![]() |
kızılcık buruk bir tadı olan meyve. orhan veli şiiri ilk yemişini bu sene verdi, kızılcık, üç tane bir daha seneye beş tane verir ömür çok, bekleriz ne çıkar? ilâhi kızılcık" nimet oğur 'un derlemesi kızılcıklar oldu mu? selelere doldu mu? gönderdiğim çoraplar ayağına oldu mu? mendili geline, mendil verdim eline... kara kına yollamış yâr benim ellerime... sopa yapımında kullanıldığında öğrenci düşmanı bir ağaç. meyvesinden evlerde marmelat, pevrede denilen daha kıvamlı bir marmelat ve şurup da denilen bir çeşit komposto yapımında yararlanılır. sanayide ne işe yarar sorusunun cevabını teknik sorumlu arkadaşlar versin, ben boğazıma bakarım. sanırım boyar madde olarak da kullanılan ürün baharda ilk çiçek açan ama en son meyve veren çalıdır şerbeti süper tada sahip olan meyve kızıl renkteki meyve anneannemin alçacık tepe, çıngıllı küpe diye sorduğu bilmecenin cevabı ... annemin mevsimi gelince şerbetini yapıp soğuk soğuk içirdiği, yıllarca şeklini şemalini bilmeden yaşadığım meyve... ya da her neyse... daha tam olmamışı yani yeşilden kırmızıya doğru dönüş aşamasında tuzla çok güzel giden ekşi meyve... bir de meşhur kızılcık sopası vardır ki değdiği yeri yakar alimallah. kuzey anadolu ve orta karadeniz bölgesi halkının kiren olarak adlandırdığı ekşimsi meyve tokat yöresinde zoval denilen, ekşimtrak meyve. Kaynak: İtüSözlük |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:53 AM. |