- Reaksiyon puanı
- 0
- Web sitesi
- adavapuru.forumlari.net
"Pulsuz Dilekce"
==============================================================================
Sevgili annecigim, babacigim;
Butun duygu ve dusuncelerimi dile getirebilseydim, size sunlari soylemek
isterdim: ;;;
Surekli bir buyume ve degisme icindeyim. ;;; Sizin cocugunuz olsam da sizden ayri
bir kisilik gelistiriyorum. ;;; Beni tanimaya ve anlamaya calisin. ;;;
Deneme ile ogrenirim. ;;; Bana ayak uydurmakta gucluk cekebilirsiniz. ;;; Oyunda,
arkadaslikta ve ugraslarimda ozgurluk taniyin. ;;; Beni her yerde, her zaman
koruyup kollamayin. ;;; Davranislarimin sonuclarini kendim gorursem daha iyi
ogrenirim. ;;; Birakin kendi isimi kendim goreyim. ;;; Buyudugumu baska nasil anlarim? ;;;
Buyumeyi cok istiyorsam da ara sira yasimdan kucuk davranmaktan kendimi
alamiyorum. ;;; Bunu onemsemeyin. ;;; Ama siz beni simartmayin. ;;; Hep cocuk kalmak
isterim sonra. ;;; Her istedigimi elde edemeyecegimi biliyorum. ;;; Ancak siz verdikce
almadan edemiyorum. ;;; Bana yerli yersiz soz de vermeyin. ;;; Sozunuzu tutamayinca
sizlere guvenim azaliyor. ;;;
Bana kesin ve kararli davranmaktan cekinmeyin. ;;; Yoldan saptigimi gorunce beni
sinirlayin. ;;; Koydugunuz kurallar ve yasaklarin hepsini begendigimi soyleyemem. ;;;
Ancak, hic kisitlanmayinca ne yapacagimi sasiriyorum. ;;; Tutarsiz davrandiginizi
gorunce hem bocaliyor, hem de bundan yararlanmadan edemiyorum. ;;;
Ogutlerinizden cok davranislarinizdan etkilendigimi unutmayin. ;;; Beni egitirken
ara sira yanlislar yapabilirsiniz. ;;; Bunlari cabuk unuturum. ;;; Ancak birbirinize
saygi ve sevginizin azaldigini gormek beni yaralar ve surekli tedirgin eder. ;;;
Cok konusup cok bagirmayin. ;;; Yuksek sesle soylenenleri pek duymam. ;;; Yumusak ve
kesin sozler bende daha iyi iz birakir. ;;; "Ben senin yasinda iken..." diye
baslayan soylevleri hep kulak ardina atarim. ;;;
Kucuk yanilgilarimi buyuk sucmus gibi basima kakmayin. ;;; Bana yanilma payi
birakin. ;;; Beni, korkutup sindirerek, sucluluk duygusu asilayarak uslandirmaya
calismayin. ;;; Yaramazliklarim icin beni kotu cocukmusum gibi yargilamayin. ;;;
Yanlis davranisim uzerinde durup duzeltin. ;;; Ceza vermeden once beni dinleyin. ;;;
Sucumu asmadigi surece cezama katlanabilirim. ;;;
Beni dinleyin. ;;; Ogrenmeye en yatkin oldugum anlar, soru sordugum anlardir. ;;;
Aciklamalariniz kisa ve ozlu olsun. ;;; Beni yeteneklerimin ustunde islere
zorlamayin. ;;; Ama basarabilecegim isleri yapmami bekleyin. ;;; Bana guvendiginizi
belli edin. ;;; Beni destekleyin; hic degilse cabami ovun. ;;; Beni baskalariyla
karsilastirmayin; umutsuzluga kapilirim.
Benden yasimin ustunde olgunluk beklemeyin. ;;; Butun kurallari birden ogretmeye
kalkmayin; bana sure taniyin. ;;; Yuzde yuz durust davranmadigimi gorunce urkmeyin. ;;;
Beni koseye sikistirmayin; yalana siginmak zorunda kalirim. ;;; Sizi cok bunaltsam
bile sogukkanliliginizi yitirmeyin. ;;; Kizginliginizi hakli gorebilirim, ama beni
asagilamayin. ;;; Hele baskalarinin yaninda onurumu kirmayin. ;;; Unutmayin ki ben de
sizi yabancilarin onunde guc durumlara dusurebilirim. ;;;
Bana haksizlik ettiginizi anlayinca aciklamaktan cekinmeyin. ;;; Ozur dileyisiniz
size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha cok yaklastirir. ;;; Aslinda
ben sizleri oldugunuzdan daha iyi goruyorum. ;;; Bana kendinizi yanilmaz ve
erisilmez gostermeye cabalamayin. ;;; Yanildiginizi gorunce uzuntum buyuk olur. ;;;
Biliyorum, ara sira sizi uzuyor, belki de dus kirikligina ugratiyorum. ;;; Bana
verdikleriniz yaninda benden istediklerinizin cok olmadigini da biliyorum. ;;;
Yukarida siraladigim istekler size cok geldiyse bir cogundan vazgecebilirim;
yeter ki beni ben olarak seveceginize olan inancim sarsilmasin. ;;;
Benden "Ornek cocuk" olmami istemezseniz, ben de sizden kusursuz ana-baba
olmanizi beklemem. ;;; Sevecen ve anlayisli olmaniz bana yeter. ;;;
Sizin cocugunuz olarak dogmak elimde degildi. ;;; Ama secme hakkim olsaydi, sizden
baska kimsenin cocugu olmak istemezdim. ;;;
Sevgiler,
Cocugunuz.
================================================================================
Kaynak: Yorukoglu, Atalay, Prof. Dr. ;;; (1982). ;;; Cocuk ruh sagligi: cocugun
kisilik gelisimi, yetistirilmesi ve ruhsal sorunlari. ;;; Ankara: Turkiye Is
Bankasi Kultur Yayinlari. ;;;
================================================================================
Psk.Dnş Sedat KAVAL
==============================================================================
Sevgili annecigim, babacigim;
Butun duygu ve dusuncelerimi dile getirebilseydim, size sunlari soylemek
isterdim: ;;;
Surekli bir buyume ve degisme icindeyim. ;;; Sizin cocugunuz olsam da sizden ayri
bir kisilik gelistiriyorum. ;;; Beni tanimaya ve anlamaya calisin. ;;;
Deneme ile ogrenirim. ;;; Bana ayak uydurmakta gucluk cekebilirsiniz. ;;; Oyunda,
arkadaslikta ve ugraslarimda ozgurluk taniyin. ;;; Beni her yerde, her zaman
koruyup kollamayin. ;;; Davranislarimin sonuclarini kendim gorursem daha iyi
ogrenirim. ;;; Birakin kendi isimi kendim goreyim. ;;; Buyudugumu baska nasil anlarim? ;;;
Buyumeyi cok istiyorsam da ara sira yasimdan kucuk davranmaktan kendimi
alamiyorum. ;;; Bunu onemsemeyin. ;;; Ama siz beni simartmayin. ;;; Hep cocuk kalmak
isterim sonra. ;;; Her istedigimi elde edemeyecegimi biliyorum. ;;; Ancak siz verdikce
almadan edemiyorum. ;;; Bana yerli yersiz soz de vermeyin. ;;; Sozunuzu tutamayinca
sizlere guvenim azaliyor. ;;;
Bana kesin ve kararli davranmaktan cekinmeyin. ;;; Yoldan saptigimi gorunce beni
sinirlayin. ;;; Koydugunuz kurallar ve yasaklarin hepsini begendigimi soyleyemem. ;;;
Ancak, hic kisitlanmayinca ne yapacagimi sasiriyorum. ;;; Tutarsiz davrandiginizi
gorunce hem bocaliyor, hem de bundan yararlanmadan edemiyorum. ;;;
Ogutlerinizden cok davranislarinizdan etkilendigimi unutmayin. ;;; Beni egitirken
ara sira yanlislar yapabilirsiniz. ;;; Bunlari cabuk unuturum. ;;; Ancak birbirinize
saygi ve sevginizin azaldigini gormek beni yaralar ve surekli tedirgin eder. ;;;
Cok konusup cok bagirmayin. ;;; Yuksek sesle soylenenleri pek duymam. ;;; Yumusak ve
kesin sozler bende daha iyi iz birakir. ;;; "Ben senin yasinda iken..." diye
baslayan soylevleri hep kulak ardina atarim. ;;;
Kucuk yanilgilarimi buyuk sucmus gibi basima kakmayin. ;;; Bana yanilma payi
birakin. ;;; Beni, korkutup sindirerek, sucluluk duygusu asilayarak uslandirmaya
calismayin. ;;; Yaramazliklarim icin beni kotu cocukmusum gibi yargilamayin. ;;;
Yanlis davranisim uzerinde durup duzeltin. ;;; Ceza vermeden once beni dinleyin. ;;;
Sucumu asmadigi surece cezama katlanabilirim. ;;;
Beni dinleyin. ;;; Ogrenmeye en yatkin oldugum anlar, soru sordugum anlardir. ;;;
Aciklamalariniz kisa ve ozlu olsun. ;;; Beni yeteneklerimin ustunde islere
zorlamayin. ;;; Ama basarabilecegim isleri yapmami bekleyin. ;;; Bana guvendiginizi
belli edin. ;;; Beni destekleyin; hic degilse cabami ovun. ;;; Beni baskalariyla
karsilastirmayin; umutsuzluga kapilirim.
Benden yasimin ustunde olgunluk beklemeyin. ;;; Butun kurallari birden ogretmeye
kalkmayin; bana sure taniyin. ;;; Yuzde yuz durust davranmadigimi gorunce urkmeyin. ;;;
Beni koseye sikistirmayin; yalana siginmak zorunda kalirim. ;;; Sizi cok bunaltsam
bile sogukkanliliginizi yitirmeyin. ;;; Kizginliginizi hakli gorebilirim, ama beni
asagilamayin. ;;; Hele baskalarinin yaninda onurumu kirmayin. ;;; Unutmayin ki ben de
sizi yabancilarin onunde guc durumlara dusurebilirim. ;;;
Bana haksizlik ettiginizi anlayinca aciklamaktan cekinmeyin. ;;; Ozur dileyisiniz
size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha cok yaklastirir. ;;; Aslinda
ben sizleri oldugunuzdan daha iyi goruyorum. ;;; Bana kendinizi yanilmaz ve
erisilmez gostermeye cabalamayin. ;;; Yanildiginizi gorunce uzuntum buyuk olur. ;;;
Biliyorum, ara sira sizi uzuyor, belki de dus kirikligina ugratiyorum. ;;; Bana
verdikleriniz yaninda benden istediklerinizin cok olmadigini da biliyorum. ;;;
Yukarida siraladigim istekler size cok geldiyse bir cogundan vazgecebilirim;
yeter ki beni ben olarak seveceginize olan inancim sarsilmasin. ;;;
Benden "Ornek cocuk" olmami istemezseniz, ben de sizden kusursuz ana-baba
olmanizi beklemem. ;;; Sevecen ve anlayisli olmaniz bana yeter. ;;;
Sizin cocugunuz olarak dogmak elimde degildi. ;;; Ama secme hakkim olsaydi, sizden
baska kimsenin cocugu olmak istemezdim. ;;;
Sevgiler,
Cocugunuz.
Kaynak: Yorukoglu, Atalay, Prof. Dr. ;;; (1982). ;;; Cocuk ruh sagligi: cocugun
kisilik gelisimi, yetistirilmesi ve ruhsal sorunlari. ;;; Ankara: Turkiye Is
Bankasi Kultur Yayinlari. ;;;
Psk.Dnş Sedat KAVAL