Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Yaşam Koçluğu (http://www.hayatimdegisti.com/forum/yasam-koclugu/)
-   -   HER GÜNE BİR SORU (http://www.hayatimdegisti.com/forum/yasam-koclugu/411796-her-gune-bir-soru.html)

Merto 07-10-2009 04:51 PM

HER GÜNE BİR SORU

Yaşam kendi ritminde ilerlerken, bizlerde günlük yaşamın rutinleri ve seçimleri içinde yaşamda yol alıyoruz... Seçimlerimiz ve Tepkilerimizle aldığımız bu yolda, günlük molalarımızdan birini de birlikte vermek ve gündemimizdeki yada planlarımızdaki yaşamı paylaşmak için soruların yarattığı farkındalığı kullanalım istedim....

İsteyenin üzerinde kendi başına düşünmesi, isteyeninde hissettiklerini ve düşündüklerini burada paylaşacağı bir alan yaratalım birlikte.....

Merto 07-10-2009 04:52 PM

Cevap: HER GÜNE BİR SORU

İster kendimizin yarattığına inanalım, isterde bizim dışımızdaki güçlerin etkisiyle gerçekleştiğini düşünelim tam şu anda hayatımızda belli bir yerdeyiz...
Belki bir dönüm noktası, belkide bir kilometre taşı yada sıradan bir gün...

Bu gün;
Hayatın gerçekten nasıl ?
Amacın nedir?
Sen kimsin ve yaşamında neredesin?

renkli61 07-10-2009 05:08 PM

çok güzel sorular:)cevaplarda bi o kadar düşündürücü şuan olmak istediğim yerde miyim sanırım değilim.Bir sürü hedeflerim var yapmak istediğim çok şey var.Ama öncelikle okulu bitirmek lazım sanırım bitirmeden de hayatım pek şekillenmiycek.Aslında bazı kişilere göre şanslıyım ki hayatımı değiştirebilecek zamanlarımdayım:)

Merto 08-10-2009 12:10 PM

Hayatımızdaki en önemli kişi kim?
Takdir edersinizki kendimiz, biz olmadan geriye kalan hiç bir şeyin - bizim için ve bize göre - bir anlamı yada önemi yok. Öyleyse en önemli ilişki de kendimizle olan ilişkimiz, kendimizi ve kim olduğumuzu nasıl tanımladığımız...

Kendinizi tam olarak nasıl ifade edersiniz?
Kendinizle aranız nasıl, nasıl olmasını istersiniz?
En güçlü 5 yönünüz nedir?
Bu güne kadar hayatınızda - kendin yada hayat hakkında - en çok onayladığınız şey nedir?

doris 08-10-2009 01:49 PM

soruların yarattığı farkındalığı bizlerede yasattığınız için cok teskkürkler.. hayat her an sorularla dolu.. ancak doğru sorulan sorular ,doğru cevaplar ve doğru hayatlar yaratır.. soruları okurken içimden verdiğim cevaplar kendimi sasırtmaya yetti :) ve aslında kendimi anlamaya.. tüm cevaplarımız aslında kendi özümüzde ve öze doğru açtığınız bu kapı, benim için bugünün güzel bi hediyesi oldu teskkür ederim tekrar...

Merto 09-10-2009 03:47 PM

Hayat amacını bilebilseydin eğer bu ne olurdu?

Kendimizi tanımlamak için bir metafor bulmak üzerine düşünelim bu gün de.
Her birimiz için çevremizdeki kişiler bir çok şey söyleyecektir; Rüzgar gibi çocuk, sihirbaz gibi kadın, kral adamdır, adeta dingin bir göl......
Peki sizler kendinizi - güçlü özelliklerinizi - tanımlamak için hangi metaforları kullanmak istersiniz, kimsiniz içinizde?
Denizmi, rüzgarmı, fırtınamı, sihirbazmı, aslanmı, ateşmi, ne?

Acaba kimsin, kendini nasıl tanımlamak istersin?
Neden ve ne için burada ve bu zamandasın?
Seni sen yapan içsel özelliklerin nelerdir?
Hangi niteliklerinle ön plandasın? (İş bitirici, hamarat, zeki, yenilikçi v.b)

Mert ÖLÇER

Merto 12-10-2009 12:06 PM

HER GÜNE BİR SORU - İş ve Kariyer

İşiniz sizi yansıtıyormu?

İş hayatımız ve bağlı olarak kariyerimiz yaşamımızın en çok zaman geçirdiğimiz alanlarından biri, kariyerimiz ve iş hayatımızın yaşamımımızın geri kalanıyla olan etkileşimi bu anlamda önem kazanıyor.
İşimizle aramızdaki ilişkimize bir göz atalım öyleyse bu günde;

Şu sıra İşiniz hakkında sevdiğiniz şeyler nelerdir?
Şu sıra İşiniz hakkında sevmediğiniz şeyler nelerdir?
Bu gün, yarın ve daha sonra işinizin nasıl farklı olmasını isterdiniz?
Sizin için ideal kariyer nedir?
İş yerindeki diğer kişilerle aranızdaki etkileşim nasıl ve bu yaşamınızı nasıl etkiliyor?
Kariyeriniz sizi nereye götürüyor?

Henüz öğrenim görenler için;
Eğitimini aldığınız/alacağınız konu sizi yansıtıyormu?
Eğitim sonrası hangi meslek gruplarında iş/kariyer planlanabilir?
Edinmeyi düşündüğünüz meslek ve kariyer hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?
Sizin için ideal kariyer nedir?
Edinmeyi düşündüğünüz iş/kariyer yolunda tam olarak neredesiniz?

Sevgiler, MERT.

Işıldayan Safir 12-10-2009 06:45 PM

valla bu sorular tam bana göre ama hep kafam karışıyo bu sorularla karşılaşınca cevap veremiyorum acaba eğitimim benim kişiliğimi yansıtıyomu ki bide bir tane test çözmüştüm hangi meslek size göre diye hiçbi şey bana uygun çıkmadı acaba ev kızı mı olmalıyım dicem ama yok o hiç bana göre değil y789öyle olunca benimde moralim bozuldu yeteneksizmiyim ben gibilerinden sad456
birde konu başlığı her güne bir soru olunca aklıma şu geldi Mert abi benim ciddi anlamda soru sormayı öğrenmem lazım çünkü istediğim meslekte soru sormak çok önemli biliyorsunki araya onu da sıkıştırıyım y789 demekki soru sormayı çok iyi bilmediğim için şuan elverişsiz konumdamıyım acaba sad456 daha detaycı ve sinsi olmam lazımsevincli

Merto 13-10-2009 12:15 PM

Alıntı:

WaMPiReLLa Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 528770)
valla bu sorular tam bana göre ama hep kafam karışıyo bu sorularla karşılaşınca cevap veremiyorum acaba eğitimim benim kişiliğimi yansıtıyomu ki bide bir tane test çözmüştüm hangi meslek size göre diye hiçbi şey bana uygun çıkmadı acaba ev kızı mı olmalıyım dicem ama yok o hiç bana göre değil y789öyle olunca benimde moralim bozuldu yeteneksizmiyim ben gibilerinden sad456
birde konu başlığı her güne bir soru olunca aklıma şu geldi Mert abi benim ciddi anlamda soru sormayı öğrenmem lazım çünkü istediğim meslekte soru sormak çok önemli biliyorsunki araya onu da sıkıştırıyım y789 demekki soru sormayı çok iyi bilmediğim için şuan elverişsiz konumdamıyım acaba sad456 daha detaycı ve sinsi olmam lazımsevincli

Hangi mesleği seçmemizin daha iyi olacağı yada hangi mesleğin bize daha uygun olduğu konusunda D.I.S.K. Kişilik envanteri İK yöneticileri tarafındanda kullanılan oldukça verimli bir test, üstelik makul bir fiyat karşılığı web üzerindende yapılabiliyor. Bu tarzda başka testlerde var elbette....

Sorulara gelince hayatımızda soruları kullanmak neredeyse kaçınılmaz, ancak içsel sorular dediğimiz ve çoğusunun farkında olmadığımız sorular davranışlarımızda ve seçimlerimizde oldukça önemli bir yere sahip. Başta içsel sorular olmak üzere kullandığımız tüm sorularda bir reform yada farkında olma hali, yaşamımızda inanılmaz değişim ve gelişime kapılar açabiliyor. Sorularla düşünme eğitim ve seminerlerinde katılımcılarla sıkça karşılaştığımız bu durum çoğu kez çok şaşırtıcı olmuştur.....

Birde iletişim ve bilgi toplamak için kullandığımız sorular var ki bu seninde yukarıda bahsettiğin tip sorulara giriyor. Etkili bir iletişim için soruları kullanmak neredeyse kaçınılmaz . Bu teknikleri öğrenmek ve geliştirmek içinde eğitim programlarından yararlanılabilir....

Sorulardan bahsediyoruz madem, konuyu neşeli bir şekilde fıkra ile bağlayalım :)

İki arkadaş, hararetle tartışıyormuş. Konu, sigara içerken İncil okunup okunmayacağı imiş.
Sonuç alamayınca Papaza sormaya karar vermişler. Papaz'ın yanına gidip sırayla sorularını iletmişler.
Birinci olumsuz cevap alırken ikincisi İncil okurken sigara içmek konusunda izin almayı başarmış. Mesele sonradan aydınlanmış.

İzin alamayanın sorduğu soru şuymuş:
- Papa hazretleri, İncil okurken canım sigara içmek istiyor, içebilir miyim?
- Oğlum, İncil okunurken Tanrı'yla ilgilenmen lazım. O sırada dikkatinin dağılmaması gerek. O yüzden İncil okurken sigara içilmez.

İzin alan ise soruyu şöyle sormuş:
- Papa hazretleri, sigara içerken canım İncil okumak istiyor, okuyabilir miyim?
- Oğlum, her nerede ve ne koşulda olursan ol, İncil okuma isteği duyarsan okuyabilirsin.

Kıssadan hisse:
1) Esas olan, aldığın cevap değil, sorduğun sorudur.
2) Beceri, almak istediğin yanıtı alabileceğin soruyu sorabilmektir.

smil56smil56smil56

Sevgiler MERT.

SORULARLA DÜŞÜNME FACEBOOK
Mert Ölçer - Turkey | Facebook

Sultan 13-10-2009 01:26 PM

y789işimi önce hafta sonları tatil olduğu için tercih etmiştim.sonrada gönüllü hapsanem olduğunu düşünmeye başladım.iş çıkışından itibaren bir canlılık başlıyor bende.burada çalışmak zorundayım.Hedef koydum kendi yerimi açana kadar burda işimi severek yapıp mutlu olacağım diye.Artık isteyerek geliyorum işime hayatta daha güzel bakıyorum olumlamalarımı yapıyorum.işimin bana kazandırdığı en güzel şey insanlarla birebir iletişim.kendime güveniyorum sürekli bir değişim içindeyim.bugünümü anda yaşayıp yarına umutla bakıyorum anlamlı sorular için teşekkür ederim.sevgiler

Merto 13-10-2009 02:44 PM

Alıntı:

bengusu Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 528843)
y789işimi önce hafta sonları tatil olduğu için tercih etmiştim.sonrada gönüllü hapsanem olduğunu düşünmeye başladım.iş çıkışından itibaren bir canlılık başlıyor bende.burada çalışmak zorundayım.Hedef koydum kendi yerimi açana kadar burda işimi severek yapıp mutlu olacağım diye.Artık isteyerek geliyorum işime hayatta daha güzel bakıyorum olumlamalarımı yapıyorum.işimin bana kazandırdığı en güzel şey insanlarla birebir iletişim.kendime güveniyorum sürekli bir değişim içindeyim.bugünümü anda yaşayıp yarına umutla bakıyorum anlamlı sorular için teşekkür ederim.sevgiler

Selamlar bengusu,
İş çıkışından itibaren bir canlılık başlıyor ise, seninde anladığın gibi çok fazla bir enerjini iş yerinde bırakıyorsun demekki;
Seni o işte çalışmaya devam etmek zorunda hissettiren şeyler nelerdir?
Kendi işini kurman eğer uzun sürecekse işini değiştirmeyi düşünürmüsün?
Bu değişikliği yapmanı ne sağlar?

Yazdığın diğer şeyler hep olumlama ve kendi kendine telkinler ve ne yazıkki işinin sende yarattığı enerji hırsızlığını engelleyemedikleri buraya yansımış...
Kendi işini en hayırlı olacak şekilde ve en kısa sürede kurmanı dilerim, aşağıdaki sorular ve kendinin ekleyeceği diğerleri ile bu konuya yeniden odaklanmak istersen işte sorular ;

Kendi işini ne zaman kurmak niyetindesin?
Bunu yapmak için nelere ihtiyacın var?
Kendi işin hayatında nasıl fark yaratacak?
Bunu şimdi yapmanın önünde duran şeyler nelerdir?
Bu işi kurmak için nasıl bir eylem planı hazırlamaya gönüllüsün?

Sevgiler MERT ÖLÇER.

Merto 13-10-2009 02:54 PM

HER GÜNE BİR SORU - Aile ve Ev

Ailenizin hayatınızdaki rolü nedir?

Ailemiz; Anne, Baba, Kardeşler, birinci dereceden akrabalar ve aileden ya da aile olarak gördüğümüz yakınımızdaki kişiler ile olan etkileşimimiz bir diğer yaşam alanımız.... Evimiz ve içinde birlikte yaşadığımız kişiler....

Evde enerjinizi tüketen şeyler varmı, nelerdir?
Ailenizde kendinizi adadığınız şeyler neler?
Aile üyeleri ile iletişiminiz nasıl?
Aileniz ve yakınlarınızdan hangi konularda ve nasıl destek ya da öneri alırsınız?
Aile içinde kendinizi yansıtmak ve iletişimi artırmak için nasıl bir yol izlersiniz?
Gün içinde aile sorunları yada ilişkileri % kaç gündeminizde?

hayathan 13-10-2009 05:11 PM

Sayın Merto süpersiniz. bu soruları sorup yanıtlarını samimi olarak sadece kendimize verebilsek zaten gerçek bize ulaşabiliriz..Farkındalığımızı arttıran güzel sorularınız ve sorgulamalarınız için teşekkürler..

Merto 14-10-2009 02:30 PM

HER GÜNE BİR SORU - Sosyal yaşam ve Arkadaşlar

Kendiniz için istediğiniz yaşamın içindemisiniz?

Sosyal yaşamımız ve sosyalleştiğimiz insanlar ve ilişkilerimiz.
Yakın aile üyeleri ya da iş çevremizin dışından da uzun zamandır tanıdığımız ve Arkadaş olarak kabul ettiğimiz insanlarla olan ilişkimiz....

Kendinize bir destek grubu oluşturacak arkadaşlarınız kimler?
Hedeflerinize doğru yola çıktığınızda kimleri çevrenizde bulmak istersiniz?
Sosyal yaşantınızdan memnuniyetiniz %kaç, ve %kaç olsa sizin için iyidir?
Sizi anlayan ve kendinizi rahatça ifade ettiğiniz kimler var?
İlişkilerinizi yürütmedeki değerleriniz nelerdir?
Nasıl bir arkadaş özelliklerine sahipsiniz, arkadaşlarınız bu konuda neler ifade ediyor?
Arkadaşlarınızla yeterli zaman geçiriyormusunuz?
İlişkilerinizde yaratmak istediğiniz 5 belirli sonuç nedir?
İlişkilerini nasıl sabote ediyorsun? 10 belli sonuç yazarmısınız?

Kolaylıklar dilerim MERT.

Belgin ∞ 14-10-2009 06:18 PM

Bunu anlayamadım, bir örnekle soruyu daha açmanız mümkün mü acaba?

Merto 15-10-2009 03:38 PM

Alıntı:

redflowers Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 529010)

Bunu anlayamadım, bir örnekle soruyu daha açmanız mümkün mü acaba?

Öncelikle ilgin için teşekkürler redflowers,

İlişkiler başlı başına bir konu, kendimizle olan ilişkimizden yola çıkıp çevremizle olan ilişkilerimize ve arkadaşlarımızla olan ilişkilerimize bakmaya başladık. Yaşantımızda kimi zaman kendimizi sabote ettiğimiz alanlar olur, bu sabote kendine zarar verme ve en hafifinden olumsuzluk yaratma şeklinde yansır... İlişkilerimizde sabote ise ilişkileri ve ilişkide bulunduğumuz insanlarla iletişimimizi sabote edecek şekilde ortaya çıkar... Kendimizi soktuğumuz her türlü olumsuz duygu buna neden olabilir... Kendini sabote konusunda aşağıdaki yazıyıda tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum, bu yazı ışığında konu daha açık görünecektir;
http://www.hayatimdegisti.com/forum/...-kurtulun.html

Örneğin;
Sürekli karşı tarafın ihtiyaçlarına odaklı kalıp kendimi yok sayıyorum...
böylece, kendi ihtiyaçlarım karşılanmadığından olumsuz durumlar ortaya çıkıyor ve ilişki soğuyor.
Karşı tarafı dinlemeden yargılara varıyorum....
böylece, tüm gerçekleri bilmeden karşı tarafı yargılıyor ve ilişkiyi soğutuyorum.
Yeterince açık ve dürüst olamıyorum...
böylece, gerçek beni tanımıyorlar ve ilişki düzeyi yüzeysel kalıyor ve zaman içinde sorunlar çıkıyor.
Çok taviz veriyorum...
böylece,kullanıldığımı hissediyor ve bundan karşı tarafı sorumlu tutuyorum ve buda ilişkiyi sabote ediyor.
İçinde bulunduğum gerçek durumu dostlarımdan saklıyorum...
böylece, gerekli destek, özen,şefkat ve ilgiyi göremiyorum, bu ihtiyaçlarım karşılanmayınca karşı taraftan beklentilerim artıyor ve ilişki soğuyor.
Karşı tarafı yeterince umursamıyorum....
böylece, paylaşımı derinlikli ve içten yaşayamıyorum, karşılanmayan ihtiyaçlar nedeniyle ilişki soğuyor.
İlişkilerimde kendi değerlerimi hiçe sayıyorum...
böylece, gerçek beni yansıtamayıp kendimi değersiz hissediyor ve ilişkiyi bitirmeye yol açıyorum.

Bunlar sıklıkla karşılaşıldığı ifade edilen belirgin sabote sonuçları.

Bu tespitleri yapabilmek için kullanılabilecek soru örnekleri;
  • İlişkilerimde yaşadığım ortak sorun ne?
  • İlişkilerimde en sık yaşadığım sorun ne, bu soruna götüren süreçteki ortak noktalar neler?
  • Arkadaşlarımın "benim hakkımda düşündüklerini" düşünmekte olduğum şeyler - varsayımlarım - neler?
  • İlişkilerimde ne olduğunda karşı tarafa kızıyor, güceniyor ve içerliyorum? Bunda benim sorumluluğum % kaç?
  • Görüşmediğim arkadaşlarımla ayrılık nedenlerim neler?
Umarım aydınlatıcı olmuştur.
Sevgiler MERT.

Merto 15-10-2009 04:52 PM

HER GÜNE BİR SORU - Para ve Finansal konular

Para ile ilişkiniz ve finansal durumunuz hakkındaki memnuniyetiniz nasıl?

Parayla olan ilişkimiz genellikle, yeni bir yöne doğru harekete geçme becerimizde kilit öneme sahiptir. Bu nedenle parayla olan ilişkimiz ve şu andaki finansal durumumuza bir bakalım bu gün de....

Finansal olarak daha huzurlu olabilmen için yapabileceğin tek şey nedir?
Finansal durumunu değiştirmek için en çok değiştirmeye ihtiyaç duyduğun şey nedir?
Parayı ne şekilde - ne tip bir işle yada ne yaparak - kazanmak hoşunuza giderdi?
En büyük para sorununuz nedir? Bu sorun karşısında takındığınız tavırlar nelerdir?
Parasal durumunuzla ilgili nasıl farklı bir tavır takınabilirsiniz?
Yeni tavrınız nasıl olacak yazın?
Parayı nasıl tanımlıyorsunuz?

Sevgiler MERT ÖLÇER

Belgin ∞ 15-10-2009 07:33 PM

Çok aydınlatıcı olmuş yanıtınız, vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

Ben soruların cevaplarını buraya yazmasam da her soru üzerinde oldukça düşünüp cevaplarımı not alıyorum :) İlişkiler konusundaki sorular doğru cevapları almamı sağladı, bunun için de ayrıca minnettarım.

Kolaylıklar dilerim.
Sevgiler.

Işıldayan Safir 15-10-2009 08:40 PM

Mert abi redflowersa verdiğin cevapta yazdıkların benimde üzerinde son zamanlarda çok düşündüğüm ve çözümden kaçtığım konular aslında teşekkürler bu bilgiler için

Purplelight 16-10-2009 01:53 PM

Kıssadan hisse:
1) Esas olan, aldığın cevap değil, sorduğun sorudur.
2) Beceri, almak istediğin yanıtı alabileceğin soruyu sorabilmektir.

smil56smil56smil56

Sevgiler MERT.

SORULARLA DÜŞÜNME FACEBOOK
Mert Ölçer - Turkey | Facebook[/quote]

Gerçekten de soru tarzı ve şekli ve uslup alacağın cevabı çook etkiliyor... Bu konuyla ilgili başıma gelen somut bir örnek vermek isterim....

2008 yılının başında spor salonuna bir yıllığına üye olurken istenen belgelerden birisi sağlık raporu idi...

Çalıştığım kurumun revir doktoruna gidip "spor yapmak için herhangi bir sağlık problemi yoktur raporu almak istiyorum" dedim. Direk reddedilerek hastaneden almam konusunda yönlendirildim...

Ertesi yıl yine aynı konu için yine aynı doktora gittim..Ancak bu sefer şöyle dedim: "Spor yapabileceğime dair rapor alacaktım" dedim. Doktor bir iki el titremesini gözleme, bir kaç soru neticesinde raporu verdiooo67

Yani isteme tarzı, soru şekli ve uslup alacağınız neticeyi inanılmaz yönde değiştiriyorsmil56

Purplelight 16-10-2009 02:07 PM

Bu arada yayınladığınız sorular çok güzel. Ancak bu soruları sormak pek aklımıza gelmediği gibi, okuduktan sonra ne tür bir cevap vermek idealdir onu bile tespit etmek zor ne yazık ki....

Merto 16-10-2009 02:31 PM

Alıntı:

Purplelight Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 529192)
Bu arada yayınladığınız sorular çok güzel. Ancak bu soruları sormak pek aklımıza gelmediği gibi, okuduktan sonra ne tür bir cevap vermek idealdir onu bile tespit etmek zor ne yazık ki....

Aslında ideal cevap diye bir şeyde yok, bu sorular konuya odaklı ve belli bir sistem çerçevesinde kurgulandığı için kendinize sorduğunuz her seferinde sizde yeni şeyler ortaya çıkarabilirler....

İçinizden geldiği şekliyle ve aklınıza ilk gelen cevap ideal olandır, eğer cevaplar hakkında bir acabamız varsa....

Önce soruyu ve sonra aklınıza gelen cevabı yazın.
Cevap üzerine düşündüklerinizi ve duygularınızı elle yazarak bu çalışmaları yaptığınızda alt başlıklara ulaşacağınız şekilde kurgulanmış "kazı" sorularıdır çoğu...

En doğru cevap kalbinizden gelen ve size ait olandır....

Sevgiler MERT.

Merto 16-10-2009 04:09 PM

HER GÜNE BİR SORU - Genel tanısal

Gerçekten ama gerçekten ne istiyorsun?

Yaşam yolunda bulunduğumuz yer hakkında düşündük ve sorularımızı cevapladık, şu sıralar hayatımızda neler oluyor ve dinamiklerimiz nelerdir anlamaya çalıştık.
Bunların ışığında farkettiğimiz şeylerle ne yapacağımıza karar vermek üzere bir toparlama yapalım....

Hayatını tümüyle doyum verici olarak yaşamak için değiştirmen gereken ilk şey nedir?
Hayatının hangi alanının kalitesi arttırılmalıdır?
Hayatında büyük bir fark yaratmak için ne üzerine çalışmalısın?
Başarısız olmayacağını bilseydin şu an neyi deneyimlemek isterdin?
Ölmeden önce yapmayı isteyeceğin tek şey nedir?
Hayatının - sana göre - mükemmel olması için nelerin değişmesi zorunludur?

Sevgiler MERT

Işıldayan Safir 16-10-2009 07:12 PM

Mert abi bende bugün kendime şu soruları sordum. istediğim iş aslında bu mu? dedim. çocukluğumdan beri aklımda olan hayallerimi düşündüm tabi ki cevap hayırdı. ozaman neden bu işi istediğimi sordum kendime. sana anlatmıştım ya çocukken buz patencisi olmak isterdim diye ilk onu düşündüm olamamıştım. daha sonra çocukken türk yıldızlarına bayılıyordum savaş pilotu olmak istedim bi ara onu düşündüm onu da olamadım tabi. daha sonra türkçe öğretmeni olmaya karar vermiştim onu da olamadım. sonunda şuanda bir üniversite mezunuyum ve herkes gibi bende hayatımı en iyi şekilde sürdürmek istiyorum. İdari yargı hakimi olmak istememin altında yatan sebep de şu olabilir. Şuan aldığım eğitimle elde edebileceğim aslında en çok para kazandıran iş değil ama bana göre en prestijlisi olduğu için bu mesleği seçmeye karar verdim gerçekten istediğim bumu bilmiyorum aslında olmayabilirde. çünkü şöyle bir yargıya ulaştım ne istediysem elde edememiştim bunu da kaybetmek istemiyorum diye düşünüyorum düşüncelerim ne kadar mantıklı bilmiyorum ama aklıma başka bir şey gelmedi endişelenmemin sebebide belki tekrar başaramamaktan korkmamdır.

Merto 19-10-2009 01:16 PM

Sevgili Wampirella, öncelikle değerli katılımın ve geri dönüşlerin için teşekkürler....

Buz patencisi, savaş pilotu, Türkçe öğretmeni, bunların hepsinde o dönem için altta yatan sebep ya da karşılanacak ihtiyaç ne diye sorsan kendine bir ortak nokta yakalayabilirsin....

Seninde ifade ettiğin gibi görünen amaç her zaman "hayatımızı en iyi şekilde sürdürmek" ...

Peki bizler için nedir hayatımızı en iyi şekilde sürdürmenin kriterleri?
Bununla ilgili korkularımız ve güvensizliklerimiz nelerdir?

Elimizdekilere razı olmak bize toplum olarak öğretilen erdemlerden biridir, ve işe yarayan bir şeydirde aslında, ancak bu daha fazlasını istememek ve daha değişik hedefler belirlememek değildir....

5 yıl sonra kendini nerede görmek istersin?
10 yıl sonra kendini nerede görmek istersin?
Bunlar için şimdi atman gereken adımlar ve alman gereken kararlar nelerdir?
Prestij'in senin hayat amaçlarında ve değerlerindeki yeri nedir?
Gerçekten isteyipte elde ettiğin neler var?

Sevgiler MERT.

Merto 19-10-2009 02:28 PM

HER GÜNE BİR SORU - Patinaj Davranış kalıpları

Beni ilerlemekten alıkoyan şeyler nelerdir?

Yapmak isteyipte yapmadıklarımız ve isteklerimizle davranışlarımız arasındaki köprüyü sağlamlaştırmak ve aşmak için bazı şeylerin farkına varmamız gerekebilir hayatta...

Enerjini gün boyunca nelere veriyorsun?
Şu anda hayatında neye tolerans gösteriyorsun?
Şu sıralar, sana hizmet etmediği, desteklemediği halde düzenli yaptığın 3 şey nedir?
Nelerden nefret edersin?
Amaçlarını ve kendini sabote eden en çok yaptığın davranış nedir?
Alışkanlıkların seni ileriyemi götürüyor yoksa yerindemi saymana neden oluyor, bunlar nelerdir?

Kendine ne gibi sınırlar koymaya eğilimlisin?
Kendin ve yeteneklerin ile ilgili görüşlerin nelerdir?
Neleri iyi yaparsın?
Şimdiye dek olan başarıların nelerdir? Bunları başarırken sende ne farklıydı?
Şu andaki davranış ve tutumlarının değeri nedir?

Yeteneklerin ve yapabileceklerin ile ilgili varsayımların nelerdir?
Kendin ve zanların hakkında gerçeklerin % kaçını biliyorsun?
Korkuların nelerdir?
Kimleri affetmelisin?

Diğerlerinin senin hakkındaki düşünceleri %kaç önemli, bunu önemli kılan nedir?
Yaşamının kontrolünü eline almanı ne sağlar?
Yaşamınızda kimlerin ve nelerin kurbanı olarak hissediyorsunuz?
Patron kim?

Bu soruları üzerinde düşünerek ve elle yazarak cevapladıktan sonra, gün içinde;
Kendinizi konuşurken dinleyin
Davranış kalıplarınızı farketmek üzerine dikkat kesilin
Kendi değerlerinizi belirleyen bir liste yapın

İleriye harekete başlamadan önce bunları bilmek ve aksi yönde itici kuvvet olarak kullanmak iyi olacaktır.

Her şey sizinle başlar, dünyanın merkezi sizsiniz.....

Sevgiler MERT.

Işıldayan Safir 19-10-2009 08:49 PM

Cevap: HER GÜNE BİR SORU - Patinaj Davranış kalıpları

yaa Mert abi çok hızlı düşünemiyorum ben. şimdi öncelikle şu an başarılı olacağını bilseydin ne yapmak isterdin demiştin ya onu düşündüm biraz. tabi ilk hayalini kurduğum şey geldi aklıma. buz patencisi olmayı çok isterdim. bunu düşünürken aklıma o zamanki bazı yaşadığım sahneler geldi. buz patenine gidemediğim için evde yarışmaları ağlaya ağlaya izlediğimi hatırladım. O zaman tabi çok üzülüyodum çünkü çok başarılı olacağıma inanıyordum vücut yapım çok uygundu izlemekten keyif alıyordum yapmaktanda keyif alırdım bu şekilde eğitim alamadığım için yeteneklerimin törpülendiğini düşündüm hala da öyle olduğuna inanıyorum. Keşke demek istemiyorum ama keşke olsaydı. Şuan yaparmıyım peki diye düşündüm. öğrenebilirim profesyonel olarak değil ama hobi olarak geliştirebilirim belki dedim ama bunu düşününce aklıma şu geldi bu aralar çok yaygın biliyosunuz ki alışveriş merkezlerinde bile var artık ve ben oralardan hep kaçıyorum hobi olarak bile yapma isteğim yok aslında var ama artık olmaz işte. savaş pilotluğu hayali çok saçmaymış iyiki öyle bi şey olmamış bunun için şükrediyorum. öğretmenliği düşündüm her zaman onda da ağlamaklı olurdum bazen kardeşimle sohbet ederken filan onlar hala tekrar okuyabileceğimi söylüyorlar istersem ailem destekliyor istediğim eğitimi almam konusunda ama ben bundan da olmaz yaşım geçiyo gibi sebeplerle uzak duruyorum. Onun nedenini de buldum. Beni mutlu edecek meslek öğretmenlik değil çünkü. Bu sonuca nerden ulaştığımı da anlatmak isterim. Ben üniversitede 3. sınıftayken Kırıkkale'de bir ilkokulda gönüllü öğretmenlik yaptım ayrıca özel derste vermiştim zaten ve aslında bana göre bir iş olmadığını anladım. Hakimliği neden istediğimi de düşündüm. Hayatım boyunca hiç böyle bir hayalim olmamıştı benim özenmemiştim yani ben öyle biliyordum. Dediğim gibi gerçekten beni küçümseyenlerden bu şekilde başarılı olarak intikam alacağımı onları bu başarımla utandıracağımı düşünüyordum. O zaman dedim neden Hakimlik istiyorum da mesela kaymakamlık istemiyorum oda prestijli bir meslek dedim tam bilgim yok ama ücret olarakda daha iyi kaymakamlık. Ben hiç bi zaman mesleğimin çok para getirmesini hayal etmemiştim. Severek yapacağım bir iş olsun istiyorum. Hakimlik stresli bir meslek peki neden bunu seçtim sadece prestij ve başkalarını sinir etmek miydi amaç? O anda kafamda şimşekler çaktı dunk56 Mert abi. Ben lisedeyken bi arkadaşımın babası kursa gelmişti. Adam hakimdi oldukça karizmatikti ve dimdik duruyodu kendinden emin bakınca ne kadar güçlü olduğunu düşünmüştüm ve ben o zaman aklımdan şunları geçirmiştim. Ne güzel hakim olmuş keşke bende olabilsem. Aslında hiç düşünmediğim bir şeyi daha lisedeyken bilinçsiz bir şekilde istemiştim düşünmüşüm yani. Evren mesajımı almış olacak ki şuan bu imkana sahip oldum.
Ooofff Mert abi ooffff ben şimdi ne düşünsem bilmiyorumki dusun2

alestason 19-10-2009 10:25 PM

mert bey harika sorular paylaşmışınız yine teşekkürler.
bu gibi soruları düşünmek ve cevaplamak bana kendimi harika hisettiriyor.
her cevapta kendime biraz daha yaklaşıyorum sanki.

Işıldayan Safir 19-10-2009 10:26 PM

hııı birde neden öğretmen olmak istediğim konusunda şunu da düşündüm buz pateni yapamadığım için ve küçüklükten itibaren bi meslek düşündüğümüz için bende öğretmen çocuğuyum ya herhalde annem babam öğretmen bende öğretmen olmalıyım gibi bi düşünceye kapılmış olabilirim.

Merto 20-10-2009 04:42 PM

HER GÜNE BİR SORU - İlerleten davranış kalıpları

Bu güne kadar hayatında en çok onayladığın şey/şeyler nedir?

Gerçek enerjiyi yaratan ve kişisel özümüzü yansıtan alışkanlıklarımız ve davranış kalıplarımızı belirleyip farkında olmamız ilerlerken bize extra avantaj sağlayacaktır.

Kişisel değerlerim ve ilkelerim nelerdir?

Neleri kolayca yapabilirsiniz?
Neler başardınız?
Neleri diğer insanlara göre iyi yaparsınız?

Kendi değerinizi belirleme kriterleriniz nelerdir?
Çevrenize nasıl hangi yollarla yardımcı olursunuz?

Yaşamdaki kurallarınız nelerdir?
Size nelerin yapılmasına asla izin vermezsiniz?
Hangi kurallarınız sizi güçlü kılar?

Neleri kolay ve rahatça yaparsınız?
Nasıl durumlar sizin için içinden geçilebilir durumlardır?

Mert.

Işıldayan Safir 20-10-2009 09:30 PM

Cevap: HER GÜNE BİR SORU - İlerleten davranış kalıpları

Alıntı:

Merto Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 537465)
Bu güne kadar hayatında en çok onayladığın şey/şeyler nedir?

Gerçek enerjiyi yaratan ve kişisel özümüzü yansıtan alışkanlıklarımız ve davranış kalıplarımızı belirleyip farkında olmamız ilerlerken bize extra avantaj sağlayacaktır.
.
.
.

Mert.

Ya bilmiyorum en çok neyi onayladığımı sad456
Mert abi özümü bulmam gerekmez mi önce bunun için. şuanki alışkanlıklarım benim özümümü yansıtıyor egomu mu yansıtıyor bu konuda kafam karışık bilemiyorum. ama genel olarak şöyle söyliyim. Haksızlıktan nefret ederim hiç tahammülüm yoktur, haklarımı muhakkak korurum bununla yetinmeyip etrafımdaki diğer insanlara karşıda bir koruma psikolojisiyle yaklaştığımı söyleyebilirim. Yani savunmayı severim kendimi ve başkalarının haklarını.
Aslında sorularda da verdiğim cevaplar hep böyle ama gerçek düşüncelerim mi bu kendimle çelişiyorum işte sen benden daha iyi gözlemleyebiliyosun bu durumları biliyorumki sen beni çok iyi anlıyorsun ama kendim kendimi anlamıyorum. bazı sorularına yanıt veriyim yani aklıma ilk gelenleri söyliyim. yazmadıklarım zor geldi ondan ayrıca düşünmeliyim o konularıgirlhaha

Neleri kolayca yapabilirsiniz?
Çocuk olsaydım Mert abi bu soruya çok farklı bir cevap verirdim önce bunu söyleyeyim. şuanda eğilimim hukuk ağırlıklı olduğu için farkındalığımda bu yönde ona göre düşünebiliyorum sadece. Bu konuda da işimi kolaylıkla yapabileceğimi ve doğru kararlar alacağımı düşünüyorum. Birde ben yaptığım işleri en iyi şekilde yapmak isterim. Her şeyin en iyisini isterim yaptıklarımda en iyi olmalı. onun içinde araştırırım öğrenirim, sonrada uygularım. Gereken zaten kanunu bilmek. hiçbir hakimliğe hazırlanan öğrenci kanunları maddeleriyle bilmez öğretilmezki kimse de soramaz stajyerlikte öğreniliyor hepsi. Bende öğrenicem girlhaha

Neler başardınız?
Üniversiteyi kazanmak benim için bi başarıydı. Bitirmek daha önemli bi başarıydı. Onun öncesinde hiç bi başarım yoktu. Belkide ben hatırlamıyorum ya da farkında değilim.

Çevrenize nasıl hangi yollarla yardımcı olursunuz?
Hmm bunu tam bilemiyorum her konuda yardımcı olabilirim. Yapabileceğim bir şeyse yardım etmeye çalışırım. Mesela en son kardeşime hukuki bi olayla ilgili yardımcı olmuştum. Adamlar çok inatçıydı ama ben onlardan daha inatçı olduğum için y789hukuki bilgilerimi kullanarak konuyu görüşme yapmadan önce iyice araştırmıştım kanun maddesini bile ezberledim filan her şeyi biliyordum yani gittim işte kardeşimin haklarını savundum avukatı gibi. İnat ettiler ama benimle baş edemezlerdi y789 Pes ettiler ben haklı olduğumuzu biliyordum ve onlara bunu gösterdim yani ciddiyetimi ve konuya hakim olduğumu gördüler. Haksız olduğumuzu düşünsem mücadele etmezdim. Yola getirdim yani pis adamları girlhaha böyle şeyleri seviyorum ben ama hobi olarak yapıyorum işte şimdilik girlhaha

Yaşamdaki kurallarınız nelerdir?
Kural nedir? bunu pek bildiğim söylenemez. sorumluluklarımı elimden geldiğince yerine getiririm. verdiğim sözlerde her zaman dururum. temkinliyimdir. Yapamayacağım şeyler için söz vermem diyebilirim buna. İnatçılığımında bir kural olduğunu söyleyebilirim aslında çünkü inatçı olmam benim kararlı olmamı sağlıyor. Ben önceden mesela her şeye evet diyordum kararlarımın arkasında duramıyordum. Baktım böyle olmuyor bana zarar veriyor bu durum inatçı olmalıyım dedim bunu gerçekten isteyerek seçtim. Abarttım mı acaba girlhaha

Size nelerin yapılmasına asla izin vermezsiniz?
Haksızlığı hiç sevmem. kimsenin beni kullanmasına ya da ezmesine izin vermem. öyle insanları da kendimde uzak tutmaya çalışırım çok da yok çevremde öyleleri ama arada oluyor işte.

Hangi kurallarınız sizi güçlü kılar?
Ciddiyet. Çünkü ciddi olduğum zaman kendimi güçlü hissediyorum.
Bilgi sahibi olma: Genellikle bilmediğim konular hakkında konuşmayı sevmem. Kendimi korumak istiyorsam ya da bir başkasını o olayla ilgili kafamdaki bütün soru işaretlerini kaldırmak için araştırmalar yaparım her şeyi öğrenirim. Karşı tarafın beni bu şekilde ezmesine izin vermem. sonuna kadar mücadele ederim. Hatta olay sonrasında nasıl davranmam gerektiğini ve neler yapmam gerektiğini de araştırıp sonraki hareketlerimi ona göre planlarım. Bu şekilde karşımdakini daha kolay ikna edebiliyorum.

Mert abi biliyorumki seni yine çok eğlendirdim cevaplarımla y789
birde soruları görünce kendimin hiç farkında olmadan nasıl bu kadar yıl yaşamışım bunu farkettim. Bir insan nasıl kendisine bu kadar uzak yaşayabilir. Yaşamışım ama. sorulara cevap bile veremiyorum kendimle ilgili bildiğim bi şey yokki ne diyim sad456

Merto 21-10-2009 10:47 AM

Selamlar Wampirella,
Eğlenceli bir kişiliğin olduğu kesin, bir çok kişi senin yanlarında bulunmandan büyük keyif alıyor eminim, ancak yazdıkların oldukça ciddiyetle ele alınmış olduğu için neşeli fakat komik değil kesinlikle, katılımın için tekrar teşekkürler...

"Kendimin farkına varmadan bunca yıl nasıl yaşamışım" diye düşünmüşsün soruları okuyunca ya, bu sadece sana ait bir durum değil, insanların %90 dan fazlası bu durumda yaşıyoruz zaten.

Farkındalığımız sürekli dışta ve başkalarında olduğu için hem kendimizi tanıyamıyoruz hemde tüm enerjimizi dışarıya akıtıyoruz.... Yani sana özel bir durum değil bu hiç havalara girme :)

Devamı aşağıda, çünkü bundan sonrası genele yönelik;
Sevgiler MERT ÖLÇER.

Merto 21-10-2009 12:08 PM

HER GÜNE BİR SORU - İlerleten davranış kalıpları Ek

EK;

Yukarıda cevaplamış olduğumuz sorular sonucu hatırlayacağımız, zaten bildiğimiz, ortaya çıkardığımız, farkına vardığımız şeyler bizim güçlü yanlarımızdan farklı şeylerdir. Buradaki kişisel özümüze ait özellikler kendimizi ifade etmekte kullandığımız yada daha sık kullanmamız gereken bizi biz yapan niteliklerdir.

Bu içsel özellikler o kadar derindir ki, kişinin gerçekten kendisi olabilmesi amacıyla bunları düzenli olarak ifade etmesi gerekir.
Bir değişim yaşarken yada karar alıp uygularken, bu içsel niteliklerimizin farkında olmak ve bu yolda kendimizi sıkça ifade ederek ilerlemek bu nedenle önem kazanır.

Olumluluk, kendine değer verme ve güçlü yanlarınızla kombine edecek niteliklerimizi ortaya çıkarıp kullanmak amaçlanır.
Yanısıra, sıradan olanın üstünde enerji yaratan alışkanlık ve davranış kalıplarınızıda inceleyin... Boş vakitlerinizde büyük keyif alarak, adeta kendinizi kaybederek yaptığınız şeyleri de keşfedin... Tüm bu unsurların birleştiği nokta, sizin kendi özünüzü derin ve anlamlı bir şekilde ifade ettiğiniz noktayı öğrenmenize yardımcı olacaktır...

Kendinizi konuşurken dinleyin.....
Olumluluk kalıplarınızı farkettikçe notlar alın ve bunlar üzerinde düşünün...

Sevgiler MERT.

Işıldayan Safir 21-10-2009 12:35 PM

Cevap: HER GÜNE BİR SORU - İlerleten davranış kalıpları Ek

Alıntı:

Merto Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 541474)
...Bu içsel özellikler o kadar derindir ki, kişinin gerçekten kendisi olabilmesi amacıyla bunları düzenli olarak ifade etmesi gerekir.
Bir değişim yaşarken yada karar alıp uygularken, bu içsel niteliklerimizin farkında olmak ve bu yolda kendimizi sıkça ifade ederek ilerlemek bu nedenle önem kazanır...

işte yapmam gereken şey bu 956k bundan sonra buna çok dikkat etmem gerekiyor teşekkürler Mert abi sapkal89

Merto 22-10-2009 10:56 AM

HER GÜNE BİR SORU - Güçlü yanlar

En güçlü 5 yönün nedir?

Sizi insanlara çeken, doğal olarak sahip olduğunuz beceri ve güçleriniz vardır.... Bunları daha sık ve etkili kullanmak üzere bu yönleriniz - bilgelik, enerji, cesaret, heves, sorumluluk, mizah v.b - ile ilgili farkında olma ve kullanma durumu geliştirmek üzere çalışalım bu gün.
Yanısıra diğer güçlü yanlarımızı tespit edecek sorulara bakalım....

En sevdiğiniz özellikleriniz nelerdir?
En iyi beş alışkanlığınız ve en kötü beş alışkanlığınız nedir?
En çok ne için tutku duyarsınız?

İş hayatınızda neleri iyi ve kolayca yaparsınız?
İşinizle ilgili sizi öne çıkaran niteliler nelerdir?
İşinizle ilgili güçlü yönleriniz nelerdir?
Bu niteliklerinizi iş hayatınızda nasıl daha sık ifade edebilirsiniz?

Sizi yaptığınız şeylerde destekleyen kimler var?
Sosyal yada profesyonel ağınızın listesini yaparmısınız? Bunu nasıl geliştirebilir yada daha aktif kullanabilirsiniz?
İşinizle ilgili kimleri tanıyorsunuz?/Daha kimleri tanısanız iyi olur?
Sosyal ağınız hangi meslek gruplarına dağılıyor?

Merto 23-10-2009 04:02 PM

HER GÜNE BİR SORU - Kimim ve ne istiyorum.

Bu gün, yarın, ve daha sonra işinin yada hayatının nasıl farklı olmasını istersin?

Kendini nasıl tanımlıyorsun, kimsin?
Neler seni tam anlamıyla tatminkar hissettirir?
Neleri yapmaktan hoşlanırsın?
Hayatında hangi özellik ve niteliklerini ifade etmekten hoşlanırsın?
Seni ne neşelendirir?
Şu sıralar sana en çok ne heyecan veriyor?

Yaşamına daha fazla enerji getirmek için söyleyebileceğin tek şey nedir?

Sevgiler MERT.

Merto 26-10-2009 02:16 PM

HER GÜNE BİR SORU - Nitelik ve Erdemlere odaklanmak

Seni sen yapan ve başarılı kılan neler var?

Kendinde en sevdiğin 5 özellik nedir?
İnsanlar sende neleri sever?
Amaçlarına ulaşmak için zamanını nasıl planlayıp kullanabilirsin?
İlerlemen için gerekli kaynakların nelerdir?
İş ve arkadaş çevrenden ne gibi destek alabilirsin?

yaseminist 26-10-2009 02:38 PM

Mert bey merhaba,
Yazmış olduğunuz sorular gerçekten etkileyici, zaten bu soruları kendisine sorup cevap alabilen bir insan, birçok sorununun üstesinden gelir bence.
Şimdi benim size bir sorum var.
Benim 4 yaşında bir oğlum var, okuldan ona bir ödev vermişler.
"Okul nasıl bir yer?"
"Okulda kimler var?"
"Okulda neler öğreneceksin?" vs. gibi soruların olduğu bir kağıt var, ben soruları oğluma sordum ve verdiği cevapları soruların altına yazdım. Bu arada, sorular sormam oğlumun çok hoşuna gitti. Benim aklıma şu geldi. Acaba ben oğluma ne tür sorular
sormalıyım ve sorduğum sorularla oğlumun zihinsel kapasitesini, ufkunu yani hayata bakış açısını genişletebilir miyim acaba?

Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Selamlar...actionsmile

Merto 26-10-2009 03:46 PM

Alıntı:

yaseminist Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 561160)
Mert bey merhaba,
Yazmış olduğunuz sorular gerçekten etkileyici, zaten bu soruları kendisine sorup cevap alabilen bir insan, birçok sorununun üstesinden gelir bence.
Şimdi benim size bir sorum var.
Benim 4 yaşında bir oğlum var, okuldan ona bir ödev vermişler.
"Okul nasıl bir yer?"
"Okulda kimler var?"
"Okulda neler öğreneceksin?" vs. gibi soruların olduğu bir kağıt var, ben soruları oğluma sordum ve verdiği cevapları soruların altına yazdım. Bu arada, sorular sormam oğlumun çok hoşuna gitti. Benim aklıma şu geldi. Acaba ben oğluma ne tür sorular sormalıyım ve sorduğum sorularla oğlumun zihinsel kapasitesini, ufkunu yani hayata bakış açısını genişletebilir miyim acaba?

Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum.

Selamlar...actionsmile

Yaseminist ilgi ve beğeniniz için teşekkürler,

Sorular iletişimin vazgeçilmez bir parçası, ancak biz özellikle toplum olarak soruları kullanma konusunda ya çekingen yada düşüncesiz davranıyoruz sanırım. Aslında soru sormak hiç de kolay bir şey değil. Çünkü olumsuz sonuçlar doğurması kuvvetle muhtemel.
Geveze, ukala, sıkıcı ve de en kötüsü aptal olarak algılanmak var işin ucunda. Ama görünen o ki, doğru zamanda, doğru yerde, doğru şekilde ve doğru sayıda soru sormak insan hayatında başarıyı getiren faktörlerin başında geliyor....

İş dünyası gurusu Peter Drucker bu durumu çekinmeden “Danışman olarak en büyük gücüm cahil olmak ve çok soru sorabilmek” şeklinde ifade etmiş.

Nasılki bizler yeni bir şey öğrenmeye niyetlendiğimizde acaba nereden bilgi alabilirim? sorusuyla yola çıkıyoruz, çocuklarımızda bizlerle sorular sorarak iletişim kuruyorlar çoğunlukla. Sorularla iletişime geçmek ve kaliteli dinleme çocukların hayatla etkileşiminde çok kaliteli sonuçlar veriyor. Bu konuda yapılan araştırmalar kaliteli sorularla kendi sonuçlarını üretmeye ve kendini ifade etmeye fırsat bulan çocukların daha odaklı, daha çabuk sonuçlara ulaşan, analiz yeteneği güçlü, empatik, iletişim yetenekleri güçlü, araştırmacı kısaca hayatını yönetmekte daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Soru sormadaki temel dikkat edilecek nokta; cahil olabilmek ve karşıdakinden öğrenebilmek, bir anlamda çocuk saflığında soru sorabilmek.

Neden ile başlayan ve ucu kapalı cevaplar alabileceğimiz soruların yerine; .... nın nedeni ne? şeklinde kendini ifade etmesine fırsat veren, olayı kendi bakış açısından analiz ederek aktarmasına izin veren soruları tercih etmek....

Çözüme odaklanan sorular tercih etmek...

-Anne Ahmet sürekli beni rahatsız ediyor okulda.
  • Tamam, bu sana nasıl hissettiriyor? (Anlama, ifade ettirme, ilgileniyorum mesajı, konunun özünü anlama isteği)
  • Bununla ilgili ne yapmak istersin? ( İnsiyatif kullandırma)
  • Bu sorunla ilgili ikinizide iyi hissettirecek neler yapabilirsin? ( Çözüme odaklanma, suçlama yerine sorumluluk alma,iletişim yeteneğine atıf)
  • Bu konuyla ilgili okulda kimlerle konuşmak istersin?
Yargılayıcı sorular yerine Öğrenici soruları tercih etmek ...
..... konuda nasıl daha .... olabilirsin?
Sence öğretmeninin neye ihtiyacı var?
Öğrendiğin ...... bilgileri nerelerde kullanmak istersin?
Okula giderken vaktinde hazırlanmak için neler yapmalısın?
Bu gün nasıl geçti? yerine Bu gün neler oldu? neler öğrendin?

Derinlemesine dinleyip, o andaki ihtiyaç ve altta yatan nedenleri ortaya çıkaracak sorular kullanmak...

İleriye götüren sorular kullanmak; Nasıl, ne şekilde kelimeleriyle başlayan ve olayın dışından bakmasına yardımcı olacak sorular...

Kısaca böyle, aslında daha etraflı bir konu soru sorma becerileri ancak yukarıdaki temeller üzerinde yükselen sorular size istediğiniz sonuçları sağlayacaktır....

Daha ileri düzeyde bilgi ve beceri için bu konuda yazılan kitapları ve yapılan atölye çalışmalarını öneririm...

Sevgiler MERT.

Merto 27-10-2009 05:22 PM

HER GÜNE BİR SORU - Hedefler

Hayatınızda neleri farklı yapmak istiyorsunuz?
Hayatınıza katmak istediğiniz neler var?
Hedeflerinize ulaştığınızda hayatınız nasıl farklı olacak?
Hedeflerinize ulaşmak için yapmak isteyeceğiniz 5 şey nedir?

WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:12 PM.