Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Uykusuzluk (http://www.hayatimdegisti.com/forum/uykusuzluk/)
-   -   On Dakikada On Saatlik Uyku Nasıl Uyunur? (http://www.hayatimdegisti.com/forum/uykusuzluk/873-dakikada-saatlik-uyku-nasil-uyunur.html)

etterna_ 13-02-2007 09:00 AM

On Dakikada On Saatlik Uyku Nasıl Uyunur?

Uyumak ya da uyumamak. İşte bütün hüner bu!” Hamlet, elinde kurukafa yerine bir şişe uyku hapı ve bir çalarsaatle, uykusuzluktan beti benzi atmış gözümün önüne geliyor da.

“Yine mi şu uyku palavrası” diye hemen baştan kesip atmayın. Ben masumum. “Bütün Dünya”nın Mart sayısında yazdığım bir yazı nedeniyle yaşamımda almadığım denli elektronik postaya kavuşu verdim. Hatta ve hatta eş dost arayıp hayret, ısrar ve inanmazlık içinde nasıl olup da az uyuyarak yaşayabildiğimi soruyorlardı. Öyle ya, bu kadar az uyku ile herkesin iki misli yaşıyor sayılmaz mıyım? Herkes yatakta 8-10 saat geçirirken benim bu saatleri şuursuzca bay pas etmek yerine çalışarak veya eğlenerek geçirmem beni herkesten iki misli daha uzun ömürlü yapmaz mıydı?
Önceleri, teker teker, insanlara, sordukları sorulara uygun biçimde yazmaya başladım. Ama gelin görün ki, elektronik postanın ardı arkası kesilmiyordu. Birkaç yüzden sonrasını karantinaya alıp, hepsine temmuz sayımızda topluca yanıt vereceğimi yazdım. Ve sözümü tuttum. Üstelik tüm gün çalışmış, akşam bir yakınıma hastanede eşlik etmiştim, sabahın 3:30 gibi birşeyiydi ve ben yazıma başlayıp, onu güzelce resimleyip sabah 5’e doğru yatmayı planlıyordum. Üstelik 6’da kalkmam da koşuldu. Ama tüm bu koşullar benim için gayet normaldi çünkü ben az uyuyabilmeyi öğrenmiş ve bunu günlük yaşantıma uygulayabilmiş biriydim
Öncelikle acil bir açıklama yapmak istiyorum. Ben bir doktor ya da uyku uzmanı değilim. Yogi falan da değilim. Daha önce de açıkladığım gibi az uyumayı, ses duymamayı ya da görsel hafızayı iyi değerlendirmeyi 35 yıl önce bir yoga kitabında okumuştum. Aklım yattığı için de sabırla egzersiz yapıp sonunda ucundan kıyısından öğrendiklerimi uygular duruma gelmiştim. Her bir zerresini dağarcığımın el verdiği denli bilim süzgecinden geçirmeden böyle fantastik öykülere asla takılamayacak bir kişiliğim vardır. Buna inanmam, bilimselliğine tümüyle inanmış olmamdan geçer.
Yıllar sonra uzmanlıkları uyku olan kimi doktorlarla bunu tartıştığımda hepsinden aldığım yanıt, eğer öğretilebilecek bir şeyse bu yaptığım, tüm insanlığa yarar sağlayabilecek önemli bir “şey”di.
Benim de yanıtım, eğer ben yapabiliyorsam, birçok insanın rahatlıkla yapabileceği söylemindeydi. Asla ben yaptım olduculuk yapmadan, asla doktorculuk oynamadan ve asla herkesin yapabileceğini iddia etmeden... Yalnız ne var ki, ben yapabildiysem, birçok insanın da yapabileceğine can-ı gönülden inanıyorum. Üstelik benim açımdan baktığınızda konu yalnızca uyku zamanları ile de sınırlı değildir.
Gelelim bana elektronik postayla ulaşanlara yanıt vermeye... Burada söyleyeceğim herşey o yoga kitabından aklımda kalanlardan ibarettir. Tabii azıcık da yorum.
İşe uykunun ne işe yaradığının tanımıyla başlayalım.
Bizim garip bedenin denetim odası, hepimizin bildiği gibi beyin denilen iri beyaz cevizimiz. Bu harika organ her saniye milyarlarca sinyali işleyerek mekanizmanın fiziksel ve zihinsel çalışmalarını yönlendirir durur. Gövdemiz de bir ırgat gibi gün boyunca didinir. Kaslarını gererek hareketler oluşturur. Sevgili kalbimiz, âşık olmanın yanısıra vücudun tüm organlarının gıdalarını vererek onların canlı ve enerjik kalmalarını sağlar. Habire onlara yemek, ilaç ve enerji pompalar. Sabahki zindeliğimiz akşama doğru yorgunluk denilen illetin kanatları altında kalır. Hücrelerimizin enerjileri azalmıştır. Niye? Çünkü arabalar sokaklara park edince tüm kentin trafiğinin yavaşlaması gibi, sabah açık olup, kan akışına makul ölçülerde izin veren vücut arterlerinin, gün içinde şişen ve yolları tıkayan kaslar yüzünden bloke edilmesi yüzünden.
“Bu da ne demek” demeyin. Yeterince temiz kan pompalanmayınca, hücreler yorulur ve hareketler yavaşlar. Damarlar, kaslarca bloke edilmektedir.
Uyku, bu blokajı hafifletmek ve hücrelerin temizlenmesine olanak sağlamak için gerekli bir ortamdır. Vücudu yumuşatır, kaslardaki basıncı kaldırır ve kan akışını hızlandırır. Oysa kalp atışları yavaşlar.
İşte benim söylemek istediğim konunun can damarı bu noktada yatıyor.
Uykunun şuuraltını kullanarak oluşturduğu “temizlenme ve yenilenme” ortamını bilinçle oluşturmak. Bunu da kimi egzersizler yaparak altı ayda kullanır duruma geliyorsunuz. Vücudunuz ve beyniniz (sanki beyin vücudun bir parçası değilmiş gibi) bilinçli olarak uykuyu oluşturuyorlar. Üstelik beyin bu işin ilmini bir kaptı mı gerisini getirmekte üstüne yok.
Egzersizler oldukça basit ama uygularken karşımıza çıkan alışkanlıklarımız yüzünden çok da zor. Şöyle başlıyoruz:
Yatağınıza, kanapeye ya da halıya, nerede uyumak istiyorsanız onun üzerine sırtüstü yatarak avuçlarınız aşağıya gelecek bir biçimde kollarınızı gövdenizin yanlarına uzatıyorsunuz. Sonra, sağ ayak küçük parmağından başlayarak her bir organınızın üzerindeki kasılmayı, ağırlığı ve gerilimi kaldırıyorsunuz. Bunu her bir organınız için yapıyorsunuz. Ayak parmaklarından başlayıp, ayaklara, tabanlarınıza, ayak bileklerinize falan filan bu gevşetmeyi uyguluyorsunuz. Yalnız bu göründüğü kadar şıppadanak olmuyor. Siz daha henüz dört parmaktaki basıncı kaldırmış beşinciyi düşünürken hop, bakıyorsunuz, ikinci parmak bağımsızlığını ele geçirmiş bile. Bu arada küçük karıncalanmalar da insana yaşamı zehir etmiyor değil.
Ama istenen sonuç, tüm bedenin, kafanın ve ruhun tam gevşemesi.Bir iki kasınız bile gerili kalsa değişen hiçbir şey olmuyor. İlla da illa tüm organlardaki gerilim kalkacak.
Ayak, parmak, karaciğer derken tüm vücudunuzu dolaşıyorsunuz. Sıra en zor olanına, kafaya geliyor. Gözler yarı açık, ağız neredeyse sarkmış, çene düşmüş olacak ve mutlaka beyazı düşüneceksiniz. Bu, yoğun bir bulut kümesi mi, süt mü artık siz bileceksiniz, ama mutlak beyazı düşünmek zorundasınız.
En başlarda bir iki saat geçmesine karşın hiçbir başarıya ulaşamamak, beynin olan biteni yavaş yavaş keşfetmesi yüzünden zamanla yerini inanılmaz bir keyif olan bilinçli uyumaya terk etmesi, bende altı ay aldı.
Ve herşeyi yaptığınızı fark eden beyin bir anda ortalığı ana baba yerine çeviriyor. Açık arterlerden koşturan kan önüne çıkan, çıkmayan her hücreyi hızla yenilemeye başlıyor. Kulaklarınız vınlıyor, gözlerinizin önünde her bir şeyler uçuşmaya başlıyor. Bana ilk olduğunda başka bir gezegene ışınlanıyorum sanmıştım. Bu vınlamalar ve düşler yaklaşık on dakika sonra geldiği gibi yok oluyor. Ve bir kez başardınız mı vücut ve beyin onu mutlaka istiyor ve uyguluyor.
Ama yine dediğim gibi altı ay kadar sabırla yapılan gevşeme alıştırmaları sonucu yakalayabilmiştim bunu. Başkalarının bir ayda mı bir yılda mı yoksa doğrudan hemencecik mi yakalayabileceği konusunu bilemem.
Bir arkadaşım vardı. Çekirdeği ağzına atarken eli havada kalabiliyordu çünkü uykuya o kadar dayanıksızdı ki her an uyuyordu.
Onu çok kısa zamanda kendime benzetmiştim.
Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı rahmetli Nezih Demirkent de başarılı öğrencilerimin arasındaydı. Yüzlerce insana denettirdim ama yalnızca 10-15 kadarı egzersizleri yapmayı ısrarla sürdürdü ve bugün onlar da benim gibi az uyuyup çok yaşarlar.
Uyku denli, insanın beyninin öteki işlevlerini de geliştirmesi gerekir. “Bütün Dünya” Mart sayısında bu konuya çok ciddi (?) olarak
yer vermiştim. Ama sanırım her işte olduğu gibi bunda da şu yukarıda söz ettiğim basit egzersizin ısrarla yapılması sizi kesinlikle başarıya götürecektir.
Birçok yerde bana sorulan en birinci soru hiç şaşmaz: “Nasıl oluyor da bu kadar abuk sabuk işe bulaştınız? Nereden buldunuz bunca zamanı?” Bilin bakalım ben onlara ne diyorum...•kaynak:bütündünya dergisi

aysekim 22-02-2007 12:34 AM

insan beyni herseyi basarabiliyor.bi gün gelecek yerimizden kalkmadan istedigimiz seyleri elimize alabilecegiz.düsünsenize bir fincan cay için düşünmeniz yeterli olacak kahvesmiley

etterna_ 22-02-2007 12:45 AM

teknikleri geliştirmek için de japonlar çalışıodur heralde smil56

aysekim 22-02-2007 01:12 AM

çoktaaaan baslamışlardır çalışmaya 12389

etterna_ 22-02-2007 01:19 AM

bari çabuk bulsalar da yerimizden kalkmadan hatta uyurken işler bitsin gitsin uykulusmile

yakamoz 22-02-2007 01:46 AM

UYUMAK YA DA UYUMAMAK İŞTE BÜTÜN MESELE BU 44
[youtube=425,350]5RAmwjGE9vM[/youtube]

yakamoz 22-02-2007 01:52 AM

NİNNİ BEBEK
[youtube=425,350]KNIGWjjLMeU[/youtube]

hayatimdegisti 22-02-2007 01:57 AM

Uykusuzluk Temel Fıkrası

[youtube=425,350]_ebgIHkh9vY[/youtube] dl67

yakamoz 22-02-2007 02:02 AM

khkh56 drive45 128956 khkh56

hayatimdegisti 22-02-2007 02:03 AM

Bak sen şu uyanik doktora drive45 khkh56

ats2204 05-04-2007 04:55 PM

on dakikalık uyku olayını gerçekleştirdiğini makalesinde belirten Ali Murat KORKMAZ bey ( animasyon hazırlıyan bir kişi) uy897 k8908
çizgi film manasında yoga veya meditasyon ile alakalı bir kitaptan okumuş bu tekniği ölü adam metodu diye bahsetmiş bütün dünya dergisinin (galiba 2003 mart sayısında ) kendisi dergiden ayrılmış mail attım ancak cevap alamadım. mavi renkli bir kitap iyi yaşa mutlu yaşa gibi bir ismi varmış kitabın.
bende kendimce anladığım şekilde uygulamaya başladım ancak daha dizlerime gelebildim hep uyuya kalıyorum beyne ulaşmam ve yalnızca beyazı düşünme imkanım olmadı gelişme olursa yazarım

turgay0101 11-04-2007 09:51 PM

Aman diyim arkadaşlar çok az uyucaz diye uykumuzdan olmayalım cesaretinizi kırmak istemem ama benim ki sadece uyarı ben de 1 sene önce falan denemiştim bütün vücudumu gevşetmeyi başardığımı sanıyorum kafamda balon sesleri patlamaya başladı ben de hemen bıraktım ama normal uykuma dönmek için günlerce uğraştım ama günlerce uyuyamadım ama yazıda yazdığı gibi bunlar geçici olabilir tercih paşa gönlünüzün tabi

hayatimdegisti 11-04-2007 10:33 PM

Bende 10 dakikada uyku olayina pek sıcak bakmiyorum...Uykuda gerekli sonuçta değil mi? 12389

etf 12-04-2007 10:06 AM

Alıntı:

hayatimdegisti Nickli Üyeden Alıntı
Bende 10 dakikada uyku olayina pek sıcak bakmiyorum...Uykuda gerekli sonuçta değil mi? 12389

Aşağıda açıklama vardır. Kaynak tsrs.org.tr
http://www.hayatimdegisti.com/forum/...p?topic=1337.0

BeYzA33 19-07-2007 06:17 PM

Ynt: On Dakikada On Saatlik Uyku Nasıl Uyunur?

süper thumbsanim deniyeceğim bu gece....teşekkürler...

AZRAİL662 07-01-2008 02:45 PM

sonuç 0

pınpın 21-04-2008 04:48 PM

ben de doğuştan uykusuz bir insanım. küçüklüğümden beri 2-3 saat anca uyurdum. ve hiç eksikliğini hissetmezdim. varığını bilmediğin için yokluğunu çekmiyordum ama geçen seneden itbaren bu süre artmaya başladı. bir kere bence insanın rüya görmesi harika bir şey. insanın korkularını asıl isteklerini açığa çıkarıyor. zaten gün içinde öğrendiğimiz şeylerin beyne yerleşmesi uyku esnasında oluyor, bu bilmsel bir gerçek. national geographic de bu konu hakkında bi belgesel izlemiştim. orada deneklere daha önce bilmdikleri, el yeteneği gerektiren bir şey öğretiyorlar. belli bir egzersiz süresinden sonra denekler uyuyor. ve uyandıklarında üstüne egzersiz eklemedikleri halde düne göre yaptıkları işte daha başarılı oluyorlar. özetle demek istiyorlar ki beyin uykdayken gün içinde yapılan şeyleri yeniden yaşar. bir şey öğrenmişsek onu hafızada yerleştirir. gün içinde bir şeyden korkmuşsakrüya olarak karşımıza çıkarır. yani üşenmeyin 7-8 saat uyuyun.

kürşad 22-04-2008 08:37 PM

bende 10 dakikalık uyku fikrine ktılmıyorum en sağlıklısı gece en az 6 saat(yetişkinler için)uyuyup güne dinç başlamak.Biryerde okumuştum beyin akşam 10 ile sabah 6 arasında bi sıvı salgılıyormuş.Tabi ki bu sıvının salgılanması için gece uyumak gerekiyormuş.Bu sıvı ertesi gün içinde vücudun hem daha dinç olmasını sağlıyormuş hemde konsantrayonu artırıyormuş.Onun için gece uykusu çok önemli ve en az 6 saat.Bence en iyiside bu.Sevgiyle kalın........

kamil5 26-04-2008 05:57 PM

bu tekniği denemeye çalışacağım ama bende işe yarayacağını sanmam. aa34 ayrıca rüyalarım bazen gerçek hayatta karşıma çıkıyor. mesela arkadaşımla kavga ediyorum rüyamda sabah arkadaşla tartışıyoruz hemde nedensiz yere. vb. bazende gece görmek istediğim rüyayı görebiliyorum .nekadar uyuduğuma gelince 12 saat uyurum uyandıktan sonra yemek yerim yinede uykumu almamış bir vaziyette olurum. 12 satt uyuyorum. bu yöntem işe yararsa 11 saat 50 dk kar etmiş olacağım. 44

sonrada bu 11 sa 50 dk zamanımı da uykuya harcarsam uykumu tam almış olurum her halde :D

şerda 26-04-2008 10:18 PM

iyi akşamlar benim sorunumda fazla uyumak,günde 10 saati geçik uyuyorum ego ve suçluluk telkinlerini dinliyorum 2 gündür ve erken uyanıyorum 5 dk daha durup kalkayım derken saatlerce uyuyakalıyorum.kilo verme telkinlerinden birisi erken kalkmaya yardımcı oluyomuş ama ben bulamadım biri yardımcı olursa çok sevinirim sad456

kamil5 26-04-2008 10:29 PM

ikimizinde sorunu aynı gelişme yakalarsan buraya yaz. clapping

sec 29-04-2008 11:09 PM

Alıntı:

şerda Nickli Üyeden Alıntı
iyi akşamlar benim sorunumda fazla uyumak,günde 10 saati geçik uyuyorum ego ve suçluluk telkinlerini dinliyorum 2 gündür ve erken uyanıyorum 5 dk daha durup kalkayım derken saatlerce uyuyakalıyorum.kilo verme telkinlerinden birisi erken kalkmaya yardımcı oluyomuş ama ben bulamadım biri yardımcı olursa çok sevinirim sad456

merhaba şerda, kilo verme ada telkini eski telkinler arasindaydi ve kaldirildi. Onun yerine ayri ayri kilo verme guven ve erken uyanma telkinleri var. Erken uyanma telkinini deneyebilirsin.

şerda 29-04-2008 11:13 PM

tam incelemeden yazmışım daha sonra buldum teşekkürler ttli3

McDaniel 21-06-2008 10:25 PM

uyku tuz gibidir bana göre.. Nasıl bir yemeğe az tuz koyunca beğenmeyiz ama tuzu abartınca da bu bizim vücudumuza zarar olarak geri döner. Uyku da öyle işte.. Önemli olan bu gıdayı da abartmadan en ideal şekilde vucudumuza adapte etmek.. Malesef ben şu sıralar tuzu fazla abartanlardanım bununda zararı vucuduma kilo olarak geri dönmekte.. zinde uyanma telkinini 2 gündür dinlemeye çalışıyorum.. Ümit ediyorum ki faydasını göreceğim..

Baris 26-06-2008 05:50 PM

10 dakikalık uykuyla zinde olabilmek insana gerçekten ilginç geliyor. Ben 10 saat uyumama rağmen uykumu adam gibi alamıyorum. O yüzden hep az uyumaya çalışıyorum. Nasıl olsa 10 saat de uyusam 8 saat de uyusam uykumu doğru dürüst alamıyorum. Ama 10 kadar değil belki ama 4 saatlik bir uykuyla gün boy zinde olmak hedeflerimden biri. Aslında bunun için çalışma yapmaya da çekiniyorum. 4 saatlik bir uyku ya bana yetmezse, ya daha kötü olursam. Yani bu uyku işi benim için tam bir problem.

bigci 03-08-2008 04:38 PM

en büyük sorunlarımdan biride bu lanet sey uyumak askerligimi yaptıgım günden beri en fazla 10 dakika uyuyorum bir günde bu sorunu kime söylesem aynı ahmakca lafı soyluyo ve artık bıkdım ilaçlar psikolojik tedavi vs vs v s :P ama onlar bingölde joak olarak askerliklerini yapsalar acaba askerden geldiklerinde nasılbi psikoloji onları bekler :P ilaç olarak kullanmadıgım sey kalmadı ama unutulmamalıki bu hayvan 120 kilo ve 186 boyunda ve gayet saglıklı :P bi ayıyı bile devirebilen ilaç bana tınlamıyo :P uyucam gunu sabırsızlıkla bekliyorum :p***** kaç mg aldınız bu güne kadar :P en son 400 mg verdiler ama oda baya sersemletti uyumuyorum ama kaslarım fels geciriyo resmen mayısıyorm ama uyumuyorum :P

donjuan912 29-08-2008 05:24 PM

iyi hoş da hem beyazı düşünüp hem çenemizdeki ağırlığı nasıl bilinç altından kaldıracağız anlamadım.ayrıca mesela midemizdeki kasılmayı kaldıracağız.nasıl yapacaz ki bunu.ne düşünecez mesela :S midedeki yiyeceklerin yok olduğunu düşünerek mi kaldıracaz.nasıl?..

xcentius 02-11-2009 12:19 PM

Cevap: On Dakikada On Saatlik Uyku Nasıl Uyunur?

Alıntı:

aysekim Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 3323)
insan beyni herseyi basarabiliyor.bi gün gelecek yerimizden kalkmadan istedigimiz seyleri elimize alabilecegiz.düsünsenize bir fincan cay için düşünmeniz yeterli olacak kahvesmiley

yok canım okadar değil.ben gidip alamayı tercih ederim,emek diye bir kavram da kalmıycak yanı,tanrılasıcak mıyız ? (ol deyince olu vermesin bir tek ona mahsustu ? öyle deil miydi terli345 birde nedir bu tanrısalşma merakımız anlamış deilim bırakın insancıklar olarak kalalım dablissy

imported_Angel 02-11-2009 01:59 PM

valla ben dakikasını saatini bilmem ama..uyurken telkinleri dinlediğimde telkin listemde koruma kalkanı da olunca sabah çok dinlenmiş kalkıyorum...bazen erken uyanma da oluyor..

figaro441 25-12-2009 05:03 PM

Merhaba arkadaşlar,
Günlük 5 saat ten fazla uyumuyorum.Önceleri zamanın yoktu.Şimdi alıştım.Bence bir yetişkin 5 saat için yeterli.

kracs 25-12-2009 05:33 PM

ben uyuacağm zaman aklıma komik şeyler ve espriler felan geliyor sabaha kadar kendi kendime gülüyorum :D sabah olduğunda uyumuş gibi dinç ve zinde oluyorum kalkıp işimi görüyorum...

imported_Angel 26-12-2009 12:04 PM

Alıntı:

figaro441 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 575981)
Merhaba arkadaşlar,
Günlük 5 saat ten fazla uyumuyorum.Önceleri zamanın yoktu.Şimdi alıştım.Bence bir yetişkin 5 saat için yeterli.

ben de aynı fikirdeyim..

spestnaz 26-12-2009 12:08 PM

bir kaç gün gece 2 de yatıp sabah 7 de kalktım tam alıştım derkenn. . ertesi gün gece 2 de yatıp sabah 11 de kalktım blissy ilginç bir durum oluyor kafamın içi yumurtanın beyazı gibi oluyor o zamanlar partysmiley

fato09 31-12-2009 08:56 PM

Alıntı:

etterna_ Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 2914)
Uyumak ya da uyumamak. İşte bütün hüner bu!” Hamlet, elinde kurukafa yerine bir şişe uyku hapı ve bir çalarsaatle, uykusuzluktan beti benzi atmış gözümün önüne geliyor da.

“Yine mi şu uyku palavrası” diye hemen baştan kesip atmayın. Ben masumum. “Bütün Dünya”nın Mart sayısında yazdığım bir yazı nedeniyle yaşamımda almadığım denli elektronik postaya kavuşu verdim. Hatta ve hatta eş dost arayıp hayret, ısrar ve inanmazlık içinde nasıl olup da az uyuyarak yaşayabildiğimi soruyorlardı. Öyle ya, bu kadar az uyku ile herkesin iki misli yaşıyor sayılmaz mıyım? Herkes yatakta 8-10 saat geçirirken benim bu saatleri şuursuzca bay pas etmek yerine çalışarak veya eğlenerek geçirmem beni herkesten iki misli daha uzun ömürlü yapmaz mıydı?
Önceleri, teker teker, insanlara, sordukları sorulara uygun biçimde yazmaya başladım. Ama gelin görün ki, elektronik postanın ardı arkası kesilmiyordu. Birkaç yüzden sonrasını karantinaya alıp, hepsine temmuz sayımızda topluca yanıt vereceğimi yazdım. Ve sözümü tuttum. Üstelik tüm gün çalışmış, akşam bir yakınıma hastanede eşlik etmiştim, sabahın 3:30 gibi birşeyiydi ve ben yazıma başlayıp, onu güzelce resimleyip sabah 5’e doğru yatmayı planlıyordum. Üstelik 6’da kalkmam da koşuldu. Ama tüm bu koşullar benim için gayet normaldi çünkü ben az uyuyabilmeyi öğrenmiş ve bunu günlük yaşantıma uygulayabilmiş biriydim
Öncelikle acil bir açıklama yapmak istiyorum. Ben bir doktor ya da uyku uzmanı değilim. Yogi falan da değilim. Daha önce de açıkladığım gibi az uyumayı, ses duymamayı ya da görsel hafızayı iyi değerlendirmeyi 35 yıl önce bir yoga kitabında okumuştum. Aklım yattığı için de sabırla egzersiz yapıp sonunda ucundan kıyısından öğrendiklerimi uygular duruma gelmiştim. Her bir zerresini dağarcığımın el verdiği denli bilim süzgecinden geçirmeden böyle fantastik öykülere asla takılamayacak bir kişiliğim vardır. Buna inanmam, bilimselliğine tümüyle inanmış olmamdan geçer.
Yıllar sonra uzmanlıkları uyku olan kimi doktorlarla bunu tartıştığımda hepsinden aldığım yanıt, eğer öğretilebilecek bir şeyse bu yaptığım, tüm insanlığa yarar sağlayabilecek önemli bir “şey”di.
Benim de yanıtım, eğer ben yapabiliyorsam, birçok insanın rahatlıkla yapabileceği söylemindeydi. Asla ben yaptım olduculuk yapmadan, asla doktorculuk oynamadan ve asla herkesin yapabileceğini iddia etmeden... Yalnız ne var ki, ben yapabildiysem, birçok insanın da yapabileceğine can-ı gönülden inanıyorum. Üstelik benim açımdan baktığınızda konu yalnızca uyku zamanları ile de sınırlı değildir.
Gelelim bana elektronik postayla ulaşanlara yanıt vermeye... Burada söyleyeceğim herşey o yoga kitabından aklımda kalanlardan ibarettir. Tabii azıcık da yorum.
İşe uykunun ne işe yaradığının tanımıyla başlayalım.
Bizim garip bedenin denetim odası, hepimizin bildiği gibi beyin denilen iri beyaz cevizimiz. Bu harika organ her saniye milyarlarca sinyali işleyerek mekanizmanın fiziksel ve zihinsel çalışmalarını yönlendirir durur. Gövdemiz de bir ırgat gibi gün boyunca didinir. Kaslarını gererek hareketler oluşturur. Sevgili kalbimiz, âşık olmanın yanısıra vücudun tüm organlarının gıdalarını vererek onların canlı ve enerjik kalmalarını sağlar. Habire onlara yemek, ilaç ve enerji pompalar. Sabahki zindeliğimiz akşama doğru yorgunluk denilen illetin kanatları altında kalır. Hücrelerimizin enerjileri azalmıştır. Niye? Çünkü arabalar sokaklara park edince tüm kentin trafiğinin yavaşlaması gibi, sabah açık olup, kan akışına makul ölçülerde izin veren vücut arterlerinin, gün içinde şişen ve yolları tıkayan kaslar yüzünden bloke edilmesi yüzünden.
“Bu da ne demek” demeyin. Yeterince temiz kan pompalanmayınca, hücreler yorulur ve hareketler yavaşlar. Damarlar, kaslarca bloke edilmektedir.
Uyku, bu blokajı hafifletmek ve hücrelerin temizlenmesine olanak sağlamak için gerekli bir ortamdır. Vücudu yumuşatır, kaslardaki basıncı kaldırır ve kan akışını hızlandırır. Oysa kalp atışları yavaşlar.
İşte benim söylemek istediğim konunun can damarı bu noktada yatıyor.
Uykunun şuuraltını kullanarak oluşturduğu “temizlenme ve yenilenme” ortamını bilinçle oluşturmak. Bunu da kimi egzersizler yaparak altı ayda kullanır duruma geliyorsunuz. Vücudunuz ve beyniniz (sanki beyin vücudun bir parçası değilmiş gibi) bilinçli olarak uykuyu oluşturuyorlar. Üstelik beyin bu işin ilmini bir kaptı mı gerisini getirmekte üstüne yok.
Egzersizler oldukça basit ama uygularken karşımıza çıkan alışkanlıklarımız yüzünden çok da zor. Şöyle başlıyoruz:
Yatağınıza, kanapeye ya da halıya, nerede uyumak istiyorsanız onun üzerine sırtüstü yatarak avuçlarınız aşağıya gelecek bir biçimde kollarınızı gövdenizin yanlarına uzatıyorsunuz. Sonra, sağ ayak küçük parmağından başlayarak her bir organınızın üzerindeki kasılmayı, ağırlığı ve gerilimi kaldırıyorsunuz. Bunu her bir organınız için yapıyorsunuz. Ayak parmaklarından başlayıp, ayaklara, tabanlarınıza, ayak bileklerinize falan filan bu gevşetmeyi uyguluyorsunuz. Yalnız bu göründüğü kadar şıppadanak olmuyor. Siz daha henüz dört parmaktaki basıncı kaldırmış beşinciyi düşünürken hop, bakıyorsunuz, ikinci parmak bağımsızlığını ele geçirmiş bile. Bu arada küçük karıncalanmalar da insana yaşamı zehir etmiyor değil.
Ama istenen sonuç, tüm bedenin, kafanın ve ruhun tam gevşemesi.Bir iki kasınız bile gerili kalsa değişen hiçbir şey olmuyor. İlla da illa tüm organlardaki gerilim kalkacak.
Ayak, parmak, karaciğer derken tüm vücudunuzu dolaşıyorsunuz. Sıra en zor olanına, kafaya geliyor. Gözler yarı açık, ağız neredeyse sarkmış, çene düşmüş olacak ve mutlaka beyazı düşüneceksiniz. Bu, yoğun bir bulut kümesi mi, süt mü artık siz bileceksiniz, ama mutlak beyazı düşünmek zorundasınız.
En başlarda bir iki saat geçmesine karşın hiçbir başarıya ulaşamamak, beynin olan biteni yavaş yavaş keşfetmesi yüzünden zamanla yerini inanılmaz bir keyif olan bilinçli uyumaya terk etmesi, bende altı ay aldı.
Ve herşeyi yaptığınızı fark eden beyin bir anda ortalığı ana baba yerine çeviriyor. Açık arterlerden koşturan kan önüne çıkan, çıkmayan her hücreyi hızla yenilemeye başlıyor. Kulaklarınız vınlıyor, gözlerinizin önünde her bir şeyler uçuşmaya başlıyor. Bana ilk olduğunda başka bir gezegene ışınlanıyorum sanmıştım. Bu vınlamalar ve düşler yaklaşık on dakika sonra geldiği gibi yok oluyor. Ve bir kez başardınız mı vücut ve beyin onu mutlaka istiyor ve uyguluyor.
Ama yine dediğim gibi altı ay kadar sabırla yapılan gevşeme alıştırmaları sonucu yakalayabilmiştim bunu. Başkalarının bir ayda mı bir yılda mı yoksa doğrudan hemencecik mi yakalayabileceği konusunu bilemem.
Bir arkadaşım vardı. Çekirdeği ağzına atarken eli havada kalabiliyordu çünkü uykuya o kadar dayanıksızdı ki her an uyuyordu.
Onu çok kısa zamanda kendime benzetmiştim.
Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı rahmetli Nezih Demirkent de başarılı öğrencilerimin arasındaydı. Yüzlerce insana denettirdim ama yalnızca 10-15 kadarı egzersizleri yapmayı ısrarla sürdürdü ve bugün onlar da benim gibi az uyuyup çok yaşarlar.
Uyku denli, insanın beyninin öteki işlevlerini de geliştirmesi gerekir. “Bütün Dünya” Mart sayısında bu konuya çok ciddi (?) olarak
yer vermiştim. Ama sanırım her işte olduğu gibi bunda da şu yukarıda söz ettiğim basit egzersizin ısrarla yapılması sizi kesinlikle başarıya götürecektir.
Birçok yerde bana sorulan en birinci soru hiç şaşmaz: “Nasıl oluyor da bu kadar abuk sabuk işe bulaştınız? Nereden buldunuz bunca zamanı?” Bilin bakalım ben onlara ne diyorum...•kaynak:bütündünya dergisi

Bilinçaltı tekniklerine hakim olmak da gerekiyor sanırım biraz. Haklı mıyım?*

mavihuzur 31-12-2009 10:35 PM

YAW BENDE SENELRDİR ŞU RÜYALARDAN MUZDARİBİM. İNSAN HER AKŞAM MI BİRÇOK RÜYA GÖRÜR KARDEŞİM YAW. BEN GÖRÜYORUM. UYANDIĞIMDA ALLAK PULLAK OLUYORUM . GENELDEDE İYİOLMAYAN HİSLERLE GÖRÜYORUM. BİLİNÇALTIMDA BİRÇOK ŞEYİN BİRİKMİŞ OLDUĞUNU SANIYORUM. . ATAKAN BEY TELKİNLER BU KONUDA BANA YARDIMCI OLAMIYOR. SİZCE NE YAPMALIYIM.BEYNİMİ BOŞALTMAM GEREK gulensmiley (1.5 AYDIR DA SUÇLULUK EGO KENDİNE GÜVEN KORUMA KALKANI DİNLİYORUM)

altann 31-12-2009 11:07 PM

guzel paylasm için tşkler

pinnko 09-01-2010 09:30 PM

Alıntı:

fato09 Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 577538)
Bilinçaltı tekniklerine hakim olmak da gerekiyor sanırım biraz. Haklı mıyım?*

Hangi Kitap tam olarak kimse bilmiyormu? Yoga ile ilgili ve az uyumak konusunda egzersizler veren.
Yukarıda sadece (...mavi kapaklı ,''iyi yaşa mutlu yaşa'' benzeri bir ismi varmış...)
bilgisi var.

pff_xP 05-07-2010 04:47 PM

ben de gece uyuyamıyorum.sabaha karşı uyuyorum ancak.sonra 12 gibi uyanıyorum 5 dk sonra kalkıcam diyorum bi bakmışım saat2 3 filan olmuş yine terli345

10 dk uyuyup ayakta kalmak cidden mümkün mü???

Alexandra 13-08-2010 10:12 AM

Ben akşamları yatağa girdiğimde önce biraz kitap okuyorum. Sonra alıştığım saati kaçırsam bile, yatağıma uzanıp, ayak parmaklarımdan başlayarak vücudumu gevşetiyorum. Her bir bölümümü ayrı ayrı gevşettikten sonra önce evrene şükranlarımı sunuyorum. Sonra bilinaltımla konuşmaya başlıyorum ve farkında olmadan uykuya geçiyorum, sabahları da uyandığımda önce günü ve güneşi selamlıyorum. Çok kısa bir süredir yapıyorum ve uyku problemim tamamen ortadan kalktı. Son derece zinde uyanıyorum. Eskisi gibi bölük pörçük uykulara dalmıyorum. Hiç uyanmıyorum. Denemenizi tavsiye ederim.

master8566 13-08-2010 11:57 AM

Alıntı:

pff_xP Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 756222)
ben de gece uyuyamıyorum.sabaha karşı uyuyorum ancak.sonra 12 gibi uyanıyorum 5 dk sonra kalkıcam diyorum bi bakmışım saat2 3 filan olmuş yine terli345

10 dk uyuyup ayakta kalmak cidden mümkün mü???

Cevap veriyorum, evet, mümkün ama ancak atlar için... malum onlar ayakta uyuyorlar ya o bakımdan... şaka bir tarafa ben on dakika diye uykuya yatsam anca on saat sonra kalkarım. Hele bu berbat Ağustos sıcakları beni mahvetti, en az 8 saat uyumadan gözümü açamıyorum, sıcakta pişe pişe sabahı ediyorum... çocukluğumdan beri uyku konusunda imrendiğim tek adam Mareşal Rommel'dir, hikaye doğruysa ömrü boyunca günde 1 saat evet sadece bir saat uyurmuş... ne büyük nimet bu böyle... günü 23 saat yaşamış adam... hipnozla filan uykuyu günde 3-4 saate indirebilmek mümkün mü bilemiyorum ama olsa süper olurdu değil mi?

WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:52 AM.