Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Alternatif Meslekler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/alternatif-meslekler/)
-   -   Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (http://www.hayatimdegisti.com/forum/alternatif-meslekler/14903-fizik-tedavi-ve-rehabilitasyon.html)

rasgavs 22-11-2008 11:33 PM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Fizyoterapistlik Mesleği, dünyada yaklaşık 112 yıldır, ülkemizde ise 47 yıldır toplum sağlığı ve yaşam kalitesi ile doğrudan ilgili bir bilim dalı olarak gelişimini sürdürmektedir. Fizyoterapi bilimi, kas iskelet sinir sisteminin, anatomisi, egzersiz, masaj, çeşitli fiziksel ajanların vücut sistemlerine etkileri ile ilgili bilgiler ışığında fiziksel fonksiyonların geliştirilmesi amacı ile başlamıştır.
Fizyoterapist, yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını, ağrıyı, özrü ve yeteneklerini özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek hekimin tanısına göre, fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan, uygulayan ve tekrar değerlendirerek rapor eden, sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirmek amacıyla uygun egzersizler / koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan bir sağlık personelidir.

Fizyoterapistlik mesleği, dünyada özellikle savaşlar, trafik kazası gibi nedenlerle meydana gelen travmalar ve çocuk felci epidemilerini takiben oluşan özürlü nüfusun fonksiyonel kayıplarını giderebilmek amacı ile doğmuş ve pek çok aşamadan geçerek günümüzdeki popüler konumuna ulaşmıştır. Günümüzde tıp bilimindeki ilerlemeler ve sağlık bakım alanındaki gelişmelere paralel olarak yaşamak kadar yaşam kalitesinin önemli olduğunun anlaşılması ile sağlıklı olmak tanımının daha geniş bir perspektifle değerlendirilmesi fizyoterapistlere duyulan ihtiyacı arttırmıştır.

Fizyoterapi ve rehabilitasyon, hareket yetersizliğine yol açan hastalıklar, yaralanmalar ve ağrılı durumlar sonrasında fonksiyonel durumun olabildiğince iyileştirilmesi ve devamı için bilimsel kanıtlara dayalı değerlendirme ve özel tedavi yaklaşımlarının, fizyoterapistler tarafından uygulandığı bir bilim dalıdır. Sağlıklı yasamın temel kavramlarından olan fiziksel uygunluk, fizyoterapistler tarafından geliştirilmiş bilgi, beceri ve yaklaşımların kullanımı ile devam ettirilebilmekte veya artırılabilmektedir.

Fizyoterapistlik mesleği; Türkiye'de 1961 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun kurulması ile başlatılmıştır. Ülkemizde; İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi’nde, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksek Okulu bulunmaktadır. Bu okulların hepsi dört yıllık eğitim vermektedir. Bu okullara, liseyi bitiren öğrenciler üniversiteler arası seçme ve yerleştirme sınavından "sayısal" puan alarak girmektedirler.

Eğitim programı içinde anatomi, fizyoloji, histoloji, fizik gibi temel tıp ve ısı ışık, hidroterapi, elektroterapi, masaj, tedavi hareketleri prensipleri, hastalıklara yönelik özel değerlendirme ve egzersiz teknikleri, kinezyoloji, protez, cihaz, pulmoner ve kardiyak rehabilitasyon, sporcu sağlığı ve eğitimi, iş uğraşı tedavisi, mesleki rehabilitasyon, işitme konuşma tedavisi gibi mesleki dersler, nöroloji, dahiliye, ortopedi, kadın doğum, gibi klinik dersleri teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksekokullarının eğitim programı fizyoterapistlerin, fizyoterapi rehabilitasyona yönelik değerlendirme ve eğitim yaklaşımları ile özürlü kişileri tedavi etmeleri, daha bağımsız ve sağlıklı olarak topluma kazandırılmaları ve bu konuda dünyadaki gelişmeleri izleyerek sürdürülmektedir.

Eğitimin 4 yıl üniversite eğitimi olmasının fizyoterapistlik mesleğine yararı, bilimsel formasyonunu çağdaş düşünce ve yaklaşımlar ile şekillendirebilen fizyoterapistler yetiştirmek olmuştur. 2007 akademik yılı itibari ile Türkiye'deki mezun fizyoterapist sayısı 4500 civarındadır. Ülkemizde fizyoterapi-rehabilitasyona gereksinimi olan özürlü sayısının 10.000.000 civarında olduğu düşünüldüğünde, fizyoterapist sayısının ileriye yönelik artırılmasının hizmet sunumu açısından önemi ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de her yıl ortalama 400 fizyoterapist mezun olmakta, bu alanda iş bulabilme sorunu bulunmamaktadır.

Fizyoterapistler, hastanelerde, fizik tedavi merkezlerinde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, termal tesislerde, kür merkezlerinde, huzur evlerinde, üniversitelerde istihdam edilebilmektedirler.

Aldıkları eğitimi toplumun değişen gereksinimlerine uyumlandırabilen fizyoterapistler, hareket ve fonksiyondaki kayıpları, var olan yetenekleri, özürlülüğü ve engeli değişik ölçme-değerlendirme, özel testler ve yaklaşımlar ile değerlendirir, fizyoterapi tanılamasını takiben kişinin fonksiyonel gereksinimleri, yetenekleri ve motivasyonunu göz önünde bulundurarak tedavi programını planlar ve uygular. Fizyoterapi- rehabilitasyon programını uygularken nöroterapatik yaklaşımlar, egzersiz, manuel tedavi yöntemleri, fiziksel, elektroterapi ve mekanik ajanlar, fonksiyonel aktivite eğitimi ve mesleki rehabilitasyon yaklaşımları gibi yöntemlerden yararlanırlar. Gerekli durumlarda yardımcı, adaptif, destekleyici ve koruyucu ekipman, cihazlar ve araç/gerecin tasarımını ve takiben günlük yasam aktiviteleri sırasındaki kullanımını bizzat gözlemleyip eğitim vererek yardımcı olurlar. Herhangi bir neden ile kolunu yada bacağını kaybetmiş kişileri fizyoterapi yöntemlerinden yararlanarak protez uygulanmasına hazırlar, hastaya uygun protezin tasarımı ve protez ile rehabilitasyonunda görev alırlar.

Tıbbın pek çok alanına (Nöroloji, ortopedi, pediatri, kardiyoloji, göğüs hastalıkları, fiziksel tip ve rehabilitasyon, jinekoloji, üroloji, romatoloji, psikiyatri gibi) hizmet veren fizyoterapistler, zamanla toplumun değişen gereksinimlerine göre çeşitli alanlarda özelleşmişlerdir. Geçtiğimiz yüzyılda fizyoterapideki önemli bir gelişme fizyoterapinin hastane temelli uygulamaların yanı sıra hastane dışına taşınmasıdır. Özellikle endüstriyel alanda rehabilitasyon çalışmaları, ev ve iş ortamında yapılan ergonomik düzenlemeler ve toplum temelli rehabilitasyon hizmetleri, sağlıklı ve özürlü kişiler için spor ve rekreasyonel aktivitelerin organizasyonu, özürlü kişilerde fonksiyonu kısıtlayan, çevresel ve mimari engellerin düzeltilmesi ve fiziksel uyum için eğitim, fizyoterapistlerin önemli aktiviteleri ve sorumlulukları arasına girmiştir.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça önem arz eden fizyoterapistlik mesleği, yükselen hayat standartları, küreselleşmenin her alanda olduğu gibi sağlık sektöründe de kendini göstermesi ve engelli bireylerin nüfusa oranının her geçen gün daha da artması nedenleriyle geleceğin en ihtiyaç duyulan ve en saygı gören mesleklerinden biri olacaktır.


rasgavs 22-11-2008 11:34 PM

Ynt: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Kazanmak için uğraştığım meslek b456

uzamakistiyorum 03-02-2010 09:48 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
bu kişiler doktor sıfatı alıyormu

sulara 03-02-2010 09:51 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Hayır almıyoruz sadeece doktora yaparsak alabılıyoruz ancak aldıgımız maaslar ve calıstıgımız urcetler dıger mesleklere cok cok yuksek arkadaslar tavsıye ederım

TR-ance 03-02-2010 10:52 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Bu seneki TIP'a alternatif mesleğim.. Eğer kazanamazsam zevkle giderim kaçarı yok.. :)

uzamakistiyorum 04-02-2010 12:16 AM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
evet bende tıp kazanamazsam fizik tedavi ve rehabiltasyn istiyorum maaş ne kadr peki sorması ayıptır :p

TR-ance 04-02-2010 12:18 AM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Alıntı:

uzamakistiyorum Nickli Üyeden Alıntı (Mesaj 582650)
evet bende tıp kazanamazsam fizik tedavi ve rehabiltasyn istiyorum maaş ne kadr peki sorması ayıptır :p

En düşük 4.000 TL 'den başlıyor diye biliyorum .. Yanlışsam düzeltin.. :)

uzamakistiyorum 04-02-2010 01:30 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
iyiymiş :) ben daha ne olcagıma karar veremiyorum ya puanlarım çok yüksek ama yolumu bilmiyorum :(

sulara 04-02-2010 11:41 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
Hemen hemen ona yakın ucretler ama kendı yerınızı acarsanız ck yuksek paralar alırsınız..Ve de evlere gıdersenız hastalarınıza sızı begenır ve ısterlerse onlarında saatlık ucretlerı yuksek..Bence tıp yerıne buraya gırın ..Tıpta uzun yıllar sonra alacagıınız uretlerını burda gunluk saatlık mezun oluncada alabılırsınız..Umarım hersey gonlunuzce olurr

belkız 01-06-2010 01:12 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
slm arkadaşlar bende tıp isteyenlerdenim ama ygs güzel geçmedi acaba halen bir şansım var mı rehabilitasyon gelseydi süper olurdu yaa çok istiyorum ama önce tıp.doktor olmak istiyorum sadece doktor kaç yıl olursa beklerim ama yeterki doktor olayım...seneye kalacam galibaağla2 ama olsun ben beklerim zaten sınava ilk girişim.. çok yazdım galibautananadam herkese selamlar...t678

MMSI 29-09-2010 07:28 PM

Cevap: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
 
taban puanı hakkında bilginiz varmıdır bu mesleğin.


WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:53 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.