![]() |
bacillus anthracis insan ve hayvanlarda şarbon hastalığının etkeni olan mikroorganizmadır. diğer kapsüllü bakterilerin kapsülü polisakkarit yapıda iken, bacillus anthracis'in kapsülü polipeptid yapılıdır. şarbon bakterisinin tıptaki ismi oldukça büyük ve kalın bir çomak şeklindeki bakterilerdir, boyları 3-8 mikrometre, enleri ise 1-1.5 mikrometre arasında değişir. hareketsizdirler. basit besiyerlerinde kapsül görülmezken, organizmadan yeni ayrıldıklarında veya kanlı besiyerlerinde çevrelerinde genişçe bir kapsül görülür. organizma dışında bu bakteriler spor yaparlar. bacillus anthracis'ler bakteriyolojik boyalarla kolay boyanırlar ve gram pozitif'tirler. en uygun olarak 35-37 santigrat derecede ve ph 7.4'te ürerler. aerob ve gerektiğinde anaerobturlar. maltoz,glukoz,sukroz ve dekstrin gibi karbohidratları gaz oluşturmadan parçalar. mannitol, arabinoz, galaktoz ve ramnoz'u parçalayamaz. 60-70 santigrat derecelik ısı ve çeşitli dezenfektanlar şarbon basillerini öldürür, ancak sporları çok dayanıklıdır. oda sıcaklığında ve ışıksız ortamda sporlar 22 sene dayabilirler. bu yüzden toprağın alt kısımlarında çok uzun süre yaşayabilirler. ancak 100 derece sıcaklıkta 10 dakikada tamamen ölürler. b. anthracis'in yaptığı hastalıklar, görülme sıklığı sırasıyla : deri şarbonu, akçiğer şarbonu, bağırsak şarbonu, septisemidir. [kaynak : klinik mikrobiyoloji ders notları.] 3 çeşit toksin üreten ve bu toksinler sayesinde şarbon hastalığına sebep olan bakteridir. bu toksinler şunlardır protective antigen, lethal factor, edema factor. protective antigen hücre üzerinde bulunan bir çeşit reseptore bağlanır ve diğer toksinlerin hücre içine girmesine yataklık eder. taşıdığı kapsül nedeniyle bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesi imkansızlaşır. Kaynak: İtüSözlük |
| WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:27 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.