![]() |
bayramda büyüklerin elini öpmek el öpenlerin çok olsun yavrum. repliğinin hazırlayıcısıdır. çoğu kişinin ilk para kazanma yoludur. deliye her gün bayram ayağına yatıp yolunu bu şekilde bulmak vardı ama ne yazık ki yemiyolar. gönül ister resmi bayramlarda, içşi bayramında, kabotaj bayramında, tıp bayramında, her bayramda eller öpülsün, cepler görülsün..ama yazık.. bazı değerler yok olmaya başladı...* hatta ileride ''hadi hadi sen öğrencisin al şunu'' demeyip, ''sen burs murs alıyondur bize de ver la'' demelerinden korkarım. çok korkarım.* gelenek- görenekle edinilen ve bir saygı ifadesi sayılan bu alışkanlığı, nedendir bilinmez taa çocukluğumdan beri hep saçma bulmuşumdur. birine elini öpmeden de saygı duyulamaz mı? nedir yani, bir büyüğe saygı göstermek için illa da şlopp diye elini öpmek? belki tuvalette elini yıkamadı, belki burnunu karıştırdı az önce? götünü kaşıma ihtimalini aklıma bile getirmek istemiyorum. neyse efendim, küçüklüğümden beri iğrenerek ve içimden söylenerek yaptığım bu eylemin, aslında öpmek eylemi tam olarak fiiliyata geçirilmeden, çene ucu hafifçe öpülecek ele değdirilip, sembolik olarak da ağızla öpme efekti yapmak suretiyle gerçekleştirilmekte olduğunu anladığımda, 25 yaşımı çoktan geçmiştim. bu gerçeği öğrendikten sonra, tüm bayramlarda bütün büyüklerimin elini rahatlıkla öper oldum.. hatta sadece dini bayramlarda değil, bilumum milli bayramlara, ankara'nın başkent olduğu, atatürk'ün ankara'ya geldiği v.b. tarihi günlere bile yaydım bu olayı.. ama yaş ilerledikçe, elini öpeceğiniz kitle azalıyor, sizin eliniz öpülmeye başlanıyor ufak ufak..garip bir hüzün veriyor bu durum..yaşlandığını anlamaya başlıyor insan...elini öpecek insanları mumla arayacağınız, herkesin sizin elinizi öptüğü günlerin gelmemesi dileniyor içten içe.... Kaynak: İtüSözlük |
| WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:02 PM. |