Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Eft (http://www.hayatimdegisti.com/forum/eft/)
-   -   Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar (http://www.hayatimdegisti.com/forum/eft/616989-eft-duygusal-ozgurluk-teknikleri-kitabindan-alintilar.html)

Işıldayan Safir 27-12-2010 03:04 PM

Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar

Vaka Hikayesi 2 – Astım

Kelly sunumlarımdan birinde ön sırada oturmaktaydı. Konusmam sırasında güçlükle nefes alıp verdigini duydugumdan astımı belliydi. Hafif bir horlama gibi ses çıkartacak kadar siddetliydi ve açıkça yanındaki insanların bazılarını rahatsız etmisti.

Sunumdan sonra topluluk huzurunda konusma korkusu için ona yardım etmemi istedi. İlginç, EFT’nin astımını rahatlatabilecegini anlamamıstı ve bu belirgin sorunu için yardım istememisti. Ona göre sadece ilaçlar yardım edebilirdi.

Böylece onun topluluk huzurunda konusma korkusunu belirledik. EFT prosedürlerinin yaklasık 3. dakikasında, sesindeki saskınlıkla nefesinin rahatladıgını fark etti. Ve gerçekten de olmustu. Astımdan iz yoktu.

Çogu zaman böyle “bonus sonuçlar” elde ederiz. Vücudun enerji sisteminin dengelenmesi digerlerine de fayda saglayabilir.

Bu yazıyı yazdıgım tarih itibariyle astım, nefes ve sinüsle ilgili sorunları kapsayan sadece birkaç sorun (belki 8 veya 10) belirledim. Her vakada açık bir ilerleme gördüm. Bununla, EFT’nin her uygulanısında ani bir rahatlama oldugunu söylemek istiyorum. Bununla birlikte, duygusal sorunlarda genellikle durum bu olsa da, EFT’nin sorunu sonsuza kadar yok ettigini söylemiyorum. Kimi zaman nefes sorunları geri gelir ve ilave EFT turları gerektirir.

EFT’yi sayabildigimden fazla kisiye uyguladıgımı ve bunların tamamını takip edebilmemin yapılamayacak bir sey olduguna anlayıs gösteriniz. Bu nedenle, kaç kisinin astım semptomlarından kurtulmak için tekrara ihtiyaç duydugunu bilemiyorum. Sadece iyilesme için büyük bir olasılık oldugunu biliyorum. Siz de astımdan magdursanız, sorununuzdan kurtulmak için harika bir sansınız var. Ancak, bunu lütfen doktorunuzun yardımıyla yapınız.

yesıl 27-12-2010 03:34 PM

zerynthia cok tesekkür edyorum sana beni ne kadar aydınlattıgını bilemezsin kaldıgım yer kücük bir yer ve kitap alma fırsatım yok ayrıca seminerlere katılma sansımda yok tek kaynagım internetoda bir yere kadar ne kadar caba harcadıgımı bilemezsiniz fırsatım olsa eft ve simdide tat a merak saldım bunların egitimini almak istiyorum eft konusun da hicte fena degilim soyleki mantıgını anladım uygulamada sorun tesbiti zorluyo psikolojik rahatsızlıklarım var ve terapist su durumda benim icin lüks hatta imkansız o yüzden boyle basit yontemlerle kendime huzur ve sifa arıyorum tabi telkinler onlarıda malesef her zaman dinleyemiyorum. ingilizcem cok az ve yabancı kaynaklardan faydalnmakta problem yasıyorum artık türkceye cevirip yayınlanan kaynaklarla kendimi geliştirmeye calışıyorum ccccok tesekkürlerimi iletiyorum devamını arkası yarın diziler gibi mereakla bekliyorum hosckl.

Işıldayan Safir 30-12-2010 12:15 AM

Vaka Hikayesi 3 – Cinsel Taciz

Bob bir delikanlı olarak defalarca cinsel tacize maruz kalmıstı. Buna ait anıları çok siddetliydi ve içerisinde büyük bir öfke yaratmıstı. Taciz olayları neredeyse 30 sene önce olmustu ve bu sahip oldugu öfkenin mantıksal olarak huzurunu bozdugu bilmekteydi. Bununla birlikte, duygusal olarak bunu kaldıramıyordu.

Bu konuda rahatlama saglamak iki alısılmamıs seans sürdü. Alısılmamıs diyorum, çünkü diger insanların önünde bir seminer ortamında yapıldı. Açık bir sekilde bunu digerleriyle tartısmak istemiyordu, bu yüzden kendi zihninde mahremiyetini koruyarak anılarına EFT uygulamasına yardımcı oldum.

EFT ile kolaylıkla bunu basardık, çünkü tek gereken vurus tekniklerini uygularken hastanın kendini soruna açmasıdır. “Kendini açma” özel olarak yapılabilir.

Yaklasık 1 ay sonra Bob’a gittigimde “artık eskisi kadar bunu düsünmüyorum” dedi. Bu, EFT’yi kullandıktan sonra tipik bir tepkidir. En siddetli sorunlar bile yavas yavas yok olur. EFT’den sonra kimi zaman insanlar o anıyı bile düsünemediklerini bildiriyorlar. Bu yanlıs. Ancak bu sekilde gözüküyor.

Anı gerçekte kaybolmaz, çünkü onlardan bu anıyı tarif etmelerini istedigimde ayrıntılı olarak bunu hala yapabiliyorlar. Olan sey duygusal acının yok olması ve böylece anının tekrar aynı sekilde ortaya çıkmamasıdır. O artık geçmisten gelen hafif bir olay.

Daha önceden çok güçlü olan bir malzemenin eksik olması nedeniyle artık bunu düsünmüyor gözüküyorlar. Bu tabi ki ne istediginizdir. Burada duygusal özgürlük arıyoruz, amnezi degil.

Ancak, bu durumda EFT %100 basarılı olmamıstır, çünkü Bob hala anılarıyla ilgili ara sıra, nispeten daha hafif, nöbetler geçirmekteydi. Ama eskiden oldugu gibi degil. Bu teknikleri kullandıgı takdirde zamanla bunu tamamen yok edebilecektir.

Vaka Hikayesi 4 – Endise ve Tırnak Yeme

Susan’ın sürekli olarak devam eden bir endise seviyesi vardı ve gün boyunca sık bir sekilde EFT uygulamayı seçti. Bunu birkaç ay boyunca yaptı ve endise seviyesi azalmaya basladıkça denemeden tırnaklarını yemeyi bıraktı (çok uzun süredir alıskanlıgıydı). Bir gün gitarını eline aldı ve tırnaklarının gitarı çalmak için çok uzun oldugunu fark etti.

EFT kimi zaman gizli sekillerde ise yarar ve bunun gibi olumlu yan etkileri siz farkında olmadan meydana gelir. Endise gibi bazı alanlarda hayatınız normale döndügünde, oldukça normale döner. Ziller veya ıslıklar yoktur, sadece göreceli huzur vardır. Genellikle birisi dikkatinizi çekmedikçe degisikligi fark etmezsiniz bile.

Susan ve tırnaklarına olan da buydu. EFT gizli ama güçlü bir sekilde endisesini tırnaklarının yemenin artık gerekli olmadıgı bir noktaya azalttı.

Işıldayan Safir 30-12-2010 12:35 AM

Vaka Hikayesi 5 – Örümcek Korkusu

Molly örümcekleri sadece düsünürken bile oldukça gergin oluyordu ve haftanın 5 günü bunlarla ilgili kabuslar görüyordu. Sadece iki EFT seansı ile korkularından kurtuldu.

Birinci seansta, Molly sadece örümcekler hakkında düsünürken korkusunu sıfıra indirmek için Adrienne EFT uyguladı. Genellikle bu yeterlidir ve gerçek bir örümcekle karsılasıldıgında bile korku sıfırda kalır.

Ancak emin olmak için Adrienne Molly’i bir tarantulaya bakmak için bir hayvan dükkanına götürdü. Molly bir kez daha korktu ve hayvan dükkanından aglayarak kaçtı. Bu, EFT’nin ilk turunun hatası degildi. Aksine, gerçek örümcegin o an düsüncede bulunmayan yeni bakıs açıları getirdigini göstermektedir.

Birkaç dakika daha EFT uygulanmasının ardından Molly tekrar hayvan dükkanına gitti ve sakin bir sekilde tarantulaya baktı. Korku gitmisti.

Birkaç gün sonra Molly, cerrahi olarak zararsız kılınan bir tarantula besleyen bir kız arkadasının evinde oldugunu söylemek üzere Adrienne’i aradı. Örümcegi kafesinden çıkarttıklarını ve Molly’nin örümcegin üzerinde yürümesine izin verdigini söyledi.

İste bu tekniklerin gücüne klasik bir örnek. Dikkate deger bir biçimde örümcek korkusu olan insanlar bile artık tehlikeli olmasa bile bir tarantulanın üzerlerinde yürümesine izin veriyorlar. Ancak Molly bu konuda tamamen rahatlamıstı ve normal kisilerden daha az korkuya sahipti. Ancak, EFT’nin insanları aptal durumuna düsürmedigine lütfen dikkat ediniz. Örümcek tehlikeli olsaydı Molly örümcegin üzerinde yürümesine izin vermezdi. EFT fobik korkuların mantıksız kısımlarını ortadan kaldırmakta, ama normal tedbiri azaltmamaktadır.

Aylar sonra Molly’le konustugumuzda korku tekrar ortaya çıkmamıstı. Ayrıca, artık bunlar hakkında kabuslar görmüyordu.

Işıldayan Safir 02-01-2011 03:42 PM

Vaka Hikayesi 6 – Kahve Bagımlılıgı

Joe kahve içmeyi bıraktı. Seminerlerimden birine katıldı ve kahve tutkusundan kurtulmak isteyen birine EFT uygularken beni gözlemledi. Arka planda yapmıs olmasına ragmen bizimle birlikte vurdu ve kahve tutkusu kalıcı olarak gitti. Bu içtigi son kahve oldu. EFT bu vakada bir uygulamayla bagımlılıgı atlattı.

Sizin de bildiginiz gibi bu her zaman olmaz. EFT tutkulardan anında kurtulmak için harika bir araçtır ve bu nedenle geri çekilmis semptomları iyilestirmede önemli bir yardımdır. Ancak, bagımlılık yok olmadan önce genellikle birkaç kez tekrar edilmis uygulama gerektirir. nsanların yaklasık %5’i Joe’nun verdigi tepkiye sahiptir. Geri kalanı daha uzun sürer.

Bununla birlikte, bir psikoterapist olan Susan iki dakikalık bir seansla alkolsüz içecek bagımlılıgından kurtuldu ve Robb da aynı seyi çikolata için yaptı.

Vaka Hikayesi 7 – Alkolizm

Aaron alkol bagımlılıgının üstesinden geldi. Bu elbette kahve, alkolsüz içecekler ve çikolatadan çok daha ciddi bir bagımlılık. Her gece yataga sarhos giriyordu ve günlerini içki sersemligiyle geçiriyordu. Onun ifadesiyle, “İçki benim Tanrımdı”.

EFT ile birkaç seansa ihtiyaç duyduk ve günde birkaç kez rutinleri gerçeklestirdi. Sonuç olarak, geri çekilme kolay oldu.

Bu iyilesmenin ilk asamalarında, süper markette daha önceden gözde olan birasının önünden bir gurur ifadesiyle yürüyüp geçti. Ve su anda, bir yıl geçtikten sonra, bunu igrenç buluyor. Alkole artık tutku duymuyor. Hayatını geri kazandı. Bir yılbası gecesini bile “bir sürü sarhos arasında olmak istemedigi” için atladı.

İste bir sagduyu notu. Bir bagımlılıgın yok edilmesi tekrar bagımlı hale gelmeyeceginiz anlamına gelmez. Alkol veya baska bir seye karsı olan bagımlılıgınızdan kurtuldugunuzda bundan uzak durun, aksi takdirde bagımlılıgı tekrar yok etmeniz gerekebilir. EFT, bagımlı oldugunuz maddeden “simdilik bir parça alayım, gerisini sonra düsünürüm”e izin vermez.

Işıldayan Safir 05-01-2011 09:02 PM

Vaka Hikayesi 8 – Keder

Alicia, erkek kardesinin ölümünden 2 yıl sonra bile bunun hakkında konusamayacak kadar bir kedere sahipti. Duyguları, kelimelerin çıkartmak için çok yogundu.

Katılmıs oldugu ve sunumdan bir önceki gece az miktarda gönüllüye bu teknikleri uygulamasına izin verildigi bir toplantıda bir seminere katılmasını istedim. Alicia gönüllü oldu ve diger 7 kisi ile birlikte 15 dakikalık bir seansta kederi üzerinde çalıstı.

Ertesi sabah, seminerin ortasında gönüllü olarak 80 kisinin karsısına geçti ve kardesinin ölümü hakkında sakin bir sekilde konusabilmesinin saskınlıgını ifade etti.

Hala en gözde konularından biri degil, ama kederi yok oldu.

Bu arada, bu ufak gruptaki herkes 15 dakikalık seans sırasında ilerleme kaydetti. Bir bayan yükseklik korkusundan kurtuldu (birkaç dakika sonra yüksek bir otel balkonundan asagı baktıgında sorun yoktu), bir adam geçmise ait bir duruma karsı olan öfkesinden kurtuldu ve digerleri de çesitli duygusal sorunlardan dikkate deger bir iyilesme sagladı.

Vaka Hikayesi 9 – İgne Korkusu

Connie ignelerin yakınında oldugunda endise duymaktaydı. Kan alınması gerektiginde midesi bulanmakta ve genellikle bayılmaktaydı. Düzenli fiziksel muayene olması ve saglıgını koruması açısından bu kısıtlayıcıydı. Adrienne Connie’ye sadece birkaç dakika EFT uyguladı. Korkusu yok oldu ve ignelerle bir sonraki karsılasması korkusuz oldu.

Özellikle bunun gibi fobik tepkiler oldugunda bu tipiktir. Genellikle tekniklerin birkaç dakika uygulanması uzun süreli bir sonuç yaratır. Fobideki nesne (bu vakada igne) o an mevcut olmasa bile bu dogrudur. Gerçek durumun korkunun bir kısmını geri getirdigi zamanlarda, kalıcı olarak yok etmek için genelde sadece tek bir tur EFT daha uygulanması ise yaramaktadır.

Işıldayan Safir 06-01-2011 01:51 AM

Vaka Hikayesi 10 – “M&M Fıstık” Bagımlılıgı

Nancy bir ameliyat geçirecekti ve doktoru ameliyatın daha rahat olması için ona kilo vermesini önermisti. Kilo vermede güçlügü “M&M fıstıklarını” yemeyecek olmasıydı. Yıllardır buna bagımlıydı.

Acil tutkularını azaltmak için EFT’yi kullandı ve saskınlık içerisinde yaklasık 3 dakikada bagımlılıktan tam olarak kurtuldu.

Bu “bonus sonuç” simdi ve daha sonra da meydana gelir. Bunun ardından, Nancy “M&M fıstıgının” yanından geçmekten hiç zorlanmadı.

Bagımlılıklar çesitli endise biçimleriyle baglantılıdır ve bunlar tarafından neden olunurlar. EFT ile de oldukça güçlü olarak yapılabildigi üzere, endiseyi belirleyebilirseniz, bagımlılık yaratıcı maddelere olan ihtiyaç azalır.

Vaka Hikayesi 11 – Fiziksel Agrı

Lea, hipnoterapi ögrencileri için yapmıs oldugum bir seminere katılmıstı. Seminerden önce bana gergin kaslara ve fiziksel agrıya sahip oldugunu söylemisti. Boynunun ve omuzlarının etrafındaki agrıyı iyilestirmek için ona EFT uyguladım. ki dakika içerisinde agrılar azaldı.

3 saatlik seminerin bitmesine yaklasık bir saat kaldıgında kendisine boynundaki ve omuzlarındaki agrının tekrar baslayıp baslamadıgını sordum. Hayır dedi ve ardından vücudundaki agrının geri kalanının azaldıgını ama tam olarak geçmedigini söyledi.

İste EFT ile bir sorunu nasıl belirledigimiz ve diger iyilesmelerin bununla birlikte meydana gelmesine bir örnek. Lea’nın vakasında, boyun ve omuz agrısı için ona verdigimiz rahatlama vücudun geri kalanına da yayıldı.

Ardından bir baska EFT turu daha yaptık ve agrının geri kalanı da yok oldu ve seminerin sonuna kadar bu sekilde kaldı.

Bunun gibi agrılar genellikle duygusal üzüntüden meydana gelir ve bu yüzden EFT oldukça etkili bir sekilde bunu belirleyebilmektedir. Ancak, yeni duygusal stresler agrıyı geri getirebilir. Bu olursa, EFT’nin tekrarlanarak uygulanmasının iyilestirme saglaması muhtemeldir.

Vaka Hikayesi 12 – Bel Agrısı

Donna bu satırlara bir baska örnektir. O da benim seminerlerimden birine katılmıstı ve bir günlük seminerin tamamında kalamayacagını düsünmesine neden olacak kadar siddetli bir bel agrısı vardı. “O kadar uzun oturamıyorum” demisti.

EFT ile ona yardımcı oldum ve sırtı bütün gün boyunca onu rahatsız etmedi.

Işıldayan Safir 06-01-2011 01:56 AM

Vaka Hikayesi 13 – Suçluluk ve Uykusuzluk

Audrey bir terapistin talebi üzerine tanıstıgım oldukça huzursuz bir kadındı. Bütün hayatı boyunca fiziksel, zihinsel ve cinsel olarak iskence görmüstü ve herhangi bir terapist için oldukça zorlayıcı olacak bir uzun duygusal sorunlar listesi vardı.

Audrey ile sadece 45 dakika görüstüm. Bu süre içerisinde, evinin yanmasından dolayı büyük bir suçluluk duydugunu ögrendim. Bir gece mum yanarken uyuyakalmıs. Sonradan kedisi mumu devirmis ve yangın baslamıs.

Burada suçlulugun bulunmadıgı açık bir sekilde belli olsa da, Audrey için durum bu degildi. Gözyası dökmeden bu konu hakkında konusamıyordu. Bütün görüsme boyunca kendini suçladı.

Onda EFT uyguladım ve suçluluk duygusu yok oldu. Test etmek için, konuyu baska yerlere çekerek 20 dakika geçmesine izin verdim. Ardından bana evinin yanması ile ilgili hikayeyi anlatmasını istedim. Terapistinin saskınlıgı ile birlikte sıradan bir sekilde “Benim hatam degildi” dedi ve bir baska konuya geçti. Gözyasları yok. Duygusal yogunluk yok. Suçluluk birkaç dakika içerisinde kolay bir sekilde yok oldu.

Size bunu bir noktayı örneklemek için anlatıyorum. EFT, degisikliklerin oldukça normal hissedilecegi kadar güçlüdür. Bundan dolayı, suçluluk gibi belirli sorunlar için EFT’yi kullanırken “herhangi bir farklılık hissetmeyebilirsiniz”. Ancak zaman geçtikçe dediginize dikkat edin. Sorunun uzaklasmasına izin verme egiliminde olacaksınız ve duygusal alanınızın herhangi bir kısmını isgal etmeyi bırakacaktır.

Herhangi bir gösteri olmadan yok olacaktır. Bu güçlüdür ve aslında tam olarak istediginiz seydir. Duygusal özgürlükte sondur.

Audrey ayrıca uykusuzluk sorunu çekmekteydi. Çok az uyuyordu, belki de gecede iki saat ve bunun için ilaç alması gerekiyordu. Seansımızın sonunda onu terapistin ofisindeki masaya yatırdım ve uykusu için EFT uyguladım. 60 saniye içerisinde uykuya daldı. 30 dakika kadar daha terapistle konusmak için kaldım ve bu sürenin sonunda Audrey gürültülü bir sekilde horluyordu. “Baygın” gibiydi. İlaç yok, hap yok, sadece kötü derecede bozulmus enerji sistemine vurus vardı.

Işıldayan Safir 09-01-2011 11:11 PM

Vaka Hikayesi 14 – Kabızlık

Richard 25 yıldır kabızdı. Günde iki kez Metamucil kullanmakta ve hala “düzenli olarak tuvalete çıkmada” zorluk yasamaktaydı.

Bu sorun için ona EFT’yi ögrettim ve günde birkaç kez rutini dikkatli bir sekilde uyguladı. ki haftanın sonunda dikkate deger bir gelisme yoktu. Ona ısrarlı olmasını ve devam etmesini söyledim. Kimi zaman böyle seyler biraz daha fazla zaman almaktadır.

Onunla iki ay sonra konustugumda somut olarak ilerlemeler vardı. Artık Metamucil’i günde iki kez yerine sadece haftada iki kez almaktaydı.

Bir EFT ögrencisi olarak, kimi zaman ısrarın önemli oldugunu anlamalısınız. Duygusal sorunlar genellikle hızlı bir sekilde yok olurlar ve bir çok fiziksel sorun için de aynısı geçerlidir. Ancak, bazı durumlar daha uzun bir zaman alır ve bunların hangisi oldugunu kestirmek güçtür. Richard ikinci haftanın sonunda vazgeçmis olsaydı, bu ilerlemeyi hiçbir zaman kaydedemezdi.

Mesaj?... dayanın.

Vaka Hikayesi 15 – Vücudundan Utanma

Adrienne ve ben Bingo’ya Los Angeles’te vermis oldugumuz bir seminerde karsılastık. Bir vücut gelistiriciydi ve kendisini fitness dergileri sıkça fotograf çekimleri için sekilde binlerce dolar teklif edecek kadar gelistirmisti.

Ancak vücudunu halka sergilemeyle ilgili olarak yogun duygusal rahatsızlık hissettiginden Bingo bu teklifleri geri çeviriyordu. Asyalıydı ve ailesinde vücudu göstermenin utanç verici bir sey oldugunu açıkladı.

Bu sorunun üstesinden gelmek için sahneye çıktı ve anında sinirleri gerildi. Aslında, “Tisörtümü çıkartmamı saglayacak olursanız sizi öldürürüm” dedi. Elbette bunu gerçek anlamda söylemedi, ama bu konuda duygularının ne kadar güçlü oldugunun bir göstergesiydi.

EFT ile 3 veya 4 dakikanın ardından, gülümsedi ve seyircilerin meraklı alkısları arasında sakin bir sekilde tisörtünü çıkarttı. Bir veya iki gün sonra 3.000 dolar karsılıgında bir dergiye poz vermeyi kabul etti.

Ancak, bu sorunu tamamen astıgını düsünmüyorum. Belirgin bir ilerleme kaydetti ama tisörtünü çıkarttıgında tekrar geri giyecekmis gibi elinde tuttu. Bir kenara fırlatmadı. Sorunundan tamamen kurtulmak için birkaç tur EFT’ye daha ihtiyaç duymaktaydı.

Ancak sunu lütfen unutmayınız, bu mümkün olabilecek en elverissiz kosullar altında yapıldı; sahnede. Bu ortamda, bana göre %70 olan elde edilen ilerleme dikkate degerdir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:08 AM

Vaka Hikayesi 16 – Deri Veremi

Carolyn, bu tekniklerin fiziksel sorunlarda ne kadar iyi ise yarayabilecegi hakkında ilk önemli saskınlıgımdır. EFT’ye ilk basladıgım yıllarda yapmıs oldugum seminerlerden birine katılmıstı. Nasıl çalıstıgına dair önemli noktaları göstermek için sadece bir saat harcadım ve Carolyn dahil olmak üzere birkaç kisiye yükseklik fobilerinden ve acil çikolata tutkularından kurtulmalarına yardımcı oldum.

Carolyn’de ciddi bir dejeneratif hastalık olan deri veremi oldugunu bilmiyordum. Bir çok kisiyle aynı anda ilgilendigimden, ellerinin ve ayaklarının hastalıktan dolayı sismis oldugunu fark edemeyecek kadar yogundum. Aslında, daha sonra bana sisler yüzünden normal ayakkabılar giyemedigini söyledi.

Seminer sırasında, bu kursta ögrendiginizin kısaltılmıs halini ögrettim. Carolyn deri veremi durumu için günde birkaç kez vurmaya karar verdi ve saskınlık içerisinde bütün semptomları azaldı.

İki ay sonra bir baska sunumuma geldi ve neler oldugunu anlattı. Ellerini ve ayaklarını gösterdi ve sislerin tamamen yok oldugunu söyledi. Ayrıca, enerji seviyesinin sıkça dansa gidebilecek kadar arttıgını söyledi. Bu daha önce yapamadıgı bir seydi.

Yani bu EFT’nin deri veremini tedavi edecegi anlamına mı gelmektedir? Meydana gelen seyi inkar etmek güç olsa da, tam olarak bunu söylemiyorum.

Semptomlarına yardımcı oldugu açıktır. Bunu EFT’nin gücünün kanıtı ve ciddi hastalıklar için bile uygulamaya tesvik etmek için iyi bir örnek olarak sunuyorum. Ama lütfen bunu doktorunuzun gözetiminde yapınız.

Durumu takip etmek amacıyla, birkaç ay sonra deri vereminin ne durumda oldugunu ögrenmek için Carolyn’i aradım. Günlük vuruslarını bırakmıs ve semptomlar tekrar ortaya çıkmaya baslamıs. Bazen fiziksel sorunlar vurusu bıraktıktan sonra tamamen yok olur ve bazen olmaz. Bu bir bazen olmaz vakasıdır.

Burada farkına varılması önemli olan nokta ne oldugudur, ne olmadıgı degil. Enerji sistemini dengelerken ciddi semptomlar azalmıstır. Bu göz ardı edilmemelidir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:11 AM

Vaka Hikayesi 17 – Ülserli Kolit

Ciddi bir hastalıkla bir baska vaka. Dorothy’de ülserli kolit vardı ve bir çok olumsuz yan etkisi bulunan agır bir ilaç tedavisi görüyordu.

Ülserli kolit agrılı bir kolon hastalıgıdır ve Dorothy’nin vakasında siddetliydi. Doktorlar bunu muayene ettiklerinde, düz bir ifadeyle “%90’ının enfekte oldugunu” söylediler.

Adrienne ile çalıstı ve iki seyi basardı: (1) vejetaryen oldu ve (2) hastalıgı için günlük olarak EFT’yi kullanmaya basladı. Birkaç hafta içerisinde kendini çok daha iyi hissetmeye basladı ve ilaç tedavisini azaltmayı seçti. (Not: Doktoruna danısmadan kimseye ilaç tedavisini bırakmayı tavsiye etmemekteyiz.)

Yaklasık 6 ay sonra, doktorları onu tekrar muayene ettiklerinde “%10’unun enfekte oldugunu” söylediler. Bu 3 yıl önceydi ve o zamandan beri en ufak bir sorun yasamadı. Nitekim, bir yıl önce bir çocuk dogurdu.

Hastalıgının azalmasına neden olan seyin ne oldugunu düsünüyorsunuz? Vejetaryen diyet mi yoksa EFT mi ya da her ikisi birden mi? Bunu tam olarak söylemenin bir yolu yoktur. nsanlar genellikle eszamanlı olarak birden fazla iyilesme yöntemi kullanırlar ve böylece en fazla hangisinin katkıda bulundugunu söylemek güç olur.

EFT’de daha fazla deneyim kazandıgınızda, benim yapmıs oldugum gibi, bunun iyilestirme tekniklerinden biri olarak her zaman dahil edilmesi gerektigi sonucuna varabilirsiniz.

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:19 AM

Vaka Hikayesi 18 – Panik Atak

Kerry Lake Tahoe otelden Adrienne’i bir panik atagın ortasında aradı. Panik atagı biliyorsanız, neden oldukları asırı derecedeki dehseti de bilirsiniz. Bir panik atagın orasında olan kisiler genellikle öleceklerini düsünürler.

Kerry’nin de durumu böyleydi. Sesinde açık bir panikle Adrienne’i aradı ve hemen birinin gelip onu bulması için oda numarasını verdi.

Adrienne telefon üzerinden EFT’yi uyguladı ve birkaç dakika içerisinde paniginin büyük bir kısmını geçirdi. Bu duruma ugrayan kisiler genellikle saatlerce süren yogun bir korkuya tahammül ederler. Birkaç dakika içerisinde gerginligi azaltmak aslında hosa giden bir iyilestirmedir. Kerry’nin durumunda, sakinlestirmek için 20 dakika gerekmistir.

Vaka Hikayesi 19 – Asansör Korkusu

Ellen asansör korkusunu gidermek için EFT’yi kullandı. Seminerlerimden birinde, bir mola sırasında bana yaklastı ve bu ömür boyu süren korku konusunda ona yardımcı olup olamayacagımı sordu. Bunun gibi yogun korkulardan sıkıntı duyan bir çok kisinin oldugu gibi, istegi konusunda ürkek ve tedbirliydi. Geleneksel psikoloji fobiklerin genelde korkularını kafalarında çözmelerini ister. Korku yüklü kisiden tipik olarak dislerini gıcırdatmaları, yumruklarını sıkmaları ve o asansöre binmeleri istenir. Bu sekilde, mantık yok olur ve korkulu kisinin “hassasiyeti azaltılır” veya korkuya “alısır”. EFT’nin gereksiz bir agrı yaratması ile karsılastırıldıgında benim için bu iyi niyetli ama gereksiz bir uygulamadır.

Genellikle insanları korkutmaya yarar ve üstesinden gelmeleri gereken bir baska travma yaratır. Bu uygulamalar artık gerekli degildir.

EFT mümkün oldugunca acısız oldugundan, Ellen’e kendini bu konuda tamamen rahat hissedene kadar bir asansörün yakınına gidemeyecegimizi söyledim.

Böylece seminer odasında kaldık ve yaklasık 3 veya 4 dakika EFT uyguladık. Daha sonra, asansörler konusunda kendini daha önce hiç bu kadar rahat hissetmedigini ve bir asansöre girmeye hazır oldugunu söyledi.

Neyse ki bir oteldeydik ve asansörden 30 adım uzaktaydık. Normalde, bir tedbir olarak asansöre binmeden önce Ellen’i durdurup vurus prosedürlerini tekrar ederdim. Ama bu sefer öyle bir sansım olmadı çünkü Ellen hızlı bir sekilde kapısı açık olan bir asansöre girdi ve belirgin bir neseyle dügmelere basmaya basladı.

Kapılar tam kapanmak üzereyken ben de asansöre bindim ve sonraki 10 dakikayı asansörde geçirdik. Yukarı çıktık, asagı indik, durduk, yeniden çalıstırdık, kapıları açtık, kapıları kapattık ve mümkün olan her sekilde korkunuzu test ettik. Tamamen rahatlamıstı, herhangi bir korku yoktu, hatta izi bile yoktu.

Ömür boyu süren korkusu yok olmustu. Vietnam gazilerimizde ve bu kursta gördügünüz diger vaka hikayelerindekiler gibi, bir kez daha birine duygusal özgürlügün anahtarlarını verme ayrıcalıgına sahip olmustum.

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:25 AM

EFT Kısım II

NOT: Bu bölüm EFT Kısım I’i çalısmıs oldugunuzu ve kisisel gelisim için Temel Reçeteyi sürekli olarak kullandıgınızı varsayar.

Buradan sonra EFT’nin gelismis bölümü vardır. Burada, EFT Kısım I’in iç çalısmalarının ötesine geçecek ve bu benzersiz teknikteki becerilerimizi arttıracagız. Bu bölümde...

Kimi zaman EFT’yi engelleyen engelleri inceleyecek ve bunlar için neler yapılabilecegini ögrenecegiz.

Temel Reçeteyi parçalara ayıracak ve daha hızlı sonuçlar için bazı kestirmeler ögrenecegiz.

Bu gelismis alanlarda kazanılacak çok sey vardır ve her bir parçası su ana kadar ögrenmis olduklarınız kadar büyüleyicidir. Ancak daha ileriye geçmeden, EFT Kısım I’e iliskin olarak önemli bir bakıs açısı sagladıgımdan emin olmak istiyorum. Yani, gelismis ayrıntılar olmasa bile Temel Reçete oldukça güçlü bir aygıttır ve...

...sorununuza “kendinizi açarken”
Temel Reçeteyi ısrarlı
bir sekilde uygularsanız,
sorunun yavas yavas
yok olması olasılıgı vardır.

Gelismis kavramlar bilmeniz açısından önemli olsa da, Temel Reçete konusunda ısrarlı olmak genellikle ise yarayacaktır. Temel Reçete bir hediyedir ve yılların getirdigi deneyimin bir özetidir. Bu bölümde bilginizi genisletirken lütfen bunu sürekli olarak aklınızda bulundurunuz

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:44 AM

Mükemmellik Engelleri

Nispeten yetenekli yeni baslayanların ellerinde bile, özellikle kisinin yasamındaki belirli olumsuz olaylara uygulandıgında, Temel Reçete sürenin %80 oranında etkili sonuçlar üretir. Bu olaganüstü bir basarı oranıdır ve sadece birkaç geleneksel teknik aynı iddiada bulunabilir. Ancak, mükemmellik engellerini nasıl ele alacagınızı bildiginizde çok daha yüksek bir basarı oranı mümkündür. Temel Reçetenin sonuçlarını engelleyebilecek dört engel vardır. Bunlar:

1. Bakıs Açıları
2. Psikolojik Tersine Çevrilme
3. Köprücük Kemigi Nefes Alma Sorunu
4. Enerji Toksinleri.

Engel 1: Bakıs Açıları

Daha önceden ele alınmıs olmaları nedeniyle, burada bakıs açıları üzerinde çok fazla zaman harcamaya gerek yoktur. Gerçekte engel olmasalar da, onları burada engellerin içerisine dahil ettim. İlerlemeyi engelleyebilmeleri nedeniyle bunlar açık engellerdir.

Her bir bakıs açısı, sorunun tam bir iyilesme elde edilmeden önce belirlenmesi gereken yeni bir bölümüdür. Ayrı bir sorunmus gibi (ki öyledir) Temel Reçete tarafından ele alınır. Diger engellerin hiçbiri yolunuza çıkmıyorsa, ısrarlı olmak bakıs açılarını sıkça etkisiz hale getirecektir.

Engel 2: Psikolojik Tersine Çevrilme

EFT Kısım I size Dr. Roger Callahan tarafından türetilen, ancak aslında Dr. John Diamond tarafından yayılan bir terim olan Psikolojik Tersine Çevrilme olarak bilinen daha teknik bir fenomen için bir nitelendirici olarak Düzeni tanıtmıstır.

Neden oldugunu hiç düsündünüz mü?

...Sporcular neden düsüs yasarlar? Bu, normal mantıga karsı gelmektedir. Performanslarının bu kadar altına düsmelerinin hiçbir fiziksel nedeni yoktur. Sporcu düsüs öncesinde, sonrasında ve sırasında aynı oldukça antrenmanlı kisidir. Ancak bütün sporcular kariyerleri boyunca bu duruma pek çok kez düser. Neden?

...Bagımlılıkların üstesinden gelmek çok güçtür? Unutulmamalıdır ki, bagımlı genellikle zararlı gidisatlarından uzak olmak ister. Bagımlılıklarının saglıklarına, iliskilerine ve hatta hayatlarına mal oldugunu bilir ve genellikle itiraf ederler! Ama yine de devam ederler. Neden?

...Depresyonun düzeltilmesi çok güçtür? Ele alınabilecek en zor psikolojik sorunlardan biridir. Depresyondan kurtulmak için kisi geleneksel terapi görürse, bunlar genellikle yıllar süren pahalı prosedürlerdir. Ve ilerleme, eger elde edilebilmisse, genellikle ufak adımlarla elde edilir. Neden?

...Kimi zaman neden kendimizi sabote ederiz? Örnegin, kilo vermeyi veya daha hızlı okumayı denedigimizde genellikle “kendimizi durdururuz” ve çok az bir ilerlemeyle veya hiçbir ilerleme olmadan önceki “rahatlık bölgelerimize” geri çekiliriz. Neden?

...İyilesme kimi zaman neden uzun sürer? Bir türlü geçmeyen soguk algınlıgı, iyilesmesi sonsuza kadar süren burkulmus veya kırılmıs kemik, bir türlü geçmek bilmeyen bas agrısı veya agrı. Kimi zaman bazı seyler normal olarak iyilesmez. Neden?

Nedeni vücudun enerji sistemidir. Bu, yaygın bir sekilde kendini sabote etme olarak adlandırılan asıl nedendir. Kimi zaman kendimizin en kötü düsmanı olarak görünmemizin ve gerçekten istedigimiz bu “yeni seviyelere” ulasmamamızın nedeni budur.

Yukarıdaki örneklere ek olarak, insanların genellikle için kibirli görünmeleri ve elde edebileceklerini bilmelerine ragmen diger sayısız ugrasa varamamaları da bu yüzdendir. Ayrıca, psikolojik tıkanıklıklar (“yazma sendromu” gibi) ve ögrenme kısıtlamalarının (disleksi gibi) yardımcısıdır.

Bu bulustan önce, insanların kendileri için belirgin bir sekilde önemli olan alanlarda ilerleme saglayamamasının suçu “irade eksikligi”, “zayıf motivasyon”, “araların açılması” veya diger varsayılan karakter bozuklugu biçimleri gibi seylere atılmıstır. Ancak böyle degildir. Bir baska neden vardır ve düzeltilebilirdir.

Bu neden Psikolojik Tersine Çevrilmedir (veya kısaca PTÇ). Bir çok disiplinde kendi yolunu bulan oldukça önemli ve pratik bir kesiftir.

Psikoloji, tıp, bagımlılıklar, kilo kaybı ve spor ve is performansı dahil olmak üzere sayısız çalısma alanında son derece önemlidir. PTÇ’nin bulundugu durumlarda çok az ilerleme kaydedilir veya hiç ilerleme olmaz. Tam anlamıyla ilerlemeyi engellemektedir.

Psikolojik Tersine Çevrilme Nedir?

Herkes bunu yasar. Vücuttaki enerji sistemi polaritesini degistirdiginde meydana gelir ve genellikle siz farkında olmadan gerçeklesir. Çogunlukla meydana geldigini hissetmezsiniz. Vücudunuzun enerji sisteminde tam bir polarite çevrilmesidir ve EFT Kısım I’de açıklandıgı üzere “pillerinizin ters takılması” gibidir.

İlginç bir sekilde, genellikle psikologların “ikincil kazanç veya kayıp” olarak adlandırdıkları biçimi alır. Örnegin, kilo vermek istedigine bilinçli bir sekilde inanan kisi genellikle “Kilo verirsem tekrar kilo alacagım ve bu bana dolabımı degistirmede çok pahalıya mal olacak” gibi bilinçsiz bir “durdurucu” ile karsılasacaktır. Bu kisi kilo vermeye karsı psikolojik olarak tersine çevrilmistir.

PTÇ Nasıl Bulunmustur?

Psikolojik Tersine Çevrilmenin kökleri Uygulamalı Kinesyoloji olarak bilinen alana dayanmaktadır. Bu disiplinin araçlarından birisi kas testi olarak bilinmektedir. Doktor hastanın gücünü degerlendirmek üzere kolu asagı dogru bastırırken hasta da vücudundan dogru kolunu bükülmeyecek sekilde ileri uzatır.

Daha sonra doktorun hastayla bir diyalogu olur ve hasta ifadelerde bulunurken kolu asagı bastırır. fadeyle ilgili bir bilinçaltı çekismesi olursa kaslar zayıflar ve kol kolaylıkla asagı bastırılır. Aksi takdirde, kol güçlü durmaya devam eder. Bu, doktorun “vücutla konusmasına” izin verir ve sorunun nerede olabilecegini teshis etmesine yardımcı olur.

Dr. Roger Callahan bu teknigi kilo vermek isteyen bir bayanda kullanmaktaydı. Bir bakıs açısı olarak, kitabında bundan su sekilde söz etmekteydi, “Yöneticiler Topluluk Huzurunda Konusma Korkusu ve Diger Fobilerin Üstesinden Nasıl Gelir”.

“Terapi ne kadar etkili olursa olsun veya hasta ve doktor kendilerini görevi ne kadar özenli bir sekilde uygularsa uygulasın, tedavi edilemeyecek bir hastayla karsılasmamıs olan bir terapist yoktur. Tedaviye olan bu direnç terapist için bir engellenme ve hastaları için bir bas belasıdır. Bir çok sekilde adlandırılmaktadır; örnegin: Ölüm içgüdüsü, kaybeden sendromu, kendini bozguna ugratma davranısı veya olumsuzluk. Bu sorunlu hastalar bir çok sekilde adlandırılır: İnatçı hastalar, olumsuz kisilikler, kendine zararlı bireyler – ama durumları her zaman aynıdır, hangi yaklasım kullanılırsa kullanılsın bütün yardımlara direnç gösterirler. Tedavi edilmek istediklerini iddia ederler, ama tedaviye yanıt vermezler.

* İncelmek istedigini açıkça söyleyen asırı kilolu bir kadınla çalısırken bu olumsuz engellemeyle karsılastım. Yıllar boyunca çok az basarı ile diyet yapmaktaydı. Yine de, yemek yemeyi kesmedeki basarısızlıgına ragmen, kilo vermek istedigi konusunda ısrar ediyordu.

Kas testini uygulayarak kendisine istedigi gibi ince halini düsünmesini istedim. Sonuç beni irkiltti. Verdigi kilolarla kendini düsünmede basarılı oldugunda kolu zayıfladı. Her ikimizde sasırdık. Olumsuz sonuçlara ragmen kilo vermek istedigi konusunda ısrarcıydı.

Bu yüzden farklı bir yaklasım denedim. Kendisini su an oldugundan 15 kg daha kilolu olarak düsünmesini istedim. Bu sefer testten güçlü çıkmıstı.

Soruyu daha da dogrudan tekrar ifade ettim. Sesli bir sekilde “Kilo vermek istiyorum” demesini istedim. Test ifadesinin dogru olmadıgını gösterdi.

Bu sefer ondan “Kilo almak istiyorum” demesini istedim. Açık bir sekilde, istedigini söyledigi ve testin ne istedigini gösterdigi arasında bir farklılık vardı.

Meraklı bir sekilde, aylardır veya yıllardır basarısız bir sekilde diyet yapan altı farklı hasta üzerinde aynı testi denedim. Hepsi de aynı modeli gösterdi. Aynı kas testini kullanarak test ettigimde, istediklerini söyledikleri sey istediklerini gösterdikleri seyin tersi oldu.

Bu kesinlikle tedaviye karsı dirençle karsılastıgım ilk sefer degildi. Ancak simdi bunu tanımlayabilmek ve muhtemelen üstesinden gelmek için bir araca sahibim. Bu duruma bir isim vermek ve ayrıca tanımlamak için buna Psikolojik Tersine Çevrilme olarak isimlendirmekteyim.

...Önemli sorunlarına (örn. “Endise nöbetlerimin üstesinden gelmek istiyorum”, “Karım/kocam/sevgilimle daha iyi bir iliskiye sahip olmak istiyorum”, “Cinsel sogukluk/iktidarsızlık/erken bosalmanın üstesinden gelmek istiyorum” veya “Basarılı ve/veya iyi bir oyuncu/sarkıcı/müzisyen/besteci olmak istiyorum” vs.) iliskin olarak diger bütün hastalarımı test etmeye basladım. Her bir vakada hastanın bir ters ifadede bulunmasını istedim (örn. “Endise nöbetlerimin üstesinden gelmek istemiyorum” vs.). Ve her seferinde kol testini kullanarak test ettim.

Bu testlerin sonuçları beni sasırttı. Hastalarımın daha iyi olmayı düsündüklerinde zayıf düsmelerine ve daha kötü olmayı düsündüklerinde güçlü olmalarına üzüldüm.

Psikoterapinin ne kadar güç olduguna süphe yok...”

PTÇ’ye Ne Yol Açar?

Ana nedeni olumsuz düsünmedir. Aramızdaki en olumlu düsünürler bile bilinçaltında olumsuz, kendini bozguna ugratıcı düsünceler tasır. PTÇ olagan sonuçtur. Genel bir kural olarak, bu çesit düsünme ne kadar yayılırsa, psikolojik olarak geri çevrilmeye o kadar egilimli oluruz.

Bazı kisilerde bu tamamen yayılmıs bir fenomendir. Neredeyse her gittikleri yerde onları durdurur. Genellikle bu kisilerin kim olduklarını söyleyebilirsiniz, çünkü onlar için hiçbir sey ise yaramaz. Çok fazla sikayet ederler ve kendilerini dünyanın bir kurbanı olarak düsünürler. Tersine çevrilmenin bu “sınırın ötesi” biçimindeki kisiler agır sekilde tersine çevrilmis olarak adlandırılır.

PTÇ aynı zamanda depresyona ugrayanların kronik esidir. Depresyon, olumsuz düsünme ve PTÇ aynı evde yasarlar.

Lütfen PTÇ’nin bir karakter bozuklugu olmadıgını anlayınız. Bu kisiler vücutlarında bilmeden elektrik polaritesinin bir kronik tersine çevrilmesine ugramaktadırlar. Enerji sistemleri tam olarak onlara karsı çalısır. Sonuç olarak, neredeyse gittikleri her yerde hemen fark edilirler. Onlara karsı olan dünya degil kendi enerji sistemleridir. Pilleri ters yerlestirilmistir.

Bir çok insan, sezgisel de olsa, bu olumsuz düsünmenin ilerlemelerini engelledigini bilir. Bu nedenle olumlu düsünme hakkında pek çok kitap ve seminer vardır. Ancak, su ana kadar, bunu düzeltmekiçin olumsuz düsünmenin bu engelleri nasıl yarattıgını açıklayabilen biri olmamıstır. Psikolojik Tersine Çevrilme her ikisini de yapmaktadır.

Bir çok insanda PTÇ belirli alanlarda ortaya çıkar. Bir kisi hayatının bir çok alanında basarılı olabilir ama, örnegin, sigarayı bırakmak ulasamayacakları bir sey gibi gözükür. Bilinçli olarak bırakmayı isteyebilirler ve bunu yapmayı çok fazla istiyor olabilirler. Aslında, bir süreligine alıskanlıklarını bırakabilirler. Ama PTÇ’lerse, eninde sonunda kendi çabalarını sabote edecek ve tekrar sigara içmeye baslayacaktır. Zayıf degiller. Sadece PTÇ’ler.

Potansiyelimizi gerçeklestirmek istiyorsak vücutlarımızdaki enerji düzgün bir sekilde akmalıdır. Psikolojik Tersine Çevrilme bunun engellendigi önemli yollardan biridir.

Ayrıca PTÇ düzeltilebilir ve EFT’de Düzen olarak adlandırılan bu düzeltme sadece birkaç saniye sürer. Süreç Temel Reçetede ayrıntılı olarak kapsanmıstır.

PTÇ insan çabalarında mümkündür. Tam olarak binlerce olasılık vardır. Sadece örneklemek amacıyla asagıda bazı örnekler vermekteyiz.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:09 AM

Bazı Psikolojik Tersine Çevrilme Örnekleri

Ögrenme Güçlükleri:

Yazma sendromu ve bir çok ögrenme güçlügü genellikle PTÇ’nin dogrudan bir sonucudur. Örnegin, bir ögrenci bir tanesi (kimya gibi) hariç bütün konularda basarılı olabilir ve kötü olan konunun arkasında PTÇ olma olasılıgı yüksektir.

Ögrenciler, fenomenin var oldugu hakkında bile bilgileri olmaması nedeniyle psikolojik olarak tersine çevrildiklerini bilmiyorlardır.

Ancak “yetersizlikleri” için nedenler göstermeye egilimdirler. “Kimyaya uygun degilim” veya “Kimyaya konsantre olamıyorum” veya “Kimyadan nefret ediyorum” diyebilirler.

Bu nedenler genellikle hatalıdır. Gerçek neden genellikle PTÇ’dir. Kötü oldukları konu hakkında düsündüklerinde, polariteleri tersine çevrilir ve performans bundan etkilenir. PTÇ düzeltildiginde notlar genellikle düzelecektir.

Bazı ögrenciler genel olarak olus konusunda PTÇ’dir. Bu, kötü notların önemli bir yardımcısıdır ve genellikle belirlenemez. Ögrenciler “yavas” veya “ögrenme özürlü” olarak dikkate alınır. Gereksiz bir sekilde ömür boyu tasınacak bir nitelendirme!

Saglık:

PTÇ kanser, AIDS, çoklu doku sertlesmesi, fibromiyalji, deri veremi, mafsal iltihabı, seker hastalıgı vs. gibi dejeneratif hastalıklarda her zaman mevcuttur. EFT bakıs açısından, iyilesmenin en büyük engellerinden birisidir. Zamanla, batı tıp disiplinlerinin bu gerçegi kabul edecegini ve PTÇ’yi diger kendi tekniklerine katacaklarını tahmin ediyorum.

Düzeni belirli bir rahatsızlıga yönelterek, kisinin kendini normale çevirmesi vücudun dogal iyilestirme sürecinin daha akıcı bir sekilde olmasına izin verir. Vücutta uygun enerji akısının önemini dikkate aldıgınızda bu mantıklı gelir. “Pilleriniz dogru olarak yerlestirildiginde” kırık kemikler daha hızlı iyilesir ve bir çok fiziksel rahatsızlık daha fazla ilerleme kaydeder.

Hastaları tatmin edici bir ilerleme kaydetmeyen doktorlar, akupunkturcular, siropraktörler ve diger pratisyenler kendi hastalarına kendilerini normale çevirmeyi ögretmek isteyebilirler. Bu, daha fazla iyilesme gücü saglayabilir ve iyilesmeyi hızlandırır.

Atletizm:

Yasamlarında bazı ilerleme alanlarında düsük kaldıklarında insanların PTÇ olması kaçınılmazdır. Sporcular bunun baslıca örnekleridir.

Serbest atıslarda kötü olan harika bir basketbol oyuncusunun, serbest atıs atmada PR olması neredeyse kesindir. Geri çevrilmeyi düzeltmenin sasırtıcı bir gelistirme saglaması muhtemeldir.

Aynısı vurucular, yüksek atlamacılar, beysbol vurucuları ve diger her çesit sporcu için geçerlidir. Profesyonel spor takımlarının sahipleri ve koçları bu kolay kavramı harika bir sekilde kullanabilir.

Disleksi:

Bunun hakkında düsünecek olursanız, disleksi klasik bir geri çevrilme örnegidir. Aslında, geri çevrilme asıl semptomudur. Diger seylerin yanında, kisi sayıların ve harflerin sıralarını degistirir ve böylece ögrenme güçlügü çeker.

Seminerlerimden birinde Annie bana yaklastı ve çocuklugundan beri sahip oldugu disleksi konusunda ona yardımcı olup olamayacagımı sordu. 49 yasındaydı. Telefon numaralarını dogru olarak yazamadıgını söyledi. “lk 3 numarayı dogru alıyorum, ama son 4 taneyi karıstırıyorum” dedi.

Ona 10 telefon numarasını ezbere söylettim ve bunları yazmasını istedim. Beklendigi gibi. 10’u da yanlıstı.

PTÇ’sini düzeltmeye yardımcı oldum ve 10 telefon numarasını daha ezbere söylettim. Bu sefer 9 tanesi dogruydu ve hiçbir çaba harcanmamıstı.

Yanlıs bir izlenim bırakmak istemiyorum. Disleksisini tamamen gidermedik. Yapılan sey Psikolojik Tersine Çevrilmesini yoldan çekmek ve o yokken normal olarak yerine getirmesini saglamaktı. Bu, PTÇ’nin gücü hakkında çok iyi bir örnektir. Disleksi durumunda, PTÇ’nin zaman içerisinde yeniden meydana gelmesi muhtemeldir ve bununla birlikte uzun görev yapmaması da gelecektir. Annie’nin daha yapacak çok seyi var. Ancak PTÇ’yi anlamadan, bir ilerleme kaydedecekse bunun çok yavas olması muhtemeldir.

PTÇ ilerlemeyi engeller. EFT açısından önemli yere sahip seylerden biri PTÇ oldugunda vurus prosedürünün ise yaramayacagıdır. PTÇ’nin ilerlemeyi gerçek anlamda engelledigini ve diger tekniklerde oldugu gibi bunun EFT’de de dogru oldugunu unutmayın.

Psikoterapist olan çok fazla arkadasım var ve hepsinin en iyi tekniklere bile yanıt vermeyen sayısız hastası var. Psikolojik Tersine Çevrilmeyi ögrenene kadar bu engelleme onlar için bir gizemdi.

EFT ile uzun yıllar deneyimin sonrasında, artık PTÇ’nin ne sıklıkta ortaya çıktıgını biliyoruz. PTÇ, insanların EFT ile belirledikleri sorunların yaklasık %40’ında mevcut. Ancak, bazı sorunlarda PTÇ neredeyse her zaman ilerlemeyi engellemektedir. Depresyon, bagımlılıklar ve dejeneratif hastalıklar ana örneklerdir. Ancak, bir çok sorun için PTÇ belirli bir bireyde olabilir veya olmayabilir. Örnegin, bir kisi astımdan kurtulma da PTÇ olabilirken bir baskası olmayabilir.

PTÇ ile karsılastıgınızı nasıl bileceksiniz? Bilemezsiniz. Bu nedenle Temel Reçete bunun için otomatik bir düzeltme olan Düzeni içermektedir. Uygulanması sadece birkaç saniye sürer ve PTÇ orada olmasa bile düzeltme herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle, PTÇ düzeltilene kadar, bu yöntemlerle basarı oranınız çarpıcı bir sekilde asagı düsecektir.

Bu yüzden PTÇ için düzeltme Temel Reçetenin içerisine yerlestirilmistir.

yesıl 12-01-2011 12:27 PM

verdigin bilgiler icin tesekkürler pct hakkında bilgim yoktu devamını sabırsızlıkla bekliyorum iyiki varsın

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:29 PM

Fazla bekletmiyim o halde. Hemen paylaşıyım devamını.

Sevgiler. actionsmile

Işıldayan Safir 12-01-2011 12:37 PM

Engel 3: Köprücük Kemigi Nefes Alma Sorunu

Az sayıda durumda, belki %5, Temel reçetenin ilerlemesini engelleyen benzersiz bir enerji karısıklık biçimi vücutta meydana gelir. Ayrıntıları bu kursun kapsamının ötesindedir, ama size bunu nasıl düzeltebileceginizi gösterebilirim. Kisinin köprücük kemigi veya kisinin nefesinde sorun oldugundan bunu Köprücük Kemigi Nefes Alma Sorunu olarak adlandırmıyorum. Aksine, düzeltmesinden sonra adlandırılmıstır... Köprücük Kemigi Nefes Alma Egzersizi.

Bu düzeltme Dr. Callahan tarafından gelistirilmistir ve sadece Temel Reçetede ısrarcı olmanın sonuç vermedigi durumlarda “ilave edilmelidir”. Uygulanması yaklasık 2 dakika sürer ve aksi bir durumda Temel Reçeteyi engelleyen normal operasyonun yolunu açar.

Köprücük Kemigi Nefes Alma Egzersizi

Herhangi bir elinizle baslayabileceginiz gibi, ben sizin sag elinizle basladıgınızı varsayacagım. Dirseklerinizi ve kollarınızı vücudunuzdan uzak tutun, böylece tek dokunan seyler anlatıldıgı üzere parmak uçlarınız veya eklemleriniz olur.

Sag elinizin iki parmagını sag Köprücük Kemigi Noktanıza yerlestirin. ki parmagınız sol kısımdayken, asagıdaki 5 nefes alma egzersizini uyguladıgınız sırada sürekli olarak Gamut Noktasına vurun.

** 7 vurus boyunca yarım nefes alıp tutun.

** 7 vurus boyunca tam nefes alın ve tutun.

** 7 vurus boyunca yarım nefes verip tutun.

** 7 vurus boyunca tam nefes verin ve tutun.

** 7 vurus boyunca normal nefes alıp verin.

Sag elinizin iki parmagını sol Köprücük Kemigi Noktanıza yerlestirin ve Gamut Noktasına sürekli vururken 5 nefes alma egzersizini yapın.

Sag elinizin parmaklarını bükün, böylece ikinci bogum veya “eklemler” çıkıntılı bir sekil alır. Ardından bunları sag Köprücük Kemigi Noktanıza yerlestirin ve 5 nefes alma egzersizini uygularken Gamut Noktasına sürekli olarak vurun. Bunu, sol Köprücük Kemigi Noktasına sag eklemleri yerlestirerek tekrar edin.

Yarıya ulastınız. Köprücük Kemigi Egzersizini sol elin parmak uçları ve eklemlerini kullanıp bütün prosedürü tekrar ederek tamamlayın. Sag elinizin parmak uçlarıyla Gamut Noktasına vuruyor olacaksınız.

Köprücük Kemigi Egzersizini nasıl kullanacaksınız? İlk olarak, buna ihtiyacınız olmadıgını varsayın ve Temel Reçete ile normal bir sekilde devam edin. Bir çok insan için bu sorun EFT’yi engellemediginden, bu mantıksal bir varsayımdır.

Ancak, Temel Reçeteyi ısrarlı bir sekilde kullandıysanız ve sonuçlarınız yavas veya mevcut degilse, Temel Reçetenin her bir turuna Köprücük Kemigi Egzersizi ile baslayın. “Yolu açtıgını” ve çarpıcı bir rahatlama sagladıgını görebilirsiniz.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:01 PM

Engel 4: Enerji Toksinleri

Bir lagımda yasıyoruz.

Bu sabah yeni bir sabun açtım ve etiketi okudum. İçerisinde adını daha önce duymadıgım 8 kimyasal madde vardı. Ben dus alırken hepsi vücuduma giriyordu. Tıras kremimin bunun gibi 7 malzemesi vardı ve el losyonumun 13. Bunlarda benim vücuduma giriyordu.

Dis macunumda bu tarz malzemeler görünmüyordu, ama eminim ki hiçbir doktorun bana yememi tavsiye etmeyecegi bir çok kimyasal madde vardı. Yine de, agzımdaki hassas zarlar aracılıgıyla sistemime sızıyorlardı.

Ve içerisinde 9 yabancı kimyasal madde bulunan koltukaltı deodorantım. Eger bir kadın olsaydım sayısız kozmetik ürüne maruz kalacaktım. Göz kalemi ve ruj bunlardan sadece ikisi.

Yüz kremleri, saç spreyi, kolonya, parfüm, sampuan ve saç kremi gibi seyler aracılıgıyla vücutlarımıza ne kadar zararlı kimyasalın girdigini merak ediyorum. Göz korkutucu bir liste olmalıdır ve su ana kadar henüz banyoyu bile terk etmedik.

Musluklardan gelen su bir baska zehirli maddeler listesi içerir. çerisinde yıkanıyoruz, onunla yemek pisiriyoruz ve sabah kahvemizi onunla yapıyoruz.

Kıyafetlerimizi yıkadıgımız çamasır sabunundan gelen kimyasal kalıntılar gün boyunca vücudumuzla temas eder. Aynı kalıntılara sahip çarsaflar arasında uyuruz.

Evlerimizde ve ofislerimizde hos kokulu olan ama havamızı yabancı maddelerle dolduran kimyasal hava tazeleyiciler ve deodorantlar var.

Sinemalarda tuz dolu kokmus mısırları yeriz. Kimyasal kokteylden baska bir sey olmayan “alkolsüz içecekleri” içeriz. Oldukça yüksek miktarlarda rafine seker tüketiriz. Yiyeceklerimiz ufak bir telefon defteri kalınlıgında bir boya, koruyucu madde ve böcek ilacı listesi ile yüklüdür.

Alkol, nikotin, aspirin, antihistamin ve sayısız ilaçlar sindirmekteyiz. Arabalardan, sanayi bacalarından ve evlerimizdeki yalıtımdan pis kokulu gazları soluruz. Kısaca, günün 24 saati boyunca bir kimyasal davetsiz misafir ordusuyla karsılasırız.

Dedigim gibi, bir lagımda yasıyoruz.

Farklı Bir Çesit “Alerji”

Vücutlarımız toksinlerin etkilerini savusturmak üzere tasarlanmıstı ve bütün her sey dikkate alındıgında takdire deger bir is yapmaktadırlar. Ama yeter! Er veya geç bu siddetli saldırı saglımızda çıkagelecektir.

Alerjiler, bu zehirli maddelerin tamamına verdigimiz en yaygın tepkiler arasındadır. Yaralar, döküntüler ve sinüs sorunları çekmekte oldugumuz alerjik semptomlardan sadece bazılarıdır.

Alerjilerin genellikle kimyasal olarak meydana geldigi düsünülür. Yani, toksinler vücutlarımızda daha sonra tahris edici semptomlarımızın sorumlusu olan kimyasal reaksiyonlara neden olur.

Bir Enerji Sistemi “Alerjisi”

Ancak, burada tanıtılması gereken farklı bir çesit alerji vardır. ç kimyamızı tahris etmesi gerekli degildir ve bu nedenle klasik alerji tanımına uymamaktadır. Aksine, enerji sistemimizi tahris eden bir alerji gibidir. Daha iyi bir terim olmadıgından bunları “enerji toksinleri” olarak adlandırmaktayız.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:02 PM

Enerji Toksinlerinden Kaçınma Yolları

EFT’yi çok az bir basarıyla veya herhangi bir basarı olmadan defalarca denediyseniz VE sorunun bütün bakıs açılarını kapsamlı bir sekilde belirlediyseniz VE sorunun temelinde yatabilecek olan belirli olaylara EFT’yi uyguladıysanız, muhtemel suçlu enerji sisteminizi tahris eden ve böylece bu prosedürler ile boy ölçüsen bir enerji toksini biçimi olabilir. Bu, EFT’nin ise yaramaması nedeniyle degildir. Aksine, uygun ortam saglandıgında harika bir sekilde ise yarar.

Sizi etkileyen toksinin ne oldugunu bilmeseniz bile, enerji toksinlerinin etkilerinden kaçınmanın çesitli yolları vardır. Bu yolları asagıda sıraladım:

Enerji Toksinlerinden Kaçınma Yöntemi 1:

Oldugunuz yerden uzaklasın. Kimi zaman, yakın çevrenizde soruna neden olan bir seyler vardır. Bu bir bilgisayar veya TV gibi bir elektronik cihaz veya bir fabrika, halınız veya havalandırma sisteminizden gelen pis kokulu gazlar olabilir. Belki de oturdugunuz sandalyeye karsı herhangi bir hassasiyetiniz var veya belki de bulundugunuz oda yeni boyanmıs olabilir.

Bu nedenle, sadece fiziksel uzaklasma hareketi sizi rahatsız eden seyden uzaklastırabilir. Ayaga kalkmak ve odada baska bir yere gitmek isteyebilirsiniz. Bu basarısız olursa, bir baska odaya gidin veya açık alana çıkın.

EFT’nin uygulanması çok fazla sürmediginden, bir çok farklı yere gidebilir ve EFT’yi deneyebilirsiniz. Uzaklasmayla basarılı olursanız, geri kalanı enerji sisteminizden bazı toksinleri çıkartmanızı saglar. Hala sanslı degilseniz sunu kullanın...

Enerji Toksinlerinden Kaçınma Yöntemi 2:

Kıyafetlerinizi çıkartın ve sabunlanmadan bir dus alın veya banyo yapın. Giydigimiz kıyafetlerin üzerinde enerji sistemimize müdahalede bulunabilecek kimyasallar vardır. Üretildikleri çesitli kimyasallar nedeniyle kumasların kendisi de hassasiyete neden olabilir. Çamasırhaneler ve kuru temizlemeciler tarafından kullanılan kimyasallar ve ayrıca çamasır sabununuzun kalıntıları da enerji sisteminizi tahris edebilir.

Diger sayısız maddeden vücudunuzda kalıntılar olabilir. Parfüm, tıras kremi, sabun, kozmetikler, saç spreyi, sampuan, saç kremi vs. Deneyimlerim bana bir dakika bile zehirli bir maddeye maruz kalmanın bir sorun yaratabilecegimi göstermistir.

Enerji sisteminiz için zehirli olan bir maddenin bir baskası için zehirli olmayabilecegini unutmayınız. Enerji toksinlerinin bireysellestirilmis etkileri vardır.

Bu nedenle, ilerlemenize bu tarz seylerin müdahalede bulunması durumunda, bir dus almanız veya banyo yapmanız ve sabun beziyle sabunsuz bir sekilde ovalayarak temizlemeniz gerekecektir.

Koltukaltı ve cinsel organlar gibi hassas bölgeleri dahil ettiginizden emin olun. Parfüm veya kozmetik uygulamıs olabileceginiz alanlarda daha dikkatli olun. Saçınızı iyice durulayın. Kendi içeriginden kalıntı bırakabileceginden, bu süreçte sabun veya sampuan kullanmayın. Bunların yapılması genellikle vücudunuzdaki kimyasalları çıkartacaktır.

Tazelenmis bir sekilde EFT ile baslayın. Ancak bu sefer tutkulu bir sekilde yapın.

Bunun bir parça garip göründügünü biliyorum, ama bu genellikle ise yarar. Bu sekilde, bütün kimyasallar vücudunuzdan çıkar ve bunların enerji sisteminize müdahale etmesi sansını en aza indirirsiniz. Sandalye, yatak veya diger olası rahatsız edici maddelerle temastan kaçınmak için ayakta durdugunuzdan emin olun. Elbette ayaklarınız çıplak olacak ve sert keresteden yapılmıs bir yerin veya bir tahta ya da bir parça plastik üzerinde durmanız en iyisi olacaktır. Bu sekilde halınızdan ve üzerinde olabilecek kimyasallardan sakınırsınız.

Yukarıdaki prosedür EFT ile basarılı bir sekilde sonuçlanırsa, bir enerji toksininin yolunuza çıkmıs olma ihtimali yüksektir. Ancak, bu çabaya ragmen herhangi bir ilerleme kaydetmezseniz sunu kullanın…

Enerji Toksinlerinden Kaçınma Yöntemi 3:

Bir veya iki gün bekleyin. Yöntemler 1 ve 2 aradıgınız sonuca ulasmanızı saglamazsa, muhtemelen enerji toksinleri üzerinizde degil içinizdedir.

Bu, toksinlerin sindirilmis oldugu anlamına gelmektedir. Bunları ya yemis ya da içmissinizdir. Bir veya iki gün beklerseniz, sindirilen toksinlerin yok edilmesine izin verirsiniz. Ve yok edildiklerinde, bu tekniklerle boy ölçüsmek üzere ortalıkta olmayacaklardır.

Ancak, sindirilen toksin sürekli olarak tükettiginiz bir seyse, sisteminiz EFT’nin basarılı bir sekilde yönetilebilecegi sadece ufak zaman pencerelerine sahip olacaktır. Örnegin, kahve sizin için bir enerji toksiniyse, günlük tüketim EFT’nin ise yaraması fırsatınızı en aza indirecektir. Daha önceden içeride bulunan düsmanla boy ölçüsmeye zorlanacaktır.

Genellikle sürekli olarak tükettigimiz seylere bagımlıyızdır ve bu yüzden bunlardan vazgeçmek bir sorun teskil eder. EFT, bu bagımlılık yaratıcı tutkulardan kurtulmak isteyenler için degerli bir yardım saglar. Bu, kursun bir baska yerinde kapsanmıstır.

Bu bizi ilginç bir noktaya götürür. Enerji toksinleri her zaman sizin için genellikle kötü olarak bilinen seyler degillerdir. Örnegin, kızarmıs patates ülkedeki her besin uzmanının “saglıklı gıdalar listesinde” yer almaz. Ancak bu sizin enerji sisteminize müdahale ettigi anlamına gelmez. Aksine, kızarmıs patatesin çogunlukla bu tekniklerin önünü kesmedigini görmekteyim. Bu elbette yenmesini tavsiye etmez. Diger yandan, diger saglıklı gıdalar enerji sisteminiz için oldukça rahatsız edici olabilir.

Genel bir kural olarak, çok fazla tükettiginiz seyler sizin için enerji toksini olma egilimindedir. Bu en saglıklı yiyecekler, hatta kıvırcık salata için bile geçerlidir. Diger bütün bitkiler gibi kıvırcık salata da yırtıcı hayvanları defetmek için kendi iç toksinlerini yaratır. Bu kendini korumanın dogal bir biçimidir. Ana bitkiyi yedigimizde bu toksinleri sindiririz. Normalde, vücutlarımız bu toksinleri kolaylıkla idare eder. Ancak, çok fazla kıvırcık salata yersek, sistemimizi bu “kıvırcık salata toksinleriyle” asırı yükleriz. Bu asırı toksinler vücudu rahatsız edici olmaya baslarlar ve özellikle vücudun enerji sistemini tahris edebilirler.

Bu patates, bezelye, erik ve yemekte oldugumuz diger gıdalar için de geçerlidir. Kısaca, asırıya kaçtıgımız gıdalar enerji toksini adayı olur. Tüketimlerinin azaltılması tavsiye edilebilir. Neredeyse her sey enerji sisteminiz için zehirli olabilirken, sıklıkla ortaya çıkan bazı maddeler vardır. Sizin açınızdan toksin olabilir veya olmayabilirler, ama yaygındırlar. Bunları asagıda sıraladım:

Parfüm - Rafine - Seker - Alkol
Bitkiler - Kahve - Nikotin
Bugday - Çay - Süt ürünleri
Mısır - Kafein - Karabiber

Hangi gıdaların Temel Reçetenin ise yaramasını engelleyecek kadar enerji sisteminizi tahris edebilecegini nasıl bileceksiniz? Bilemezsiniz. Ancak yukarıdaki maddeleri beslenme biçiminizden bir hafta boyunca çıkartırsanız, Temel Reçetenin harikalarını yaratmaya baslama sansı o kadar mükemmel olur. Eger bu ise yaramazsa, sezgisel olarak kendinize bunun ne oldugunu sorun. Sezginiz genelde dogrudur.

Herkes toksinleri yasar, ama bu tekniklere müdahale edecegi anlamına gelmez. Aksine, bir çok insan bu harika teknikleri bozacak kadar enerji toksini tarafından rahatsız edilmez.

Diger yandan, bazı rahatsızlıklara alerji yapan maddeler veya diger kirlilik biçimleri tarafından neden oldugunu aklımızda bulundurmalıyız. Bu sadece sagduyudur. Yine de, nedeni çevre olsa bile genellikle semptomu iyilestirebiliyoruz. Aslında, kimi zaman EFT’yi kullanarak alerjik reaksiyonun kendisini çökertebiliyoruz. Örnegin…

Bugdaya karsı hassas olsam da…
Kedime karsı alerjik olsam da…
Sabunum cilt tahrisine neden olsa da… Ve böyle devam eder.

EFT’nin kullanımıyla alerjik reaksiyonların tamamen yok oldugu bir çok vaka gördüm. Her zaman durum böyle degildir, ama kesinlikle denemeye deger.

Bazı durumlarda sadece belirli bir maddeyi kisinin beslenme biçiminden veya ortamdan çıkartmanın sasırtıcı iyilesme sonuçları saglayabilecegini belirtmeme izin verin. Örnegin, bir arkadasımın uzun yıllar boyunca depresyon hastalıgı vardı. Prozac ve diger bütün ilaçları kullanıyordu ve sadece sorunu geçici olarak gizleyerek bir sonuç alamıyordu. Sonunda bugdaya karsı hassas oldugunu buldu ve bugdayı beslenme biçiminden çıkarttıgında depresyon tamamen ortadan kalktı. Hap, EFT veya baska bir sey olmadan. Sadece beslenme biçiminden bugdayı keserek.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:10 PM

Israrın Degeri

EFT Kısım II’ye su anımsatıcı ile basladım…

...sorununuza “kendinizi açarken”
Temel Reçeteyi ısrarlı
bir sekilde uygularsanız,
sorunun yavas yavas
yok olması olasılıgı vardır.

Israrın kendisi bir çok engelin etkilerinden kaçınmaya yarar. Israrla, Temel Reçeteyi farklı kıyafetler giyerken ve farklı beslenme biçimleri kullanırken içeride ve dısarıda, ofiste, evde ve günün farklı saatlerinde uygularsınız. Bu, zehirli ortamın sürekli olarak degismesi ve sizin için bir sorsun yarattıklarını varsayarak enerji toksinlerinin yolunuza çıkmadıgı bir veya daha fazla zaman penceresini bulmanızın muhtemel oldugu anlamına gelmektedir.

Ayrıca, Köprücük Kemigi Nefes Alma Sorunu sürekli olarak bulunmaz. Gider ve gelir, ve bunun ilk sırada oldugunu varsayarak muhtemelen ısrarcı olarak Köprücük Kemigi Nefes Alma Egzersizinin gerekli olmadıgı bir zaman penceresi bulacaksınız.

Ve ısrarcı olarak defalarca Düzeni uygulayabilir ve Bakıs Açılarını belirleyebilir ve böylece bu fenomen tarafından sunulan bir çok sorunu rutin olarak idare edebilirsiniz. Burada anlatmak istedigim ısrarcılık karsılıgını verir.

Sizi ilgilendiren soruna dikkatli ve ısrarcı bir sekilde Temel Reçete uyguladıgınızda, bu engellerin teknikligi üzerinde durmaya gerek kalmadan basarı oranınızı arttırmanız muhtemeldir. Belirlemekte oldugunuz sorunlara katkıda bulunabilecek yasamınızdaki bütün belirli olaylar için EFT’yi uygularsanız basarı oranınız daha da artacaktır.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:16 PM

Kestirmeler

Temel Reçetenin uygulanması sadece birkaç dakika sürdügünden, neden kestirmeler fikrini anlatmak istedigimi merak edebilirsiniz. Buna ragmen, ihtiyacınız olan bir dakikadan ne kadar kısa olabilir?

Bu bölümü tamamen atlamak ve hala EFT’de oldukça etkili olmak mümkün olsa da, bu kestirmeleri arastırmak size iki avantaj saglar:

1. Kestirmelerin büyük bir kısmı süreci parçalara ayırdıgından ve ayrı parçaları ayrıntılı olarak verdiginden, Temel Reçete anlayısınızı arttırabilirsiniz.

2. Terapistler, doktorlar ve insanlara yardımcı olan diger kisiler kapsanan zaman verimliligini takdir edecektir. Genellikle Temel Reçetenin 15 veya 20 saniyelik biçimini uygulayacaksınız ve bir çok hastayla ilgileniyorsanız bu zaman tasarrufu size çok fazla sey katacaktır.

Temel Reçeteyi yeniden ziyaret ederek baslayalım. Asagıdaki biçimi alır...

Düzen:

- Sıra
- 9 Gamut
- Sıra

Bu adımların herhangi birini eler veya daha kısa yaparsak, zaman verimliligi elde ederiz.

Sırayı Kısaltma

Sıra Temel Reçetenin egitim atıdır. Düzen isini yaptıktan sonra bu duygusal bowling lobutlarını devirmede ana yardımcıdır. Ancak, bunu eleyemedigimizden çogunlukla kısaltabilmekteyiz.

Bu yapıldıgında, vücutta dolasan enerji meridyenlerinin tamamı birbirine baglanır ve kazanılan deneyimle bir meridyene vurmanın genellikle digerlerini de etkiledigi görülür. Bu yüzden, deneme ve yanılma yöntemiyle, daha az meridyene vurmanın genellikle ise yaradıgını buldum. KK (kas noktası baslangıcı) ile baslamakta ve KA (koltukaltı noktası) ile bitirmekteyim. Parmak ve el noktalarına vurarak devam etmek genellikle gerekli degildir.

Bütün Sırayı nadiren yapmaktayım. Daha açık olması açısından, Sıranın kestirmesi asagıdaki gibi gözükmektedir:

KK = Kas Noktası Baslangıcı
S = Sakak Noktası
GA = Göz Altı Noktası
BA = Burun Altı Noktası
Ç = Çene Noktası
KK = Köprücük Kemigi Noktası
KA = Koltuk Altı Noktası

Düzenin Elenmesi

Lütfen Psikolojik Tersine Çevrilmenin depresyon, bagımlılıklar ve dejeneratif hastalıklarda her zaman mevcut oldugunu ve bu yüzden bu gibi durumlarda Düzenin uygulanmasının neredeyse her zaman gerekli oldugunu hatırlayınız.

Ancak diger durumlarda, PTÇ’nin yaklasık %40 oranında ortaya çıktıgı görülmektedir. Bu, Düzenin gerekli olmadıgı %60 anlamına gelmektedir. Bunu elemeye ve PTÇ’nin bulundugu %40’ın basarısızlıgını risk etmeye cesaret edebilir miyiz?

Kesinlikle. Bunu yapmanın bir yolu vardır. Ancak, sadece birkaç saniye sürmesi nedeniyle rutin olarak Düzeni genellikle dahil etmekteyim. Ancak, Düzeni atlamayı tercih edersem, hızlı bir sekilde geri dönüp yapmam gerektigini bilmemi saglayan bir prosedür vardır.

Sadece 10 saniye süren kısa biçimiyle Sırayla baslarım ve ardından durup herhangi bir ilerleme olup olmadıgını degerlendiririm. Kisiye yogunlugunun asıl sayıdan (mesela 8) asagı inip inmedigini sorarım. Cevap evet olursa Düzenin gerekli olmadıgını bilirim ve Temel Reçeteye devam ederim.

Düzenin gerekli olmadıgını nasıl biliyorum? Basit... PTÇ’nin takip edilen yolda hareketsiz olan ilerlemeyi engelledigini ve bu örnekte ilerleme kaydedildiginden PTÇ’nin orada olamayacagını biliyorum. Diger yandan, bir ilerleme kaydedilmemis olsaydı, PTÇ’nin bulundugundan süphe duymalı ve bu kez Düzenle baslayarak Temel Reçeteyi en bastan yapmalıydım.

Deneyim kazandıkça siz de bazı insanların bas edilmesi gereken az veya hiç PTÇ’ye sahip olmadıgını göreceksiniz. Bunu kesfetmek zevklidir, çünkü inanılmaz bir hızla genellikle sorunlarını çabucak geçirmektesiniz.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:21 PM

9 Gamut Prosedürünün Elenmesi

9 Gamut Prosedürü de her zaman gerekli degildir. Aslında, sadece yaklasık %30 oranında gereklidir. Bunun da kimi zaman elenmesi gerekir. %70’înde gereksiz oldugu için çogunlukla bunu elerim. İstedigin ilerlemeyi kaydedemiyorsam her zaman buna geri dönebilirim. Gerekli olmus olsaydı, ilerleme kaldıgı yerden devam ederdi.

Asagıdan Yukarıya Gözü Çevirme

Bu, sorunun yogunlugunu 0’dan 10’a kadar olan bir ölçekte 1 veya 2 gibi düsük bir seviyeye getirdiginizde faydalı bir kestirmedir. Uygulanması sadece 6 saniye sürer ve basarılı oldugunda, bir baska Temel Reçete turunu uygulamaya gerek olmadan sıfıra ulasırsınız.

Bunu uygulamak için, sadece elinizi sabit tutarken Gamut noktasına sürekli olarak vurun ve 6 saniye boyunca gözlerinizi asagıdan yukarıya dogru yuvarlayın. Bunu yaparken anımsatıcı cümleyi tekrar edin.

Kestirme Yapma Sanatı

Biraz sanat içerdiginden, gerçek durumlarda bu kestirmelerin nasıl kullanılacagını kagıda yazmak zordur. Bu kursa sayısız video gösterimi dahil etmemin nedenlerinden biri budur. Bu kestirmeleri sayısız durumda kullandıgımı seyredeceksiniz ve ne sekilde devam edilecegi hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Kestirmelerin kullanımı söz konusu oldugunda deneyim en iyi ögretmendir. Bu bölüm basit bir sekilde size temelleri tanıtacaktır.

Bununla birlikte, Temel Reçetenin uygulanmasının sadece bir dakika sürdügünü unutmayınız. Kestirmelere yapmanıza aslında gerek yoktur. Daha hızlı ve daha kullanıslı olmalarının dısında bir sey yoktur.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:37 PM

Korkular ve Fobilerde EFT’nin Kullanımı

Nüfusun yaklasık %10!u bir veya daha fazla fobiden mustariptir. Siddetli korkuya neden olabilirler ve genellikle bunlara sahip olan kisilerin yasamlarını önemli derecede kısıtlarlar. Yüzlerce olası fobi vardır ve EFT bunların hepsinde etkili olabilir. En yaygın olanların bazılarını asagıda verdim.

Topluluk huzurunda konusma
Yükseklik
Yılanlar, örümcekler ve böcekler
Klostrofobi
Disçi
İgne
Araba sürme
Asansör
Uçma
Köprü
Kabul edilmeme
Seks
Su
Hız
Telefon
Evlilik
Erkekler
Basarısızlık
Hastalık
Köpek
Bilgisayar
Arı
Yalnız kalma

Fobi nedir? Bizim amaçlarımız dogrultusunda, fobi normal tedbir veya endisenin üzerindeki “asırı korku”dur. Açıklamama izin verin.

Korkularımız bir noktada gereklidir. Hayatta kalmamız için önemlidirler. Onlar olmadan yüksek binaların tepelerinde yürüyebilir, arsenik yiyebilir veya otoyolda tenis oynayabilirdik. Tehlikenin hareket halinde oldugunu gösteren otomatik mekanizmalardır. Bizi frenlerler ve zarar görmekten uzak tutarlar.

Ancak kimi zaman korkular islevlerini gereginden fazla yerine getirirler. Normal tedbir sınırlarının oldukça ötesine geçerler ve gereksiz bir korku tepkisi olustururlar. Örnegin, bir yılan veya örümcek gördügünüzde dikkatli olmanız bir seydir. Bazıları tehlikeli olabilir ve size zarar verebilirler. Ancak küt küt atan bir kalp, bas agrısı, mide bulantısı, kusma, terleme, gözyasları veya diger asırı korku semptomlarının uzun listesi farklı bir seydir. Bu son tepkiler, normal tedbirin haricinde güvenliginiz için katkıda bulunmadıgından faydasızdır. Bunlar “asırı korku”dur ve sadece fobik kisi için çok kötü bir duruma neden olmaya yararlar.

Faydasız olan, normal tedbir veya endisenin ötesinde olan ve fobi olarak tanımladıgımız bu “asırı korku”dur.

Buna iliskin olarak EFT hakkında büyüleyici olan sey korkunun fobik kısmını gidermesi, ama normal tedbir veya endiseyi tek basına bırakmasıdır. nsanlar genellikle ömür boyu çektikleri fobinin ne kadar çabuk yok oldugu konusunda sasırırlar. Ancak süreç onları aptallastırmaz. Bir anda yüksek binalardan atlamazlar veya boz ayıları öpmezler.

İlginç olan, EFT ile bir fobiyi yok eden kisilerin fobik durumlarda digerlerine oranla daha az korkma egiliminde olmasıdır. Örnegin, neredeyse herkesin yükseklige karsı fobik bir tepkisi vardır. 100 kisiden yüksek bir binanın tepesinden asagı bakmalarını istediginizde bir çogu kendini midesi bulanmıs hissedecektir. Bu fobik bir tepkidir, ama bir çok insan için nispeten daha yumusaktır. Günlük yasamlarında gerçek bir soruna neden olmaz.

Bunun aksine, EFT ile yükseklik fobisini yok eden kisiler mide bulantısı bile hissetmezler. Sadece normal tedbirlerini alırlar ve bütün günü sakin bir sekilde binanın tepesinden asagıyı seyrederek geçirirler.

Fobinin ne kadar siddetli oldugu veya ne kadar süredir bu fobiye sahip oldugunuz önemli degildir. Geleneksel bilgeligin bizlere yıllardır uzun süreli, siddetli fobilerin “derin bir sekilde köklestigini” ve yok edilmesinin aylar veya yıllar sürmesi gerektigini söylemis olması nedeniyle bir çok insan için bu sasırtıcıdır.

Bazı fobilerin çözülmesi digerlerine oranla daha uzun sürer, ama bu siddeti veya uzunlugundan dolayı degildir. Aksine, karmasıklıgı nedeniyledir. Örnegin, kapsanan bakıs açılarının sayısı.

Bir fobi EFT’ye karsı “inatçıysa”, EFT’yi korkunun temelinde yatan belirli olaylar üzerinde kullanmayı deneyin. Bunun örnekleri su sekilde olabilir...

** Ben 8 yasındayken o yılan beni ısırmıs olsa da...

** 4. sınıftayken okulun çatısından düsmüs olsam da...

** Konusmamdaki kelimeleri unuttugumda bütün sınıf bana gülmüs olsa da...

Ve daha bir çogu.

Bunu aklımızda tutarak bu el kitabının önceki bölümlerinde ögrendiklerimizi uygulayalım. Lütfen EFT’nin üzerine kurulu oldugu bulus ifadesini hatırlayın:

“Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır.”

Bütün fobik tepkiler olumsuz duygulardır ve enerji sisteminizdeki bir “zzzzzt” tarafından neden olunurlar. Bu, sorununuzun çözümünün kavramsal olarak oldukça kolay oldugu anlamına gelmektedir. Sadece “zzzzzt”ı giderin ve ardından fobi sıfıra düsecektir. Bas agrısı yok... Küt küt atan kalp yok... Ne olursa olsun sorun yok... Duygusal yogunluk etkisiz hale getirilecektir.

Bunun için aracımız Temel Reçetedir. Bunun üzerinde birkaç kısa yolculuk sorunu sonsuza kadar yok etmelidir. Ancak, kaç kısa yolculuga ihtiyaç duydugunuz fobi için kaç bakıs açısının olduguna baglıdır.

Bakıs açıları önemlidir. Daha önceden ele alındıgı üzere, bakıs açıları duygusal yogunlugunuza katkıda bulunan fobilerin farklı bölümleridir. Bu düsüncenin açıklıga kavusması için yükseklik fobikleri örnegini tekrar ele alalım. Bir çok yükseklik fobiginin yasamlarında yüksekte oldukları ve fobik tepkilerinin endiselendirici anılar bıraktıgı belirli olaylar vardır. Örnegin, yükseklik fobisi konusunda yardımcı oldugum bir beyefendinin ufak bir çocukken bir su kulesine oturmayla iliskili bir korkulu anısı (bakıs açısı) varmıs. Asagı inmenin hiçbir yolu yokmus ve çok fazla korkmus. Bunun gibi anılar, bir korku tepkisi yaratıyorlarsa, ayrı olarak hatırlandıklarında bir yükseklik korkusunun farklı bakıs açılarıdır.

Bir çok fobinin sadece bir bakıs açısının belirlenmesi gerektiginden, Temel Reçetede 1-3 arasında kısa gezinti genellikle ise yarayacaktır. Birkaç dakika içerisinde sorununuzdan kurtulacaksınız ve bir çok durumda tekrar geri dönmeyecektir.

Bu noktada, fobinizin belirlenmesi gereken kaç bakıs açısı oldugunu ne siz ne de ben biliyorum. Yine de, oldukça etkili bir sekilde devam edebiliriz. Tek yapmamız gereken belirlenmesi gereken bir çok bakıs açınız oldugunu varsaymak ve duygusal yogunlugunuz kalmayana kadar bunları tek tek belirlemektir. Duygusal yogunlugunuz yok oldugunda, bunu tamamlamıs oldugunuzu ve bütün ilgili bakıs açılarının belirlenmis oldugunu bileceksiniz.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:41 PM

Sorular ve Cevaplar

S. Fobi yok edildiginde, sonuç kalıcı mı olacak?

Evet. Ancak, “geri gelecek” olursa bunun her zaman nedeni ilk seferde düzgün olarak belirlenmemis olan yeni bakıs açılarının olmasıdır. Hastayı ne oldugu konusunda sorguya çekerseniz, genellikle korkudan farklı bir biçimde söz ettiklerini duyacaksınız. Örnegin, yılan fobigi yılanın hareket eden dili hakkındaki ters tepkisini ele alabilir. EFT’yi kullanırken bu bakıs açısı ortaya çıkmazsa bir sorun olarak kalmaya devam eder. Hareket eden dil için EFT’nin kullanılması bu bakıs açısını yok etmeli ve bir baska belirlenmeyen bakıs açısı olmadıkça fobiden tamamen kurtulma saglamalıdır.

Diger durumlarda, çok yeni bir travmatik deneyim fobiyi tekrar bastan baslatabilir. Bu durumda, yeni bir fobiymis gibi sadece süreci tekrar etmeniz gerekir. yilesme birkaç dakika kadar yakındır.

S. Birden fazla fobim varsa ne yapmalıyım?

Her seferinde bir tanesini belirleyin. Örnegin, klostrofobinizi belirlemeden önce örümcek fobinizin tamamen etkisiz hale getirildiginden emin olun. Ardından, araba sürme fobinizi belirlemeden önce klostrofobinizin tamamen etkisiz hale getirildiginden emin olun, vs.

Bazı fobiler, bir fobinin içerisinde birkaç fobinin olması nedeniyle karmasık olarak nitelendirilir. Uçma korkusu (1) klostrofobi, (2) düsme korkusu, (3) ölme korkusu, (4) türbülans korkusu, (5) kalkıs korkusu, (6) inis korkusu, (7) insan korkusu vs. içerebildiginden kimi zaman bu sekilde bir karmasık fobidir. Bunları zihninizde ayırabilirseniz, farklı bakıs açıları olarak nitelendirilirler ve ayrı olarak belirlenmelidirler.

Karmasık bir fobiniz var ve bunun farkında degilseniz, Temel Reçetenin ısrarlı kullanımı ise yaramalıdır. Ancak, bütün “zzzzzt”lar etkisiz hale getirilene kadar süreçte birkaç kısa gezinti yapılması gerekebilir. “Sahnenin arkasında” farklı bakıs açıları ele alındıgından yogunluk artabilir ve düsebilir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:48 PM

Travmatik Anılarda EFT’nin Kullanımı

(Savas, Kaza, Tecavüz, Travma Sonrası Stres Bozuklugu (PTSD) ve Bütün Geçmis İskenceler Dahil.)

Bu bölüm bütün geleneksel yaklasımların sert bir sekilde karsısındadır. Burada, neredeyse sonsuz duygusal sorunlar listesini travmatik anılar olmak üzere tek bir kategoride topluyoruz ve bunları benzermis gibi ele alıyoruz. Aslında, hepsi aynı nedene sahip oldukları için benzerdirler... Vücudun enerji sisteminde bozukluk.

İnsanlar hatırladıklarında, travmatik anılar çok çesitli duygusal tepkiler üretirler. Bazıları oldukça siddetli olur. Bas agrıları veya mide agrıları çekerler. Kalpleri küt küt atar. Terlerler. Aglarlar. Cinsellik açısından görevlerini yerine getiremeyebilir, kabus, keder, öfke, depresyon ve diger duygusal veya fiziksel sorunlara sahip olabilirler.

Bu el kitabının önceki bölümlerinde ögrendiklerimizi uygulamakla baslayalım. Lütfen EFT’nin üzerine kurulu oldugu bulus ifadesini hatırlayın:

Bu yüzden, bir travmatik anıya iliskin bütün olumsuz duygulara enerji sisteminizdeki bir “zzzzzt” tarafından neden olunmaktadır. Bu, sorununuzun çözümünün kavramsal olarak oldukça kolay oldugu anlamına gelmektedir. Sadece “zzzzzt”ı giderin ve ardından duygusal etki sıfıra düsecektir. Bas agrısı yok... Küt küt atan kalp yok... Ne olursa olsun sorun yok... Elbette o anıya hala sahip olacaksınız. Ama bu kadar. Duygusal yük etkisiz hale getirilecektir.

Bunun için aracımız Temel Reçetedir. Bunun üzerinde birkaç kısa yolculuk rahatlama saglamalıdır. Ancak, kaç kısa yolculuga ihtiyaç duydugunuz bellegin kaç bakıs açısının olduguna baglıdır.

Bakıs açıları önemlidir. Hatırladıkça, bakıs açıları duygusal yogunlugunuza katkıda bulunan anıların farklı bölümleridir.

Bir çok travmatik anının sadece bir bakıs açısına sahiptir. Bu yüzden, Temel Reçetede 1-3 arasında kısa gezinti genellikle yetecektir. Ancak, fazladan kısa gezintilerin gerekli olması durumunda, burada genellikle sadece dakikalardan bahsetmekteyiz. Belki 5 veya 6 dakika yerine 20 veya 30 dakika.

İhtiyacımız olan sey kesinlikle bu bakıs açılarını bulmak için bir yoldur. Bu yol bulundugunda, anının bütün bakıs açıları etkisiz hale getirilene kadar sadece bunları tek tek belirlemek gerekir. Bunu “zihninizde kısa film” kavramını kullanarak daha etkili bir sekilde yapabiliriz.

Zihninizde kısa bir film. Zihninizdeki sinemada kısa bir film olarak oynayan bir travmatik anı düsünün. Bir baslangıcı vardır. Ana karakterleri ve olayları vardır. Ve bir sonu vardır.

Genellikle, “film” büyük bir hızla geçer ve iyi bilinen bir istenmeyen duyguyla biter. Film çok hızlı oynadıgından, olumsuz duyguya katkıda bulunan farklı bakıs açıları olabileceginin farkında olmayız. Filmden bir bütün olarak gelmis görünür.

Filmi yavas çekimde oynatırsak, farklı bakıs açıları bulunabilir ve ardından belirlenebilir. Bizim yaptıgımız da iste budur. Filmi yavas çekimde oynatırız.

Filmi anlatın. Bunu yapmanın en iyi yolu filmi SESL bir sekilde anlatmaktır. Bir arkadasınıza veya bir aynaya ya da bir ses kaydedicisine anlatın. Ve en önemlisi bunu ayrıntılı olarak anlatın. Bu, otomatik olarak filmi yavaslatır, çünkü kelimeler düsüncelerden çok daha yavastır.

Siz ayrıntılı olarak anlattıkça, her bir bakıs açısı kendini bilmenizi saglar. Herhangi bir yogunluk hissettiginizde durun (burada acıyı en aza indirdigimizi hatırlayın) ve ayrı bir travmatik anıymıs gibi üzerinde Temel Reçeteyi uygulayın. Aslında, ayrı bir travmatik anıdır. Sadece daha büyük bir filmin içerisinde kaybolmustur.

Ardından, bütün hikayeyi hiçbir olumsuz duygu olmadan anlatana kadar her birini sıfırlayarak bakıs açılarıyla devam edin.

Daha önceden ifade edildigi üzere, bir çok travmatik anının sadece tek bir bakıs açısı vardır. Digerleri 2 veya 3 tane bakıs açısına sahip olabilir. Nadiren 3’ten fazladır ama olabilir. Eger bu sekildeyse ısrarcı olun. İyilesme uzak degildir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 01:52 PM

Sorular ve Cevaplar

S. Birden fazla travmatik anım varsa ne yapmalıyım?

Her seferinde birini belirleyin. lk olarak en siddetli duygunuzu alın ve bir sonrakine geçmeden önce onu sıfırlayın. Bütün travmatik anılarınız etkisiz hale getirilene kadar bu sekilde devam edin. Travmatik anılarınızı “çantaya” koyma sürecinde, coskuyu sınırlayabilecek bir özgürlük hissetmeniz muhtemel olacaktır. Bunun gibi gereksiz bagajları bosaltmak için inanılmaz bir hediyedir.

Savas gazileri gibi bazı kisiler yüzlerde travmatik anıya sahip olabilir. Siz de bunlardan biriyseniz, genellestirme etkisinin sizin için ise yaramasını bekleyebilirsiniz. Örnegin, yüz tane travmatik anınız varsa, muhtemelen bunlardan sadece 10 veya 15 tanesini belirlemeniz gerekecektir. Bunun ardından, geri kalanlar üzerinde duygusal yogunluk yasamada zorlanmanız olasıdır. Genellestirme etkisi onları etkisiz hale getirmistir.

S. Duygusal sorunların hızlı bir sekilde yok edilmesi kisiden derindeki sorunun incelenmesinin ve “temeline inmenin” önemini çalabilir mi?

Geleneksel yöntemler bu “derine koyulmus” duygusal sorunların nedeninin bir sekilde kesfedilmesi ve ortaya çıkartılması gereken zihnin bazı gizli yerlerine dayandıgını varsayar. Bunun aksi hastayı “aldatmak” ve sorunu çözümsüz bırakmaktır. EFT bu düsünceyi tamamen görmezden gelir.

Travmatik anılar konusunda bazıları oldukça siddetli olan yüzlerce kisiye yardımcı oldum. EFT’yi kullandıktan sonra, tek bir kisi bile daha fazla incelemek veya “temeline inmek” istemedi. Onlar için, sorun tamamen çözüldü ve minnettar bir sekilde bunun yükünden kurtuldular.

Benim deneyimlerime göre, EFT sorunun temeline inmektedir ve bunu oldukça güçlü bir sekilde yapmaktadır. nsanların anı hakkındaki tutumları anında degismektedir. Onun hakkında daha farklı konusurlar. Sesleri korkudan anlayısa döner. Davranıs ve durusları anı hakkında çarpıcı bir sekilde degistirilmis bir yapıyı açıga vurur. Bakıs açısına koyulmus oldugundan konuyu daha fazla açmazlar. Bunların tamamı EFT rahatsız edici “zzzzzt”ı enerji sisteminden çıkarttıgında meydana gelir. Bu yüzden “zzzzzt” gerçek nedendir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:02 PM

Bagımlıklar İçin EFT’nin Kullanımı (Bagımlılıkların Nedeninin Yeniden Düsünülmesi)

Bagımlılıklar bir çok profesyonel için bir gizemdir. Bagımlı insan yardım için onlara gider ve bagımlılıgından gerçekten kurtulmak ister. Ancak, iyi niyetlerine ve yüksek miktarlarda zaman ve para harcamalarına ragmen genellikle eski davranıslarına geri dönerler.

Ve birisi bir bagımlılıktan kurtuldugunda, bir sekilde onun yerine bir baskasını koyar. Örnegin, çogu insan sigarayı bırakmak ister ama sigaranın yerine yemegi koydugu için genellikle kilo alır. Benzer sekilde, alkolden kurtulan kisiler çogunlukla yüksek sigara ve kahve kullanımına dönerler. Bu durumda bagımlılıgın üstesinden gelinmez, sadece yönü degistirilir.

Bir çok bagımlılık tedavisinin kötü performansının sebebi gerçek nedeni belirleyemiyor olmalarıdır!! Bunu yapmıs olsalardı, insanlar bir bagımlılıgı bir baska bagımlılıkla degistirmeye ihtiyaç duymazlardı.

Peki bagımlılık yaratıcı davranısın asıl nedeni nedir? lk olarak ne olmadıgını sıralayarak baslayalım. Uzun yıllardır geleneksel yöntemlerin yapmaya çalıstıkları sey degildir. Örnegin:

- Kötü bir alıskanlık degildir.
- Kalıtsal degildir.
- Ailede oldugu için degildir.
- Bagımlı kisinin zayıf olması nedeniyle degildir.
- İrade eksikligi dolayısıyla degildir.
- Bagımlıgının bir “ikincil kazancı” oldugu için degildir.

Deneyimlerime göre, bu istenmeyen davranısın açıklaması olarak gözüktükleri için bu “nedenler” ileri sürülmüstür. Mantıklı gelmektedirler ve bu yüzden de sürdürülmektedirler. Ancak, hepsinin ortak bir yanı vardır; bir kisiyi bagımlılıgından kurtarmak için kötü bir sicil. Burada gerekli olan sey bir öyle olabilir listesi degil gerçek nedendir.

“Bütün bagımlılıkların gerçek nedeni bazı maddeler veya davranıslarla geçici olarak gizlenen veya sakinlestirilen bir huzursuz his olan endisedir.”

Bir çogu için, ne sekilde ifade edilebilecegini bilmedikleri bir nedeni ortaya çıkardıgı için degisik bir “Aha”dır. İçlerinde sigara içmek, alkol almak, fazla yemek vs. gibi seylere olan ihtiyaçlarının bir huzursuzluk seviyesini sakinlestirme ihtiyaçları tarafından sevk edildigini bilmektedirler. Ama, bagımlılıklarının gerçek nedeni olarak bu duyguyu dogrudan birbirine baglayamamıslardır.

Bunu düsündügünüzde, bu baglantı açıktır. Örnegin:

Bagımlılar genellikle bagımlılıklarından kaygılı (endiseli) alıskanlıklar olarak söz ederler ve bagımlılar artan stres (endise) altındayken kullanımlarını hızlandırırlar.

Bir bagımlının maddesini (sakinlestirici) aldıgınızda oldukça huzursuz (endiseli) olurlar. Aslında, sadece maddenin uzaklastırılması tehdidinden endiseli olurlar. Bagımlılıkları hakkında bagımlıları dinlediginizde çogunlukla “Beni rahatlatıyor” dediklerini duyacaksınız. Bu en belirgin ipucudur. Bir çesit endise duymasalar neden rahatlamaya ihtiyaç duysunlar? Baska neden dolayı rahatlamaları gereksin?

Bagımlılıkların sadece “kötü alıskanlıklar” oldugu görüsündeki yanlıs düsünceyi göz önünde bulundurarak bunu biraz daha inceleyelim. Bazı alısılmıs davranıslar kapsansa da, bagımlılıklar sadece kötü alıskanlıklardan daha fazlasıdır. Alıskanlıkların bırakılması kolay oldugundan bu açıktır.

İste bir örnek. Sabahları sol ayakkabımdan önce sag ayakkabımı giyme alıskanlıgım var. Bu alıskanlıgı degistirmek istersem bunu yapmak çok kolay olur. Sadece ilk olarak sol ayakkabımı giymemi hatırlatan bir notu ayakkabılarımın üzerine koyabilirim. Bu süreci birkaç kez tekrar ettikten sonra alıskanlıgım degisebilir ve not artık gerekli olmayabilir. Bunun gibi saf bir alıskanlıgı degistirmek kolaydır çünkü endise içermez.

Ancak, sigara içme “alıskanlıgına” uygulandıgında aynı yöntem basarısız olabilir. Sadece sigara içmemek için etrafa notlar konulması faydasız olacaktır. Bu notlar endise yönlü bir tutkuya sahip kiside herhangi bir güce sahip degildir.

Bagımlılar bir tutkuya sahip olduklarında, endiselerini sakinlestirmek için sık kullanılan bir madde (sigara, alkol, vs.) ararlar. Bunu rahatlamak, sinirlerini sakinlestirmek, zihnilerini bazı seylerden uzaklastırmak ve bir mola vermek vs. gibi nedenlerden yaparlar. Bunların tamamı, kendilerini bagımlılık yaratıcı madde veya davranısa dogru iten farklı endise biçimlerini yansıtır.

Bu nedenle, bagımlılık yaratıcı davranıs sadece kötü bir alıskanlıktır. İyilestirilmesi gereken sey endise yönlü bir ihtiyaçtır.

Bagımlı için gerçek sorun madde veya davranısının kendisini sadece geçici olarak rahatlatmasıdır. Sorunu bir süreligine sadece gizler. Bu nedenle bir sakinlestiricidir. Sakinlestiricinin etkisi geçtiginde, endise tekrar yüzeye çıkar.

Bu açıkça bu sekildedir. Aksi takdirde, kisinin bagımlılık yapıcı madde veya davranısı kullanımı sorunu kalıcı olarak rahatlatırdı. İyi bilindigi gibi, bu hiçbir zaman gerçeklesmez. Daha sonra bagımsız bir sekilde büyürler ve endiseyi sakinlestirici ile birlestirerek sona ererler. Bu, tuzaga düstükleri bir tehlikeli bir ortam halini alır.

Sakinlestiricilerden mahrum edildiklerinde genellikle endiseleri daha da siddetli bir hal alır. Bu, çekilme semptomlarını arttırır ve bagımlılıgı bırakmaya karsı bir engel olusturur. Çekilmenin acısı ödenmesi gereken yüksek bir bedel olur. Bagımlılıklarının risklerini daha fazla kabul ederler.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:08 PM

Çekilme sorunu

Bu beni EFT’nin çekici bir özelligine götürür. Çekilme acısını çarpıcı bir sekilde azaltır ve genellikle tamamen yok eder. Bu, EFT’yi diger bütün yöntemlerden ayıran bir çok özellikten sadece biridir.

Çekilme hem fiziksel hem de duygusal etkenlerden olusur. Kisi bagımlılık yaratıcı bir maddeyi bıraktıgında, buna dair fiziksel ihtiyaç genellikle 3 gün içerisinde yok olur. Bu, vücudun kendini istenmeyen toksinlerden kurtuldugu dogal bir süreçtir. Ancak duygusal etken (endise) haftalarca veya aylarca sürme egilimindedir ve kimi zaman asla terk etmez.

Deneyimlerime göre, çekilmenin en büyük bölümü endisedir. Birkaç dakika içerisinde endise genellikle sıfıra indiginden, EFT’yi uyguladıgınızda bu belirgindir. Ve endise terk ettiginde, çekilme semptomlarının büyük bir kısmı da terk eder.

Simdi çözüme dönelim. Bu el kitabının ilk bölümlerinde ögrenmis oldugunuz seyleri uygulayarak baslayacagız. Lütfen EFT’nin üzerine kurulu oldugu bulus ifadesini hatırlayın:

Endise olumsuz bir duygu oldugundan, vücudun enerji sisteminin bozulmasını takip eder. Ve Temel Reçeteyle kolaylıkla belirlenebilir. “zzzzzt”ı yok ettiginizde tutkuyu da yok edersiniz. Neredeyse bu kadar basittir.

Neredeyse diyorum, çünkü eksiksiz olması için yolunuzdaki bir baska önemli engel olan Psikolojik Tersine Çevrilmeyi ele almalıyım. Önemini vurgulamak için, bu el kitabının önceki bölümünde PTÇ’ye bütün bir kısmı ayırdım. Bagımlılıkları önemli sekilde içerdiginden su anda tekrar okumanızı isteyecegim.

PTÇ’nin kendini sabote etmenin nedeni oldugunu hatırlayınız. nsanların kendi çabalarını engellemeleri ve kendi en iyi çıkarlarına ters bir sekilde davranmaları bu nedenledir.

Bütün bagımlılar, kendi bagımlılık yaratıcı davranıslarının onları yanlıs yöne dogru götürdügünü bilirler. Bir çogu defalarca bunun üstesinden gelmeye çalısır ve bir ilerleme kaydetmis olsalar bile önceki davranıslarına geri dönerek kendilerini bozguna ugratırlar. Bu, PTÇ’nin klasik bir örnegidir.

Bütün bagımlılık yaratıcı davranısların %90’ında PTÇ meydana gelmektedir. Bu nedenle bagımlılıkları arkamızda bırakmayı bu kadar güç görüyoruz. Enerji sistemimiz polaritesini degistirmekte ve iyi yöndeki çabalarımıza karsı gizli bir sekilde çalısmaktadır.

Ayrıca, bu nedenle bagımlılık yaratıcı tutkuları yok edemiyoruz ve bagımlılık yaratıcı davranısımızı bırakmayı güç buluyoruz. Bunun biraz garip göründügünü biliyorum, ama bu sürekli olarak meydana gelmektedir. Defalarca bir bagımlılıgı arkanızda bırakmada basarısız olduysanız, PTÇ’nin en önemli etken oldugunu garanti edebilirim.

Etkili olabilmek için, hem acil tutkuları hem de Psikolojik Tersine Çevrilmeyi yok etmeliyiz. Bizim aracımız Temel Reçete olacaktır. PTÇ için yerlesik bir düzeltme olan Düzeni içermesi nedeniyle görevimize tam olarak uymaktadır.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:12 PM

Bagımlılık Nasıl Belirlenir?

Bu apaçık ortadadır. Sadece Temel Reçeteyi bagımlılıga yöneltin ve gün boyunca tekrar edin. Bagımlılıga neden olan endiseleri azaltmaya yardımcı olacak ve Psikolojik Tersine Çevrilmeleri düzeltecektir.

Ancak, Düzenin PTÇ’yi kalıcı olarak yok etmedigini hatırlamalıyız. PTÇ genellikle geri gelir ve bagımlılıklar durumunda bu daha sıktır.

Bu yüzden önemlidir... Temel Reçeteyi günde en az 15 kez uygulamanız gerekecektir. Günde 25 kez tavsiye edilir.

Bu, endisenizi ve böylece tutkularınızı düsük bir seviyede tutacak ve sürekli olarak PTÇ’nin gizli ama hasar verici etkilerini yolunuzdan kaldıracaktır. Zamanla, PTÇ bir sorun olarak yavas yavas yok olacak ve azalacaktır.

Günde 25 kez tavsiyesi, gün boyunca vurus yapılacak sekilde aralıklara bölünmelidir. Bunu yapmak için (1) size anımsatmak için her yarım saatte bir sesli uyarı verecek bir saat alın veya (2) asagıdakiler gibi alısılmıs günlük rutinlerinizle birlikte yapın...

- Sabah uyandıgınızda.
- Gece yataga gittiginizde.
- Her yemekten önce.
- Banyoya her gidisinizde.
- Arabaya her binisinizde veya inisinizde.
- Telefonu her kapattıgınızda.
- Her oturusunuzda.
- Her ayaga kalkısınızda.
- Evinize her girisinizde veya çıkısınızda.
- Bir giristen her geçisinizde.

İnsanların farklı rutinlere sahip oldugu ve bunların bazılarının sizin için pratik olmadıgı bellidir. Size bir fikir vermek açısından sıralanmıslardır. Kendi durumlarınız için kendi listenizi uyarlayın.

Kimi zaman kendinizi Temel Reçetenin yapılmasının digerlerinin sizin akıl saglıgınız hakkında süphe duymasına neden olabilecegi partiler veya restoranlar gibi sosyal durumlarda bulursunuz. Bu durumda, izin isteyin ve banyoya veya arabanıza ya da rahat olan baska herhangi bir yere gidin.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:18 PM

Tutku Nasıl Belirlenir?

Yukarıda verilenleri tam olarak uygularsanız, gün boyunca çekilme veya tutkunun yolunuza çok fazla çıkması pek olası degildir. Ancak, bunu yapacaksanız, tutkular azalana kadar bir veya daha faza tur Temel Reçete uygulamalısınız. Bu, bagımlılık için tavsiye edilen 25 tekrara ilavedir.

Endisenize Neden Olunan Belirli Olayların Belirlenmesi

Dikkatli bir sekilde takip ediyorsanız yukarıdaki rutin size bagımlılıgınızdan kurtulmak için yardım etmesi gerektiginden, bagımlılık yaratıcı davranısların sakinlestirilmeye çalıstıgı endiselerin temelinde yatan belirli olayları belirlemenizi bütünlük açısından istemekteyim.

Görünüse bakılırsa, bir çok insan bagımlılık yaratıcı davranısa dogrudan katkıda bulunan belirli olayların farkında olmadıgı için bu göz korkutucu bir süreç olabilir. Peki, farkında olmadan, EFT’yi nasıl uygulayabilirler? Ayrıca, kisiye baglı olarak bu belirli olaylara ait sonsuz bir liste olabilir.

Neyse ki, EFT web sitesine yerlestirmis oldugum bir çözüm var. Buna Kisisel Huzur Prosedürü deniyor. Buradaki degeri hayatınızda endise, bagımlılık veya herhangi bir çesit sınırlandırmaya neden olan bütün belirli olayları sistematik olarak çökertmektir. Asagıda incelemeniz için Kisisel Huzur Prosedürünün bir kopyasını bulacaksınız.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:31 PM

Kisisel Huzur Prosedürü

Herkese merhaba,

Sizin için gözler önüne serecegim Kisisel Huzur Prosedürü sadece bir “biraz daha huzurlu hissetme” yolu degildir. Düzgün bir biçimde anlasıldıgında, bu teknik dünya üzerindeki her insan için iyilestirme merkezi olmalıdır. Dünyadaki bütün doktorlar, terapistler, ruhsal danısmanlar ve kisisel performans koçları digerlerine ve kendilerine yardım etmede bunu temel araç olarak kullanıyor olmalıdır.

Esasında, Kisisel Huzur Prosedürü kisinin yasamındaki bütün rahatsız edici BELİRLİ OLAYLARIN bir listesinin yapılmasını ve etkilerinin yok edilmesi için sistematik olarak EFT’nin uygulanmasını içerir. Bunun dikkatli bir sekilde yapılmasıyla, bütün olumsuz agaçları duygusal ormanlarımızdan çekip çıkartır ve böylece duygusal ve fiziksel rahatsızlıklarımızın en önemli nedenlerini yok ederiz. Bu elbette her bir bireyi güçlü bir sekilde dünya huzuruna katkıda bulunan kisisel huzura dogru yönlendirir.

Asagıda bazı kullanımlarını bulacaksınız...

1. Bir doktor veya terapistle yapılan seansların arasında bir “ev ödevi” olarak. Bunun iyilestirme sürecini hızlandırması ve derinlestirmesi kesindir.

2. Bir ömür boyu birikmis olan duygusal döküntüyü toplayıp atmak için bir günlük prosedür olarak. Bu öz imgeyi gelistirecek, kendinden süphe etmeyi azaltacak ve derin bir özgürlük hissi saglayacaktır.

3. Önemli bir hastalıgın büyük bir yardımcısını yok etmek üzere bir araç olarak (tek neden degilse). Kisinin belirli olayları arasında bir hastalık olarak görünen öfkeler, korkular ve travmalar vardır. Bunların hepsinin belirlenmesiyle, hastalıktan sorumlu olan bu seyleri örtmeniz olasıdır.

4. Ana sorunları bulmak için faydalı bir yedek olarak. Bütün belirli sorunları etkisiz hale getirirseniz, otomatik olarak ana sorunları da buna dahil edeceksiniz.

5. Bir sürekli rahatlama aracı olarak.

6. Mümkün olanı göstermek üzere digerlerine örnek olmak için.

Bu basit kavram bütün iyilestirme alanını degistirmelidir. Bunu bir cümle olarak ifade edebilirim.

Duygusal ve fiziksel sorunlarımızın bir çoguna, büyük bir kısmının EFT ile kolaylıkla idare edilebildigi çözülmemis belirli olaylar neden olur veya katkıda bulunur.

Sadece bir mühendis için hiçte kötü degil. Bütün iyilestirme pratisyenleri ve hastaları tarafından benimsenirse, bu cümlenin (1) maliyetlerimizi yüksek derecede düsürürken (2) sasırtıcı bir sekilde iyilesme oranlarımızı arttırması muhtemeldir.

Lütfen bu düsüncenin tıbbi model tarafından ileri sürülenler gibi kimyasal nedenlere önem vermedigine dikkat ediniz. Bu nedenle ilaçların ve diger kimyasal solüsyonların kötü bir sekilde basarısız oldugu hastalarda defalarca gelisme gördüm.

Ancak, o ilaçların, düzgün beslenmenin ve benzerinin yeri olmadıgı anlamına gelmemelidir. Çogunlukla hayati bir öneme sahip olabilirler. Bununla birlikte, deneyimlerime göre, çözülmemis belirli olaylarımızın hastalıgın temel nedeni olması diger seylere göre daha yakındır. Bu yüzden asıl dikkatimizi onlara vermemiz gerekir.

Ne kadar açık! Deneyimli EFT uygulayıcıları, zihinsel duvarlarımızdan olumsuz belirli olayları çıkartıp atmada EFT’nin yeteneginin farkındadırlar. Burası en yüksek basarı oranlarının ortaya çıktıgı yerdir. Ancak, bugüne kadar çabalarımızı fobi, bas agrısı veya travmatik olay gibi belirli bir rahatsızlıgın temelinde yatan bu olumsuz belirli olaylara odakladık. Bu iyidir, çok iyidir ve bunu yapmaya devam etmeliyiz. Diger yandan, neden EFT’yi birkaç tanesi asagıda verilmis olan daha genellestirilmis, ama oldukça önemli sorunların arkasında bulunan diger BÜTÜN belirli olaylar için kullanmıyoruz...

- Öz imge
- Endise
- Depresyon
- Sürekli uykusuzluk
- Bagımlılıklar
- İçtepkiler
- Terk edilmislik duyguları

Belirli olaylarınızdan duygusal çantayı çıkardıgınızda elbette sisteminizin mücadele etmesi gereken çok daha az iç çatısmaya sahip olursunuz. Daha az iç çatısma daha yüksek bir kisisel huzur seviyesine ve daha az duygusal ve fiziksel acıya dönüsür. Bir çogu için, bu prosedürün diger yöntemlerin yanına bile yaklasamadıgı bir ömür boyu süren sorunların tam olarak kesilmesi ile sonuçlanması muhtemel olacaktır. Bir paragrafta huzur için bu nasıl?

Aynısı fiziksel rahatsızlıklar için de geçerlidir. Burada bas agrıları, solunum güçlükleri ve sindirim güçlüklerinden AIDS, MS ve kansere kadar her seyden söz ediyorum. Fiziksel hastalıklarımızın çözülmeyen öfkeler, travmalar, suçluluk duygusu, keder ve benzeri seyler tarafından neden olundugu veya katkıda bulunuldugu giderek daha fazla kabul edilmektedir. Geçmis yıllarda doktorlarla bir çok tartısmalarım oldu ve bir çogu duygusal çatısmayı ciddi hastalıkların en önemli nedeni olarak tekrarladı. Ancak, su ana kadar bu saglık haydutlarını yok etmek için etkili bir yöntem olmadı. Bunları ilaçlarla gizleyebiliriz, ama gerçek tedavilerin bulunması güçtür. Neyse ki, EFT ve bir çok kuzeni artık hastanın yerine hastalıgın temel nedenlerini öldürmede ciddi saglık pratisyenlerine yardımcı olacak kolay ve zarif araçlar sunmaktadır.

Burada paylastıgım sey ne kaliteli EFT egitimi için bir yedek ne de uzman EFT pratisyenlerinin kaliteli yardımına bir yedektir. Aksine, düzgün olarak uygulandıgında çok çesitli iyilesmeler saglayabilecek bir araçtır (kaliteli egitim veya kaliteli yardım etkinligine katkıda bulunacaktır). Basitligi ve çok genis kapsamlı etkinligi, en zor sorunlar için bile yardım arayan kisiler için zorunlu bir yöntem adayı olmasını saglar. Bunun cesur bir ifade oldugunu biliyorum, ama on yılı askın süredir bunun içerisindeyim ve bu ifadenin söylenmesinin kolay oldugunu gösteren çok çesitli sorunlarda çok fazla etkileyici sonuçlar gördüm.

Buradaki yöntem basittir (EFT’yi nasıl uygulayacagınızı bildiginizi varsayıyorum).

1. Hatırlayabildiginiz bütün rahatsız edici belirli olayların bir listesini yapın. Yapamıyorsanız, en azından 50 tanesini çıkartın, aksi takdirde bir baska gezegende yasıyor olmalısınız. Bir çok insan yüzlercesini bulacaktır.

2. Listenizi hazırlarken, bazı olayların o anda rahatsızlıga neden olmadıgını görebilirsiniz. Bu normaldir. Yine de bunları listeye dahil edin. Bunları hatırlıyor olmanız gerçegi çözüm için bir ihtiyaç oldugu izlenimini bırakır.

3. Her bir belirli olaya bir mini filmmis gibi bir baslık verin. Örnekler: Babam mutfakta bana vurdu – Suzie’nin sandviçini çaldım – Neredeyse Büyük Kanyon’da kayıp düsüyordum – O konusmayı yaptıgımda üçüncü sınıf arkadaslarım benimle alay etti – Annem beni 2 gün tuvalete kilitledi – Bayan Adams bana aptal oldugumu söyledi.

4. Liste tamamlandıgında, olumsuzluk ormanınızdan en büyük kızılagaçları çıkartın ve bunlara gülene veya “bunlar hakkında artık düsünemiyorum” diyene kadar her birine EFT uygulayın. Ortaya çıkabilecek bakıs açılarının farkında olun ve bunları olumsuzluk ormanınızdaki ayrı agaçlar olarak düsünün. Her birine bu sekilde EFT’yi uygulayın. Çözülene kadar her bir olaya devam ettiginizden emin olun.

Belirli bir filmde 0-10 yogunluk seviyesini elde edemezseniz, bunu bastırın ve düsünebildiginiz her açıdan buna 10 tam tur EFT uygulayın. Bu size çözmek için yüksek bir olasılık saglar.

Büyük kızılagaçlar yok olduktan sonra, bir sonraki büyük agaçlara geçin.

5. 3 ay boyunca günde en az bir tercihen üç, film (belirli olay) yapın. Günde sadece bir dakika sürer. Bu hızla 3 ay içerisinde 90 – 270 kadar belirli olayı çözmüs olacaksınız. Ardından vücudunuzun nasıl daha iyi hissettigini fark edin. “Üzülme esiginizin” nasıl daha düsük olduguna dikkat edin. İliskilerinizin ne kadar iyi olduguna ve terapi tarzı sorunlarınızın kaç tanesinin artık olmadıgına dikkat edin. Bu belirli olayların bir kısmını yeniden tekrarlayın ve daha önceden yogun olan bu olayların nasıl hiçbir seye dönüstüklerini görün. Kan basıncı, nabız ve solunum kabiliyetinizdeki gelismelere dikkat edin.

Bunları bilinçli olarak fark etmenizi istiyorum, çünkü bunu yapmazsanız geçirmis oldugunuz kaliteli iyilesme fark edemeyeceginiz kadar gizli kalır. “O kadar sorun degildi” diyerek bunu kafanızdan bile çıkartabilirsiniz. EFT’de bu defalarca meydana gelir ve bu yüzden bunun farkına varmanızı istiyorum.

6. İlaç tedavisi görüyorsanız, bunlara devam etmeme istegi duyabilirsiniz. Bunu SADECE nitelikli bir doktorun tavsiyesiyle yapın.

Kisisel Huzur Prosedürünün dünya çapında bir rutin olması benim umudumdur. Günde sadece birkaç dakika okul performansı, iliskiler, saglık ve yasam kalitemizde muazzam bir farklılık yaratacaktır. Ancak, düsünceyi pratige koymadıgınız sürece bunlar anlamsız kelimelerdir.

Herkese Kisisel Huzur, Gary

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:39 PM

Ne Beklemeli?

Yukarıda tarif edildigi sekilde EFT’yi uyguladıgınızda, birinci günde tutkularınız çarpıcı bir sekilde azalmalı ve sonraki günlerde daha yumusamalı ve daha az sıklasmalıdır. Sonuç olarak hiçbir tutkuya sahip olmamalı ve içerilen bagımlılıklar itici görünecektir. Özgür olacaksınız. Buna karsı olan tutumunuz degisecek ve ilk olarak bagımlılıkta ne buldugunuzu merak edeceksiniz.

Bunlar saglık isaretleridir. Bu noktaya ulastıgınızda, birkaç gün daha “bunu kilit altına almak” için bütün günlük rutine devam etmelisiniz.

Ancak, bagımlılıktan kurtuldugunuzda hala yeniden bagımlı olmaya açıksınızdır. İleride istek uyandırabilecek seylerden kaçınılması tavsiye edilir. Bu, bütün bagımlılıktan kurtulmalar için geçerlidir.

Sorular ve Cevaplar

S. Bagımlılıgımdan kurtulmam ne kadar sürecek?

Bu çok farklılık gösterir. Deneyimlerime göre, çikolata, kahve, alkolsüz içecekler ve çesitli gıdalar gibi nispeten daha yumusak maddelere olan bagımlılık genellikle birkaç gün içerisinde geçer. Bagımlı için itici gelmeye baslarlar. Kısa bir zaman önce alkolsüz içecekler, domuz pastırması, sogan halkaları, çikolata, yapıskan sekerler ve kızarmıs patateslere karsı bagımlılıgı olan bir bayanın her bir madde için bir veya iki kısa Temel Reçete gezintisiyle üstesinden gelmesine yardım ettim. Artık bunlara özenmiyor. Elbette diger insanlar daha da uzun sürebilir.

Sigara, alkol, kokain vs. gibi güçlü maddelere olan bagımlılıklar genellikle daha uzun sürer, belki bir veya iki hafta. Uzun yıllar süren alkol bagımlılıgı olan bir adamın bagımlılıgını 3 veya 4 kısa Temel Reçete gezintisiyle yok ettim. Bu sonuç nadir degildir, ama sizin için tahmin edebilecegim bir sey degildir.

Burada katı veya hızlı kurallar yoktur. Bittigi zaman biter ve bunun ne zaman oldugunu bilirsiniz, çünkü artık o maddeyi istemeyeceksiniz. Çekilme semptomları çok düsük olmalıdır.

S. Temel Reçetede aynı kısa gezintiyle birden fazla bagımlılıgı belirleyebilir miyim?

Hayır, her seferinde sadece bir bagımlılıgı belirleyebilirsiniz. Temel Reçete içerisinde aynı kısa gezintide iki veya daha fazla bagımlılıgı birlestirmeyin. Her bir bagımlılık için ayrı bir kısa gezinti kullanın.

Ancak, dikkatli bir sekilde takip edilen bir bagımlılıgın diger bagımlılıkları da yok ettiginde sasırmayın. Vurusun bir endiseye bir sakinlestirici olarak hiçbir seye gerek olmayacak sekilde düsmesi nedeniyle bu bazen olabilir. Bu nispeten keyifli fenomeni tahmin etmek için bir yol yoktur, ama meydana gelir.

S. Kilo verme konusunda EFT nasıl yardımcı olur?

Kilo vermek istiyorsanız, temel nedeni belirlemelisiniz. Ve bu neden, diger bagımlılıklarda oldugu gibi, endise tarafından neden olunan gıdaya karsı olan bagımlılıktır. Aslında, Amerika’daki bir numaralı bagımlılık yaratıcı madde gıdadır. Tütün, alkol vs.ye benzer bir sekilde endiseyi geçici olarak gizler. Aslında aç olmadıgınız zaman buzdolabına kaç kere akın ettiniz? Bunu neden yaptınız? Bir endise duygusunu gizlemek için mi? Bunu endise olarak adlandırmayabilirsiniz. Bunu bir sıkıntı veya “sinirden yemek” olarak adlandırabilirsiniz, ama yine de bu bir endise çesididir.

Gıdaya veya diger madde veya davranıslara bagımlılıga neden olan endise bir çok yerden gelebilir. Ailedeki veya is yerindeki bir gerginlikten gelebilir veya sövgü dolu çocukluk deneyimleri ya da travmatik anılardan gelebilir.

Kilo vermek için, asırı yeme davranısına neden olan endiseyi yok etmelisiniz. EFT’den baska kullanılacak daha iyi bir araç var mı? Yukarıda anlatılmıs olan Kisisel Huzur Prosedürüne ek olarak, temelde yatan endise azalacak sekilde asırı yeme davranısınız için günde 25 kere ısrarlı bir sekilde Temel Reçeteyi uygulayın. Bunu ortaya çıktıklarında gereksiz gıda tutkularını azaltmak için tekrar kullanın (Bu turtayı çok istesem de...) ve zamanla gıda bagımlılıgınızın nedeni ve böylece fazla kilo durumunuz yok olacaktır.

Işıldayan Safir 12-01-2011 02:54 PM

Fiziksel İyilestirme İçin EFT’nin Kullanımı

Zihin-vücut iliskisinin mevcudiyeti hakkında EFT’den daha açık bir kanıt yoktur. Su ana kadar bir çok seviyede sasırtıcı fiziksel iyilesmeye sahitlik ettiniz ve umarım yasadınız.

Asagıda kısmi veya tam basarıyla EFT tarafından belirlenmis olan fiziksel rahatsızlıkların bir baslangıç listesi vardır:

Bas agrıları, sırt agrısı, boyunda ve omuzlarda sertlik, eklem agrıları, kanser, kronik yorgunluk sendromu, deri veremi,ülserli kolit, psoriyazis, astık, alerjiler, kasıntılı gözler, vücut yaraları, döküntüler, uykusuzluk, kabızlık, irritabl bagırsak sendromu, görüs, kas sıkılıgı, arı sokmaları, idrar sorunları, sabah bulantısı, PMS, cinsel islevsizlik, terleme, zayıf koordinasyon, karpal tünel sendromu, mafsal iltihabı, parmaklarda hissizlik, mide agrıları, dis agrıları, titreme, çoklu deri sertlesmesi.

Bunlardan daha çok vardır. Tam bir liste bundan birkaç kat uzundur.

Her Şeyin Üzerinde Deneyin

EFT’yi bana sunulan bütün fiziksel rahatsızlıklarda kullandım ve defalarca sasırtıcı sonuçlar elde ettim. %100 basarı elde etmedim (zaten kim eder), ama EFT genellikle hiçbir seyin ise yaramadıgı durumlarda irkiltici bir rahatlama sagladı.

İyilestirme bilimlerinin genis çapta çareler gelistirdigi insanın basına gelen binlerce fiziksel rahatsızlık vardır. Bu çareler ilaçlar ve cerrahiden zihinsel betimle orucuna kadar degismektedir. Kimi zaman insanların bazıları için sonuç vermektedirler. Ancak, hiçbiri bütün insanlar için her zaman ise yaramamaktadır. Deneyimlerime göre, EFT her iyilestiricinin çantasına koyması gerektigi kadar ise yaramaktadır. Ve bir adım ileriye geçecegim. Bir iyilestiricinin kullandıgı ilk araçlardan biri olması gerektigini düsünüyorum. İste nedenleri:

- Semptomlardan kurtulma genellikle anidir.
- Hiçbir seyin ise yaramadıgı yerlerde genellikle ise yarar.
- Uygulanması kolaydır.
- Çok az zaman alır.
- Alıskanlık yaratmaz.

Diger iyilestirme tekniklerinin bu iddialarda bulunup bulunamayacagını bilemiyorum. Siz? Yine de, EFT tıbbın veya diger iyilestirme uygulamalarının yerini almaz. Diger iyilestirme pratisyenleriyle birlikte çalısmak en iyisidir.

EFT’nin fiziksel iyilesme alanının en iyileri arasında göze çarpan bir yere sahip olması inkar edilemez. En dikkatsiz gözlemci bile sonuçları büyük bir saygıyla karsılamalıdır. Ancak belirgin olan soru neden ise yaradıgıdır.

Asıl tasarımı duygusal sorunları belirlemekse, neden aynı süreç fiziksel sorunlarda bu kadar göze çarpan bir sekilde ise yaranmaktadır? yilestirme bilimini çevreleyen bir çok gizem vardır ve bu nedenle bu alandaki arastırmalar sonu olmayan bir süreçtir. EFT bir istisna degildir.

Vücutta kanın düzgün akısının kisinin fiziksel saglıgı için hayati bir önem tasıması gibi, vücudun enerji sisteminin düzgün akısı da hayati bir önem tasır. Bu yüzden, bunun EFT ile dengelenmesi fiziksel iyilesmeyi desteklemelidir.

Olumsuz duyguların fiziksel rahatsızlıklara katkıda bulundugu inkar edilemez. EFT’nin bu olumsuz duyguları etkisiz hale getirdigi kapsamda, fiziksel semptomların azaldıgı görülmektedir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:00 PM

Sorular ve Cevaplar

S. Kurtulmak ne kadar sürecektir?

Bunun katı veya hızlı bir kuralı yoktur. Semptomlar genellikle birkaç dakika içerisinde yok olsalar da birkaç saatlik bir gecikmis tepki vardır. Temelde yatan hastalıktan kurtulmak günler, haftalar veya aylar sürebilir. Bu yüzden ısrarcı olun. Ve doktorunuza danıstıgınızdan emin olun. Bir çok insan iyilesme gerçeklestiginden ilaç tedavisine devam etmemeyi ister. Bu sadece doktorunuzun rehberliginde yapılmalıdır.

S. Bir kerede birden fazla semptomu belirleyebilir miyim?

Hayır. Temel Reçeteyi her semptomda bagımsız olarak kullanın. En siddetli semptomla baslayın ve siddet sırasına göre devam edin. Bir semptom üzerinde çalısmanın digerlerinden kurtulma saglaması durumunda sasırmayın. Bu sıkça meydana gelir.

S. EFT’den uzun süreli, siddetli hastalıklar konusunda gerçekten sonuç beklemeli miyim?

Geleneksel bilgeligin bir çok uzun süreli hastalıgın kisinin saglık profilinin kalıcı demirbası oldugunu ileri sürdügünün oldukça farkındayım. Bundan dolayı, enerji sistemine yöntemli bir sekilde vurarak bunların oldukça azalacagı veya yok edilecegini ileri sürmek radikal olur. Karsılastıgım neredeyse herkesin inançlarının dısında bir sey. Ancak, bunun bir çok irkiltici örnegini sahsen gördüm ve bunları size bildirmezsem ihmalkar davranmıs olurum.

S. Temel Reçeteyi sorunuma ne sıklıkla uygulamalıyım?

Bas agrıları, agrı, mide bozulması vs. gibi semptomlar için Temel Reçeteyi ne zaman rahatlamak isterseniz o zaman kullanın. Temelde yatan hastalık için, sonuçlar sizi tatmin edene kadar günde 10 kere yapılmalıdır. Temel Reçete ile günlük 10 kısa gezinti güne dagıtılmalıdır. Bunun yapmanın iyi bir yolu, bunu günlük alıskanlıklarınıza baglayarak bir alıskanlık seklinde yapmanızdır; örnegin:

- Sabah uyandıgınızda
- Gece yataga gittiginizde
- Her yemekten hemen önce
- Banyoyu her kullandıgınızda

Ayrıca, EFT’nin fiziksel rahatsızlıga neden olabilecek bütün belirli olaylara kullanmak önemlidir. Kisisel Huzur Prosedürünün kullanılması da yardımcı olacaktır.

S. Çesitli fiziksel rahatsızlıklarla olan deneyimlerinizden bazıları anlatabilir misiniz?

Asagıda sıralanan örneklerin, EFT'nin belirleyebilecegi olası rahatsızlıklardan sadece ufak bir bölüm oldugunu hatırlayınız.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:06 PM

Sırt Agrısı

Sırtlarında önemli hasarlara neden olan ve agrılarının nedeni röntgenlerinde açık olan bir çok kisi tanıdım. Yine de, EFT’nin birkaç dakika uygulanmasının ardından agrıları sasırtıcı bir sekilde yok oldu.

Bu, kaslarda gerginligin ortaya çıkması ve bunun eklemlerimizde anormal zorlamalar yapılması gerektirdigini fark edene kadar anlamlı gelmeyebilir. EFT ile kastaki gerginligin azaltılması böylece eklemlerdeki gereksiz gerginligi azaltır. Sonuç daha az agrıdır. Bugüne kadar azalttıgım sırt agrısının sayısını unuttum. Bazı agrılar tamamen yok olur ve hiç geri gelmezken, bazıları agrıyı uzak tutmak için günlük bir vurus rutini gerektirir.

Bas Agrıları ve Mide Agrıları

Bu semptomlara iliskin olarak sahitlik ettigim vakaların en az %90’ının iyi tepki verdigini tahmin etmekteyim. Bir çogu, Temel Reçeteyi kullanarak birkaç dakika içerisinde tamamen yok olmustur.

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel bilek agrısı 7’de olan Anne’le bir aksam is yemegi yiyorduk. Temel Reçeteyi 2 dakikadan az uyguladıktan sonra agrı tamamen yok oldu ve görüsmemizin sonuna kadar geri gelmedi.

Baska hiçbir sey ona bu rahatlamayı saglamadıgı için elbette sasırdı. Yollarımız bundan sonra bir daha kesismedi, bu yüzden ne kadar süre devam ettigini bilemiyorum. Bu, sorunun tekrar geri gelme egiliminde oldugu ve ilave vurusun gerekli olabilecegi çesitte bir sorundur.

Psoriyazis

Donna’nın psoriyazisi ayakkabılarını giymekte güçlük çektirecek kadar kötüydü. İlaç tedavisi yardımcı olmuyordu. Birkaç gün boyunca düzenli olarak vurus uyguladı ve %90 iyilesme sagladı.

Alerjiler

Bunlar genellikle iyi tepki verirler. Bir çok insanın sinüs akıntısı, kasıntılı gözler, hapsırma ve diger alerjiyle ilgili semptomları yok ettiklerini gördüm.

Kabızlık

Sonuçlar burada çok farklılık göstermektedir, ama deneyimlerime göre genellikle basarı elde edilir. Kisi bir vurus seansında ani ve kalıcı iyilesme saglar. Digerlerinin yıllar süren kabızlıgın azalması için birkaç hafta boyunca günlük olarak vurus uygulaması gerekir.

Lütfen fiziksel rahatsızlıgınızdan her zaman hemen kurtulamayacagınız ve kimi zaman vurusun ise yaramıyor olabilecegini hatırlayınız. Sabırlı ve ısrarcı olun. Tek harcadıgınız sey zamandır. Buna devam ederseniz sans sizin yanınızda olacaktır. Bu sadece kabızlık için degil bütün rahatsızlıklar için geçerlidir.

Görüs

EFT ile en azında geçici bile olsa görüslerini düzelten bir çok insan gördüm. İnsanlar benimle sahneye çıkar, görüs için Temel Reçeteyi uygular ve ardından daha net bir görüs bildirir. Bunu devam ettirmedim ve bu nedenle kalıcı degisiklikler söyleyemiyorum. Ancak, kalıcı düzelmenin ısrarcı olundugunda saglanabilecegini tahmin ediyorum.

Mafsal İltihabı

Mafsalla ilgili agrı genellikle Temel Reçeteyle azaltılır. Bunu bir çok kez gördüm. Ancak, temelde yatan durum yüzünden geri dönebilir. Bu yüzden, semptomları ve temelinde yatan hastalıgı belirlemelisiniz.

EFT ile mafsal iltihabını geri çevirebilir ve sonsuza kadar kurtulabilir misiniz? Bunu bilmiyorum, çünkü edindigim bilgilere göre bu amaçlar dogrultusunda hiç kimse bu teknikleri ısrarlı bir sekilde kullanmamıstır. Geleneksel bilgelik bize mafsal iltihabının geri çevrilemez oldugunu söylemektedir. Tedavi edilemez. Sadece yakalanabilir.

Ancak, 1986 yılında bana mafsal iltihabı teshisi kondu ve bugüne kadar hiçbir izini görmedim. O an EFT’yi kullanmadım, çünkü daha bilmiyordum. Oruç ve beslenme biçimimde, yasam tarzımda ve zihnimde degisikliklerin bir sonucu olarak kaldı. EFT’nin tedavimi hızlandırabilecegine ikna oldum.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:13 PM

Öz İmgeyi Gelistirmek İçin EFT’nin Kullanımı

Zayıf Bir Öz İmgenin Nedeni

“Zayıf öz imge” terimi genellikle birinin kendi hakkındaki olumsuz düsüncesinden söz eder. Konunun yetkilileri bunun için ne tam bir tanım gelistirmis ne de tam nedenini saptamıslardır. Bundan dolayı, bunu ele almanın kabul edilen bir yolu yoktur.

Aksine, EFT bu yaklasımda daha hassastır ve tam nedenini saptamıstır. Su sekildedir:

Zayıf öz imgenin nedeni kisinin kendi hakkındaki olumsuz duygularının bir birikimidir.

Bu açıktır ve burada ifade edilmistir, çünkü bu terimlerle EFT son derece sagduyu göstermektedir. Olumsuz duyguları yok edebilirsek nedeni de yok ederiz. Ve neden olmadan, zayıf öz imge yok olur gider.

Ve EFT’nin haricinde olumsuz duyguları yok etmek için bir araç var mı?

Zayıf öz imge dünyanın bir numaralı rahatsızlıgı olabilir. Neredeyse herkeste bir derecesi bulundugu için çok yaygındır. Kendi öz imgemiz genellikle kendimize olan güvenle esdegerdir. Yapmacıklıgımız, durusumuz, kelimelerimiz ve el ve kol hareketlerimizle bunları yayma egilimindeyiz ve digerleri de bunları isteyip istemedigimizi alırlar. Bundan dolayı, isimiz, sosyal ve kisisel performanslarımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Kimi zaman, iç düsüncelerimizi digerlerine ne sekilde yaydıgımıza baglı olarak isler, terfiler ve satıslar kazanılır veya kaybedilir. Arkadaslıklar ve romantik karsılasmalar kendimiz hakkındaki düsüncelerimizi ne sekilde yansıttıgımıza baglı olarak ilerler veya ölür. Öz imgemiz ne kadar düsükse, üzülmek o kadar kolay olur ve öfke, suçluluk, kıskançlık ve diger duygusal tepkilerimiz o kadar yogun olur. Öz imgemiz düsük oldugunda, bir yerde sıkısıp kalma egiliminde oluruz. Yeni bir isi veya o kötü iliskiden çıkmayı veya yeni bir sey denemeyi göze almayız. Yasamlarımızın bazı kısımları oldukça sönük ve üzücü olabilir.

Kısaca, öz imgemiz duygusal gücümüzün merkezidir. Yasamlarımızın kalitesi çogunlukla buna baglıdır.

Herhangi bir kitapçının kendine yardım etme bölümüne gittiginizde öz imge sorununa çözümlerle ilgili sayısız kitap göreceksiniz. Genelde, olumlu tutumları vurgularlar ve yasamın daha parlak yanına bakmak için egzersizler verirler. Zayıflıklarınızdan çok güçlü yanlarınıza odaklanmanızı tesvik ederler ve bazıları da bunları elde etmenize yardımcı olmak için hayalde canlandırmalar ve dogrulamaları vurgularlar. Bunların hepsini alkıslıyorum.

Yardımcı olan her seyin yanındayım ve bu yaklasımların büyük bir kısmı insanlara öz imgelerini gelistirmede yardımcı olmaktadır. Ancak sonuçlar biraz eksiktir. Burada bir gelisim var. Burada yeni bir tutum var. Bu araçlarla insanlar nadiren sınırın ötesine geçerek öz imgeyi çarpıcı bir sekilde gelistirir.

Bu tekniklerin bir çogunun eksik olmasının nedeni, öz imgeye neden olan kendine duydugu süpheler ve olumsuz duyguların tamamını çok az etkisiz hale getirmeleridir. Aksine, yüksek dozlarda olguculukla bunları kaplamayı denemektedirler.

Bu elbette övgüye deger bir çabadır, ama kisinin saptanan kendine duydugu süpheler ve olumsuz duygular daha da inatçı olabilir. Yasamdaki yolculugunuz bir otobüs gezintisi gibiyse, bu kendine duydugu süpheler ve olumsuz duygular otobüsünüzdeki yolculardır. Siz direksiyondasınız ve onlar da ön koltuklara sahip olduklarını düsünen “arka koltuk sürücüleri”nizdir. Geleneksel yöntemler bunları çok fazla kımıldatamayacaktır.

EFT bu soruna çarpıcı, sınırın ötesinde degisikliklerin meydana geldigi bir yeni yaklasım sunmaktadır. Bu tekniklerle degistirilen bir çok insan gördüm. Yapmacıklıkları, durusları, kelimeleri ve el ve kol hareketleri daha olumlu, kendine güvenen bir kisiyi yansıtacak sekilde degisti. Arkadasları ve is arkadasları gözleri önünde gelisen bu kisi için “yeni biri” yorumunu yaparlar.

Geleneksel yöntemlerin yapmıs oldugu gibi yeni tutumları ve bakıs açılarını yerlestirmek yerine, EFT etkin bir sekilde kisiyi kendine duydugu süphelerden ve olumsuz duygulardan özgür kılar. Bu istenmeyen yolcuları ön koltuktaki yerlerinden kaldırır ve otobüsten asagı atar. Otobüsten atıldıklarında, zayıf öz imgeye artık katkıda bulunamazlar.

Zayıf öz imgeyi olusturan kendine duyulan süpheler ve olumsuz duygular, EFT’nin ele almak üzere tasarlanmıs oldugu “olumsuz duyguların” bir biçimidir. EFT’nin üzerine kurulu oldugu bulus ifadesini hatırlayın:

Bunu akılda tutarak, öz imgenizi gelistirme süreci basittir. Sadece sahip oldugunuz her olumsuz duyguya Temel Reçeteyi uygulayın. Tek tek giderler ve bunlar gittikçe olumlu ve olumsuz düsünceleriniz arasındaki denge kaçınılmaz bir sekilde olumluya dogru döner. Yenileyici ve kendinden emin yeni öz imge yüzeye çıkar. Bagaj otobüsünüzden atılmıstır.

Bu, daha önceden bahsedilmis olan Kisisel Huzur Prosedürünü kullanmak için mükemmel bir yerdir. Saglıklı bir öz imgeyi istila eden bütün bu olumsuz belirli olayları otomatik olarak belirler.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:20 PM

Orman ve Agaçlar Metaforu

İste bu kavramı daha fazla anlamanıza yardımcı olacak bir metafor. Olumsuz duygularınızın veya belirli olaylarınızın bir olumsuz öz imge ormanındaki agaçlar oldugunu düsünün. Geçmisteki geri çevrilmelerinizin, iskencelerinizin, basarısızlıklarınızın, korkularınızın suçluluklarınızın vs. yansımaları olabilirler. Yüzlercesi olabilir ve bir cangıla benzer sekilde çok kalın olabilirler.

Öz imge ormanınızda 100 tane hastalıklı agaç oldugunu varsayalım. EFT ile etkisiz hale getirerek bir tanesini keserseniz geriye 99 tane kalır. O bir agacı ortadan kaldırarak dikkate deger ve takdir edilir bir duygusal rahatlama yasarken, öz imge ormanınıza henüz çok fazla giris yapmadınız.

Yöntemsel olarak her gün bir agacı kesseniz ne olur? Yavas yavas ormandaki agaçlar azalır. çerisinde hareket edecek bir alana sahip olursunuz ve oturmak için daha serbest bir yer olur.

Sonuç olarak, EFT’nin ısrarlı kullanımıyla bütün agaçlar yok olur ve yerlerine sizin için çok daha duygusal bir bosluk saglanır. Orman veya cangıl yok oldugunda ve yeni öz imge ortaya çıktıgında dünya daha farklı görünür.

Genellestirme

Neyse ki sonuç almak için 100 agacı birden kesmenize gerek yok. Bunun nedeni, belirli çesitte birkaç olumsuz duygunun etkisiz hale getirilmesi için EFT’nin kullanılmasının aynı çesitteki geri kalan olumsuz duyguları genellestirme egiliminde olacagıdır.

Örnegin, “sövgü dolu deneyimler” olarak bilinen 10 agaçlık bir kümenin oldugu bir ormanda oldugunuzu varsayın. Bu kümedeki en büyük (en yogun) agaçları ilk olarak alın ve EFT ile kesin. 3 veya 4 tanesini kestiginizde, genellikle geri kalan 6 veya 7 tanenin kendiliginden düstügünü göreceksiniz. Bazı agaçlar için enerji sisteminin dengelenmesi aynı çesitte diger agaçlara da yayılır.

Bu genellestirme kavramını “basarısızlıklar” veya “geri çevrilmeler” olarak adlandırılabilecek diger kümelerde tekrar edebilirsiniz. Bu sekilde, 100 agaçlık orman yaklasık 30 agaç keserek temizlenebilir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:23 PM

Gözlemci Olun

EFT ile öz imgede degisimler geleneksel yöntemlere oranla çok daha hızlı ve çok daha güçlü bir sekilde gerçeklesir. Ancak degisimler fobiler ve üzücü anılar kadar hızlı gerçeklesmez. EFT sık bir sekilde öz imge degisikliklerinin tamamlanmasının genellikle haftalar sürdügü anıları ele alır. Bunun nedeni, öz imgelerdeki degisimlerin sayısız olumsuz duygunun (agaçlar) zaman alan tek seferde yok edilmesinin sonucu olmasıdır.

Öz imgenin tam olarak degismesinin genellikle haftalar sürecegini söylerken, bu süre içerisinde hiçbir sey olmayacagını söylemiyorum. Aksine, ormandan çıkartılan her agaç kisinin öz imgesinde meydana gelen bir degisikliktir. Ancak, bu bir agacın çıkartılması ile meydana gelen ani duygusal özgürlük genellikle çok daha büyük olan öz imge sorununda hemen fark edilmez. Ancak, bir çok agacın çıkartılmasıyla meydana gelen birikmeli degisiklik, ne oldugu hakkında iyi bir “gözlemci” olursanız fark edilebilirdir.

İçinizde meydana gelen degisiklikler asamalı, gizli ve güçlüdür. Degisikligin meydana geldigini fark edemeyeceginiz kadar dogal görünürler. Sonuç olarak, arkadaslarınız sizdeki degisiklik hakkında yorumlar yapacak ve tartısılmaz bir kanıt elde edeceksiniz. Ancak, o ana kadar bir “gözlemci” olmalı ve kendinizi olan seylere açmalısınız.

Örnegin, yakın zamanda olan bir geri çevrilmeyi eskiden olanlara oranla ne kadar normal karsıladıgınızı fark edin. Nasıl daha sık bir sekilde konustugunuzu ve kendinize nasıl daha iyi baktıgınızı gözlemleyin. Kendi konusmalarınızın tonunun nasıl olumluya dogru döndügünü dinleyin. Daha güvenli bir öz imge yayarken digerlerinin size karsı olan tepkilerini izleyin.

O olmadan bir seylerin oldugu sonucuna varamayacagınız ve süreçten vazgeçeceginiz nedeniyle “gözlemci” olmak önemlidir.

Işıldayan Safir 12-01-2011 03:25 PM

Nasıl İlerlemeli?

Buradaki yöntem basittir. Kisisel Huzur Prosedürünün temelidir. Sadece iki adım vardır:

1. Aklınıza gelen bütüne eski olumsuz duyguların bir listesini yapın. Korku, geriçevrilme, suçluluk, öfke, iskence, gözyası veya diger olumsuz duyguları ekleyin. En büyükleri ve en küçükleri ekleyin, ama en büyükler üstte olsun. Bunun nedeni ilk olarak onları etkisiz hale getirecek olmanızdır. İlk seferinde hepsi aklınıza gelmediginde endiselenmeyin. Zaman içerisinde meydana geldiklerinde listeye ekleyebilirsiniz.

2. Ardında, her gün listenizden “bir agaç kesmek” için Temel Reçeteyi kullanın. Olumsuz duygu (agaç) kalmayana kadar günlük olarak bunu yapmaya devam edin. İlerlemenizi “gözlemlediginizden” emin olun. Programınız izin veriyorsa bunu günde bir kereden fazla yapabilir ve seans basına birden fazla agaç kesebilirsiniz. Ancak, her bir agacı ayrı olarak ele almalısınız. Temel Reçete ile aynı kısa gezinti sırasında hepsini bir araya toplamayın. Süreci uyguladıktan birkaç gün sonra “büyük agaçların” artık yasamınızda gözükmedigini fark edeceksiniz. Bu tipik bir seydir ve içerisinde çok fazla özgürlük vardır. Keyfini çıkartın.

WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:29 PM.