Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlık Haberleri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/)
-   -   Yemekte doğru bilinen yanlışlar... (http://www.hayatimdegisti.com/forum/saglik-haberleri/619217-yemekte-dogru-bilinen-yanlislar.html)

Berilce 06-07-2011 12:57 PM

Yemekte doğru bilinen yanlışlar...
 
YEMEKTE DOĞRU BİLİNEN 11 YANLİŞ

Günlük hayatta sıklıkla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata
> var. Bunlar yanlış beslenmeye yol açıyor
> Birçok insan, sağlıklı yaşamak için yemek seçimlerine özen gösterir.
> Çocuklar için seçilen yemeklerin protein ve mineral açısından zengin
> olmasına dikkat edilir.

> Hastalandıklarında çeşit çeşit karışımlar hazırlanır ki çabuk ayağa
> kalkabilsinler. Aynı şekilde eşler birbirine, öğrenciler ev arkadaşlarına
> hastalandıklarında iyi bakabilmek için ellinden geleni yapar. Ancak
> sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğimiz yiyecek ve içecekler bazen yanlış
> beslenmemize neden olabiliyor. Üstelik doğru bildiğimiz bu yanlışlar
> yalnız hastalık durumlarında yapılmıyor.
> Günlük hayatta sıklıkla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata
> var. Et yemeklerinin yanında ayran içmek, yemek arasında su içmemek, balı
> sıcak su veya sütle karıştırmak bunlardan yalnızca birkaçı. Bu yanlışların
> neler olduğunu öğrenmek isterseniz uzman diyetisyenler Turgay Köse, Dilara
> Koçak ve bilim doktoru Haluk Saçaklı'nın tavsiyelerini okuyun.
> Balık yanında yoğurt yememek: Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla
> birlikte yenilmesinde sakınca yok. Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil,
> balığın içinde bulunan 'histamin' proteini. Bu madde yoğurtta da
> olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor
> ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden
> olabiliyor. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte
> tüketmenizin hiçbir sakıncası yok.
> Pekmeze yoğurt veya süt eklemek: Genellikle anneler faydalı olduğunu
> düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt katar ya
> da tam tersi süte pekmez ekler. Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum,
> pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor. Demir, C vitamini ile
> birlikte tüketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha
> iyi kullanılmasını sağlıyor. Bu sebeple pekmez, süt yerine portakal suyu
> ile karıştırılırsa çok daha faydalı olacaktır.
> Et yemekleri yanında ayran içmek: Et yemeklerinin yanında ayran içmek
> vazgeçilmez geleneklerimizdendir. Fakat yukarıda anlattığımız nedenden
> dolayı et ve ayranı ya da yoğurdu bir arada tüketmemek gerekiyor. Etteki
> demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor. Eğer et yemeklerini de C
> vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır. Mesela et yemeğinin
> yanına, içinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata
> hazırlayabilirsiniz. Böylece C vitamini açısından zengin olan maydanoz,
> biber ve limon sayesinde etteki demirden maksimum fayda sağlarsınız.
>
> Ispanağı yoğurtla birlikte yemek: Ispanakta da demir vitamini olduğundan
> yoğurtla yememeniz gerekenlerden. Sadece ıspanağı değil, içinde demir olan
> yiyecekleri kalsiyumla tüketmeyin.
>
> Yemek yanında su içmemek: Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo
> aldıracağını düşünürüz. Ne kadar susasak da su içmeyi yemekten 1-2 saat
> sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz. Kulaktan dolma bu
> inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı
> yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek
> sırasında su içmemeli.
>
> Aç karnına limonlu, sirkeli su veya greyfurt suyu içmek: Kilo problemi
> olan birçok insan, aç karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu
> içmenin zayıflatacağını düşünür. Suya eklenen limon veya greyfurt, C
> vitamini içeriği dolayısıyla, güne başlarken kendini iyi hissetmenizi
> sağlayabilir. Ancak bu uygulamanın ne yazık ki zayıflatıcı hiçbir etkisi
> yok. Hatta sindirim sisteminizde rahatsızlık varsa sirkenin zararlı
> etkileri de olabilir.
> Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo aldırmaz: Zeytinyağı kalp ve damar
> sağlığı için faydalı olsa da kilo yapma bakımından diğer yağlardan
> farksız. Zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9
> kalori enerji veriyor. Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tüketildiğinde
> kilo yapıyor.
>
> Balı sıcak sütle karıştırmak: Kendimizi biraz kötü hissettiğimizde, grip
> olacağımızı düşündüğümüzde hemen aklımıza gelir sıcak suya bal ve limon
> karıştırıp içmek. Sıcak sıcak içmeye önem verdiğimiz bu karışımın
> boğazlarımıza iyi geleceğini düşünürüz. Sıklıkla yaptığımız bu yanlış,
> aslında baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden
> oluyor. 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan bal, tüm besin değerini
> yitiriyor ve sıcak suyun, sütün ya da çayın içinde yalnızca tatlandırıcı
> işlevi görüyor. Bu nedenle balı ılık su, süt veya meyve suyu ile tüketmeye
> özen gösterin.
>
> Kolesterolü artırır diye yumurta yememek: Yumurta anne sütünden sonra en
> kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir. Bu sebeple hiçbir sağlık
> problemi olmayanlar günde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir. Kolesterol,
> şeker veya tansiyon gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tüketmesi
> daha uygun. Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet,
> çılbır şeklinde 1 tatlı kaşığı yağ ile tüketebilirsiniz.
>
> Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz: Kepek ekmeğinin kalorisi,
> beyaz ekmeğe göre biraz daha az olduğundan, kadınlar genellikle kepek
> ekmek yemeyi tercih ediyor. Ancak kepek ekmek ile beyaz ekmek arasında çok
> büyük bir kalori farkı yok. 'Nasılsa kalorisi az' diye kepek ekmeğini
> fazla tüketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor. Aynı şekilde üzerinde
> light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine de dikkat edilmesi
> gerekiyor. Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuz
> gibi lezzet veren öğeler var.
>
> Yemekten hemen sonra meyve yememek: Yemekten sonra meyve yenilmesinin
> yağlanmaya sebep olacağı düşünülür. İkinci tabak yemek yerine, bir
> porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina veya 1 armut ) yemek daha
> az enerji alımını yani daha az yemeyi sağlar. O nedenle yemek sonrası
> doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kaçmayarak meyve yenilebilir. Ancak her
> besinin aşırı tüketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır.
>
> Prof.Dr. Metin CEYHAN







|












WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:57 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.