Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Sağlıklı Zihin Sağlıklı Beden Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Dağ Bisikletçiliği (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=4106)

cicek1973 31-01-2008 10:35 PM

Dağ Bisikletçiliği
 
Dağ Bisikletçiliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Jonny Bowden

Kalın tekerlekli o bisikletleri görüp “Bunun nesi farklı?” diye düşündünüz mü? Belki arkadaşlarınızın arazi bisikletinin eğlencesinden bahsettiğini duymuş, insanların ağaçlıklı alanlarda ve parklarda yedeklerinde bir bisikletle yürüdüklerini görmüş ya da iki tekerleri bir Hummer’mış gibi gösteren dağlık bölgeleri bisiklet üzerinde keşfeden daha maceracı kişileri izlemişsinizdir.

Belki bir bisikletin üzerinde gezme düşüncesi size çekici gelmiştir. Ya da belki sadece bisikletinizle yoldaki çukurlar ve tümsekler için endişelenmeden sürebilme fikrini sevmişsinizdir. Eğer yukarıdaki tanımlardan herhangi birine uyuyorsanız, dağ bisikletçiliğinin sizi çekmesi olasıdır. Bu nedenle, bu harika spor hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyeceksiniz.

Tamam, o halde temellerle, başlangıçla bisikletin kendisiyle başlayalım. Fark edeceğiniz ilk şey, bir bisiklet almanın, bir zamanlar olduğundan kesinlikle çok daha karmaşık olduğu olacak. Ebeveynlerinizin zamanından kalma üç vitesli Schwinn’den fiyatı neredeyse bie otomobile yaklaşan modern tasarımlara kadar büyüleyici ve şaşırtıcı bir bisiklet ordusu var. Peki nasıl seçim yapacaksınız?

İlk olarak “dağ bisikleti” terimini tanımlayalım. Basitçe, dağ bisikletleri, büyük tekerlekleri olan sıradan bisikletlerdir. Bu tanım mutlaka bazılarını gücendirecektir ama yeni başlayanlar için gayet iyi.

Dağ bisikletleri, iki tekerlekli dünyanın faydalı spor araçlarıdır. Geleneksel kardeşlerinin gideceği yerlere gider ama aynı zamanda fazlasını da yapabilir. Karşılaştırmaya devam etmek gerekirse, eğer peşinde olduğunuz şey zarif, yumuşak, her alanda hız yapmak için tasarlanmış bir yarış aracı ise, seçilecek olan dağ bisikletleri değildir. Otoyolda yüksek hızla sürüş için de cipleri seçmezsiniz. Geniş tekerlekler ve genellikle iriyarı tasarımlar; engebeli, çamurlu, tümsekli, çukurlu arazilerde, ince tekerlekli yol bisikletlerini yok edecek her türlü arazi garipliklerinde hayatta kalmalarını sağlar. Bu da sonuç olarak onları çok daha uygun kılar. Bisiklet üreticileri “melez” adı verilen bir tasarım da bulmuşlardır. Bu standart yol bisikleti görünümünde ama biraz daha kalın tekerlekleri olan bir bisiklettir. Melezler, temel eğlence kabilinden kullanımlar için mükemmeldir. Mesela şehir sokaklarında size biraz daha destek verirler. Ama ciddi arazi antrenmanları için tam olarak uygun değillerdir.

Bu da bizi bir sonraki meseleye getirir: Bisikleti nerede kullanacaksınız? Bu soruya verilebilecek iki çeşit yanıt var: İlki bildiğinizi, ikincisi ise bilmediğinizi var sayıyor. Gerçek şu ki pek çok insan tam oalrak neyin içine girdiklerini bilmeden bir spora başlıyorlar. Sadece haftasonları parkta süreceğinizi düşünürken kendinizi haftada üç ya da dört kere tek yönlü geziler ararken bulabilirsiniz. Diğerleri çok kendine özgü bisiklet ihtiyaçlarına sahiptir. İlk olarak son grubu ele alalım.

Eğer bisikleti eğlence amaçlı kullanmaya ama fazla olmasa da ara sıra toprak yolda da sürmeye niyetliyseniz, bir melez alabilirsiniz. Ancak, yine de size hakiki bir dağ bisikleti öneririm çünkü, size daha çok seçenek sunacaktır. Eğer ciddi olarak arazi sürüşü ile ilgiliyseniz ya da günün birinde ilgileneceğinizi düşünüyorsanız, dağ bisikletini bir fitness aktivitesi olarak kullanmayı ya da zorlu bölgelerde sürmeyi düşünüyorsanız, kesinlikle gerçek bir dağ bisikleti alın. Bir dağ bisikleti basit bölgelerde işe yarar ama bir melez ciddi arazi koşullarında işe yaramaz.



WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:55 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.