Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sözlük (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=495)
-   -   2001 a space odyssey (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=215227)

bluemoon24 16-01-2009 08:31 AM

2001 a space odyssey
 
ee 2004deyiz yok böyle birşey diye düşündüren film. stanley kubrick klasiğidir. hatta pink floydun da böyle bir klibi vardır. yine stanley kubrick imzası taşır. bkz. echoes with 2001)

bilgisayarda uzunca seyrettiğim karanlık ekrandan ilk kareler gözükmeye başlayıncaya kadar sabrımın sınırlarını keşfetmemi sağlayan, müziğinin olağanüstü etkileyici olduğu ve de final sahnesiyle beni etkileyen, filmlerin ötesinde bir film..

anlaşılması çok zor olan bu film çağının özel efekt teknolojisinin öncüsü olmuş ve stanley kubrick'e hayatı boyunca alacağı tek oscar ödülünü özel efekt dalında kazandırmıştır. sinemada kilometre taşı kabul edilir, anlatımı çok etkileyicidir. anlaşılması çok zor olan bu filmi http://www.kubrick2001.com/... adresindeki flash animasyonunu izeldikten sonra çözebilirsiniz.**

çeşitli ülkelerden 56 bilim adamına sorarak gerçekleştirilen bir anket sonucunda tüm zamanların en iyi ikinci bilim kurgu filmi seçilmiş yapıt

günümüz holivut aksiyon çorbasının tam tersi niteliklere sahip, yavaş yavaş sindire sindire ilerleyen, çok geniş bi felsefi altyapıya sahip görselliği ve müzikleriyle yarattığı atmosferi izleyiciyi derinden etkileyen müthiş bir film. dallarında usta iki sanatçının birlikte çalışmasından da beklenen budur zaten. türk sinema dergisinin okuyucuları ve yazarları 2001'i gelmiş geçmiş en iyi ikinci film seçtiler. birinci --citizen kane)

kubrickin kamerasından,ilginç,şahane bir uzay filmidir.filmdeki hal karakteriyle ayrı bir tat yakalanmıştır.

http://www.kubrick2001.com/... adresinde filmin kısa ve mükemmel bir özeti olan bu illustrasyonu izledikten sonra



4-5 yasımdan beri kortugum ve halen yenemedigim aynı korkuyu animasyonda gene farkettim.varligimin özunde

matematiksel olarak evrendekonumlanan ruhun oldugundan suphem yoktu ve de bu film ve de özellikle ilüstrasyon bunu oldukça güzel aciklamaktadir.fizige olan haklı ilgimin ne kadar evrensel oldugunu , insan olmanın aslinda cevrede varolan dogadan kopmus bir nesne olmadigi kanaatimi teyit ettim.tek kelime ile mükemmel bir ölümsüzlük hissi icindeyim ...



şeklinde yazı yazmama sebebiyet veren üstün film.

gerçek bir başyapıt. yoruma bile gerek yok.

alet vs insanoğlu



i am afraid

hal 9000
o kadar klasik diye başına hevesle oturduğum fakat ateri oyunundan bi farkı olmayan kubrick üstadın tek beğenmediğim filmi....

1968 yılında çekilmiş olmasına rağmen günümüzün izlenmesi gereken filmleri listesinin en üst sıralarında yer alan film.

spoiler içermektedir



stanley kubrick üstadın aşmış bilim kurgu dalında tek geçilecek yapıtı.stanley kubrick kendine has olarak insanın geçirmiş olduğu evrimleri ve geçirecek olduğu evrimleri irdeleği bir şahaseri.ayrıca filmde uzaya gönderilen bir elemanın arızayı tamir etmek nedeniyle uzayın boşluğunda yapmış olduğu kısa yolculuk tam 3 dakika sürmektedir.bunun sebebinin ise insanoğlunun, yaratmış olduğu makinalardan en büyük zaafını açıklamak olduğunu bildirmiştir.zira bu 3 dakikalık periyotta tek ses olarak bir insanın soluk alıp vermesini duymaktayız lakin makinalar solunuma ihtiyaç duymamaktadır ve bu bakımdan insanoğlundan üstündür.fakat makinaların en büyük hatası ise insanoğlunun pratik zekaya ve meraka sahip olmalarını unutmuş olmalarıdır.bundan dolayıda insanoğluna yenilmesi kaçınılmazdır.zira filmin başında insanın ilk evrim aşamasının incelenmesinde dünya dışı güçler tarafından getirelen dikdörtgen şeklindeki siyah metal parçasının bu aşamada hiç bir faydasının olmadığı insanın kenidini geliştirmesinin sadece pratik zekasına ve merakına bağlı olduğu vurgulanmaktadır.

aynı zamanda 2001: space oddysey, bilimkurgu üstadı arthur c. clarke tarafından yazılmış romandır. film bu kitaptan esinlenerek yapılmamıştır. kitabın özsözünde uzun uzadıya bahsedildiği gibi ne kitap, ne de film ötekine esin kaynagi olmuştur. zira her ikisi de birbiri için yazılmışlardır. filmin yapımı esnasında clarke bir yandan yazmaya devam etmektedir. senaryonun sekteye ugradığı anlarda kubrick'te devreye girer.



herkes bilim-kurgu seyretmistir elbette, ama bu hep kurgucular tarafından olmuştur. bu eserde ise bilimkurguyu bir bilim adamının gözünden görme fırsatı yakalarız. cunku arthur c. clarke aynı zamanda haberleşme uyduları gibi cok onemli bir bilimsel buluşun kaşifidir. kitabın güzelliği ise burada yatmaktadır. hatta film 1 güzel ise kitap 1000 güzeldir. bunda en büyük pay filmde izleyiciye sunulması imkansız olan bilimsel gerçeklerin kitapta nasıl meydana geldiğini anlatılıyor olmasıdır. kitap ardından gelcek olan bir devam seirisini de beraberinde getirmiştir. yıllar gitgide büyümüş, büyüdükçe fantazi daha da artmıştır. bilim-kurgu adına okunabilecek en güzel eserlerdendir. zaman kavramına çok güzel bir yaklaşım vardır. geçmişten, günümüze ve geleceğe bira anda olan geçişlerle adeta ışık hızında bir yaşamı anımsatır.

ilk sahnelerdeki maymunların gerçekçiliği olsun, uzay gemilerinde folloş edilen yer çekimi olsun zamanının çok ötesine giden fakat konusu ve anlatımıyla bana şair burada ne anlatmak istemiş hissini veren filmdir. zira sadece film izlenerek final sahnesine ait birşey anlamak mümkün değildir fakat hakkında yapılan yorumlar okununca herkes doğru tabi demektedir.

2010: uzay efsanesi 2, 2061 uzay efsanesi 3 ve 3001: son efsane olarak, üç adet devam kitabı daha yazılmış olan, mükemmel bilim kurgu klasiğidir.



Kaynak: İtüSözlük


WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:30 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.