Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Beslenme (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/)
-   -   Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın! (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/614364-gunde-5-porsiyon-meyve-yiyerek-saglikli-kalin.html)

sincered 30-07-2010 11:14 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
MEYVE SEVMİYORUM YA DA KİM HAZIRLAYACAK ÜŞENİYORUM DİYORSANIZ

SİZE İYİ BİR HABER... TROPİKAL MEYVE ALTERNATİFLERİ, MEYVE

SALATASI ALTERNATİFLERİYLE MEYVELERİ SOYUP BİR KABA KOYMUŞLAR

İÇİNE ÇATAL DA İLAVE ETMİŞLER ADINI İSE VERİTA DİLİM MEYVE

KOYMUŞLAR.

SON GÜNLERDE MARKETLERDE RASTLAMAK MÜMKÜN BU ÜRÜNE. ÜSTELİK O

KADAR PRATİK Kİ ARABADA, YOLDA, OKULDA, EVDE RAHATLIKLA

TÜKETEBİLİRSİNİZ.

MEYVELERİN FAYDALARINI VE ÖZELLİKLERİNİ PAYLAŞTIĞIMDA ÖNEMLERİNİ

ÇOK DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ...

GÜNLÜK HAYATTA İLAÇLARA DÜNYANIN PARASINI ÖDÜYORUZ OYSA

ELİMİZİN ALTINDA SAĞLIĞIMIZI DOĞAL YOLLARLA KORUYABİLECEĞİMİZ O

KADAR ÇOK ALTERNATİF VAR Kİ... BİLMEDİĞİMİZ, ÜŞENDİĞİMİZ YA DA

SEVMEDİĞİMİZİ İDDİA ETTİĞİMİZ İÇİN GÜNLÜK BESLENMEMİZE DAHİL

ETMEDİĞİMİZ MEYVELER HER DERDE DEVA...

sincered 30-07-2010 11:20 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
SİZLERLE ÖZELLİKLERİNİ VE FAYDALARINI PAYLAŞACAĞIM İLK MEYVE HİNDİSTAN CEVİZİ...


Özellikleri ve Tarihçesi
Hindistan cevizi, kumlu topraklarda, uzunlamasına ağaçlarda yetişen tropikal bir meyvedir. Bilinen ilk oluşum 15 milyon yıl önceye rastlamaktadır. Hindistan cevizinin kabuğu yaş iken yeşil renklidir. Kurutulmuş hindistan cevizinin kabuğu koyu kahverengi renktedir. Ağacından kopan Hindistan cevizi hem yaş olarak hem de kuru olarak kullanılabilmektedir.
Yetiştirildiği Yerler
Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir.
Faydaları
Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir. Yüksek oranda fakat kolayca sindirilebilen yağ içerir. Vücut bu yağdan diğer yağlara nazaran daha kolay yararlanır. Bu yağ hem fiziksel hem de kimyasal özelliği bakımından tereyağına çok benzer. Hindistan Cevizi bütün amino asitleri içeren yüksek kalitede protein içeriğine sahiptir. Potasyum, sodyum, magnezyum ve sülfür açısından da zengin bir besindir. Kurutulmuş hindistan cevizinin enerji değerleri oldukça yüksektir. Olgunlaşmış kuru bir hindistan, cevizi midedeki fazla asit problemlerinin tedavisinde de etkilidir ve hastada rahatlama sağlar. Hindistan cevizi' nin özü sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde oldukça etkilidir. Hazımsızlık, kolit, mide ülseri, ishal, kusama, gaz, dizanteri rahatsızlıklarına karşı da oldukça değerli bir besindir. Kusmayı yatıştırmak için diğer metodlar başarısız kaldığında hindistan cevizi çok değerli bir besindir.
· Reflü hastalığına iyi gelir.
· İdrar söktürücü bir besin olan Hindistan cevizi kabızlığı gidermekte faydalıdır.
· Böbrek taşlarını ve kumunu düşürmeye yardımcı olur.
· Mide ağrılarını hafifletir.
· Balgamı keser.
· Ağız kokusunu giderir.
· Felce ve titremeye iyi gelir.
· Şekerle birlikte yenirse hem vücuda fazla ağırlık vermez hem de cinsel gücü arttırır.
· Hindistan Cevizi çok besleyici, güçlendirici ve şişmanlatıcı bir besindir.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Suyunu içebileceğiniz gibi; Uzak doğu yemeklerinin pişirilmesinde kullanabilirsiniz. Etli kısmını ise ham olarak yiyebilir, ya da öğüttükten sonra sıkıp sütünü çıkartabilirsiniz.
BU ARADA SANILANIN AKSİNE HİNDİSTAN CEVİZİNİN SUYU SADECE YEŞİLKEN TÜKETİLDİĞİNDE FAYDALIDIR MARKETLERDE SATILAN HALİYLE İÇTİĞİNİZDE SADECE ŞEKERLİ SU İÇERSİNİZneseli56

sincered 30-07-2010 11:23 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Hindistan cevizinin Muhafaza Koşulları ise şöyle:
Kırılmamış hindistan cevizleri oda sıcaklığında 4 aya kadar saklanabilir. Rendelenmiş cevizler ağzı iyice kapatılmış kaplarda ya da naylon torbalarda buzdolabında dört güne, buzlukta ise altı aya kadar saklanabilir. İçindeki yağ oranı uygun koşullarda saklanmazsa hemen ekşimesine sebep olur.
Besin Değerleri
100 Gr. Yenilebilir Hindistan Cevizinin Besin Değerleri
Analizler
Taze
Vitamin C
1 mg.
Fosfor
240 mg.
Demir
1,7 mg.
Kalsiyum
10 mg.
Karbonhidrat
%13
Lif
%3,6
Protein
%36,3

sincered 30-07-2010 11:27 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
BİR BAŞKA ÇOK FAYDALI MEYVE İSE MANGO...

Özellikleri ve Tarihçesi
Dünya tropikal ikliminde meyvelerin kraliçesi olarak da bilinen bu meyve, dış yapısı ve kesildiğinde ortaya çıkan mükemmel kokusu ile her zaman ilgi odağı olmayı başarmıştır.
Tropikal iklim meyvesi olan mango, ağacındayken 30 °C nın altında olan sıcaklıklarda
verim vermez. Yeşil Mango, içerdiği yüksek C vitaminiyle tarih boyunca insanlığın vazgeçemediği meyvelerden biri olmuştur.

Yetiştirildiği Yerler
Orta ve Güney Amerika, Asya ve Afrika ülkelerinde üretilmektedir.
Faydaları
Olgunlaşmış mango oldukça faydalıdır. Mangodaki ana gıda maddesi şekerdir. Ayrıca tartarik asit ve malik asite ilave az miktarda sitrik asitte bulunur. Bu asitler vücut tarafından kullanılır ve vücudun alkali kaynaklarını koruyabilmesine yardımcı olur.
Olgunlaşmamış mango, bizleri sıcağın ve kavurucu rüzgârların zararlı etkilerine karşı korur.
İçeriğinde bulunan beta karoten sadece cildi güzelleştirmekle kalmıyor, çeşitli enfeksiyonların tedavisini ve de gece görme zorluklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bu meyve içerdiği vitaminler nedeniyle sinirler, cilt ve saçlar için çok yararlıdır.
Mango potasyum, lif ve kuvvetli bir anti-oksidan deposudur.A vitamini C vitamini E vitamini Demir Böbreklere faydalıdır, Kanı temizler, Sindirimi hızlandırır, Asitli yiyecekleri nötralize eder.
Sıcak kül üzerinde pişirilen mango su ve biraz şekerle karıştırılıp bir içecek hazırlanırsa, bu sıcak çarpmasına karşı çok etkili bir tedavi yöntemidir.
Ham mangonun üzerinde biraz tuz serpip yemek yaz aylarında aşırı terleme sonucu oluşan tuz ve demir kaybını azaltır.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Kesmeden önce Mangoları yıkayınız. Mangonun etli kısmı ortasındaki çekirdeğe sıkı bir şekilde birleşiktir. Çekirdeğine mümkün olan en yakın yerden boylamasına kesiniz. Çekirdeğini çıkartıp kabuğunu soyarak kullanım amacınıza uygun bir şekilde doğrayınız. Çok olgun Mangoların kabuğunu bıçakla boylamasına izler gibi yapıp muz soyar gibi geriye soyabilir ve meyveyi çekirdeğine kadar boylamasına dilimleyerek kullanabilirsiniz. Ayrıca ortadan ikiye kestiğiniz mangonun etli kısmını bıçakla kabuğuna zarar vermeden baklava dilimi şeklinde çizip kaşıkla kabuğundan ayırabilirsiniz.
Taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında ve süslemelerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra, dondurma ve sos yapımında da kullanabilirsiniz.


cilgin897

sincered 30-07-2010 11:29 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Muhafaza Koşulları
Olgunlaşmamış mango, satın alınmışsa olgunlaşana kadar oda sıcaklığında 3-5 gün saklanır.
Olgunlaşmış mangoları kapalı plastik çantalarda sebzelikten uzak bir yerde 3-4 gün buzdolabında saklayabilirsiniz.

Besin Değerleri
Mango gelişiminin bütün evrelerinde kullanılabilen bir meyvedir. Yeşil ya da olgunlaşmamış mango olgunlaştıkça glikoza, sakroza ve maltoza dönüşen nişasta içerir. Bu nişasta mango olgunlaşmasını tamamlayınca tamamen kaybolur. Yeşil mango zengin bir pektin kaynağıdır.
Fakat çekirdek oluşmaya başladıkça pektin yavaş yavaş kaybolmaya başlar.

Su (g)
81,71
Enerji (kcal)
65
Enerji (kj)
272
Protein (g)
0,51
Yağ (g)
0,27
Karbonhidrat (g)
17,00
Lif (g)
1,8
MİNERALLER
Kalsiyum (mg)
10
Demir (mg)
0,13
Magnezyum (mg)
9
Fosfor (mg)
11
Potasyum (mg)
156
Sodyum (mg)
2
Çinko (mg)
0,04
Bakır (mg)
0,110
Manganez (mg)
0,027
Selenyum (mcg)
0,6
VİTAMİN
Vitamin C (mg)
27,7
Tiamin (mg)
0,058

sincered 30-07-2010 11:31 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 


Riboflavin (mg)
0,057
Niasin (mg)
0,584
Pantoteknik asit (mg)
0,160
Vitamin B-6 (mg)
0,134
Toplam folik asit (mcg)
14
Vitamin B-12 (mcg)
0,00
Vitamin A, IU (IU)
3894
Vitamin A, RE (mcg_RE)
389
Vitamin E (mg_ATE)
1,120

MANGONUN 100 GRAMINDA BULUNAN VİTAMİNLERİN DEVAMI...

sincered 30-07-2010 11:35 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
ZENCEFİL
Özellikleri ve Tarihçesi
Zencefil yaprakları mızrak şeklinde sivri uçlu ve tarçın kokuludur. Çiçekler sarı renkli ve çoğu bir arada bulunurlar. Bitkinin kökleri nişasta,reçine ve uçucu yağlar taşır. Kökler yassı ve grimsi renklidir. Kuvvetli kokulu ve biraz acımsı lezzetlidir.
İlk çağdan beri Çin ve Hindistan'da kullanılan zencefilin, Hindistan'dan geldiğini bilmeyen Dioskorides ve Plinius'a göre, bu bitki Yunanlılar'a Persliler tarafından tanıtıldı. Zencefil, Romalı'ların besin maddelerinde büyük rol oynamıştı. Zencefilin Ortaçağ Avrupası'nda kullanımı, karabiber kadar yaygındı ve pahalıydı.
Yetiştirildiği Yerler
Zencefilin vatanı Güney Asya olmakla berâber Hindistan, Batı Afrika gibi birçok tropik bölgelerde ekimi yapılır. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever.
Faydaları
  • İştah açıcıdır,
  • Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
  • Mideyi düzenler,
  • Mide bulantılarını giderir,
  • Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
  • Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
  • Solunum yollarını açar,
  • Kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışması demektir)
  • Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
  • Zencefil gerçekten iyi bir anti-oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
  • Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,
  • Özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
  • Baş ağrılarını giderici özelliği vardır,Zencefil
  • Uykuyu rahatlatır,
  • Kandaki kolesterolü diğer birçok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,
    Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Zencefil çayı olarak: Değirmende inceltilmiş yarım tatlı kaşığı zencefil, bir bardak dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika hafif ısıda kaynatılır ve süzülür. Gerektiğinde bir bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. Özellikle zayıf ve sinirsel etkiye açık mideler için çok yararlı bir bitkidir. Zencefil, mide ülseri olanların bile kullanabileceği özelliktedir.

sincered 30-07-2010 11:36 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Örnek Olaylarla Kullanım Alanları
1- Yolculuk sırasında bir çoğumuzu taşıtlar tutar ve aslında çok da hoş geçebilecek bir yolculuk bizim için tam bir kabusa dönüşür. İşte bunu zencefil sayesinde engelleyebiliriz. Şöyle ki, Yolculuğa çıkmadan 30 dakika önce ağza alınan 1 gr. zencefil araç tutmasını engeller. Zencefilin faydaları
2- Ameliyattan kalkan hastalara verilen ilaçlar narkoz etkisini hafifletir fakat bu ilaçların yan etkileri mevcuttur. Oysa zencefil bu ilaçlardan daha etkili bir bulantı bastırıcıdır. Ameliyat sonrası ayılmalarda 0,5gr. - 2gr. arası zencefil+100 ml. sıcak su ile hazırlanan infüzyon oldukça faydalı sonuçlar verir.
3. Hamilelikte alınan günlük 1 gr toz zencefil hamileliğin mide üzerindeki etkilerini büyük oranda iyileştirir ve hatta yok edebilir de.
4. Zencefilin soğuk algınlıklarında kullanıldığını daha önce söylemiştik. Bir fincan çay içerisine bir miktar bal karıştırılıp ardından bu karışımımız içerisine iki dilim taze zencefil kor ve az bir miktar beklendikten sonra bu karışımı içersek soğuk algınlığımız kısa sürede atlatılır.
5. Yemeklerde ve tatlılarda kullanılan zencefil zamanla romatizmal hastalıklara çok iyi gelmektedir. Zencefil bitkisine son yıllardaki talep patlamasının sebeplerinden birisi de bu antiromatizmal özeliklerindendir.

Kanser ve Zencefil
Zencefil bitkisi son zamanlarda kanserle savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılmaktadır. Dünyada azımsanmayacak sayıdaki bilim adamı zencefilin "kanserle ve buna benzer tehlikeli hastalıklarla" savaşta "destekleyici tedavi olarak" kullanılabileceğini kabul etmektedir.
Zencefilin Vücuda Alınma Yöntemleri
1- Zencefil çaylarla birlikte alınabilir özellikle yaş zencefil dilimlenerek fincan içerisine konmuş çayda bekletilir.
2- Toz halindeki zencefil bal ile özenerek alınabilir.

3- Ayrıca çay, bal, zencefil karışımı da oldukca etkili bir tiryaktır.
4- Bunlardan farklı olarak zencefil "toz olarak" 1 gramlık dozlarla doğrudan alınabilir(özellikle hamilelerde)
5- Zencefilin diğer bir alınma yöntemi de zencefilli yemek, pasta ve tatlılarla olmaktadır.


NOT: Zencefilin yaş ve taze olarak alınması tavsiye edilen bir yöntemdir.
Dozaj ve Yaşlara Göre Kullanım Miktarı Ne olmalıdır?
!!!!Önemli NOT!!!! Zencefil her ne kadar mucizevi bir bitki de olsa 2 yaşın altındaki çocuklarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Buna çok dikkat edilmelidir.
a-Pediatrik Olarak(2 yaşın üstündeki çocuklarda)
Zencefil 2 yaşın üzerindeki çocuklarda bulantılara karşı, colic ve bağırsak ağrılarına karşı kas ve baş ağrılarında karşı kullanılabilir. 20-25 kg a kadar olan çocuklar bir yetişkine verilecek dozun 3 de 1 i kadar bir doz almalıdırlar. 70 kg ağırlığındaki bir birey yetişkin olarak kabul edilmektedir.
b- Yetişkinler
!!!!Önemli Not!!!! Her ne kadar yetişkin olsanız da günlük 4 gramdan fazla zencefil almayınız. Bu doz normaldir günlük 4 gramın üzerindeki dozlar yaygın göğüs yanması şikayeti doğurur.(Yiyecekler genellikle %0.5 kadar zencefil içerir)
1- Bulantılar ve gaz şikayetlerinde= günlük "yiyeceklerle birlikte olmak koşuluyla" 2-4 gr arasında zencefil alınmalıdır. Eğer toz halinde alınacaksa 0.25-1 gr arasında toz 1.5-3.0 mL suyla (bu 30-90 damla demektir) karıştırılır.
2- Soğuk algınlığında, baş ağrılarında, veya grip gibi hastalıklarda= 2-3 dilim yaş zencefil veya 0.5 gr toz zencefil çay ve bal karışımına atılarak sıcak alınır. Bu seans günde 2-3 kere tekrarlanır.
3- Adet sancılarının giderilmesinde= günlük 1 gr toz zencefil alınabilir bu tos zencefil 20-30 damla suyla extrakt haline getirilir ve 3-4 defada tüketilir. İstenirse bal veya tatlı ile karıştırılabilir.


sincered 30-07-2010 11:38 AM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Toplu Uyarılar
    • Zencefili asla 2 (iki) yaşından küçük çocuğa vermeyiniz.
    • Günlük 4 gr dan fazla zencefil kullanmayınız.
    • Hazırladığınız zencefili 1 defada değil de günün değişik saatlerinde 2-3 defada tüketiniz.
    • Bir yetişkin ağırlığının 70 kg olduğunu unutmayınız.
    • Çocuklarda yetişkin ağırlığına göre dozu düşürerek veriniz. Örneğin 20 kg bir çocuk için hesap şöyle olmalıdır 70/20=3 bu durumda yetişkine hazırlanan doz 3 e bölünür ve kullanılır.
Zencefil, mide bulantısı, şişkinlik ve kolik gibi sindirim problemlerine karşı başarıyla kullanılabilir. Yolculuk kusmalarına karşı etkilidir. Antiseptik etkisi sayesinde, mideye bağırsak enfeksiyonlarına ve hatta gıda zehirlenmelerine karşı kullanılabilir. Zencefil kan dolaşımını uyarır ve böylece kanın yüzeysel bölgelere de rahatça ulaşmasını sağlar. Bu etkinliği sayesinde donuklarda, ısınmayan el ve ayakların ısıtılmasında çok önemli görevler üstlenebilir. Aynı zamanda yüksek kan basıncını da normalleştirebilir. Terletici ve ateş düşürücü etkileri vardır. Öksürük, grip, soğuk algınlığı ve öteki solunum yolları hastalıklarında, ısıtıcı ve yatıştırıcı etkiye sahiptir. Ayrıca iştah açar ve kabızlığa karşı kullanılabilir.
Muhafaza Koşulları
+13 C de, %60 nemde çok soğuk olmayan serin ortamlarda muhafaza edilir.
Besin Değerleri
Taze zencefil B6-C Kalsiyum, Demir, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Manganez ve Lif açısından yüksek besin değerlerine sahiptir

sincered 30-07-2010 01:16 PM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
KİVİ
Özellikleri ve Tarihçesi
Kivi (Actinidia deliciosa, A. chinensis) bu yüzyılın başında kültüre alınmaya başlayan, geniş ticari yetiştiriciliği son 25 yılda gelişen yeni bir meyve türüdür. Kivi bitkileri sarılıcı ve tırmanıcı bir türdür. Doğal yetişme ortamı (anavatanı) olan Çin’de çok geniş alanlarda yayılmıştır. Sibirya’dan güney Çin’e ve Hindistan’a kadar olan doğal yetiştirme alanlarında 50’den fazla türü ve bu türlere dahil yüzlerce çeşidi farklı ekolojilere adapte olmuşlardır. Doğal ortamda yetişen bitkilerin meyveleri toplanarak yüzlerce yıldır tüketilmektedir. Hatta yazılı Çin kaynaklarında birtakım hastalıkların tedavisi için kullanıldığı da belirtilmektedir. Geniş bir alanda yetiştiği Çin’den Yeni Zelandalı botanikçiler tarafından bu ülkeye götürülen tohumlar, kivi kültürünün de başlangıcı olmuştur. Başlangıçta koleksiyonlarda ve laboratuarlarda yer alan türlerden seleksiyonla elde edilen çeşitlerle 1950’lerden sonra ticari bahçeler kurulmaya başlanmıştır.Kivi kısa sürede dünya pazarlarında tanınması ve talebin artışına paralel olarak birçok ülkede yetiştirilmeye başlanmıştır.
Yetiştirildiği Yerler
Son 20 yılda Yeni Zelanda, İtalya, Fransa, Yunanistan, İspanya, Avustralya, Japonya, Güney Afrika, A.B.D. (Kaliforniya) ve Şili gibi ülkelerde yetiştiriciliği hızla gelişmiştir. Çin’de doğal gelişme ortamında “yang too” diye adlandırılan bu meyve 1950’li yıllardan sonra Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından dünya pazarlarına tanıtılmıştır. Meyvenin bu pazarlarda yer almaya başlaması ile adı Yeni Zelandalı ihracatçılar tarafından bu ülkenin sembol kuşu olan “KİWİ” olarak değiştirilmiştir. Bugün bütün dünyada A. deliciosa ve A. chinensis ile diğer türlere dahil ve meyvesi yenen tüm çeşitler kiwifruit yada kısaca kivi olarak adlandırılmaktadır.
Türkiye de kivi yetiştiriciliği öteki Akdeniz ülkelerinden 15-20 yıl sonra başlanmıştır.
Ülkemizde Kivi ile ilgili çalışmalar ilk olarak 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafınca başlatılmış olup, adaptasyon çalışmaları sonucunda Karadeniz, Marmara ve Ege sahil bölgelerinin kivi yetiştiriciliğine uygun olduğu saptanmıştır. Türkiye’de kivi üretimi daha çok yeni olup, üretime daha çok başarılı adaptasyon-demonstrasyon çalışmalarının olduğu yerlerde başlanılmıştır. Bu çerçevede ticari kivi bahçeleri daha çok Kuzey Marmara (Yalova, Bursa, Adapazarı, Çanakkale) Doğu Karadeniz (Rize, Trabzon, Giresun, Ordu) ve Batı Karadeniz (Zonguldak) yörelerde yer almaktadır.
Ayrıca Ege ve Akdeniz Bölgelerinde de az da olsa ticari bahçeler vardır.

Faydaları
Kivi meyve eti yüksek oranda (100-400 mg/100 gr.) C vitamini içermektedir. Bu miktar turunçgillerin 2-4 katıdır. Ayrıca Demir, Potasyum, Kalsiyum ve P minarelilerini yüksek oranda içerir. Buna karşılık düşük oranda şeker içerdiği için kalorisi de düşüktür. Bu yüzden kivi “Sağlık meyvesi” olarak da bilinir. Grip ve nezlede yararlıdır. Bağışıklık sistemini destekler. Kivide yer alan bazı maddeler kanser önleyici özelliktedir. Nefes açıcı
etkisi sebebiyle öksürük ve astım sorunları için yararlıdır. Kılcal damar yapısını kuvvetlendirir. Kan temizleyici özelliği kivi yararları arasındadır. Bir diğer kivi faydası kan inceltici etkisidir. Kandaki yağ düzeyini düşürür, kan basıncını düzenler. Lif bakımından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır. Özellikle içerdiği petkin sayesinde vücudu toksinlerden arındırır. Zararlı kolesterolü düşürür. Faydalı kolesterolü yükseltir.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Öte yandan yeşil renkli meyve eti asıl tüketim yanında pasta, kek, dondurma ve fermantasyon sanayisinde de kullanılmaktadır. Meyve suyu, reçel ve marmelat yapımında kullanıldığı gibi derin dondurularak da kullanılabilmektedir.
Muhafaza Koşulları
Kivi meyvesinin doğal koşullarda 2-3 ay, soğuk hava depolarında 6-8 ay kolaylıkta saklanabilmesi de bu yeni meyveye ayrı bir değer kazandırmaktadır.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:15 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.