bu nokta KP ile gösterilir. ** Son nokta, Düzen bölümünde daha önce açıklanmıs olan karate noktasıdır. El bileginin üst kısmı ve küçük parmagın tabanı arasında elinizin dıs kısmındaki etli kısmın ortasında bulunur. Karate Noktasının kısaltması olarak KN ile gösterilir. Bu noktaların kısaltmaları yukarıda verilmis olan sırayla asagıda özetlenmistir. KK = Kas Noktası Baslangıcı S = Sakak Noktası GA = Göz Altı Noktası BA = Burun Altı Noktası Ç = Çene Noktası KK = Köprücük Kemigi Noktası KA = Koltuk Altı Noktası KB = Kaburga Noktası BP = Basparmak Noktası -P = -saret Parmagı Noktası OP = Orta Parmak Noktası KP = Küçük Parmak Noktası KN = Karate Noktası Bu vurus noktalarının vücudun altına dogru devam ettigine dikkat ediniz. Yani, her bir vurus noktası kendinden öncekinin altındadır. Bu, ezberlemeyi kolaylastırmalıdır. Ayrıca, bu kursa eslik eden videolar nedeniyle KB noktasının eklenmis olduguna da dikkat ediniz. Sosyal durumlardayken (restoranlar vs.) vurmanın kadınlar için uygunsuz olması nedeniyle aslında hariç tutulmustu. Bu olmadan EFT sonuçları mükemmel olsa da, bütünlük için bunu da dahil ettim. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Malzeme 3: 9 Gamut Prosedürü 9 Gamut Prosedürü belki de EFT içerisinde en garip görünümlü süreçtir. Amacı beynin “ince ayarını” yapmaktır ve bunu bazı göz hareketleri ve bazı mırıldanmalar ve saymalarla yapmaktadır. Sinirlerin birlestirilmesiyle beynin belirli bölümleri gözler hareket ettirildiginde uyarılır. Benzer biçimde, beynin yaratıcı olan sag tarafı bir sarkı mırıldandıgınızda mesgul olur ve sayısal olan sol tarafı saydıgınızda mesgul olur. 9 Gamut Prosedürü, vücudun enerji noktalarından biri olan Gamut noktasına sürekli olarak vururken bu “beyin uyarıcı” eylemlerin 9’unun uygulandıgı bir 10 saniyelik süreçtir. Uzun yıllar süren deneyimin ardından bu rutinin EFT’ye etkinlik ekledigi ve özellikle Sıra boyunca 2 yolculuk arasında sıkısıldıgında duygusal özgürlüge dogru ilerleyisinizi hızlandırdıgı görülmüstür. Temel Reçetenin ezberlenmesine yardımcı olacak bir yol da buna bir jambonlu sandviç gibi bakılmasıdır. Düzen jambonlu sandviçin hazırlanmasıdır ve 9 Gamut Prosedüründe oldugu gibi ortasında jambonla iki dilim ekmekten (Sıra) meydana gelir. Şuna benzer: Jambonlu Sandviç: Düzen: Sıra (Ekmek)-9 Gamut (Jambon)-Sıra (Ekmek) 9 Gamut Prosedürünü uygulayabilmek için, ilk olarak Gamut noktasını bulmalısınız. Her iki elin arkasında ve yüzük parmagı ve küçük parmagın tabanındaki eklemlerin arasında orta noktanın yaklasık 1.5 cm gerisindedir. Yüzük parmagı ve küçük parmagın tabanındaki eklemler arasında hayali bir çizgi çizerseniz ve bu çizginin diger kenarların el bilegi yönünde bir noktaya (tepe) dogru yöneldigi bir eskenar üçgenin tabanı oldugunu düsünürseniz, gamut noktası bu üçgenin tepe noktasında olacaktır. Ardından, Gamut noktasına sürekli bir sekilde vurarak 9 farklı eylem uygulayın. 9 Gamut eylemi sunlardır: 1. Gözler kapalı. 2. Gözler açık. 3. Basınız dik durumdayken gözlerinizi saga dogru indirin. 4. Basınız dik durumdayken gözlerinizi sola dogru indirin. 5. Burnunuz bir saatin ortasıymıs ve siz de bütün sayıları sırasıyla görmeye çalısıyormus gibi gözlerinizi bir daire seklinde yuvarlayın. 6. 5 numarayla aynı, sadece gözlerinizi yuvarladıgınız yönü degistirin. 7. 2 saniye bir sarkıyı mırıldanın (Dogum Günü Sarkısı tavsiye edilir). 8. 1’den 5’e kadar hızlı bir sekilde sayın. 9. Tekrar bir sarkıyı 2 saniye boyunca mırıldanın. Bu 9 eylemin belirli bir sırada olduguna dikkat edin ve bunları verilen sırayla ezberlemenizi öneririm. Ancak, 9 eylemin tamamını yapmak istediginiz sürece sırayı karıstırabilir ve 7, 8 ve 9’u bir birim olarak yapabilirsiniz. Yani, 2 saniye süresince bir sarkıyı mırıldanıp ardından sayabilir ve daha sonra tekrar sarkıyı mırıldanabilirsiniz. Yılların getirdigi deneyim bunu önemli oldugunu kanıtlamıstır. Ayrıca, mutsuz dogum günlerine dair anıları canlandırdıgından bazı insanların dogum günü sarkısını söylemeye direnç gösterebileceklerini aklınızda bulundurun. Bu durumda, EFT’yi bu mutsuz anılar üzerinde kullanabilir ve bunları çözebilirsiniz veya bir baska sarkıyı mırıldanmalarını saglayarak bu sorunu simdilik atlayabilirsiniz. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Malzeme 4: Sıra (tekrar) Temel Reçetedeki dördüncü ve sonuncu malzemeden yukarıda söz edilmistir. Sıra ile aynı kısa yolculuga sahiptir. Anımsatıcı İbare Ezberlendigi zaman Temel Reçete bir ömür boyu arkadas haline gelir. Neredeyse sonsuz bir duygusal ve fiziksel sorunlar listesine uygulanabilir ve bir çogundan kurtulus saglar. Ancak, Temel Reçeteyi belirli bir soruna uygulamadan önce gelistirmemiz gereken bir baska kavram daha vardır. Buna Anımsatıcı Cümle denmektedir. Bir futbol oyun kurucusu pas verirken bunu belirli bir tutucuya hedefler. Sadece topu havaya atıp birinin topu yakalamasını beklemez. Benzer sekilde, Temel Reçetenin de belirli bir sorunu hedeflemesi gerekir. Aksi takdirde, çok az bir etkiye sahip olarak veya hiçbir etki göstermeden hedefsiz bir sekilde etrafta yansıyacaktır. Kurtulmak istediginiz soruna “ayarlarken” Temel Reçeteyi uygulayarak “hedeflersiniz”. Bu sisteminize hangi sorunun alıcı olması gerektigini söyler. Asagıdakini ifade eden bulus ifadesini hatırlayın... “Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır.” Enerji sisteminizin bozulmasına yol açabilecek belirli düsüncelere veya durumlara kendinizi açtıgınızda olumsuz duygular meydana gelebilir. Aksi takdirde, normal olarak islev gösterirsiniz. Kisi pazar günü gazetesinde komik bir bölümü okurken ve böylece soruna kendini açmamıs durumdayken yükseklik korkusu mevcut degildir. Bir soruna kendini açma sadece onun hakkında düsünerek yapılabilir. Aslında, kendini açma onun hakkında düsünme anlamına gelmektedir. Sorun hakkında düsünme, sadece Temel Reçetenin uygulanmasıyla dengelenebilecek enerji bozulmalarına neden olacaktır. Soruna kendini açmadan ve böylece bu enerji bozulmalarını yaratmadan Temel Reçete hiçbir sey yapmaz. Kendini açmak oldukça basit bir süreçtir. Temel Reçeteyi uygularken sadece sorunu düsünürsünüz. Yani, en azından teoride. Ancak, vururken, mırıldanırken, sayarken vs. sorunu bilinçli bir sekilde düsünmeyi zor bulabilirsiniz. Bu yüzden sizi Temel Reçeteyi uygularken sürekli olarak tekrar edebileceginiz bir Anımsatıcı Cümle ile tanıstırmaktayım. Anımsatıcı Cümle, sorunu tanımlayan ve Sıradaki noktalardan birine her vurdugunuzda sesli olarak tekrar ettiginiz basit bir kelime veya kısa bir cümledir. Bu sekilde, sürekli olarak sisteminize üzerinde çalıstıgınız sorunu “hatırlatırsınız”. Kullanılabilecek en iyi Anımsatıcı Cümle genellikle Düzende kullandıgınız dogrulama için seçtiginiz seydir. Örnegin, topluluk huzurunda konusma korkusu üzerinde çalısıyorsanız, Düzen onaylaması su sekilde olabilir... Bu topluluk önünde konusma korkusuna sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. Bu dogrulama içerisinde, altı çizilmis olan topluluk önünde konusma korkusu kelimeleri Anımsatıcı Cümlesi olarak kullanılmak üzere ideal adaylardır. Örnegin, yukarıda verilen daha uzun biçim yerine “topluluk huzurunda konusma korkusu” veya “topluluk huzurunda konusma”yı kullanabiliriz. Bu tekniklerde yıllar süren deneyimin ardından alıstıgımız kestirmelerden sadece biridir. Bununla birlikte, kendi amaçlarınız dogrultusunda Düzende dogrulama için kullandıgınız gibi Anımsatıcı Cümle için sadece benzer kelimeler kullanarak yasamınızı basitlestirebilirsiniz. Bu sekilde hata olasılıgınızı en aza indireceksiniz. Adrienne ve ben EFT ile insanlara yardım ederken her zaman bir Anımsatıcı Cümleyi tekrarlatmıyoruz. Çünkü zamanla Düzen süresince dogrulamanın basit bir sekilde ifade edilmesinin genellikle söz konusu soruna “kendini açma” için yeterli oldugunu kesfettik. Bütün vurus, mırıldanma, sayma vs. dikkat dagıtıcı gözükse de Temel Reçete boyunca bilinçaltı genellikle soruna kilitlenir. Ancak bu her zaman dogru degildir ve yogun egitim ve deneyimimizle Anımsatıcı Cümlenin kullanılıp kullanılmamasının gerekli oldugunu fark edebilmekteyiz. İfade edildigi sekilde, genellikle gerekli degildir ama gerekli oldugunda gerçekten gereklidir ve kullanılmalıdır. EFT ile ilgili güzel olan sey buna iliskin deneyimimize sahip olmanızın gerekmemesidir. Anımsatıcı Cümlenin gerekli olup olmadıgını anlayabilmeniz gerekmez. Sadece her zaman gerekli oldugunu varsayabilir ve böylece talimat verildigi sekilde basitçe Anımsatıcı bareyi tekrar ederek kendinizi soruna her zaman açmanızı temin edebilirsiniz. Gerekli olmadıgında Anımsatıcı Cümleyi tekrar etmenin bir zararı yoktur ve gerekli oldugunda paha biçilmez bir araçtır. Bu, daha önceden bahsedilmis olan %100 onarım kavramının bir parçasıdır. Temel Reçetenin her bir turunda belirli bir sorun için gerekli olmayan bir çok sey yaparız. Ama, Temel Reçetenin belirli bir parçası gerekli oldugunda kesinlikle kritiktir. Gereksiz olan seyler bile olsa her seyi dahil etmenin hiçbir zararı yoktur ve tur basına sadece 1 dakika sürer. Bu, Sıra süresince bir noktaya her vurusunuzda Anımsatıcı Cümlenin her zaman tekrar edilmesini içerir. Bunun dahil edilmesi zaman bile almaz, çünkü her bir enerji noktasına 7 kez vururken geçenle aynı süre içerisinde tekrarlanabilir. Anımsatıcı Cümle hakkındaki bu kavram kolay bir kavramdır. Ancak, eksiksiz olması amacıyla asagıda birkaç örnek vermekteyim: ** bas agrısı ** babama karsı öfke ** savas anısı ** boynumda sertlik ** kabuslar ** alkol tutkusu ** yılan korkusu ** depresyon |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Takip Eden Turlarda Ayarlamalar Bazı sorunlar (korku, bas agrısı, öfke vs.) için Temel Reçeteyi kullandıgınızı düsünelim. Kimi zaman bir turun sonunda sorun basitçe yok olurken, kimi zaman bir tur sadece kısmi rahatlama saglar. Sadece kısmi rahatlama elde edildiginde, bir veya daha fazla ek tur yapmanız gerekecektir. Bu takip eden turların en iyi sonuçlar için biraz ayarlanması gerekir. Nedeni: İlk turun her zaman sorunu tam olarak gidermemesinin temel nedenlerinden birisi, Düzenin düzeltmek üzere tasarlandıgı müdahale edici engelleme olan Psikolojik Tersine Çevrilmenin yeniden ortaya çıkmasıdır. Psikolojik Tersine Çevrilme bu sefer farklı bir biçimde ortaya çıkar. İlerleyisinizi engellemek yerine geri kalan ilerlemeyi engeller. Daha önceden belirli bir ilerleme kaydettiniz, ama Psikolojik Tersine Çevrilmenin sizi daha iyisini elde etmekten uzaklastıracak sekilde girisi nedeniyle tem rahatlamaya dogru giderken ortada bir yerde durdunuz. Bilinçaltı oldukça gerçek olma egiliminde oldugundan, Temel Reçetenin takip eden turlarının geriye kalan sorun üzerinde çalıstıgınız gerçegini belirlemesi gerekir. Bundan dolayı, Düzen içerisinde kapsanan dogrulamanın Anımsatıcı İbare’de oldugu gibi ayarlanması gerekir. Düzen dogrulaması için ayarlanan biçim asagıdadır: "Hala bu _____________ bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum." Vurgulanan kelimelere (hala ve bir kısmına) ve sorunun geri kalanına yönelik olarak dogrulamanın hamlesini nasıl degistirdigine dikkat ediniz. Bu ayarlamayı yapmak kolay olmalıdır ve bir parça deneyimin ardından bunu gayet dogal bir sekilde yapabileceksiniz. Asagıdaki ayarlanmıs dogrulamaları çalısın. Bu bölümün önceki kısımlarında gösterilen asıl dogrulamaların ayarlamalarını yansıtırlar. ** Hala bu topluluk önünde konusma korkusunun bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu bas agrısının bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu babama karsı olan öfkenin bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu savas anısının bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu boynumdaki sertligin bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu kabusların bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu alkol tutkusunun bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu yılan korkusunun bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. ** Hala bu depresyonun bir kısmına sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. Anımsatıcı Cümle de kolaylıkla ayarlanabilir. Sadece, daha önceden kullanılan cümlenin öncesine geri kalan kelimelerini ekleyin. Örnek olarak asagıda önceki Anımsatıcı Cümlelerin ayarlanan biçimleri verilmistir. ** geri kalan bas agrısı ** geri kalan babama karsı olan öfke ** geri kalan savas anısı ** geri kalan boynumdaki sertlik ** geri kalan kabuslar ** geri kalan alkol tutkusu ** geri kalan yılan korkusu ** geri kalan depresyon Bu, Temel Reçetenin özelliklerini tamamlar. Artık bununla etkili olabilecek iki sey biliyorsunuz. Bunu ezberlemeniz gerekiyor ve bunun nasıl uygulanacagı hakkında bazı ipuçlarına ihtiyacınız var. Bu ipuçları asagıda verilecektir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Hafta sonu eft yöntemi için kendimi deneyip gelişmek istiyorum. bunlarda eminim fayda sağlar teşekkürler :) |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar EFT’nin Nasıl Uygulanacagına İliskin İpuçları Test Etme -- Bakıs Açıları -- Devam Eden Karsılık -- Mümkün Oldugunda Spesifik Olun -- Genellestirme Etkisi -- Bunu Her Seyde Deneyin -- Kısa ve Öz Olarak EFT EFT’nin uygulanması dikkat çekecek derecede basittir. Sadece, sorununuzu hedef alan bir Düzen dogrulaması ve Anımsatıcı Cümle ile birlikte 1 dakikalık Temel Reçete uyarlayabilirsiniz. Ardından, sorun yok olana kadar gerekli oldugu miktarda tur yapın. Bu kolay süreç, genel anlamıyla sisteminizin yeniden yapılanması için ısrarlı bir sekilde uygulanabilir. İnsanların yasamları boyunca frenlerini basılı tutarak gitmelerine neden olan korkular, öfke, keder, depresyon ve diger olumsuz duyguları bosaltır. Ve yol boyunca size bas agrıları, astım, agrı ve bitmez gözüken fiziksel rahatsızlık listesinden kurtarabilir. Kursun bu bölümü bazı faydalı anlayıslarla ipuçları vermekte ve böylece EFT’yi daha iyi kullanmanızı saglayabilmektedir. Sizi sahne arkasına götürür ve yeni becerilerinizin altında daha sıkı bir temel kurmanızı saglar. Test Etme Bu, ilerlemenizi ölçebileceginiz bir ölçüt saglar. Örnegin, Temel Reçetenin çesitli turları uygulandıkça 6’dan baslayabilir ve 3’e kadar gidebilir, ardından 1’e ve son olarak 0’a varabilirsiniz. Her zaman için, hakkında düsündügünüzde veya düsünmediginiz O AN var olan yogunlugu ölçün. Hatırlayın, Temel Reçete düsünce veya duruma kendinizi açtıgınızda enerji sisteminde O AN var olan bozuklukları dengeler. Ne sekilde ise yaradıgına bir örnek. Geride bırakmak istediginiz bir örümcek korkunuz oldugunu düsünelim. Herhangi bir duygusal yogunluk yasamanıza neden olabilecek bir örümcek yoksa, gözlerinizi kapatın ve bir örümcegi hayal edin veya bir örümcegin sizi korkuttugu bir geçmis anı hayal edin. Onu düsünürken O ANDA var olan yogunlugunuzu 0’dan 10’a kadar bir ölçekte degerlendirin. Örnegin, 7 olarak degerlendiriyorsanız, ilerlemenizi ölçebileceginiz bir ölçüte sahip olursunuz. Simdi bir tur daha Temel Reçete yapın ve tekrar örümcegi hayal edin. Önceki duygusal yogunlugunuzdan herhangi bir iz yoksa basardınız demektir. Diger yandan, bu sefer 4 olarak degerlendirirseniz 0’a ulasana kadar takip eden turları uygulamanız gerekir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Bakıs Açıları Bu noktada, sadece bir örümcek hakkında düsünürken 0’a ulasmanın gerçek bir örümcekle karsılastıgınızda korunup korunmayacagını merak edebilirsiniz. Cevap genellikle evettir!! Bir çok durumda, örümcek hakkında düsünürken meydana gelen enerji bozulmaları gerçek bir örümcegin oldugu durumlarla aynıdır. Bu nedenle orijinal enerji dengeleme gerçek durumlarda korunma egilimindedir. Hakkında düsündügünüz sırada o an aklınıza gelmeyebilen sorunla ilgili baska bir bakıs açısının meydana gelmesi buna istisnadır. Örnegin, hareket etmeyen sabit bir örümcegi düsünmüs olabilirsiniz. Eger bu hareket korkunuzun önemli bir bakıs açısıysa ve asıl turları tamamladıgında düsünmeniz sırasında orada degilse, hareket eden bir örümcek gördügünüzde korkunun bu kısmı ortaya çıkacaktır. Bu oldukça yaygın bir olaydır ve EFT’nin ise yaramadıgı anlamına gelmemektedir. Sadece daha yapılacak çok sey oldugu anlamına gelir. Duygusal tepkiniz 0’a ulasana kadar sadece Temel Reçeteyi yeni bakıs açısına (hareket eden örümcek) uygulayın. Bütün bakıs açıları giderildiginde, örümceklere karsı olan fobik tepkiniz tarihe karısacak ve onlar etrafınızdayken tamamen sakin olacaksınız. Bakıs açıları düsüncesi EFT’de önemlidir. Yukarıdaki örümcek örneginde oldugu gibi, bazı sorunların bir çok parçası veya bakıs açısı vardır ve bunların tamamı belirlenene kadar sorun tam olarak rahatlatılmayacaktır. Aslında, hepsi bir araya toplanmıs gözüküyor olsa da, bu bakıs açılarının her biri ayrı bir sorun olarak nitelendirilir. Örnegin, bir sabit örümcek korkusu ve bir hareket eden örümcek korkusu bir araya toplanmıs görünebilir. Aslında, ayrı sorunlardır ve EFT tarafından ayrı olarak belirlenmeleri gerekir. EFT ile belirlemek istediginiz herhangi bir sorunla ilgili farklı bakıs açıları mümkündür. Kimi zaman savas anıları, iskence veya taciz gibi bir travmatik anılar serisi biçiminde olabilirler. Bu anıların her biri ayrı bir sorun veya bakıs açısı olabilir ve tam rahatlama elde edilmeden önce ayrı olarak belirlenmelidir. Lütfen bir duygusal sorunun birkaç bakıs açısının bulundugunu kavrayın, bütün bakıs açıları Temel Reçete tarafından 0’a düsürülene kadar herhangi bir rahatlama fark edemeyebilirsiniz. Fiziksel iyilestirmede mukabilini karsılastırdıgınızda bu daha da belirgin bir hal alır. Örnegin, eszamanlı olarak bas agrısı, dis agrısı ve mide agrısı geçiriyorsanız, 3’üde geçene kadar kendinizi saglıklı hissetmezsiniz. Agrı yön degistirebilir ama yine de agrıdır. Bu nedenle, duygusal sorunlar da farklı bakıs açıları içerir. Bütün bakıs açıları giderilene kadar, 1 veya daha fazla bakıs açısını halletmis olsanız bile rahatlama aldıgınızı hissetmezsiniz. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Israr Karsılıgını Verir EFT’ye yeni baslayan biri olarak, belirli bakıs açılarını tanımlayabilme ve Temel Reçete ile bunları belirleme deneyimi yönünden eksik olabilirsiniz. Bu normaldir. Sadece sahip oldugunuz duyguya yönelin ve Temel Reçete ile bu duyguyu belirleyin. Bilinçaltınız ne üzerinde çalıstıgınızı bilebilir. Bu “duyguyu”, “Bu duyguya sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum” diye giden bir Düzen dogrulaması ve “bu duygu” diyen bir Anımsatıcı Cümle ile belirleyebilirsiniz. Lütfen Temel Reçete ile belirlenen sorunların büyük bir kısmının sayısız bakıs açısıyla yüklü olmadıgını kavrayınız. Bir çok sorunun tanımlanması kolaydır ve aynı kolaylıkla rahatlatılır. Daha karısık sorunlardan birine sahip olmanız ve bunun belirli bakıs açılarını tanımlayamamanız durumunda, size 30 gün boyunca günde bir kez (yaklasık günde 3 dakika) “bu duygu” ve “bu sorun” için 3 tur Temel Reçete uygulamanızı öneririm. Bilinçaltınızın gerekli olanı ortaya çıkarma yolu vardır ve 30 gün dolmadan rahatlamıs olmalısınız. Sizin de söyleyebileceginiz gibi, EFT oldukça esnek bir süreçtir ve genellikle sizin farkında olmadıgınız sorunlarda ilerleme saglar. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Mümkün Oldugunda Spesifik Olun Mümkün oldugunda spesifik olmak en iyisidir. Bu sekilde tam bir korku, acı, anı vs.yi kolaylıkla sıfıra indirebilir ve sınırlandırıcı çantanızdan çıkartabilirsiniz. Kimi zaman belirli sayıda sorunu aynı büyük baslık altında bir araya getiririz. Bu, EFT’de ilerlemenizi engelleyebilir. Örnegin, bir çok insan potansiyel geri çevrilme ile karsılastıklarında enerji bozulmasına neden olarak ve böylece olumsuz duygulara yol açarak kendi zayıf öz imgelerine katkıda bulunurlar. Bundan dolayı, fırsatlar verildiginde sürekli olarak “yeterince iyi” hissetmezler ve yasamlarında bulundukları yerde sıkısıp kalma egilimindedirler. Diger olumsuz duygularla bir araya getirildiginde, öz imge sorunları daha genis bir biçimde genellestirilirler ve kisi hatta daha fazla alanda kendini durdurulmus hisseder. Öz imge ve diger genel duygusal nitelendirmeleri uygun EFT bakıs açısına sokmak için bir metafor kullanırım. Genel sorunu temelinde yatan belirli meselelerin her birinin bir olumsuz agaç oldugu hastalıklı bir ormana benzetirim. lk basta, orman yolunuzu bulmanızın imkansız olacagı kadar yogunlukta agaçla doludur. Kimileri için bir cangıl olarak bile görülebilir. Yasamlarımızdaki belirli olumsuz olayların her birini Temel Reçete ile etkisiz hale getirdigimizde, etkin bir sekilde olumsuz agacı kesmekteyiz. Agaçları kesmeye devam ettiginizde, bir süre sonra orman içinde yürümenin daha kolay bir hale gelecek kadar seyrelir. Devrilen her agaç bir baska duygusal özgürlük derecesini gösterir ve Temel Reçete konusunda ısrarcıysanız, negatif tepkilerinizin giderek azaldıgını göreceksiniz. Yeni fırsatlarla karsılastıgınızda kendinizi rahatlamıs ve sakin hissedeceksiniz ve “yeterince iyi” olmama korkusundan çok yeni bir macera hissi tarafından size rehberlik edilecektir. Buradaki oldukça faydalı kavramlardan birisi sorunların altlarında bulunan belirli olaylara ayrılması ve bu belirli olayların her biri üzerinde EFT’nin uygulanmasıdır. Örnegin, babanız size iskence ettigi için öfkeliyseniz, “Ben 8 yasındayken babam bana mutfakta vurdugunda” gibi EFT’yi belirli olaylara uygulayın. Bu genellikle EFT’yi “babam bana iskence etti” gibi daha genis çaplı bir soruna uygulamaktan daha üstün niteliklidir. Belki de yeni baslayanların yapmıs oldugu en büyük hata EFT’yi çok genis kapsamlı meselelerde kullanmaya çalısmalarıdır. Israrlı bir sekilde devam ettiklerinde iyi bir ilerleme elde edebilirler, ama sonuçları hemen fark etmeleri düsük olasılıktır. Sonuç olarak, çok çabuk vazgeçebilirler. Sorunları belirli olaylara ayırdıgınızda, bu belirli olaylara iliskin sonuçları hemen fark edeceksiniz. Bunun yapılması ayrıca gerçek nedeni de belirler ve genellikle daha etkilidir. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Genellestirme Etkisi Daha önceden söylemis oldugum gibi, sizi EFT’nin etkileyici bir özelligini tanıtmak istiyorum. Buna Genellestirme Etkisi diyorum, çünkü EFT ile birkaç iliskili sorunu belirledikten sonra süreç bu sorunların tamamı üzerinde genellesmeye baslar. Örnegin, iskenceye dair 100 travmatik anıya sahip olan birisi EFT’yi kullandıktan sonra sadece 5 veya 10 tanesini etkisiz hale getirdikten sonra tamamının yok oldugunu görebilir. Bu bazı insanlar için irkilticidir, çünkü yasamlarında bu tekniklerle bitmek bilmeyen seanslar sürecegini düsündükleri çok fazla travma vardır. Durum bu degildir, en azından genellikle. EFT çogu kez sadece birkaç agacı kestikten sonra bütün ormanı temizler. Bunu Her Seyde Deneyin Bu kurs vaka hikayeleriyle doludur. Bunların amacı, EFT’nin gerçek dünyada nasıl ise yaradıgını ögrenmenizi saglamaktır. Asagıda verilmis olanlara ait sorunları da kapsarlar... ** topluluk huzurunda konusma korkusundan siddetli savas anılarına, ** çikolata tutkusundan uykusuzluga, ve ** hıçkırıktan çoklu doku sertlesmesine kadar. EFT tarafından belirlenebilecek duygusal ve fiziksel sorunlarda sınır olmadıgını biliyorum. Bundan dolayı, BUNU HER SEYDE DENİYORUM! Ve sizin de aynısını yapmanızı tesvik ediyorum. İnsanlar bana durmadan “_________ ise yarayacak mı?” diye soruyorlar ve ben de her zaman “Deneyin!” yanıtını veriyorum. Sonuçlara sasırmaktan artık vazgeçtim. İlerleme çogunlukla elde edilmektedir. Ancak, bu “Her seyin üzerinde dene” düsüncesi sagduyuyla yorumlanmalıdır. Amacı, EFT’nin olasılıkları hakkında farkındalıgınızı arttırmaktır. Bundan dolayı, EFT’yi ciddi akıl rahatsızlıklarında veya bu alanda düzgün bir sekilde egitim almadıgınız ve hak kazanmadıgınız SÜRECE denemeyin. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Kısa ve Öz Olarak EFT Temel Reçeteyi ezberleyin. Uygun bir Düzen dogrulaması ve Anımsatıcı Cümle ile uyarlayarak herhangi bir duygusal veya fiziksel soruna dogrultun. Mümkün oldugunda spesifik olun ve EFT’yi kisinin yasamında sorunun temelinde olabilecek belirli duygusal olaylara dogrultun. Gerekli oldugunda, sorunun bütün bakıs açıları yok olana kadar ısrarcı olun. Her seyde deneyin! Bu kadar. Burada ögrenmekte oldugunuz seyin özü bu. Bu özetin genis bir biçimini isterseniz, bunu sonraki sayfada bulabilirsiniz. Tek bir sayfada hepsini kapsadım... Bulus İfadesi, Temel Reçete ve Kısa ve Öz Olarak EFT. Bunu tek sayfada EFT olarak adlandırdım. Bu prosedürlerde ustalasana kadar bir hızlı referans olarak kullanmak isteyebilirsiniz. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Tek Sayfada EFT BULUS İFADESİ “Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır.” TEMEL REÇETE 1. Düzen... Hassas Noktayı sürekli ovalarken veya Karate Noktasına vururken asagıdaki dogrulamayı 3 kez tekrarlayın: Bu ______________ sahip olsam da, kendimi derinden ve tamamen kabul ediyorum. 2. Sıra... Her noktada Anımsatıcı Cümleyi tekrar ederken asagıdaki enerji noktalarının her birine yaklasık 7 kez vurun. K, S, GA, BA, Ç, KK, KA, KB, BP, -P, OP, KP, KN 3. 9 Gamut Prosedürü... Asagıdaki 9 eylemin her birini uygularken sürekli olarak Gamut noktasına vurun. 1- Gözler kapalı 2- Gözler açık 3- Gözler sag asagı 4- Gözler sol asagı 5- Gözleri yuvarla 6- Gözleri diger yöne yuvarla 7- 2 saniye bir sarkıya mırıldan 8- 5’e kadar say 9- Bir sarkıyı 2 saniye mırıldan 4. Sıra (tekrar)... Her noktada Anımsatıcı Cümleyi tekrar ederken asagıdaki enerji noktalarının her birine yaklasık 7 kez vurun. K, S, GA, BA, Ç, KK, KA, KB, BP, -P, OP, KP, KN Not: Takip eden turlarda, Düzen dogrulama ve Anımsatıcı Cümle geri kalan sorunu belirlediginiz gerçegini yansıtmak üzere ayarlanır. KISA VE ÖZ OLARAK EFT Temel Reçeteyi ezberleyin. Uygun bir Düzen dogrulaması ve Anımsatıcı Cümle ile uyarlayarak herhangi bir duygusal veya fiziksel soruna dogrultun. Mümkün oldugunda spesifik olun ve EFT’yi kisinin yasamında sorunun temelinde olabilecek belirli duygusal olaylara dogrultun. Gerekli oldugunda, sorunun bütün bakıs açıları yok olana kadar ısrarcı olun. Her seyde deneyin! |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar EFT Hakkında Sıkça Sorulan Sorular ve Cevaplar Bazı insanlar EFT’de gördükleri seyle saskınlıga ugramaktadırlar. Soruları açıkça meraklıdır. Digerleri ne sekilde tepki vereceklerini bilemezler, çünkü EFT kisisel gelisim hakkındaki inançlarını bozmaktadır. Yarı açık olmalarına ragmen hala kendi inançlarını koruma ihtiyacı duyduklarından soruları bir tedbir ögesi içerir. Kaynakları ne olursa olsun, anlayısınızda sahip olabileceginiz boslukları doldurmaya yardım etmelerinden dolayı bu sorular EFT egitiminizde önemlidir. Bu amaç dogrultusunda, bu bölümde yıllar boyunca almıs oldugum standart soruların cevaplarını verecegim. S. EFT sonuçları bir “çabuk onarım”dan nasıl farklılık gösterir? “Çabuk onarım” sınıflandırması genelde olumsuz bir anlam tasır ve genellikle çıgırtkanların ve dolandırıcıların süpheli iyilestirme tekniklerini nitelendirmek için kullanılır. Terim, “üçkagıtçı” terimi ile bir arada düsünülür ve kullanıldıgında genellikle süphe ve tedbir düsüncelerini dogurur. EFT, genelde olumsuz algılanan “çabuk onarım” tanımlamasını hak etmeden sayısız duygusal ve fiziksel rahatsızlıktan hızlı bir kurtulus saglar. Bu, kurstaki vaka hikayelerinde ve birinci elden bunu deneyimleyen ögrenciler için zaten asikardır. Aynı fikri olumsuz bir ima olmadan etkili bir sekilde iletmek için “çabuk onarım” yerine hızlı kurtulus terimini kullanmaktayım. Önemli bir not: Tarih boyunca çesitli iyilestirme teknikleri, rahatsızlık için gerçek çare bulunana kadar genellikle yavas ve etkisiz olmustur. Gerçek çare bulundugunda her sey degisir ve eski yöntemler geçmisin kalıntıları haline gelir. Çocuk felci buna tipik bir örnektir. Salk Asısı bulunana kadar, Poliomyelit tedavi edilemez olarak düsünülmekteydi ve bu hastalıktan ötürü acı çeken kimselere yardım etmek üzere tüm ilaç tedavileri ve hatta yapay çelik ciger dahi kullanılmıstı. Elbetteki çok fazla faydaları olmamıstır. Sadece rahatsızlıgı bir parça kolaylastırmıs ve hastalıgın neden oldugu uzun vadeli bazı hasarları sınırlandırmıslardır. Hepsi bu kadar. Ve ardından Salk Asısı geldi. Çocuk felcini tedavi etmede bütün modası geçmis, etkisiz girisimleri ortadan kaldırmıs ve bunların yerine gerçek bir çare getirmistir. Aslında, negatif yan anlam olmadan o da bir “çabuk onarım”dı. Çocuk felcinin yok edilisi, etkisiz yöntemlerin yerlerini nasıl gerçek tedavilere bıraktıgı örneklerinden sadece birisidir. Örnegin, penisilin solunum hastalıklarından bel sogukluguna kadar bir çok hastalık için anında tedavi saglayan bir baska mucizevi “çabuk onarma” ilacıdır. Bu örnekler elbette sürer gider, önemli olan nokta bu tekniklerin duygusal saglık lehine etkisiz olan diger tüm yöntemlerin yerini aldıgıdır. Çok güç gözüken duygusal sorunlarda hızlı iyilesme saglamaları bu tekniklerin gerçek iyilestirici olduklarını gösteren etkili delillerdir. Çok az etkiyi neredeyse sonsuz kadar uzun zamanda saglasalardı, onlarda diger sözde teknikler gibi geçmise gömülürlerdir. Ancak degiller. Hedefi tam ortadan vurdular ve gerçek bir çare olduklarını gösterdiler. Hızlı, kolay ve kalıcı bir biçimde. S. Devam eder mi? Bu soru genellikle yukarıdaki “hızlı onarım” sorusuna eslik eder. Buna ragmen, bu kadar hızlı bir sekilde rahatlatılan bir sorun geçici olmalıdır “mantıgı” hakimdir. En azından bir çok insanın zihnindeki devam etme sonuçlarının üretilmesi zaman alacaktır. Bu sekilde degildir. EFT’nin sonuçları genellikle kalıcıdır. Bu kurstaki vaka hikayeleri, sorun birkaç dakika içerisinde rahatlatılmıs olsa da uzun süreli sonuçlara sahip olan insanlarla doludur. Bu, EFT’nin sorunun gerçek nedenini belirlediginin bir kanıtıdır. Aksi takdirde, iyilestirme çok uzun sürmezdi. Bununla birlikte, EFT’nin herkeste ise yaramadıgını lütfen hatırlayınız. Bazı sorunlar tekrar meydana gelebilir ve buna genellikle daha sonra tekrar ortaya çıkan asıl sorunun farklı bakıs açıları tarafından neden olunur. Deneyimli EFT ögrencisi bunu fark edecek ve bu yeni bakıs açısı için sadece Temel Reçeteyi tekrar uygulayacaktır. Deneyimli ögrenci ayrıca sorunu belirli olaylara bölecek ve temelinde yatan bu nedenlere EFT uygulayacaktır. Zamanla, bütün bakıs açıları ve belirli olaylar belirlendikten sonra, sorun genellikle tamamen yok olur ve bir daha ortaya çıkmaz. S. EFT oldukça siddetli olan ve/veya kisinin uzun zamandır sahip oldugu duygusal sorunları nasıl ele alıyor? Aynı diger duygusal sorunları ele aldıgı sekilde. EFT için sorunun siddeti veya ne kadar süredir var oldugu önemsizdir. Neden her zaman bir bozulmus enerji sistemidir ve siddeti ne olursa olsun dengelemek için Temel Reçetenin kullanılması onu rahatlatır. Bu soru genellikle inancın yogun olması ve/veya uzun süreli yerlesik sorunların diger sorunlara oranla daha “derin bir sekilde köklesmesi” nedeniyle sorulur. Bu nedenle, bunları rahatlatmak için daha fazla çaba gereklidir. Geleneksel yaklasımlar dogrudan gerçek nedeni belirlemediginden, geleneksel yaklasımlar açısından bakıldıgında bu oldukça mantıklıdır. Geleneksel yaklasımlar kisinin zihnini veya diger zihinsel süreçlerini hedefleme ve gerçek nedenin bulundugu enerji sistemini göz ardı etme egilimindedir. Yavas ilerleme kaydedildiginde suçu soruna atmak daha rahattır, çünkü “derin bir sekilde köklesmis” oldugu veya ele alınmasının güç oldugu varsayılır. Bu sekilde, geleneksel yaklasımlar etkisiz sonuçları bahane gösterebilir ve göstermektedir. EFT ısrar gerektirdiginde, bunun nedeni bir sorunun yogunlugu veya uzunca bir süredir yerlesik olması degildir. Genellikle sorunun karmasıklıgından dolayıdır. EFT için karmasıklık, toplam iyilesmeden önce bir sorunun her birinin rahatlatılması gereken bir çok bakıs açısına sahip olması anlamına gelmektedir. Not: Yukarıdaki yorumlar ciddi akıl hastalıklarına uygulanabilir veya uygulanamayabilir. EFT’nin bu rahatsızlıklara uygulanmasının faydalı oldugu kanıtlanmıstır, ancak sadece bu alanda uzman bir profesyonel tarafından uygulanmalıdır. S. EFT kisinin kendi sorununu anlaması ihtiyacını nasıl ele almaktadır? Bu, EFT hakkındaki en sasırtıcı özelliklerden biridir. Bir kisinin kendi sorununu anlayısındaki degisiklik rahatlama ile birlikte eszamanlı olarak meydana gelir. EFT’den sonra, kisi kendi sorunu hakkında farklı bir sekilde konusur. Saglıklı bir bakıs açısından görürler. Örnegin, tipik bir tecavüz kurbanı artık erkeklere karsı derin bir korku veya güvensizlik tasımaz. Aksine, kendisine saldıran kisinin/kisilerin bir sorunu oldugunu ve yardıma ihtiyaç duyduklarını düsünür. Suçluluk duygusundan kurtulmak için EFT’yi kullanan kisiler, suçluluk duygusuna neden olan olay için artık sorumluluk kabul etmezler. Öfke nesnellige döner. Keder, sevilen bir kisinin ölümüne saglıklı, daha huzurlu bir bakıs açısına döner. Kendinizin ve baskalarının önceki sorunlarınıza nasıl tepki verdigine dikkat ettiginizde ne demek istedigimi anlayacaksınız. Anlayısınız iyilesme ile birlikte degismektedir. EFT’nin anlayısı nasıl güçlü bir sekilde degistirdigine son bir not. Adrienne ve benim EFT ile yardımcı oldugumuz yüzlerce kisiden hiçbiri sorunlarını daha iyi anlamak için istekte bulunmadı. Neden istesinler ki? Buna ihtiyaç yoktu. S. EFT stres ve endiseyi nasıl ele almaktadır? EFT’de stres ve endise diger bütün olumsuz duygularla aynı nedene sahiptir: Vücudun enerji sisteminde bir bozulma. Bundan dolayı, diger duygusal meselelerle aynı sekilde Temel Reçete ile belirlenirler. Endisenin klinik psikolojide belirli bir anlamı vardır. Kesin bir neden veya belirli bir tehdit olmadan siddetli bir korku veya dehsetten söz eder. Bununla birlikte, EFT’de daha yaygın bir sekilde endise olarak bilinen genel huzursuzluk durumunu içeren daha kapsamlı bir tanım vermekteyiz. Stres ve endise tanım açısından aynı kategoriye girer. Bunları yaratan durumlar sürekli oldugundan stres ve endise sürekli sorunlar olma egilimindedir. Sövgü dolu bir aile durumu veya stresli is ortamları uzun olasılıklar listesinin içeriginde sadece ikisidir. EFT elbette durumları ortadan kaldırmamaktadır, ama endiseli tepkilerini azaltmada önemli bir yardımcıdır. Bir çok durumda, stresli durumlar her gün meydana geldiginden EFT’nin ısrarlı bir sekilde, muhtemelen daha çok günlük olarak, kullanılması gerekecektir. Bir süre sonra, zor olaylara karsı tepkilerinizin çok daha sakin oldugunu fark etmelisiniz. Olaylar artık eskiden oldukları gibi olmayacak. Daha fazla güleceksiniz. Saglıgınız düzelecek ve hayat daha kolay görünecek. S. EFT spor performansına nasıl yardımcı oluyor? Basarılı bir sporcuya sordugunuzda size emin adımlarla zihinsel durumlarının performansları açısından kritik oldugunu söyleyeceklerdir. Sporcu için iyi günler ve kötü günler arasındaki farklılık neredeyse her zaman duygusal nedenlerden dolayıdır. Hastalık olmazsa, sporcu her zaman savas alanına aynı oldukça becerikli vücudu sokacaktır. Degisen tek sey duyguların vücut üzerindeki etkisidir. Sporcular dahil olmak üzere herkes kendi olumsuz düsüncesine ve kendinden süphe etmeye sahiptir. Su an itibariyle zihnin bu olumsuz durumlarının vücudun enerji sistemini bozdugu ve olumsuz duygulara neden oldugu gerçegini biliyorsunuz. Bu olumsuz duygular vücutta çesitli sekillerde ortaya çıkar (küt küt atan kalp, gözyasları, ter vs.) ve bu kaslarda gerginligi de içerir. Atletizmde zamanlama her seydir ve hatta kaslardaki en ufak bir gerginlik bile bunu etkiler. Bir beysbol topuna, tenis topuna veya golf topuna vurmak mükemmel bir zamanlama gerektirir ve bir cm’nin sekizde biri kadar ıskalamak bir kosu yapma ve oyundan çıkma veya iyi bir servisi yapma veya fileye çarpan bir servis veya topu delige sokmak için iyi bir atıs yapma veya bu atısı kaçırma arasındaki farktır ve bu böyle gider. Sporcular bu sorunun oldukça farkındadır ve bir çogu bu konuda yardım almak için spor psikologları tutarlar. En ılımlı olanlar ve bilinçaltı olanlar olsa bile, herhangi bir olumsuz duygu bir sporcunun performansı için kritik olabilir. EFT bu soruna dikkat çekecek derecede etkili bir çözüm saglar. Temel Reçetenin amacı olumsuz duyguları ve bunların etkilerini etkisiz hale getirmektir. Buna karsı yapılan en yaygın tepkilerden birisi kaslarındaki gerginligin geçtigini söylemenin bir baska yolu olarak insanın kendini gevsemis hissetmesidir. Atletik yeteneklerinin geri kalanını etkilemeden kaslardaki gereksiz duygusal gerginligi etkisiz hale getirmesi nedeniyle sporcu için idealdir. Kaslarda herhangi bir dirençle karsılasmadan potansiyellerinin akmasını saglar. S. EFT neden sasırtıcı bir sekilde fiziksel sorunlardan iyi bir kurtulus saglar? Zihin-vücut baglantısının varlıgına yönelik ortaya çıkan tutumlar ısıgında bunu anlamak kolaydır. EFT bu baglantıya iliskin çarpıcı kanıtlar saglar. Vücudun enerji sistemine vurmanın bir sonucu olarak hem zihin hem de vücutta meydana gelen degisiklikleri seyretmekten baska ne kanıt istenebilir ki? Ancak kanıt bundan daha derindedir. EFT’nin duygusal sorunlar için uygulanması genellikle fiziksel sorunların kesilmesini saglar. Nefes sorunları yok olur. Bas agrıları ortadan kaybolur. Eklem agrıları azalır. Çoklu doku sertlesmesi semptomları düzelir. Bu fenomene yıllardır sahitlik ediyorum. EFT tarafından saglanan fiziksel düzelmelerin listesi sonsuzdur. Bunun mantıklı sonuç çıkarması EFT’nin kisinin fiziksel semptomlarına duygusal olarak katkıda bulunanları belirlemesidir. Duygusal olarak katkıda bulunanlar yoldan çekildiginde semptom azalır. Fiziksel hastalıkların tek nedeninin kisinin duygularının veya zihni süreçlerinin olduguna inanalar da vardır. Bu düsünceyi ne sekilde kanıtlayacagımı veya çürütecegimi bilmiyorum, ama duyguların en azından kisinin fiziksel saglıgına önemli derecede katkıda bulunduguna dair belirgin gerçekler sunabilirim. Ve EFT buna iliskin iyilesmede etkili bir araçtır. Bununla ilgili son bir not. Temel Reçeteyi belirli bir duyguyu sıfırlamadan dogrudan bas agrısı gibi bir fiziksel semptoma uyguladıgınızda “duygusal sahnelerin” arkasında neler oldugunu merak edebilirsiniz. Farklı bir sekilde ifade etmek gerekirse, fiziksel semptoma bazı duygusal sorunlar neden olduysa, belirli bir duygu belirlenmediginde fiziksel semptom iyilesme yasamaktadır? Pek emin degilim. Bu teknikler hakkında ögrenecek çok sey var ve eminim ki gelecek bize bir çok cephede heyecan verici kesifler getirecektir. Simdilik, bilinçaltının fiziksel semptomun nedenine katkıda bulunan duygusal sorunları ortaya çıkarttıgına inanıyorum. Temel Reçetenin uygulanması otomatik olarak bu duyguyu belirlemektedir. S. EFT’deki en son gelismelerle ilgili olarak kendimi nasıl güncel tutabilirim? EFT ile etkileyici sonuçlar meydana getirebilseniz de daha yeni basladıgınızı fark etmelisiniz. EFT bu kursta ögrendiginiz seyden çok daha fazlasıdır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Vaka Hikayeleri Topluluk huzurunda konusma korkusu – Astım – Cinsel Taciz Endise ve tırnak yeme – Örümcek korkusu – Kahve bagımlılıgı Alkolizm – Keder – İgne korkusu M&M fıstık bagımlılıgı – Fiziksel agrı – Bel agrısı Suçluluk ve uykusuzluk – Kabızlık Vücudundan utanma – Deri veremi – Ülserli kolit Panik atak – Asansör Korkusu Asagıda EFT ile gerçek sonuçlardan bazı örnekler bulacaksınız. EFT’yi çok çesitli sorunlarda eylem halinde gösterir ve size ne beklemenize dair paha biçilmez bir kanı saglar. Kimisi dogrudan sizinle alakalı olmasa bile hepsini okuyun. Bu tekniklerin nasıl ise yaradıgı ve bir soruna uygulanabilen bir teknigin bir baskasına uygulanabilecegine dair bir çok örtüsme vardır. Ayrıca, EFT egitiminizin önemli bir bölümü çok çesitli rahatsızlıklarda kullanılabilecek olan çesitli YAKLASIMLARI tanımanızdır. EFT insan tarafından bilinen nerdeyse bütün duygusal ve fiziksel rahatsızlıklara uygulanır ve prosedürün kendisi her bir rahatsızlık için temelde aynıdır. Ancak, YAKLASIMLAR çok fazla degisiklik gösterebilir. Asagıdaki vaka hikayeleri size çesitli yaklasımlar hakkında bazı kanılar saglar. Yazılı olan sayfalarda yapabileceklerimizle sınırlıyız. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Vaka Hikayesi 1 – Topluluk Huzurunda Konusma Korkusu Sue’nun topluluk huzurunda konusma korkusuyla sonuçlanan bir konusma özrü vardı. Seminerlerimizden birine katıldı ve Adrienne ve benden ögle yemegi arasında yardım istedi. Boynunda gırtlak kanseri ameliyatının gerçeklestigi yerde bir yara izi gösterdi. Ameliyatının bir sonucu olarak normal konusamıyordu ve onu anlamak zordu. Açık bir sekilde topluluk huzurunda konusmak onu çok korkutuyordu ve daha da kötüsü orduda bir çavustu ve sıkça askerleri önünde “toplu konusma” yapması gerekiyordu. 2 tur Temel Reçete uyguladık ve hiç degilse korkusunu düsünürken birkaç dakika içerisinde korkusunu astı. Seminer tekrar bir araya geldiginde, topluluk huzurunda konusma korkusunu test etmek için onu sahneye davet ettim. Sahneye dogru yürürken korkusunun tekrar ortaya çıktıgını ama bu sefer “sadece 3” oldugunu söyledi. Bu, genellikle hissettigi 10’dan çok daha azdı, ama hala bir parça korku vardı. Bu, mola sırasında düsüncelerinde var olmayan korkusuna ait yeni bir bakıs açısının ortaya çıktıgının önemli bir kanıtıdır. Yüzü seyirciye dönükken sahnede bir tur daha Temel Reçete uyguladık ve korku sıfıra düstü. Ardından mikrofonumu aldı, oturmamı istedi ve mola sırasında neler oldugu hikayesini anlatırken 100 kisilik bu seyirci toplulugunu büyüledi. Sakinlik ve özgüvenle doluydu. Konusma özrü hala oradaydı. Ama korku gitmisti. Topluluk huzurunda konusma korkusunun giderilmesi bir insanı harika bir konusmacı mı yapar? Tabi ki hayır. Topluluk huzurunda konusmak bir sanattır ve mükemmel olması için çalısma gerektirir. Yaptıgı sey küt küt atan kalbi, kuruyan agzı ve diger korku semptomlarını ortadan kaldırarak kisiyi topluluk huzurunda konusma becerilerini gelistirmede özgür ve rahat kılmaktır. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Merhaba Zerynthia, çok güzel bir paylaşım teşekkür ederim.Okurken biraz kafam karıştı, aynı anda yapılması gereken çok şey var bunu doğru yapabilirmiyim emin değilim.Bunu uyguladınmı? uygulayan ve sonuç elde etmiş arkadaşlarımız varsa paylaşabilirmi acaba? çok ilgimi çekti doğrusu.. |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar Alıntı:
Ben bu kitaptaki uygulamaları yapmadım. Daha önceden E-Eft Kursu paylaşmıştım. Bana oradaki uygulamalar ve anlatılanlar daha anlaşılır ve kolay geliyor. Zaten şuanda vaka hikayelerine geçtim. Uygulayan kişilerin deneyimlerini paylaşacağım. Burada eksik olan noktalar bu çalışmayla birlikte verilen videoları burada paylaşamayacak olmam. O nedenle karışık geldiyse eğer E-Eft Kursu'ndan faydalanabilirsin. Oradaki çalışmalarda neredeyse her mesaj tek günlük bir uygulama. Başlangıç olarak oradan faydalanmanı öneririm. http://www.hayatimdegisti.com/forum/...eft-kursu.html Sevgilerimle. actionsmile |
Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar tmm çok teşekkür ederim.Birde ordan bakayım :) |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:52 AM. |