Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17-06-2009, 01:04 PM   #3 (permalink)
tiriniti
Üsteğmen
 
tiriniti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Oct 2007
Bulunduğu yer: izmir
Mesajlar: 260
Tesekkür: 4,141
234 Mesajinıza toplam 1,863 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
tiriniti is just really nicetiriniti is just really nicetiriniti is just really nicetiriniti is just really nicetiriniti is just really nice
Standart Cevap: PARAYLA İLGİLİ İNANÇLAR

PARAYLA İLGİLİ İNANÇLAR
Nasıl “ben bunu yapamam” yerine “bunu nasıl yapabilirim” diye sormak gerekiyorsa, para konusunda da “bedelini karşılayamam” yerine “bedelini nasıl karşılayabilirim” sorusunu sormak işin temeli ve özü..

Parayla yaptığımız 2 temel eylem var: Harcamak ve biriktirmek. Dolayısıyla da finansal zekamızı esas olarak bu iki konuda geliştirmemiz gerekiyor. Bunun için ilk yapmanız gereken sahip olduğunuz paranın sorumluluğunu almak.. Onu kontrol edecek, yönetecek kişi sizsiniz. Paranızı kontrol edin: Ne kadar paranız var, para kaynaklarınız neler, esas olarak nerelere harcama yapacaksınız, bu harcamaların ne kadarı acil, önemli ya da hayati, hangilerini erteleyebilir ya da hiç yapmayabilirsiniz, tek tek not edin.. Kişisel bütçenizi, nakit akışınızı yapın, düzenli olarak kontrol edin, gerekiyorsa değiştirin. Bunu yapmakla paranın sizin için çalıştığını, onu kontrol ettiğinizi hissedeceksiniz.

Para harcarken ve biriktirirken nelere dikkat edeceğiz, neleri gözönüne alacağız, işte buyrun:

1. İlk olarak temel muhasebe ve rakamları okuma bilgisi gerekiyor. Aktif / pasif dediğimiz şey nedir, faiz nasıl hesaplanır, bütçe nasıl yapılır, kredi kartları “borçlanma değil ödeme aracıdır” gibi bilgiler hepimizin olmazsa olmaz bilgileri..

2. Harcama alışkanlıklarınızı gözden geçirin: harcama yaparken nelere dikkat edersiniz, günlük / haftalık / aylık alışverişleriniz için belli bir harcama limitiniz var mı, alışveriş için nereleri tercih edersiniz? Bunları tespit ettikten sonra en güzeli bir süre (tercihen 1 ay) kuruşu kuruşuna harcama listesi tutmaktır: Sakızdan gazeteye, benzinden kiraya kadar harcadığınız her kuruşu listeleyin. Bakın bakalım hangileri gerçekten gerekli, hangileri değil..

Harcamalarınızı kısmanın daha fazla para sahibi olmak için en hızlı yol olduğunu unutmayın.

3. Bütün borçlar sıkıntı yaratır ve enerjinizi çalar; kendinizi iyi hissetmenizi, fırsatları kendinize çekmenizi zorlaştırır. Borçsuz olduğunuzda tasasız ve hafif olursunuz. Borcunuz varsa bunları yeniden yapılandırmanın yollarına bakın, borçlarınızı ödedikçe hafiflediğinizi göreceksiniz.

4. Yatırım stratejileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir elbette. Ama en basit yaklaşım hepimiz için geçerli:
a. Sürü psikolojisiyle, herkes borsaya giriyor deyip borsaya girilmez,
b. Komşum döviz alıyor deyip döviz alınmaz.

Başkalarının sizi etkilemesine izin vermeyin:
c. Aman canım hayat böyle işte, hepimiz borç içindeyiz,
d. Biriktirip ne yapacaksın, mezara mı götüreceksin sanki, ye iç keyfine bak,

gibi sanki hep borç içinde yüzmeniz gerekiyormuş ya da tasarruf yapmak gereksizmiş manasına gelen sözlere bakmayın siz. Bolluk bereket hepimiz için var, kendi payınıza düşeni almaktan çekinmeyin.

Bilgi, beceri ve yetenek potansiyelinizi kullanmak için meşhur güvenlik alanınızın dışına çıkma cesareti gösterin. Bazı insanlar için derler ya hani, “yıllardır ne uzadı, ne kısaldı” diye; siz de aynı alanda kaldığınız sürece aynı parayı kazanmaya devam edersiniz. Koşulları gözleyin; elbette ki bütün paranızı da hiç bilmediğiniz bir alana yatırmayın ama bir miktar cesaret göstermekten de çekinmeyin. Krizler, fırsatları da içinde barındırır.

Çocukken kumbarada biriktirdiğiniz paraları hatırlayın, ne kadar azdı ama sizi ne kadar mutlu ediyor, heyecanlandırıyordu.. 1 lira bile olsa, bir kenara koyun. Tasarruf bilincinizi geliştirin. Para biriktirme hissinin keyfini yaşayın, listenizdeki gereksiz harcama kalemlerinin tutarlarını bundan sonra bu tasarruf kumbaranıza aktarın..

Yatırım yapıyorken esas olan harcamaları azaltmak, az borçlanmak (kredi, borç.. ) ve sağlam araçlara yatırım yapmaktır.

5. Piyasa koşullarına dikkat etmek ve yasalardaki değişiklikleri takip etmek de harcama ve tasarruflarımızı yaparken kendimizi geliştirmemiz gereken konulardan..

Bu hafta, finansal özgürlük yolunda sizin geliştirmeniz gereken neler var bi bakın bakalım..
Sevgimle kucaklarım... :)


alıntı
__________________
İçinde yaşadığınız durumun,içinizde yaşaması gerekmez.
tiriniti isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla