- Reaksiyon puanı
- 0
İçilecek şarabın özelliklerine göre kadehlerin muhakkak taşıması gereken özellikler var. Bunların üzerinde anlaşılmış olanlarını şöyle sıralayabiliriz.
* 12-18 derece arasında içildiği için, kırmızı şarap kadehleri diğerlerinden daha büyüktür. Ve bunların ayaklı olmayan avuçta tutulan tipleri de vardır.
* 6-18 derece arasında içildiği için, kadehte fazla oyalanıp ısınmasın diye beyaz şarap kadehleri daha küçüktür.
* Köpüklü şaraplar için kullanılan kadehler köpüklerin akışını da göstermesi için diğerlerinden daha uzundur. Ama hacmen en küçük olanları da bunlardır.
* Degüstasyon için kullanılan kadehler bütün kadehlerden daha küçük ve standarttır.
* Şarabın aromalarını kadehte tutmak için şarap kadehleri genellikle ağza doğru biraz daralır.
Kadehler için ortalama ölçüler ise şöyle:
* Kadeh, köpüklü şaraplar için 360 ccden küçük olmalı.
* Beyaz şaraplar için 300-360 cc arası idealdir.
* Kırmızı şaraplar için ise en az 360 cc olması gerekir. 610-720 cc arası kadehler kaliteli kırmızı şaraplar için iyi ölçülerdir.
Tadım kadehleri
Institut National des Appelations d'Origine'nin tespit ettiği standart tadım kadehlerinin ölçüleri şöyledir:
Toplam yükseklik: 115 mm +/- 5
Bardak yüksekliği: 100 mm +/- 2
Ayak ve sap kısmı yüksekliği: 55 mm +/- 3
Ağız kısmı çapı: 46 mm +/- 2
En geniş konveks kısım çapı: 65 mm +/- 2
Sap kısmı kalınlığı: 9 mm +/- 1
Ayak kısmı çapı: 65 mm +/- 5
Toplam kapasite: 215 ml +/- 10
Kaynak: Şarap Günlüğü
* 12-18 derece arasında içildiği için, kırmızı şarap kadehleri diğerlerinden daha büyüktür. Ve bunların ayaklı olmayan avuçta tutulan tipleri de vardır.
* 6-18 derece arasında içildiği için, kadehte fazla oyalanıp ısınmasın diye beyaz şarap kadehleri daha küçüktür.
* Köpüklü şaraplar için kullanılan kadehler köpüklerin akışını da göstermesi için diğerlerinden daha uzundur. Ama hacmen en küçük olanları da bunlardır.
* Degüstasyon için kullanılan kadehler bütün kadehlerden daha küçük ve standarttır.
* Şarabın aromalarını kadehte tutmak için şarap kadehleri genellikle ağza doğru biraz daralır.
Kadehler için ortalama ölçüler ise şöyle:
* Kadeh, köpüklü şaraplar için 360 ccden küçük olmalı.
* Beyaz şaraplar için 300-360 cc arası idealdir.
* Kırmızı şaraplar için ise en az 360 cc olması gerekir. 610-720 cc arası kadehler kaliteli kırmızı şaraplar için iyi ölçülerdir.
Tadım kadehleri
Institut National des Appelations d'Origine'nin tespit ettiği standart tadım kadehlerinin ölçüleri şöyledir:
Toplam yükseklik: 115 mm +/- 5
Bardak yüksekliği: 100 mm +/- 2
Ayak ve sap kısmı yüksekliği: 55 mm +/- 3
Ağız kısmı çapı: 46 mm +/- 2
En geniş konveks kısım çapı: 65 mm +/- 2
Sap kısmı kalınlığı: 9 mm +/- 1
Ayak kısmı çapı: 65 mm +/- 5
Toplam kapasite: 215 ml +/- 10
Kaynak: Şarap Günlüğü