Renklerin Notaları

Belgin ∞

, Redflowers
20
HD RANK
Katılım
8 Mart 2008
Mesajlar
3,010
Reaksiyon puanı
45
Puanları
0


Renklerin Notaları

Dussaud'a göre, yedi müzik notası arasında var olan titreşim bağlantısıyla, renk spektrumundaki değişik renkler arasında bulunan titreşim bağlantısı aynıdır. Çınlamalı gamın ve ışıltılı gamın güzelliğini sağlayan aynı sayılardır. Bu sayılar: 24, 27, 30, 32, 36, 40 ve 45'tir. Aynı sayıları, gökyüzünde, yıldızlarla çevrelerinde dönen gezegenler arasındaki uzaklıkta ve atomun çekirdeğinden elektronları ayıran aralıkta da buluruz. Baudelaire'in şiirindeki gibi, en büyükten en küçüğe renkler, sesler, tatlar ve kokular orantılıdır. Bu evrensel bir uyumu işaret gösterir.
Tıpkı renklerde olduğu gibi, sesler de iki gruba ayrılır:
1. Temel nota grubu, do, mi, sol, temel renklerde kırmızı, sarı ve mavi'ye karşılık gelir.
2. Tamamlayıcı notalar grubu olan re, fa, la ve si;

tamamlayıcı renkler olan turuncu, yeşil, lacivert, mor'a
eştir.
Müzikte la, renklerden lacivert'in (mavi ve morun karı¬şımı) oynadığı rolün aynısını oynar. Rancoule'a göre, la, si tarafından yaratılan psikolojik duygularla, sol tarafından doğal yaşamsal ve bedene bağlı hisler arasında bir bağ oluşturur. Öyleyse, müzikteki 7 nota, güneş ışığında yer alan 7 renkle birebir eşlenebilir.

Renk -- Nota -- Gezegen
Kırmızı -- Do -- Mars
Turuncu -- Re -- Jüpiter
Sarı -- Mi -- Merkür
Yeşil -- Fa -- Venüs
Mavi -- Sol -- Satürn
Lacivert -- La -- Uranüs
Mor -- Si -- Neptün
--------------------
SES-RENK İLİŞKİSİNİN RUHSAL YÖNÜ
Doğal do gibi, kalın sesler, güç ve sıcaklık hissi sağlayan ve maddesel düzenin düşüncelerini ve duygulannı üreten kırmızı'yla bağlantılıdırlar.
Mi, bir çeşit rahatlık, uyum olduğu kadar kişinin genel durumunda denge sağlayan san renge denktir.
Sol gibi ton olarak daha yüksekte olan sesler, mavi'ye denktir ve organik hassaslığı arttırırlar.
Turuncu'nun mavi'nin tamamlayıcı rengi olması gibi, re de sol'ün tamamlayıcı notasıdır.
Yeşil'in kırmızı'nın tamamlayıcı rengi olması gibi fa da do'nun tamamlayıcı notasıdır.
Mor'un sarı'nın tamamlayıcı rengi olması gibi, si de mi'nin tamamlayıcı notasıdır.
 
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri
Üst