Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   İş Görüşmeleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=186)
-   -   MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=619758)

Işıldayan Safir 21-09-2011 04:19 PM

MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU
 


İş görüşmelerin en kritik konusu maaş. İş görüşmelerinde erken bir noktada rakam telaffuz etmek gerçekten tehlikeli. Peki maaş beklentiniz sorulduğunda nasıl bir cevap vermelisiniz? İşte uzmanların tavsiyeleri...

İŞ GÖRÜŞMELERİNİN SAKINCALI KONUSU: MAAŞ BEKLENTİNİZ!

Eş,dost, arkadaş çevremden bu aralar en sık gelen soru şu:

"İş görüşmem var, maaş beklentimin ne kadar olduğunu sorduklarında ne cevap vereceğim?" Görüşmeler artık iş teklifi/pazarlık noktasına gelmemişse henüz, bu soruyu geçiştirmelerini, mümkün mertebe net bir rakam vermekten kaçınmalarını tavsiye ediyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi mülakatlarda tecrübeli olanlar tatmin olmuyor yine de. Çünkü biliyorlar ki karşılarında ’kurt bir İK’cı varsa soruyu geçiştirmelerine izin vermeyecek, ağızlarından illa bir rakam almak için diretecek. Çok sıkışırlarsa en son çalıştıkları ya da mevcut işlerinde ne kadar aldıklarını söylemelerini salık versem de, bunun iyi bir taktik olduğundan emin değilim.

İş görüşmelerinde erken bir noktada rakam telaffuz etmek gerçekten de tehlikeli. Çünkü söz konusu iş için şirketin kafasında (örneğin) 80 bin TL varsa ve sizin ağzınızdan 100 bin rakamı çıkıyorsa mülakatçı, derhal işin sizi mutlu etmeyeceği kanısına varabilir. Veya 100 bin TL’lik paketi olan bir iş görüşmesinde sizin 75 bin kazandığınız ortaya çıkarsa ’ucuz lokma’ olduğunuz sanılabilir. Peki o halde mutlaka gelecek ve cevap almak için ısrar edilecek bu soru karşısında ne yapmak gerekiyor? Benim için de muamma olan bu konuda forbes.com güzel bir derleme yapmış. İşinize yarayacağını düşündüğüm kısımlarını paylaşayım... Web üzerinden kabul edilen iş başvurularında, eğer sistem maaş beklentisi kutucuğunu doldurmadan geçmenize izin vermiyorsa ’0’ ya da ’10’ gibi anlamsız rakamlarla burayı geçmenin işe yaradığını söylüyor kariyer koçları. E-mail/fax gibi yollarla yapılan başvurularda bir rakam vermeniz istendiğinde, "ücretlendirme konularını yüz yüze konuşalım isterseniz" türünde bir geçiştirme ifadesinin uygun olduğu düşünülüyor. Telefonda ya da karşılıklı görüşme sırasında ise "bu işle gerçekten çok ilgileniyorum, iki taraf için de kabul edilir bir rakamda buluşacağımızdan eminim" türü bir cümle işe yarayabilir. Bir başka taktik de, soruyu mülakatçıya geri atmak olabilir: "Bu pozisyonun ne tür bir maaş paketi olduğuna dair bana biraz bilgi verebilir misiniz?" Bir diğer tavsiye de, iş görüşmesi yaptığınız pozisyon için kaç adayları daha olduğu ve bu rekabetteki durumunuz hakkında bilgi vermelerini rica ederek karşı tarafı şaşırtmayı denemeniz. Üç kişiyle daha görüştüklerini öğrenirseniz mesela, onların karşısında ne kadar şansınız olduğunu sorgulayabilir, mülakatçının gözündeki pozitif ve negatif yanlarınızı öğrenmeye çalışabilirsiniz. Uzmanlara göre mülakatçılar, bu tip sorular karşısında oldukça şaşırıyor ama yine de (genelde) cevaplamaya çalışıyorlar. Ve cevaplamaya çalıştıklarında da eşit düzeyde biriyle konuştukları hissine kapılıyorlar ki bu durum işe alım kararı vermelerinde olumlu etki ediyor. Ücret beklentiniz konusundaki sorulara verilebilecek birkaç yaratıcı cevap da şöyle:

1. Bu soruyu cevaplamadan önce sizin beklentilerinizi, işin gereklerini ve organizasyonun içindeki yerimi daha iyi anlamam gerekiyor.

2. Tecrübemle orantılı bir maaş beklerim.

3. Bu pozisyona katacağım değer ve beceri setini netleştirmek benim için çok önemli. Bunlar üzerinden ilerledikçe tatminkar bir paket üzerinde anlaşacağımızdan eminim.

4. Pozisyonun gerektirdiği yetkinlik ve tecrübe skalasını anladığımı sanıyorum. Ve bunun en üst seviyesinde değer katabileceğimi düşünüyorum.

5. Burada para en önemli konu değil benim için. Odağım daha çok işin gereklerinde, kurum kültüründe ve kendimi iyi hissedeceğim, başarılı olacağım en doğru işi bulmakta. Bunlardan sonra iki taraf için de kabul edilebilir bir noktada buluşacağımızdan eminim. Bunlar ve benzeri ifadelerle maaş konusundaki ilk ’atağı’ savuşturduktan sonra hedef şirket ve mülakatçıyla biraz daha yol kat etmek gerekiyor tabi. Bu yolun sonunda yine ’ücret soruları’ var elbet. Artık söz konusu işin ücret paketi/skalası hakkında fikir edindiğiniz veya iş teklifi aldığınız/ almak üzere olduğunuz bir noktaya geldiğinizde ise tavsiyem, rakam telaffuz eden taraf olmanız. Çünkü buna da ’çapa etkisi’ deniyor ve rakamı ilk telaffuz eden, konuşmanın da tonunu belirlemiş oluyor.

Yazan: Burçak Güven
Kaynak: isteinsan.com.tr


lanterna viridis 21-09-2011 04:52 PM

Cevap: MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU
 
bir iş görüşmem olacak:)))))
harika paylaşım teşekkür ederim...

Işıldayan Safir 26-09-2011 07:38 PM

Cevap: MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU
 
Başarılar. :)

FishTechEng 04-11-2012 02:35 AM

Cevap: MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU
 
Zamanında gittiğim mülakatların birisinde de bana bu soruyu sormuşlardı.. Ben de dedim ki sizin bu seviyedeki personellerinize verdiğiniz standart bir maaş vardır. Ben sizin bütçenizi bilemediğim için bir rakam vermek istemiyorum sizin bütçeniz nedir dedim.. Bana " Biz sizinkini merak ediyoruz ama" dedi.. Ben de açıkça bir rakam telaffuz ettim. Biraz suratı değişti.. Ben de dedim ki "Bu telaffuz ettiğim rakam sizin verdiğiniz ücretin kaç katı dedim" O da bana " Hemen hemen 1,5 katı" dedi.. O halde ben de sizin bu pozisyondaki diğer personellerinizden beklediğiniz hemen hemen 1,5 katını size vereceğim" dedim.. "Peki hayırlı olsun o halde" dedi ve el sıkıştık..
Kısacası arkadaşlar rahat olun.. Her firma istediğiniz rakamı verebilir size.. Firma için önemli olan; sizin o ücret beklentinizin karşılığını verip veremeyeceğinizdir..Buna onları ikna etmelisiniz. Güzel bir öz geçmişiniz varsa ve kendinizi en başından iyi ifade etmişseniz bu sorun olmayacaktır.. Zaten size istediğiniz rakamı vermeyeceklerse yani standart bir maaşları varsa direk olarak maaşı söylerler ve işine gelirse gibisinden sizin cevabınızı beklerler. Adamlar resmen ucu açık ne istiyorsun bizden ve ne verebileceksin bize diye soruyorlar.. İkna kabiliyetiniz iyi ise alırsınız. ;)

ßyKuS 04-11-2012 02:23 PM

Cevap: MÜLAKATLARIN EN KRİTİK KONUSU
 
FishTechEng değerli yorumun için teşekkür ederim. :) böyle bir konuya rastlamam harika oldu Safir bize yol gösterdiğin için teşekkür ederim. Bu ihtiyacım olan bir konuydu


WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:39 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.