Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Beslenme (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/)
-   -   Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın! (http://www.hayatimdegisti.com/forum/beslenme/614364-gunde-5-porsiyon-meyve-yiyerek-saglikli-kalin.html)

sincered 01-08-2010 09:34 PM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Canı çekenlere temin ederiz:) hangisini istediğini söyle yeter:))

arca 04-08-2010 11:55 PM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Çok sağol yemiş kadar oldum gerçekten....

sincered 09-08-2010 06:06 PM

Cevap: Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Bugün sizlere egzotik başka bir meyveden bahsedeceğim...

PITAHAYA (DRAGON FRUIT)

· İçerdiği besin ve mineraller itibariyle gözlerin görüş yetisini kuvvetlendirmedir.

· Yüksek tansiyonu önleme gibi bir takım özellikleri bulunmaktadır.

· Ayrıca içerdiği kalsiyum sayesinde güçlü iskelet sistemi ve kemikler için yararlıdır.

· Vücudun nem dengesini kontrol altında tutar.

· Potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, protein, magnezyum, lif ve C vitamini ihtiva etmektedir.

· Bağırsakları çalıştırıcı etkisi var.

· Şeker miktarı düşük olduğundan şeker hastaları da rahatlıkla, küçük porsiyonlarla tüketilebilir.

· Az kalorili olan meyve yenildiği zaman tokluk hissi verdiğinden diyet yapanlar için vazgeçilmez.



sincered 10-08-2010 09:45 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Goji Berry(Kurt Üzümü)

Türkiye'de de yetişebiliyor. Hem de balkonda bile oluyor. Cinsel gücün kaynağı. Mutluluk veren mucize bir şifa deposu.
Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1,700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptıkları ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar.

Mutluluk meyvası denilen Goji, inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır. Tadı biraz yabanmersinini biraz da kirazı andırır.

Her parçasında ayrı bir şifa vardır. Parlak meyvası yenilir. Yapraklarından, şifa kaynağı bir çay elde edilir. Yaprakları ve sapları aynı zamanda yağ kaynağıdır... Posasından ise güzellik kremi yapılır.
Kurutulan Goji, kuru üzüm gibi tüketilebilir.

CİNSEL GÜCÜN KAYNAĞI

Bu küçük mucize bitki kolesterolu ve kan basıncını düşürür ve kanı temizler. Sadece bunlar da değil... Tibetliler ona cinsel gücü artırması nedeniyle "Mutluluk meyvası" diyor ve faydaları sıralandığında da bu ünvanı hak ediyor...

BALKONUNUZDA BİLE YETİŞTİREBİLİRSİNİZ

Türkiye'de üretimine yeni yeni başlanan Goji, iklimsel olarak da ülkemize uygun...

YETİŞTİRİLMESİ

Goji berry "-27" derece sogukluğa ve "+42" derece ve dahada sıcakları tolere edebilir.

Açık ve Kapalı mekanlarda meyve verir. 2 yıl içinde %80 verimlilikle meyve alınır.

Tibetlilerin cinsel gücün kaynağı olarak gördüğü bu küçük kırmızı bitki bakın nelere iyi geliyor;

ÖMRE ÖMÜR KATAR

Goji “Uzun Ömür Meyvesi” olarak bilinir. İçerisinde ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin uğratacağı zararlara ve erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur.

Goji hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını arttırır. hCG’nin olumlu etkileri pek çoktur: vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır, vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır.

CİNSEL GÜCÜN KAYNAĞI

Goji Asya tıbbında yer alan başlıca cinsel güç arttırıcı bitkidir. Efsanevi olarak cinsel arzuyu tetiklediğine inanılır. Eski bir Çin atasözü evinden ve karısından uzaklara gitmek zorunda olan erkekler için “Kim ki evinden yüz kilometre uzağa gidecekse Goji yememelidir!” der.

Modern bilimsel çalışmalar ise Goji’nin kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde arttırarak her iki cinste de cinsel gücü arttırdığını göstermektedir.

GÖZLER İÇİN BİREBİRDİR

Çin’de tarih öncesi zamanlardan beri Goji meyveleri bazı görme problemlerinin giderilmesinde oldukça popülerdir. Modern Çin bilim adamları Goji’nin karanlığa uyum süresini belirgin olarak kısalttığını bulmuşlardır. Ayrıca az ışıklı ortamlarda da görüş kalitesinin arttırır.

Goji alan hastalarda görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin azalma saptanmıştır. Goji içerisinde yer alan güçlü antioksidan karotenoidler sayesinde makula dejenerasyonu ve katarakt engellenebilir

BAŞ AĞRISINI YOK EDER, İYİ BİR UYKU ÇEKTİRİR

Geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin böbrek Yin (yaşam özü) ve Yang (fonksiyon) yetersizliğineden kaynaklandığına inanılır. Goji Yin/Yang dengesinin ayarlanmasında en çok kullanılan bitkidir.

Goji tüm Asya’da uzun süredir insomnia (uykusuzluk) doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşça büyük insanlar üzerinde yapılan bazı tıbbi araştırmalarda, Goji alan tüm hastalarda uyku kalitesinde iyileşme bildirilmiştir.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR, KAN SEVİYESİNİ DENGELER

Goji, kolesterol seviyelerini düşüren beta-sitosterol maddesi içerir. Ayrıca antioksidanları sayesinde kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak oluşturmasını engeller. Goji içerisindeki flavonoidler ise atar damarlarınızın açık kalmasını ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.

Uzun yıllardır Çin’de erişkin tip diyabet tedavisinde kullanılan Goji’nin polisakkaritleri sayesinde kan şekerini ve insülin cevabını düzenlediği görülmüştür. İçeriğinde yer alan betain maddesinin de özellikle diabet hastalarında sıkça görülen karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.

EN DEĞERLİ ŞEYİ; DNA'NIZI KORUR

DNA vücudumuzdaki en önemli yapıdır. Atalarımızdan miras kalan tüm özelliklerimizin bulunduğu şablonumuz olmasının yanı sıra vücudumuzdaki on tirilyon kadar hücrenin yenilenmesi gerektiğinde, sağlıklı ve aslına uygun kopyasının üretilmesini sağlar.

Kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasarlanır ve kırılabilir ve sonuç olarak genetik (kalıtsal) mutasyonlara, kansere ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Goji’deki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı DNA’nın tamiri ve restorasyonunu gerçekleştirir.

TÜMÖRÜ DURDURUR, KEMOTERAPİ ETKİSİNİ YOK EDER

Bir hücresel protein olan Interlökin-2 (IL-2) bir çok kanser türünde oluşan anti-tümör cevapların oluşmasını sağlar. Çin kaynaklı araştırmalar Goji polisakkaritlerinin IL_2 üretimini arttırdığını göstermiştir. ABD’de IL-2, 1983 yılından beri bazı kanser ve AIDS hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Goji ayrıca, tümör hücresinin ölümüne neden olan apopitoz olayını hızlandırır.

Bir çalışmada, Akciğer kanser tedavisi sırasında uygulanan radyasyon etkisinin Goji alımıyla arttığı böylece uygulanan radyasyon dozunun azaltılabileceği gösterilmiştir. Bir başka çalışma Goji’nin radyoterapi ve kemoterapiye bağlı istenmeyen yan etkileri azalttığı gösterilmiştir

KARACİĞERİ KORUR

Goji çok bilinen bir karaciğer hücre koruyucusu olan serebrozid içeriği sayesinde, yüksek toksik etkisi olan klorlanmış hidrokarbonlara karşı dahil koruma sağlar.

SABAH BULANTILARINI ÖNLER

Çinde sıcak Goji çayı özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki kadınlarda sabah sıkıntılarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çayın içilmesi hızlı ve etkili bir çözümdür. 60 gram kaliteli goji suyunun üzerine sıcak su eklenmesiyle de hazırlanabilir.

DOĞURGANLIĞIN KAYNAĞIDIR

Goji çok uzun zamandır Asya’da kadın ve erkek infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda benzersiz bir şekilde Ying düzenlemesi (doğurganlık özü) gerçekleştirdiğine inanılır.

Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin ömrünü uzattığı ve testisteki hücrelerin strese bağlı azalmalarını ve ölümlerini engellediği gösterilmiştir.

İYİ BİR HAFIZA İÇİN MUCİZE ETKİLERİ VAR

Goji Asya’da bilinen bir beyin güçlendiricidir. İçerdiği betain vücutta kolin maddesine çevrilerek beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonlarında yer alır.

MUTLULUK VERİR

Goji’nin sürekli olarak tüketiminin neşeli ve mutlu bir ruh hali sağlar. Bu nedenle Asya’da “mutluluk meyvesi” olarak da tanınır.

KANSERE KARŞI DERMANI VAR

Goji ile birlikte kanser ilacı kullanan hastalarda olumlu cevapların yalnızca ilaç kullanan hastalara oranla %250 oranında arttığı görülmüştür.

Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerinde inanılmaz derecede iyileşme sağlanmıştır. Goji ile tedavi gören hastaların remisyonu (iyilik hali) Goji almayan hastalardan belirgin olarak daha uzun olmaktadır.

HASTALIKLARA KARŞI VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRIR

Serbest radikallerden olan süperoksit’in hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Süperoksit vücutta bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde etkisiz hale getirilir. Ancak bu enzim yaş ile birlikte azalmaya başlar.

Goji alımının süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı ispatlanmıştır.

KALBİ GÜÇLENDİRİR


Goji bir sesquiterpene olan ve kalp ile kan basıncı ayarlamalarına yardımcı olan cyperone içerir. Anthocyanin maddesi ise kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır.

KİLO VERDİRİR

Asya’da yapılan bir anti-obesite (aşırı şişmanlık) çalışmasında, hastalara sabah ve öğleden sonra Goji verilmiştir. Sonuçlar çoğu hastanın belirgin kilo vermesi şeklide olmuştur. Bir başka çalışma ise Goji içerisndeki polisakkaritlerin alınan gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.


sincered 10-08-2010 09:53 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
JACKFRUİT

Dünyanın Ağaçta Yetişen En Büyük Meyvesi

Tropik bölgelerde yetişen Jackfruit (Artocarpus hetero-phyllus) dünyanın en büyük meyvesini meydana getirmektedir. Sıcak ve yılın her döneminde yağışlı bölgeler-de iyi gelişen ağacın meyveleri bir basketbol topu büyüklüğündedir. Bu ağaçların bulunduğu otlaklarda besle-nen hayvanlar için ağaçtan düşen meyveler tehlike arz edebilmektedir. Nemlihttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif drenajı iyi ve verimli killi topraklarda güzel gelişme gösterir. Üçüncü yıldan itibaren meyve vermeye başlar. Jackfruithttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif nangka ve jaca olarak da tanınmaktadır.
Anavatanı Hindistan ve Güneydoğu Asya’dır. Yüksekliği 25–30 m ye kadar ulaşabilir. Bu özelliği nedeniyle rüzgar kıran bitkisi olarak da yararlanılmaktadır. Güzel ve görkemli bir görünüşehttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif büyükhttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif yayvan bir tacahttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif düzgün ve kuvvetli koyu-gri renkli kalın bir gövdeye sahiptir. Seyrek dallanma gösterir. Genç ağaçlarda tepe sürgünler kesilerek yan dal oluşumu sağlanarakhttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif 3-4 ana dallı bitki tacı oluşturulmak-tadır. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde fakat farklı yerlerdedir. Ağacın çoğaltılması tohum ve aşıyla olmak-tadır. Tohumları 1-8 haftada çimlenebilmektedir. İklim özelliklerine göre değişmekle birlikte hasat Ocak-Haziran döneminde olmakta fakat tüm yıl hasat yapılan bölgeler de bulunmaktadır. Mey-ve ağırlığı anavatanı olan Hindistan’da 45 kg’ a ulaşırkenhttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif diğer bir yetişme alanı olan Florida’da (ABD) ise 15 kg kadardır. Aşırı iri meyveler iyi bir gıda stoku olarak görülmektedir. Meyvenin büyüklüğü 90 cm’ ye kadar ulaşabilmektedir. Kerestesi müzik aletlerihttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif mobilyahttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif gemi direği yapımı gibi çok değişik amaçlarla kullanılmaktadır.
Meyvenin şekli ve büyüklüğü çok değişkendir. Meyve küreselhttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif oval veya oblong (uzun silindir) şeklinde olabilir. Meyvenin en dışında yeşil renktehttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif dikenimsi ve etli bir kabuk bulunur. Yeşil kabuğunun altında kahverengihttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif pürüzsüz sert bir kabuk mevcuttur. Meyve içerisinde bulunan latekshttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif kauçuk yapımı için uygun olmamakla birlikte içermiş olduğu yaklaşık % 85 oranındaki reçine ile cila yapımı için çok değerlidir. Meyvenin yenilen kısmı tohumlarıdır. Bu tohumlar sert kabuk içerisinde genellikle küçük meyvelerde üçü meyvenin sağ tarafında üçü de meyvenin sol tarafında olmak üzere her biri iri bir patates büyüklüğündedir. Büyük meyvelerde tohum miktarı daha da fazla olabilmektedir.
Tohumlar patates gibi pişirilerek yenmektedir. Muz ile ananas arası bir tadı vardır. Odun ateşinde tohumların kızartması çok tercih edilmektedir. Hindistan’da patateshttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif fasulye vb. gibi sebzelerle acılı yemeği (curry) yapılmaktadır. Meyve salatalarında kullanıl-maktahttp://www.sanalda1numara.net/images/smiliv.gif dondurma ve krema ile birlikte de servis edilmektedir.
Konserve olarak 60 haftaya kadar saklanabilmektedir.


sincered 10-08-2010 09:58 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Lychee(LİÇİ)

Liçi nin verimli bir çiçek açma dönemi ile iyi meyveler verebilmesi için mevsimsel sıcaklar gereklidir. Ilık ve nemli yaz ayları hasat'ın bol olacağı anlamına gelir. Serin kış ayları ve az miktardaki yağış, liçinin yetişmesi için gerekli ortamlardır. Liçiler özellikle California nın ormanlık sahil şeridinde başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.
Liçi Güneşi seven bir bitkidir. Fakat genç liçi fidanları kırağı ve şiddetli rüzgardan muhakkak korunmalıdır. Liçi ağaçları organik bakımdan zengin, kuru toprak yapısına ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte toprağın ya da sulamada kullanılan suyun içerisindeki tuz miktarına karşı da hassastırlar.

Yetiştirildiği Yerler:


Tayland, Malezya, Çin gibi Uzakdoğu ülkelerinin yanı sıra, Madagaskar ve Güney Afrika da üretilmektedir.

Faydaları:

İhtiva ettiği besin ve mineraller itibariyle iskelet sisteminin ve kemiklerin gelişimine faydalı bir meyvedir. Dişlerin sağlıklı gelişimine yardımcı olur, hemoglobin oluşumunda etkilidir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Kabuğu rahatlıkla soyulur. Çekirdeğini yemeyiniz. Çok lezzetli bu meyve; salatalarınıza, tatlılarınıza, dondurmalarınıza vs rahatlatıcı egzotik bir aroma ve lezzet katacaktır.


Muhafaza Koşulları

2 ºC de %95 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:

Liçi, C, Kalsiyum,Demir, Fosfor ve Karbonhidrat ihtiva eder. Bu yönleri ile aslında ****bolizmayı hızlandırıcı bir özelliğe de sahip olduğu söylenebilir.

sincered 12-08-2010 09:32 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
MANGOSTEN

Özellikleri ve Tarihçesi:

Mangosten in yetiştirildiği sahaların sınırları da kuzey ve güney yarımkürede 6° cı enlem dereceleri ile sınırlanmıştır. Buna rağmen Mangostenin 17° arz derecelerine kadar yetiştirilmesine girişilmiş ise de; iyi sonuç alınamamıştır. Mangosten' de Durian gibi, ne konserve üretimine ne de kurutmaya dayanıklı olmadığından, yalnız taze olarak tüketilir. Dünyanın en lezzetli meyvelerindendir. Boyu 25 m. yüksekliğe kadar büyüyen ağacının gövdesi siyah kabuklu ve çok düzenli bir şekilde oluşmuş yatay dallarıyla biraz çam ağacına benzer. Yaprakları büyük, düz-oval şekilde, uçları sivri ve ağaç üzerinde toplu bir halde bulunur, Bunlar irilik yönünden normal olarak 18 cm. boyunda ve 8 cm. genişliktedirler. İnce dal filizlerinin uçlarında açılan koyu kırmızı renkteki çiçeklerden gelişen küçük bir portakal iriliğindeki meyveler, kırmızı şarap renginde, üzerleri parlak ve bir deri kıvamında kalınca bir kabuğun içinde olup, biri daima kalın, diğerleri gittikçe incelen 5-7 dilimden oluşur. Renkleri şeffaf bir beyaz olan bu dilimlerin içlerinde ayrıca üzerlerindeki kabuğun yumuşak lifleri ile meyve etine yapışık ve genellikle çimlenme yetenekleri olmayan, birer de büyücek çekirdekleri vardır. Meyvenin eti ekşi-tatlı ve keskin kokuludur. Bu koku biraz üzüm ve ahududuna benzemekle beraber meyve ilk defa yendiği zaman insanda gül yağı gibi ağır bir lavanta kokusu hissi verir.
Mangosten ağacının en iyi yetiştiği topraklar, organik maddece zengin olan dere ovalarındaki geçirgen topraklardır. Kökleri yüksek düzeydeki yer altı sularından rahatsız olduğundan yetiştirileceği bahçelerin iyi bir şekilde drenajı gereklidir. Bahçelerdeki ağaçlar 5-6 m. den daha fazla büyümemeleri için, düzenli budandıktan başka gölgelenmek üzere bazen kauçuk ağaçlarının altında da yetiştirilir. Bir çok yerlerde fidanlar yalnız küçük iken gölgelenerek büyüdükçe aşamalı olarak gölgelik ağaçlar kesilir ve Mangosten' lerin 15-18 m. yüksekliğe kadar boylanmasına müsaade edilir. Dikim aralığı 7,5 X 7,5 m. dir.
Dikildikten 8 sene sonra ilk ürünlerini vermeğe başlayan Mangosteen ağaçları, yirmi yaşında iken en fazla meyve verirler. Meyveler senede iki defa toplanır. Diğer önemli Mangosten cinsleri şunlardır: Garcinia Pendonculata, G. İndica, G. Paniculata.

Yetiştirildiği Yerler:

Anavatanı Malaya yarım adası ve Sunda adaları olan bir meyve olup, Durian gibi yalnız yağışlı tropik ülkelerin bir ürünüdür.


Faydaları:
İçerdiği Demir sayesinde daha güçlü bir bünye sağlar. Özünde yer alan Fosfor sayesinde de doku tamirlerinde, büyüme için gerekli olan protein sentezinde, karbonhidrat ve yağların vücut tarafından kullanılmasında etkisi bulunmaktadır.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Dilimlerini mandalina gibi yiyebilirsiniz. Blenderden geçirip, kremalarınızda, tatlılarınızda, kokteyllerinizde vs. kullanabilirsiniz. Kabuğu leke yapabilir dikkat ediniz.

Muhafaza Koşulları:
3 – 4 ºC de %80 - %90 nem oranında muhafaza edilmelidir.

Besin Değerleri:
C, B1, B2, Kalsiyum, Fosfor, Demir ve Karbonhidrat açısından zengin değerlere sahip bir meyvedir.

sincered 12-08-2010 09:36 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
KARPUZ

Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu bildirildi.
Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
Uzmanlar, aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve bağırsak kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydetti.

Karpuz nasıl seçilmeli?
Uzmanlar, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunan karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için kabuğunun renginin parlak değil mat olmasına ve tırnağınızla hafifçe kazıdığınızda yeşil kısmının kolayca çıkmasına, toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, beyaz veya yeşil olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, eğer kesmece karpuz alacaksanız içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmesini istedi. Sıcak yaz günlerinde içerdiği su oranı ile susuzluğa ilaç gibi gelen karpuz daha çok sıcak iklimlerde yetişen, sarı renkli çiçekler açan, iri meyveli bir bitkidir. Karpuzun kalori oranı düşüktür. %90’ı su olan karpuz, vücudun sıvı ihtiyacını büyük oranda karşılamasının yanında, B ve C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum ve demir mineralleri açısından zengin bir meyvedir.



Karpuzun faydaları
- Çok iyi bir idrar söktürücü olan karpuz, vücuttaki atık maddeleri, bağırsakları ve kanı temizler.
- Kalbi koruyucu etkisi de vardır.
- Karpuz, soğuk algınlığına iyi gelir ve cinsel gücü arttırır. Vücuda zindelik, serinlik ve ferahlık verir.
- Börekleri çalıştırarak böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. - Kemik gelişimini de destekler.

Karpuz nasıl tüketilmeli?
Olgunlaşmış karpuz taze olarak yenir. Karpuzun keleklerinden ise turşu yapılır. Bala zencefil katılıp karpuzla yenirse balgamı söker.
Karpuzdan en iyi şekilde faydalanmak için yemeklerden önce ve mümkün olduğunca kabuklarının iç kısmı ile birlikte yemek daha faydalıdır.

sincered 12-08-2010 09:43 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
Kavun

Bilimsel olarak Zuckermelone, Melon, Muskmelon ve Cucumis melo olarak isimlendirilen kavun, ilkbaharda küçük sarı çiçekler açan, yıllık, sürünücü, otsu bir yaz meyvesidir ve birçok hastalığı önlediği, bazı hastalıklara da iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Kavunun sülükleri dallanmıştır, yaprakları kalp ve böbrek seklinde, 3-5 loblu, büyük ve tüylüdür. Çiçekleri, bir eşeyli ve bir evcikli olup yaprakların koltuğundan çıkarlar. Meyveleri çeşitli şekil ve renklerde, genellikle de sarı renktedir. Kavun çekirdekleri uzun, elipsoidik veya oval şekildedir.
Kavunun ana yurdu Orta Asya’dır. Dünyanın tropik ve ılıman bölgelerinde kültür olarak ziraatı yapılmaktadır. Dünyaca Ünlü kantalup kavununun esas vatanı Van ve Diyarbakır bölgesidir. Ancak 16. yüzyılda İtalya’da görülmüş olan bu kavun çeşidi Roma yakınındaki Cantalupa’da yetiştirildiği için batıda “kantalup” kavunu olarak anılmaktadır. Avrupa’da en çok tutulan bir kavundur.
Memleketimizde bir hayli kavun çeşidinin ziraatı yapılmaktadır. Trakya ve İstanbul bölgesinde yetiştirilen “topatan” kavunu, ince ve sarı kabuklu olup dayanıksızdır. Bu bölgede yetiştirilen “çitli” denilen kavun kışa dayanıklıdır.

Ege bölgesinde özellikle Manisa ve havalisinde “kırkağaç” kavunu ziraatı oldukça yaygındır. Dayanıklı ve çok leziz olan bu kavunlar aynı zamanda ihraç da edilebilmektedir. Kırkaağaç kavunundan üretilen çeşitleri “hasanbey, altınbaş, dilimli ve hallaç” gibi mahalli isimler almaktadır. Olgunlaşmadan koparılan kavuna “kelek” adı verilmektedir. Daha çok turşu yapımında faydalanılır.



Kavunun kullanıldığı yerler
Kavun meyve olarak çok yenildiği gibi tohumları (çekirdekleri) de tıbbi olarak kullanılmaktadır. Olgun kavunların çekirdekleri kurutulur. Çekirdekler halk tababetinde öksürüğe karşı (çekirdekleri suda, suyu yarıya ininceye kadar kaynatılıp içilmesiyle) kullanılır.

Kavunun yararları
- Yaz mevsiminde yetişen ve çok sevilen meyvelerden olan kavun, B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku uyumayı sağlar.
- Kavun; damar tıkanıklığına ve kansızlığa karşı da önerilmektedir. Fakat hazmı karpuza göre daha güçtür. Kavunun şeker oranı fazla olduğu için ölçülü tüketmek gerekir.
- Açık renkte ve düz kabuklu olan “bal kavunu” iyi bir C vitamini, A vitamini, potasyum ve çinko kaynağı olarak en değerli olanlar arasında yer almaktadır.
- Kavun meyvesi, damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor. Ama hazmı karpuza göre daha güç.
- Kavunun şeker oranı fazladır. Ölçüyü kaçırmadan tüketmek gerekiyor.

- Açık renkli ve düz kabuklu “bal kavunu” iyi bir C, A vitamini, potasyum çinko kaynağı olarak en değerliler arasında yer alıyor.
- Cildi kuru olanlar için 1 ölçü süt, 1 ölçü kavun suyu ve 1 ölçü su ile hazırlanan karışım, iyi sonuç veriyor.

sincered 13-08-2010 09:13 AM

Günde 5 Porsiyon Meyve Yiyerek Sağlıklı Kalın!
 
ARMUT

Sulu, yumusak tatli ve kucuk cekirdeklidir. Rengi sari ile yesil arasinda degisir. Ankara, Mustabey, cengel, Kumla, Bey olmak uzere bircok cesidi vardir.
  • Bobreklerin duzenli calismasini saglar. idrari bollastirir.
  • Bobrek kum ve taslarinin dokulmesine yardim eder.
  • Yuksek tansiyonu dusurur. Kani temizler butun salgi bezlerinin normal calismasini saglar. Kansizligi giderir, kabizligi onler.
  • Sinirleri yatistirir.
  • Zihni yorgunlugu giderir.
  • Susuzlugu keser.
  • Tukuruk ifrazatini artirir.
  • Hamilelerin kusmalarini azaltir.
  • Hazimsizligi giderir.
  • Mafsal kireclenmesi, nikris ve romatizmada faydalidir.
  • seker hastalari da yiyebilir.
  • Midesi zayif olanlarin kompostosunu icmeleri tavsiye edilir.
  • Yemeklerden once yenecek olursa daha faydali olur.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:54 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.