Yemekte doğru bilinen yanlışlar... YEMEKTE DOĞRU BİLİNEN 11 YANLİŞ Günlük hayatta sıklıkla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata > var. Bunlar yanlış beslenmeye yol açıyor > Birçok insan, sağlıklı yaşamak için yemek seçimlerine özen gösterir. > Çocuklar için seçilen yemeklerin protein ve mineral açısından zengin > olmasına dikkat edilir. > Hastalandıklarında çeşit çeşit karışımlar hazırlanır ki çabuk ayağa > kalkabilsinler. Aynı şekilde eşler birbirine, öğrenciler ev arkadaşlarına > hastalandıklarında iyi bakabilmek için ellinden geleni yapar. Ancak > sağlıklı olduğunu düşünerek tükettiğimiz yiyecek ve içecekler bazen yanlış > beslenmemize neden olabiliyor. Üstelik doğru bildiğimiz bu yanlışlar > yalnız hastalık durumlarında yapılmıyor. > Günlük hayatta sıklıkla yediğimiz gıdalarla ilgili yapılan birçok hata > var. Et yemeklerinin yanında ayran içmek, yemek arasında su içmemek, balı > sıcak su veya sütle karıştırmak bunlardan yalnızca birkaçı. Bu yanlışların > neler olduğunu öğrenmek isterseniz uzman diyetisyenler Turgay Köse, Dilara > Koçak ve bilim doktoru Haluk Saçaklı'nın tavsiyelerini okuyun. > Balık yanında yoğurt yememek: Bilinenin aksine balık tazeyse yoğurtla > birlikte yenilmesinde sakınca yok. Zehirlenmenin sebebi yoğurt değil, > balığın içinde bulunan 'histamin' proteini. Bu madde yoğurtta da > olduğundan, birlikte yenildiğinde vücuttaki 'histamin' miktarı artabiliyor > ve alerjik durumu olan kişilerde kızarıklığa ya da kaşıntıya neden > olabiliyor. Balığınızın tazeliğine güveniyorsanız, yoğurtla birlikte > tüketmenizin hiçbir sakıncası yok. > Pekmeze yoğurt veya süt eklemek: Genellikle anneler faydalı olduğunu > düşündüğü için çocuklarına yedirdikleri pekmeze yoğurt veya süt katar ya > da tam tersi süte pekmez ekler. Hâlbuki sütün içinde bulunan kalsiyum, > pekmezde bulunan demirin emilimini azaltıyor. Demir, C vitamini ile > birlikte tüketildiğinde emilim artıyor ve C vitamini demirin vücutta daha > iyi kullanılmasını sağlıyor. Bu sebeple pekmez, süt yerine portakal suyu > ile karıştırılırsa çok daha faydalı olacaktır. > Et yemekleri yanında ayran içmek: Et yemeklerinin yanında ayran içmek > vazgeçilmez geleneklerimizdendir. Fakat yukarıda anlattığımız nedenden > dolayı et ve ayranı ya da yoğurdu bir arada tüketmemek gerekiyor. Etteki > demirin emilimini, ayrandaki kalsiyum azaltıyor. Eğer et yemeklerini de C > vitamini ile birlikte yerseniz emilim artacaktır. Mesela et yemeğinin > yanına, içinde maydanoz ve biber olan bol limonlu bir salata > hazırlayabilirsiniz. Böylece C vitamini açısından zengin olan maydanoz, > biber ve limon sayesinde etteki demirden maksimum fayda sağlarsınız. > > Ispanağı yoğurtla birlikte yemek: Ispanakta da demir vitamini olduğundan > yoğurtla yememeniz gerekenlerden. Sadece ıspanağı değil, içinde demir olan > yiyecekleri kalsiyumla tüketmeyin. > > Yemek yanında su içmemek: Birçoğumuz yemek yerken su içmenin kilo > aldıracağını düşünürüz. Ne kadar susasak da su içmeyi yemekten 1-2 saat > sonrasına saklarız veya yemeğe başlamadan içeriz. Kulaktan dolma bu > inancın tersine yemek sırasında su içmek kilo aldırmaz, tam tersi iştahı > yatıştırmaya yardımcı olur. Yalnızca sindirim sorunu olanlar yemek > sırasında su içmemeli. > > Aç karnına limonlu, sirkeli su veya greyfurt suyu içmek: Kilo problemi > olan birçok insan, aç karnına sirkeli, limonlu su veya greyfurt suyu > içmenin zayıflatacağını düşünür. Suya eklenen limon veya greyfurt, C > vitamini içeriği dolayısıyla, güne başlarken kendini iyi hissetmenizi > sağlayabilir. Ancak bu uygulamanın ne yazık ki zayıflatıcı hiçbir etkisi > yok. Hatta sindirim sisteminizde rahatsızlık varsa sirkenin zararlı > etkileri de olabilir. > Zeytinyağı, katı yağlar gibi kilo aldırmaz: Zeytinyağı kalp ve damar > sağlığı için faydalı olsa da kilo yapma bakımından diğer yağlardan > farksız. Zeytinyağı da olsa margarin de olsa bütün yağların 1 gramı 9 > kalori enerji veriyor. Yani zeytinyağı da gereğinden fazla tüketildiğinde > kilo yapıyor. > > Balı sıcak sütle karıştırmak: Kendimizi biraz kötü hissettiğimizde, grip > olacağımızı düşündüğümüzde hemen aklımıza gelir sıcak suya bal ve limon > karıştırıp içmek. Sıcak sıcak içmeye önem verdiğimiz bu karışımın > boğazlarımıza iyi geleceğini düşünürüz. Sıklıkla yaptığımız bu yanlış, > aslında baldaki protein, mineral ve enzimlerin kaybedilmesine neden > oluyor. 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalan bal, tüm besin değerini > yitiriyor ve sıcak suyun, sütün ya da çayın içinde yalnızca tatlandırıcı > işlevi görüyor. Bu nedenle balı ılık su, süt veya meyve suyu ile tüketmeye > özen gösterin. > > Kolesterolü artırır diye yumurta yememek: Yumurta anne sütünden sonra en > kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir. Bu sebeple hiçbir sağlık > problemi olmayanlar günde 1 yumurtayı rahatlıkla yiyebilir. Kolesterol, > şeker veya tansiyon gibi problemi olanların haftada 2 yumurta tüketmesi > daha uygun. Yumurtayı haşlama olarak yiyebileceğiniz gibi menemen, omlet, > çılbır şeklinde 1 tatlı kaşığı yağ ile tüketebilirsiniz. > > Kepek ekmek ve light ürünler, kilo aldırmaz: Kepek ekmeğinin kalorisi, > beyaz ekmeğe göre biraz daha az olduğundan, kadınlar genellikle kepek > ekmek yemeyi tercih ediyor. Ancak kepek ekmek ile beyaz ekmek arasında çok > büyük bir kalori farkı yok. 'Nasılsa kalorisi az' diye kepek ekmeğini > fazla tüketenler ise zayıflamak yerine kilo alıyor. Aynı şekilde üzerinde > light yazan yiyecek ve içeceklerin tüketimlerine de dikkat edilmesi > gerekiyor. Çünkü bu ürünlerin içinde şeker olmamasına rağmen yağ, un, tuz > gibi lezzet veren öğeler var. > > Yemekten hemen sonra meyve yememek: Yemekten sonra meyve yenilmesinin > yağlanmaya sebep olacağı düşünülür. İkinci tabak yemek yerine, bir > porsiyon meyve (1 elma, 1 portakal, 2 mandalina veya 1 armut ) yemek daha > az enerji alımını yani daha az yemeyi sağlar. O nedenle yemek sonrası > doygunluk sağlanamıyorsa, aşırıya kaçmayarak meyve yenilebilir. Ancak her > besinin aşırı tüketilmesi yağ olarak depolanmasını artırır. > > Prof.Dr. Metin CEYHAN | |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:57 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.