Tekil Mesaj gösterimi
Alt 11-07-2008, 10:11 AM   #2 (permalink)
nurhanza
Yüzbaşı
 
nurhanza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Nov 2006
Bulunduğu yer: tekirdağ,Çerkezköy
Mesajlar: 662
Tesekkür: 29
269 Mesajinıza toplam 773 kez İyi ki varsın demişler.İyi ki varsınız iyi ki varız.
nurhanza has a spectacular aura aboutnurhanza has a spectacular aura aboutnurhanza has a spectacular aura about
Standart Ynt: birlikte umut derneğimiz

'Bir Umut' deyip geçme

Bir grup işçi ve öğrencinin kurduğu 'Bir Umut', Gebze, Dilovası, Sultanbeyli, Ümraniye ve Kartal çevresindeki işsiz işçilere umut oldu. Dernek aracılığıyla 1.5 yılda 500 kişi iş buldu

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL - Telefon aralıksız çalıyor. Başaran Aksu, telefondaki kişiye, "Buyrun, Birlikte Umut Derneği" diyor. Telefondaki, Kartal'daki bir fabrikaya işçi arandığını söylüyor. Aksu, bu ilanı 'iş bildirimi' tablosundaki, yüzlerce notun yanına ekliyor.
Erdal Bulut ve Dürdane Bulut, iş aramak için geldikleri dernekte, bu ilanla birlikte üç ayrı işe daha başvurabilmenin sevincini yaşıyor. Anne Bulut, kızları Aybüke'nin başını okşuyor, "Artık borç ödeyebileceğiz" diyor. Birlikte Umut Derneği (Bir Umut), 1.5 yıl içinde karıkoca iş arayan Bulut ailesi gibi 500'ü aşkın işsize iş bulmuş. Tanıdık işçi ve işyeri sahipleri aracılığıyla iletilen 200'ü aşkın ilan daha 'işçi' bekliyor.
'Bir Umut', Maltepe'den Dilovası'na uzanan, o geniş iş ve emek havzasında, bir grup işçi ve öğrencinin çabasıyla yeşermiş.

Önce mutfak dayanışmasıydı
Aksu ve arkadaşları işe 'mutfak dayanışması'yla başladı. Maltepe, Kartal, Pendik, Göztepe, Sultanbeyli, Ümraniye, Samandıra, Gebze ve Dilovası'nda gezerek işi olan olmayan 1000'e yakın kişiyle ulaştı. Herkesin ortaya koyduğu para ve toptan alım indirimiyle Gemlik'ten 1.5 ton zeytin, Erzincan'dan 120 kasa bal, Hopa'dan yarım ton çay alındı, 1000'e yakın aileyle bölüşüldü.
Mutfak dayanışması yakacağı, yakacak iş ilanlarını izledi. Aksu'ya göre, ilk başta işçiler işsizlere iş buldu, sonra işverenler duyurular bıraktı, bu ilanlar işsizlere iletildi ve o 'Bir Umut' filizlendi, büyüdü, yeşerdi...

'Hayalimiz, borç ödeyebilmek'
Nisan ayında kurulan derneğin Kartal'daki binası, mesai bitiminde tıka basa dolu. Bir türlü susmak bilmeyen telefon yüzünden masasından kalkamayan Aksu, "Bugün sekiz kişi iş istedi. Dün beş, önceki gün 13..." diyor. Aksu'nun karşısında iki pano var; biri 'işçi bildirimi', diğeri 'iş bildirimi. İlk panoda 47 isim, ikincisinde 200 iş var.
Erdal ve Dürdane Bulut, ikinci panoda niteliklerine uygun iş bakıyor. Bulut ailesi, aylardır işsiz. Erdal, yedi aydır iş bulamıyor. Dürdane ise en son Maltepe'deki bir paketleme işinden ücretini alamayınca ayrılmış.
Bulut, 'Bir Umut'a yeni başvurmuş. Niteliklerine uygun üç iş ilanı bulmuş: Ambulans şoförlüğü, Kırklareli'nde güvenlikçilik ve Anadolu Yakası'nda kitap dağıtım işi. Bulut, ilk kez üç ayrı işten birini tercih edememenin kararsızlığına şaşıyor, seviniyor: "Borçlarımızı ödeyebilmek istiyoruz. Şimdilik tek hayalimiz bu. Sonra da eşime iş arayacağız." Eşi Dürdane, kucağındaki 10 aylık Aybüke'nin saçsız başını gülerek okşuyor.
Bulutları en çok Cevdet Yazıcı, anlıyor. Yazıcı, sekiz ay önce memleketi Ordu'da inşaat işi tükenince eşi ve iki çocuğuyla Gebze'ye göçmüş. Yedi aylık işsizliğin soluğunu tükettiği an 'Bir Umut'la tanışmış. Bir ay önce Maltepe'deki bir metal döküm fabrikasında işbaşı yapmış: "Bu işi, dernekle ilişkisi olan bir tanıdık bildirmiş. Ben de bir iş açığı çıkarsa hemen derneğe bildireceğim."
Seher ve Emel Çelik'in, dernekte tanışmaktan başka yakınlıkları yok. Seher Malatyalı, Emel, Rizeli. 24 yaşındaki Seher Çelik, Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nü bitirip iş aramaya başlamış ama hep eli boş dönmüş. 23 yaşındaki Emel Çelik ise hemşire. İşyerindeki açığı derneğe bildirmiş. Çelik'in telefonu her gün en az beş kez çalıyormuş: "İçim kıpır kıpır oluyor, seviniyorum. Bir şeyler yapabilmek istiyorum."

İnternete geçecekler
'Bir Umut', 1.5 yılda 500'ü aşkın işsize iş bulmuş. Başaran Aksu, kısa süre içinde 'www.birumut.org' adresini de açacaklarını söylüyor. Dernekte ayrıca her cuma günü 17.00 ile 20.00 saatleri arasında iş konusunda hukuk danışmanlığı hizmeti veriliyor.
ŞU AN Kİ İŞ BULDUĞU KİŞİ SAYISI 5300
__________________
Neoglance Derneği -nurhanza
nurhanza isimli Üye şimdilik offline konumundadır Offline   Alıntı ile Cevapla