Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sözlük (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=495)
-   -   her şey dahil (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=194826)

bluemoon24 13-01-2009 07:16 PM

her şey dahil
 
magic lifelar ile ülkemize yerleşmeye başlamış olan otel anlayışı.sabahın köründen gece yarısına kadar her tür yiyecek için başlangıçta ödeyeceğiniz ücret yeterlidir. sabah kahvaltısı, geç kalhavltı, öğle yemeği, gözleme servisi, snack bar, beş çayı, akşam yemeği, gece yarısı yemeği ve her saat içilen alkolsüz ve yerli alkollü içkiler ücrete dahildir. insanları otele dışardan yemek, içecek sokmak , büfeden yiyecek araklamak derdinden kurtarır.

ama göz zevkiniz için pek hayırlı değildir. rus tatilciler genelde olayın cılkını çıkarmakta kıtlıktan çıkmış gibi tepeleme tabaklar doldurmaktadır.

yıllarca kaçındığım otel anlayışı. bok var gibi ailemi, arkadaşlarımı da sürekli nişanyan tarzı küçük, butik otellere yönelttim ve ben de oraları tercih ettim kırk yılın başı bir tatil yapacak olduğumda. haşa, butik otellere lafım yok, sakin, güzel bir tatil için ilk başta tercih edilecek otellerdir, doğa-deniz güzeldir, temizdir vs. bu sırada ise her şey dahil otelleri ise yenilip, içilip sıçılan, havuzuna bebeler işeyen, denizinde radyoaktif atıklar yüzen mekanlar olarak canlanıyordu beynimde. lakin bir kere tecrübe ettikten sonra görüyorum ki bu her şey dahil anlayışına antipati ile yaklaşılmasının sebebi hayatlarında ilk defa yemek yiyorlarmış gibi hunharca açık büfeye saldıran, geldikleri yerde alkol yasakmış gibi barı sömüren turistlermiş. kah 2 sülaleyi doyuracak yemeği kendisi için bir tepsiye toplayan almanlar, kah votka denilen illetin anavatanı sayılabilecek bir ülkeden geldiği halde su yerine votka isteyen rus turistler... şimdi ırkçı, insan kayıran bir yaklaşım sergilemiş olmayayım, aynı şeyleri yapan norveçliler, türkler, finlandiyalılar, hollandalılar da var veya gayet adamakıllı takılan almanlar ve ruslar da mevcut. yersiz yanılgılar olmasın, denizleri de, havuzları da, yemekleri de, servis kaliteleri de butik otellerden düşük olmayan otellerdir. aquaparkları bile var lan. tatile çıkarken ne tür otelin seçileceği ise ekonomik duruma, tatile çıkılacak insanlara göre belirlenmelidir. elit insanlar butik otele, turistler her şey dahil'e gider gibi bir genelleme son derece saçmadır.



yani anlatmak istediğim şudur: kötü, kaka, kaçılması gereken bir sistem değildir. kaçınılması gereken görgüsüzlüktür. işin içinde görgüsüzlük olmayagörsün o gönüllerin sultanı küçük, butik otellerdeki huzur da bozulur.

açık büfe sıkı dursun, her şey dahilciler sömürmeye geliyor!...



ne de olsa parasını verdik kardeşim, yiyecez işte! bilinciyle hareket eden insanların, hakkını vermek için kusarcasına yiyip içtiği sistem.



içinde geç kalkanlar için brunch, çay saati, dondurma saati, çiğbörek saati... vs vs gibi saatle işleyen yan dallar da bulundurur. saati geçtiğinde de asla vermezler o şeyden.



anlam veremediğim, ama gidersem de eleştirilecek kadar abartmadan faydalandığım bir olaydır.

ülkemize turist denen hedelerden para gelişini oldukça kısıtlayan bir aldatmacadır..zira herşey dahilde biraya vs ye yumulup dışarda kuruş para harcamadan hem de çok uygun fiyatla kefere tayfası tatil yapmaktadır güzel ülkemde



mevsim başı ya da mevsim sonu gidildiğinde gerçekten oldukça ucuza gelen ve mekanlar çok kalabalık olmadığı için daha keyifli olabilen tatil sistemidir.

türkmax kanalında haftaiçi akşamları canlı yayınlanan program.

seray sever ve oktay kaynarca sunuyorlar programı.

programın bir diğer enteresan tarafı ise alternatif gruplara performans yaptırmaları.

örneğin: baba zula, kzans, ayben, kurtalan ekspresgibi.

bu akşam da gripin varmış.

tüm masrafları içinde kişinin ödeyeceği bedel, maliyet.

şu an için antalya'da beş yıldızlı bir otelde 50 ytl'ye kalma şansı bulunmasının sebebi.

satıcı: bu görmüş olduğumuz araba herşey dahil 35.000 ytl dir.





arkadaş: manken de mi?



grup: puhahahahahhaha

kendi paranla olduğu halde, sanki başkası ödüyormuş gibi bir duygu ve kanı uyandıran sektör oyunu.



kendimizi şımartalım.

ispanya'da tatil köylerinden ortaya çıkan sistem türkiyede cem uzan magic lifelarda uygulamaya başlatmıştır ilk olarak daha sonra benimsenmiş fakat burası türkiye olduğundan boku çıkarılmıştır.şöyle ki sistemin asıl amacı şehre uzak tatil köylerinde insanları hakkaten cüzdanlarını kaybetme çaldırma tehlikesi olmadan şunun bunun fiyatı ne diye düşündürmeden bu tatili istiyorsan bunu ödersin maximum fayda sağlarsın prensibinden hareketle kurulmuş sistemdir, geleneksel uygulamalarda fiyatlar hiç öyle pratik örneklerdeki gibi ulan sudan ucuz tatil gidelim buraya oğlum şeklinde değildir çünkü bu sistemi uygulamanın belirli maliyetleri vardır.o da kasar yani a la carte servisler de dahil edilir maliyetler hesaplanırken personelin tipini bile peşin ödersiniz.oysa şu an güney sahillerimizde uygulanan beleş yakını halinde o herşey dahil fiyatlar nasıl o kadar bütçeye uygun oluyor biliyor musunuz , havuz temizleme sistemleri ve otelin atık toplama sistemleri beachlere boru ile boşaltmadan ibaret, üzerinde yattığınız çarşafların arka yüzünde başka biri yatmış olması kuvetle muhtemel çift yüzü kullanılıyor yıkanmadan önce,çamaşır suyu ve deterjan minimum kullanılıyor,havuza indiğinizde verilen havluları sizden önce en az 5 kişi kullandı ve kurutuldular.odaların hergün temizlendiğini sanıyorsunuz tabi doğal olarak havuzlarında , oysa tüm bu indirimler size verilecek olan hemizlik hizmetinden iskonto ediliyor, ayrıca yediğiniz yemekler bir gün pilav olarak karşınıza gelen pirinç ertesi gün o karışık salataya bir ertesi gün çorbaya katılmak suretiyle 3 gün açık büfede arzı endam ediyor, daha kötüsü çoğu otelin gıda mühendisi bile yok haccp yada iso sistemlerini bilmiyorlar bile ayrıca içtiğiniz o bira rakı ve votkalar otelin arazisinde bulunan personel lojmanlarının arkasında ufak barakamsı yerlerde imal ediliyor evet ,kaçak içki yasadışı olmasının yanında kısa süreli tüketimde bile körlüğe veya karaciğer iflasına kadar gidebilen çok ciddi sonuçları var.tuborg bira markası sırf bu içki imalatına rakip olsun ve otellere tuborgu sokabilelim diye otellere özel bira üretti daha ucuz ama en azından tuborg ,yinede tutunduramadılar.ayrıca bu otellerde çalışan insanların bir çoğu değil yabanci dil lise eğitimi bile olmayan mevsimlik çalışmaya gelen turizmi bilmeyen personeller .ve ssk ları bile yapılmayan insanlar , günün 15 bazen 18 saati çalıştırılıyorlar ,tabi tabi mesai alıyorlar rüyalarında ,son iki senedirde ciddi kaçak rus işçi çalıştırılıyor 300 usd aylık maaşa ,yer ve yemek verip bu insanları sömürüyorlar. bunların türkçe bilmediğini de belirteyim durum bu kadar vahim yani.

konaklama sektöründe hizmet kalitesine negatif yönde etki eden bir konsepttir. zira bu sistemde kar etmenin yolu maliyetleri kontrol etmekten geçer. bu da çeşitli kısıntılar demektir. bu tasarrufların en başında personel gelir. öyle ki,hem nitelik,hem de nicelik olarak ortaya çıkan bu tasarruf anlayışı oteli hizmet sektöründen ziyade adeta seri üretim yapan bir fabrikaya çevirmektedir.



on yıl önceki müşteri profiliyle bugünkü müşteri profili arasında bu konseptten dolayı adeta bir uçurum oluşmuştur. doksanlı yıllarda yarım pansiyon konaklama şekli beraberinde karlılığı,hizmet kalitesini ve en önemlisi de mesleki tatmini getiriyordu. oysa bugünkü sistemde ne karlılıktan,ne kaliteden,ne de mesleki memnuniyetten söz etmek mümkündür. herşey dahil hizmet veren bir tatil köyüne

gittiğinizde beşyıldızlı garson apoletiyle dolaşan meyhane garsonlarına sıkça rastlayabilirsiniz. bunun nedeni o kişi değil,işletme sahiplerinin ucuz işgücü arayışıdır.



bu tesbitler elbette aynı konseptte hizmet veren tüm işletmeleri kapsamıyor. aralarında işi hakkıyla yapanlar da var. ancak yüzde doksanı böyle ne yazık.



on yıl önce bir otele gelen müşteri öğretmen,memur,teknisyen kategorisinde yer alırken,bu günkü profil bahçevan,işsiz,öğrenci ya da dozer operatörü olarak ortaya çıkmıştır. tabi ki ödenen paralar da bu paralelde olmaktadır. yanlış anlaşılmasın,ben de bir işçi çocuğuyum.



sonuç olarak işin kaymağını 'in comming' olarak tabir edilen turizm acenteleri yemektedir. işletmecilere de kemiği sıyırmak düşmektedir.



çarpıcı bir örnek olması açısından:bugün yarım pansiyon konaklama için turizm acentalarının otellere önerdiği kış sezonu fiyatı gecelik bir kişi için kdv dahil 9-12 euro arasındadır. verilecek hizmetin kalitesiyle ilgili gerisini varın siz düşünün.



Kaynak: İtüSözlük


WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:41 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.