Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-01-2011, 01:37 PM   #64 (permalink)
Işıldayan Safir
Administrators
Zerynthia
 
Işıldayan Safir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Mar 2009
Bulunduğu yer: Mutlulukya
Mesajlar: 5,993
Tesekkür: 49,758
6,229 Mesajinıza toplam 25,545 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
Işıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond reputeIşıldayan Safir has a reputation beyond repute
Standart Cevap: Eft / Duygusal Özgürlük Teknikleri Kitabından Alıntılar

Korkular ve Fobilerde EFT’nin Kullanımı

Nüfusun yaklasık %10!u bir veya daha fazla fobiden mustariptir. Siddetli korkuya neden olabilirler ve genellikle bunlara sahip olan kisilerin yasamlarını önemli derecede kısıtlarlar. Yüzlerce olası fobi vardır ve EFT bunların hepsinde etkili olabilir. En yaygın olanların bazılarını asagıda verdim.

Topluluk huzurunda konusma
Yükseklik
Yılanlar, örümcekler ve böcekler
Klostrofobi
Disçi
İgne
Araba sürme
Asansör
Uçma
Köprü
Kabul edilmeme
Seks
Su
Hız
Telefon
Evlilik
Erkekler
Basarısızlık
Hastalık
Köpek
Bilgisayar
Arı
Yalnız kalma

Fobi nedir? Bizim amaçlarımız dogrultusunda, fobi normal tedbir veya endisenin üzerindeki “asırı korku”dur. Açıklamama izin verin.

Korkularımız bir noktada gereklidir. Hayatta kalmamız için önemlidirler. Onlar olmadan yüksek binaların tepelerinde yürüyebilir, arsenik yiyebilir veya otoyolda tenis oynayabilirdik. Tehlikenin hareket halinde oldugunu gösteren otomatik mekanizmalardır. Bizi frenlerler ve zarar görmekten uzak tutarlar.

Ancak kimi zaman korkular islevlerini gereginden fazla yerine getirirler. Normal tedbir sınırlarının oldukça ötesine geçerler ve gereksiz bir korku tepkisi olustururlar. Örnegin, bir yılan veya örümcek gördügünüzde dikkatli olmanız bir seydir. Bazıları tehlikeli olabilir ve size zarar verebilirler. Ancak küt küt atan bir kalp, bas agrısı, mide bulantısı, kusma, terleme, gözyasları veya diger asırı korku semptomlarının uzun listesi farklı bir seydir. Bu son tepkiler, normal tedbirin haricinde güvenliginiz için katkıda bulunmadıgından faydasızdır. Bunlar “asırı korku”dur ve sadece fobik kisi için çok kötü bir duruma neden olmaya yararlar.

Faydasız olan, normal tedbir veya endisenin ötesinde olan ve fobi olarak tanımladıgımız bu “asırı korku”dur.

Buna iliskin olarak EFT hakkında büyüleyici olan sey korkunun fobik kısmını gidermesi, ama normal tedbir veya endiseyi tek basına bırakmasıdır. nsanlar genellikle ömür boyu çektikleri fobinin ne kadar çabuk yok oldugu konusunda sasırırlar. Ancak süreç onları aptallastırmaz. Bir anda yüksek binalardan atlamazlar veya boz ayıları öpmezler.

İlginç olan, EFT ile bir fobiyi yok eden kisilerin fobik durumlarda digerlerine oranla daha az korkma egiliminde olmasıdır. Örnegin, neredeyse herkesin yükseklige karsı fobik bir tepkisi vardır. 100 kisiden yüksek bir binanın tepesinden asagı bakmalarını istediginizde bir çogu kendini midesi bulanmıs hissedecektir. Bu fobik bir tepkidir, ama bir çok insan için nispeten daha yumusaktır. Günlük yasamlarında gerçek bir soruna neden olmaz.

Bunun aksine, EFT ile yükseklik fobisini yok eden kisiler mide bulantısı bile hissetmezler. Sadece normal tedbirlerini alırlar ve bütün günü sakin bir sekilde binanın tepesinden asagıyı seyrederek geçirirler.

Fobinin ne kadar siddetli oldugu veya ne kadar süredir bu fobiye sahip oldugunuz önemli degildir. Geleneksel bilgeligin bizlere yıllardır uzun süreli, siddetli fobilerin “derin bir sekilde köklestigini” ve yok edilmesinin aylar veya yıllar sürmesi gerektigini söylemis olması nedeniyle bir çok insan için bu sasırtıcıdır.

Bazı fobilerin çözülmesi digerlerine oranla daha uzun sürer, ama bu siddeti veya uzunlugundan dolayı degildir. Aksine, karmasıklıgı nedeniyledir. Örnegin, kapsanan bakıs açılarının sayısı.

Bir fobi EFT’ye karsı “inatçıysa”, EFT’yi korkunun temelinde yatan belirli olaylar üzerinde kullanmayı deneyin. Bunun örnekleri su sekilde olabilir...

** Ben 8 yasındayken o yılan beni ısırmıs olsa da...

** 4. sınıftayken okulun çatısından düsmüs olsam da...

** Konusmamdaki kelimeleri unuttugumda bütün sınıf bana gülmüs olsa da...

Ve daha bir çogu.

Bunu aklımızda tutarak bu el kitabının önceki bölümlerinde ögrendiklerimizi uygulayalım. Lütfen EFT’nin üzerine kurulu oldugu bulus ifadesini hatırlayın:

“Bütün olumsuz duyguların nedeni vücudun enerji sisteminin bozulmasıdır.”

Bütün fobik tepkiler olumsuz duygulardır ve enerji sisteminizdeki bir “zzzzzt” tarafından neden olunurlar. Bu, sorununuzun çözümünün kavramsal olarak oldukça kolay oldugu anlamına gelmektedir. Sadece “zzzzzt”ı giderin ve ardından fobi sıfıra düsecektir. Bas agrısı yok... Küt küt atan kalp yok... Ne olursa olsun sorun yok... Duygusal yogunluk etkisiz hale getirilecektir.

Bunun için aracımız Temel Reçetedir. Bunun üzerinde birkaç kısa yolculuk sorunu sonsuza kadar yok etmelidir. Ancak, kaç kısa yolculuga ihtiyaç duydugunuz fobi için kaç bakıs açısının olduguna baglıdır.

Bakıs açıları önemlidir. Daha önceden ele alındıgı üzere, bakıs açıları duygusal yogunlugunuza katkıda bulunan fobilerin farklı bölümleridir. Bu düsüncenin açıklıga kavusması için yükseklik fobikleri örnegini tekrar ele alalım. Bir çok yükseklik fobiginin yasamlarında yüksekte oldukları ve fobik tepkilerinin endiselendirici anılar bıraktıgı belirli olaylar vardır. Örnegin, yükseklik fobisi konusunda yardımcı oldugum bir beyefendinin ufak bir çocukken bir su kulesine oturmayla iliskili bir korkulu anısı (bakıs açısı) varmıs. Asagı inmenin hiçbir yolu yokmus ve çok fazla korkmus. Bunun gibi anılar, bir korku tepkisi yaratıyorlarsa, ayrı olarak hatırlandıklarında bir yükseklik korkusunun farklı bakıs açılarıdır.

Bir çok fobinin sadece bir bakıs açısının belirlenmesi gerektiginden, Temel Reçetede 1-3 arasında kısa gezinti genellikle ise yarayacaktır. Birkaç dakika içerisinde sorununuzdan kurtulacaksınız ve bir çok durumda tekrar geri dönmeyecektir.

Bu noktada, fobinizin belirlenmesi gereken kaç bakıs açısı oldugunu ne siz ne de ben biliyorum. Yine de, oldukça etkili bir sekilde devam edebiliriz. Tek yapmamız gereken belirlenmesi gereken bir çok bakıs açınız oldugunu varsaymak ve duygusal yogunlugunuz kalmayana kadar bunları tek tek belirlemektir. Duygusal yogunlugunuz yok oldugunda, bunu tamamlamıs oldugunuzu ve bütün ilgili bakıs açılarının belirlenmis oldugunu bileceksiniz.
__________________
Işıldayan Safir isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla