Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sosyal Çekingenlik Korkusu (http://www.hayatimdegisti.com/forum/sosyal-cekingenlik-korkusu/)
-   -   Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/sosyal-cekingenlik-korkusu/26-sosyal-cekingenlik-sosyal-fobi.html)

hayatimdegisti 04-10-2006 12:11 AM

Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
SOSYAL FOBİ

İnsanlar farklı farklıdır. Kimi insan bir topluma girdiğinde, kendisini hemen kabul ettirir, grubun konuşmalarına katılır, grupla birlikte güler ve güldürür. Onlarla konuşmaktan, kendisini ifade etmekten, espri yapmaktan kaçınmaz. Kimi insan ise bunun aksine yeni bir gruba girmekten çekinir, özellikle de grubun içinde karşı cinsten insanlar varsa.

Utangaçlık çoğu zaman bir problem halinde algılanmayabilir. Ancak bu kişiler, sosyal ortamlardaki sıkıntıları nedeniyle bu ortamdan kaçmaya başlayabilirler ki bu durum "sosyal fobi " nin oluşmasına zemin hazırlar.

Sosyal fobi psikiyatride tedavi gerektiren önemli sorunlardan biridir. Yarattığı anksiyete (sıkıntı) nedeniyle birçok psikolojik rahatsızlığa yol açabilir. (Depresyon, panik atak, agorafobi, alkol ve uyuşturucuya yönelim ve hatta r.)

Genel nüfus içinde % 4 ile % 6 arasında değişik derecelerde "sosyal fobi " ye rastlanmaktadır. Ancak hastalığın ortaya çıkmasında ve tanınmasında kültürel farklılıklar, toplumsal değerler ve tedavi beklentilerindeki farklılıklar ile açıklanabilir. Örneğin doğu toplumlarında sosyal fobiye sık rastlanmakta ancak tedavi edilebilir bir bozukluktan çok kişilik özelliği olarak ele alınmaktadır. Japonya' da aşırı utangaç birinin "Shinka Shitsu" kişilik yapısında olduğu söylenir. Bu şekilde tanımlanan pekçok kişi aslında sosyal fobik olabilir. Türk toplumunda ve doğu toplumlarında bu belirtileri birçok insanda görebiliriz. Çünkü doğu toplumları insanın bireyselleşmesine tepki gösterir. İnsanların hep biz demesini, toplumun isteklerini kendi çıkarlarının her zaman üstünde tutması gerektiğini vurgular. Kişilerin bağımsızlık ve bireysellik duyguları bastırılarak kontrol altına alınmaya çalışılır. Bu da kişilerin utandırılarak büyümelerine, girişimcilik duygusunun elinden alınmasına, pasif ve utangaç insanlar haline gelmelerine neden olur.

Sosyal fobikler yeni bir ortama girmekte ve o ortama ayak uydurmakta zorlanırlar . Sosyal ilişkiler geliştirme konusunda başarılı değildirler. Çünkü temelde bir güven eksikliği içindedirler. Kendilerini birçok konuda yetersiz hisseden bu kişilerin kendi akranlarıyla kıyaslama yapıldığında, kendisini sürekli suçlayan, eleştiren ve değersizlik duyguları yaşayan insanlar oldukları görülür. Başkalarıyla konuşmak, rekabet etmek veya tartışmak istemezler. Bunun sebebi ise herkesin kendisini yenebileceği korkusudur. Kendi haklarına saldırıda bulunulsa dahi seslerini çıkarmazlar. Sosyal fobik insanların içlerinde sanki dış dünyadan herkesin kendisini izlediği ve değerlendirdiği inanışı hakimdir. Bunun için topluluk önünde konuşmaları gerektiğinde, yeni insanlarla tanıştırıldıklarında, bir işle uğraşırken başkaları tarafından seyredildiklerinde tedirgin olurlar.

Sosyal fobinin temeli çocukluk yıllarında atılmaktadır ve toplum içinde de geliştirilmektedir. Çocukluk döneminin 1-3 yaşları arası "özerklik evresi " olarak bilinir. Bu evre çocuğun anne bağımlılığından uzaklaşıp kendi ayakları üzerinde durabildiğinde başlar. Bu dönemde çocuklar bağımsızlık gereksinimi duyarlar ve bu ihtiyacın karşılanabilmesi için de bağımsız olmak isterler. Eğer bu dönemde sürekli cezalandırılır, aşırı korunur ya da anneye bağımlı biçimde yetiştirilirse çocuk bu baskı sonucu oluşan ezikliğin kızgınlığını ve utancını yaşamaya başlar. Utanç duygusu kişiye yerleştikten sonra artık yaptığı seçimlerin doğruluğu konusunda suçluluğa kapılır ve haklarını savunamaz. Utangaç çocuklardaki suçluluk duygusu, çocuğun hareketlerini kısıtlar. Çevresinde huzursuzluk doğuracağı ve cezalandırılacağı endişesiyle sadece kendisine verilenlerle yetinir. Yeni bir işe girişmekte ve başlamakta zorluk çeker. Yeteneklerini geliştirmekten, hakkı olan şeyleri istemekten kaçınır. Böyle bir çocukluk yaşayan kişinin girişimcilik ya da bağımsızlık duygusunun geliştiği söylenemez. Bu koşullarda büyüyen çocuklar büyük ihtimalle pasif, çekingen ve utangaç yetişkinler olurlar.

Sosyal fobinin tedavisinde bilişsel-davranışsal psikoterapilerden yararlanılır. Ayrıca tedavinin ilaçla desteklenmesi etkiyi arttırır.



hayatimdegisti 04-10-2006 12:24 AM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
Sosyal Fobi'ye bu sitede  sadece diğer korkuların yanında bir alt başlık açtık.Ayrı bir kategori açmadım.Bunun nedeni birazda etiketlemelere karşı olmamdır.Nasıl su fobisi köpek fobisi su fobisi var ise bu da bir fobi.Bu nedenle bu konuyu çokda abartmanın anlamsız olduğunu düşünüyorum.
Ancak elbette sitemizde  bu tür sorunlar yaşamış olan üyelerimiz bu alt başlık latında yeni konular açıp tartışabilirler.Telkinlerden öncesini ve sonrasını ne  hy789 gibi farklar yaşadıklarını anlatabilirler. s456
Sosyal  Çekingenlik nasıl etkiledi hayatınızı ve neler değişti paylaşmaya ne dersiniz? hismiley

m184 07-10-2006 11:22 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
sosyal fobisi olanların özellikle kendine güven ve sosyallik arttırıcı telkinleri dinlemelerini tavsiye ederim
teşekkürler..

gileadli_roland 05-11-2006 11:35 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
hmm merhaba herkese.. bir sosyal fobik de (yani sosyal fobik olduğunu zanneden) biri de burda.. actionsmile

mehmet654 07-12-2006 10:53 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
Alıntı:

m184 Nickli Üyeden Alıntı
sosyal fobisi olanların özellikle kendine güven ve sosyallik arttırıcı telkinleri dinlemelerini tavsiye ederim
teşekkürler..

siz sadece bu telkinleri mi dinlediniz sizde ne gibi değişiklikler oldu lütfen anlatırmısınız?

hayatimdegisti 09-12-2006 09:23 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
Ben sosyal fobili olanlara Başkalarının Düşüncelerini Önemsememe Telkininide öneriyorum...
O telkin mutlaka listenizde bulunsun....

m184 19-12-2006 08:37 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
Alıntı:

mehmet654 Nickli Üyeden Alıntı
Alıntı:

m184 Nickli Üyeden Alıntı
sosyal fobisi olanların özellikle kendine güven ve sosyallik arttırıcı telkinleri dinlemelerini tavsiye ederim
teşekkürler..

siz sadece bu telkinleri mi dinlediniz sizde ne gibi değişiklikler oldu lütfen anlatırmısınız?

sadece onları değil özellikle onları dinliyorum benim listem baskalarinin goruslerini onemseme , sosyallik telkini , kendine güven özellikle bunları dinliyorum ayrıca da türkçe metinleri okuyorum ben bendeki değişimin fakrındayım telkinlerden önce ve sonrası etrafımdan farkedilecek kadar gelişme oldu tavsiye ederim

hayatimdegisti 19-12-2006 09:32 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
Burada verilecek detaylar diğer arkadaşların motivasyonu açısından oldukça önemlidir..
Ne gibi değişimler oldu.
Bu değişimler çevrenizden nasıl hissedildi.Detay verilirse paylaşımlar daha anlamlı ve motive edici olur.





m184 20-12-2006 12:05 AM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
evet motivasyon çok önemli ilk önce telkinlerin sizi değiştiriceğine inanmalısınız çok daha etkili olucaktır benim sosyalfobim var sosyal olmak istesenizde olamazsınız bu yüzden bu fobinin sebebi geçmişde yaşanmış yada yaşanılan olayların birikimi sonucunda bilinç altımıza yerleşip oluşan kendinegüven eksikliği telkinleri dinlemeye başladıktan sonra eskiden yapmakta zorlandıklarımı artık daha kolay yapabiliyorum hatta yapamadıklarımı yapıyorum ama sorunumu %100 çözmüş değilim kolay da değil kurtulmak kendinizi baştan programlamalısınız inanmalısınız çoğu insan bilmez sfsi olduğunu tesadüf bu tarz siteleri bulduktan sonra anladım yanlız olmadğımı çözmeye çalışıyorum sorunlarımı (: atakan abi saolsun

mehmet654 05-01-2007 11:12 PM

Ynt: Sosyal Çekingenlik Sosyal Fobi
 
sosyal fobi telkini ni heyecanla hy789 bekliyorum atakan bey çalışmalarınız da başarılar. alk78

pardon mp3 ü yapmışsınız çok teşekkürler...


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:33 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.