İnsanoğlu en çok neden korkuyor?

Hayatını Değiştiren Asıl Şey Ne?

Aynı döngüler, tekrar eden sorunlar, açıklayamadığın tıkanıklıklar… Çoğu zaman sebep çekirdek inançlarındadır.

Çocuklukta oluşan bu görünmez kalıplar; para, ilişki, özgüven ve başarı alanlarını fark ettirmeden yönetir.

Çekirdek İnanç Analizini Gör İlk adım fark etmekle başlar.

Bluesky24

New member
20
HD RANK
Katılım
16 Aralık 2008
Mesajlar
145,988
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, korkunun, insanlığın varlığından beri var olan bir olgu olduğunu belirterek, genellikle çocukluk döneminde yaşanan olayın ileri yaşta benzer ya da farklı şekillerdeki korkular olarak ortaya çıkabildiğini söyledi.



Hayatın belli dönemlerinde ve modern çağla birlikte korkuların da değişebildiğine değinen Prof. Dr. Sır, "Örneğin bebekler ilkin yüksek sesten korkarlar. Zamanla bunu aşar ve daha sonra başka korkuları başlar. Ayrıca modern çağla birlikte korkularda değişimler olabilir...



Örneğin daha önceleri ay ve güneş tutulmasından korkulurken, artık sebepleri bilindiğinden bunların yerini UFO lar (tanımlanamayan yabancı nesneler) ve uzaylıların dünyayı istila edeceği gibi korkular alabiliyor" dedi.



Sonradan da oluşur

Fobilerin belli bir yaştan sonra da oluşabileceğii söyleyen Aytekin Sır, "Örneğin deprem yaşayan biri tekrar deprem olacağı, evinin üstüne yıkılacağı ve havasız kalacağı korkusunu yaşayabilir" diye konuştu.



Televizyon tetikleyebiliyor

Televizyonun da korkuları tetikleyebildiğini vurgulayan Sır, seyredilen bir korku filminin insanlarda korkuyu tetikleyebildiğini ve film senaristlerinin de bu korkulardan hareket ettiklerini ifade etti.



Son zamanlarda büyücülük ve sihirle ilgili filmlerin de yapıldığını ve bunların çocuklar üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler bıraktığını anlatan Sır, korkuların gelişmemesi için en uygun yöntemin çocuklara hep güven telkin etmek ve korkularının üzerine gitmelerini sağlamak olduğunu kaydetti.



Sır, en yaygın psikiyatrik rahatsızlıkların korkular olduğunu ve yapılan çalışmalara göre bunların toplumdaki yaygınlığının yüzde 10 civarında olduğunu sözlerine ekledi.



BAZI FOBİLER

Aviofobi: Uçuş korkusu.

Klostrofobi: Kapalı yer korkusu.

Batofobi: derinlik ya da yüksek binaların yanından geçmekten korkusu.

Ailurofobi: Kedilerden korkma

Arakibutirofobi: Yerfıstığı ezmesini yerken damağa yapışmasından korkma.

Venüstrafobi: Güzel kadınlardan korkma.

Politikofobi: Politikacılardan korkma.

Peladofobi: Kel insanlardan ya da kelleşmekten korkma.

Fobofobi: Korkmaktan korkma.

Eisoptrofobi: Aynalardan korkma.

Erotofobi: Cinsellikten korkma.

Filofobi: Aşık olmaktan korkma.

Agirofobi: Caddelerden korkma.

Antropofobi: İnsanlardan korkma.

Araknofobi: Örümceklerden korkma.

Tokofobi: Gebe kalmaktan ya da çocuk doğurmaktan korkma.

Triskaidekefobi: 13 sayısından korkma.

Tripanofobi: İğne olmaktan korkma.

Musofobi: Farelerden korkma.

Nekrofobi: Cesetten korkma.

Ofidiyofobi: Yılanlardan korkma.

Okofobi: Taşıtlardan korkma.

Rantofobi: Her şeyden korkma.

Gametofobi: Evlenmekten korkma.

Ksenofobi: Yabancıdan korkma.

Tapofobi: Canlı canlı toprağa gömülme korkusu

Amnezifobi: Hafızasını kaybetmekten korkma

Aritmofobi: Sayılardan korkma

Helyofobi: Güneşten korkma

Karnofobi: Etten korkma

Lökofobi: Beyaz renkten korkma

Nozokomefobi: Hastanelerden korkma

Testofobi: Testlerden ya da sınavlardan korkma

Venüstrafobi: Güzel kadınlardan korkma



(aa)



Kaynak : Bayposta.com
 

Hayatını Değiştiren Asıl Şey Ne?

Aynı döngüler, tekrar eden sorunlar, açıklayamadığın tıkanıklıklar… Çoğu zaman sebep çekirdek inançlarındadır.

Çocuklukta oluşan bu görünmez kalıplar; para, ilişki, özgüven ve başarı alanlarını fark ettirmeden yönetir.

Çekirdek İnanç Analizini Gör İlk adım fark etmekle başlar.
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir. 5651 sayılı yasaya göre bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. 5651 sayılı yasaya göre sitemiz mesajları kontrolle yükümlü olmayıp, yasaya aykırı yada telif hakkı içeren paylaşımlar BURADAN bize ulaşıldığı taktirde, ilgili konu en geç 48 saat içerisinde kaldırılacaktır. Sitemizde Bulunan Videolar YouTube, Facebook, Dailymotion, v.b. video paylaşım sitelerinden alınmaktadır. Telif hakları sorumluluğu bu sitelere aittir. Videoların hiç biri sunucularımızda bulunmamaktadır.
Geri
Üst