Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Nefes Çalışmaları (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=391)
-   -   NEFES FARKINDALIĞI (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=621974)

heromaster 23-09-2012 12:09 PM

NEFES FARKINDALIĞI
 
Nefes farkındalığı ne sağlar?
Sinir sisteminin sempatik-parasempatik, kanın asid-baz ve beynin sağ-sol düzensizliğini dengeler. Yeterli oksijen alımını sağlar. Duygu ve düşünceler üzerindeki baskın kontrolleri kaldırarak seçimleri özgürleştirir. Gerçek ihtiyaçlara uygun seçimlerle sağlık, sevgi, huzur, bolluk ve kaliteli yaşam anlamında en üst potansiellere ulaşılır.
Uyanmak, bilinçli olmak, aydınlanmak gibi anmlamları da içine alan farkındalığın yükselmesi ve devamlılık kazanması ancak nefesin izlenmesi ile mümkün olabilmektedir.


Burada herkesin nefes farkındalığını artmasını sağlayabileceğimiz bir konu açmak istedim ve açtım. Bildiğiniz çalışmaları paylaşmanızı istiyorum. Zamanla bende bildiklerimi bu konu altında anlatmaya çalışacağım..


Hep beraber farkındalığımızı artıralım ve hayatımızı en güzel haline getirelim..
Nefes farkındalığı duygu ve düşüncelerin kölesi deyil, efendisi olmanızı sağlar...
Herkese hayırlı, sevgi ve huzur dolu günler...:)





heromaster 24-09-2012 02:40 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
İlk olarak yaşadığım farkındalığı anlatarak başlıyorum..
Bugün kitap okurken omuzlarımı gergin olarak tuttuğumu hissettim sonra yavaşça omuzlarımı serbest bıraktım ve omuzlarımın rahatladığını hissettim. Omuzlarımı yukarı doğru bu kadar sıktığımın farkında deyildim.(Bu deneyim benim için güzel bir farkındalık oldu.:) sonra masada bilgisayar karşısında oturduğumda yine bişey beni uyardı ve omuzlarım yine gergindi.. ben yine serbest bıraktım... Hayatımızda bişeyler yaparken farkına varmadığımız gerçekten çok şey var....


Nefes aldığının farkına varmak hayatın farkına varmaktır..

heromaster 28-09-2012 08:17 AM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Vipassana Farkındalık Nefes çalışması:
Bu nefes uygulamasında dört dikkat noktası vardır

İlk dikkat, bir süre beklemenin ardından ciğerlere alınan nefesedir. İkinci dikkat nefes, nefes içeri girdiğinde kısa süre için tutulmasının izlenmesi üzerinedir. Üçüncü dikkat, nefesin dışarı verilmesidir. Dördüncü dikkat nefesin dışarı verilip ciğerlerin boş olduğu zamanın izlenmesidir.

Ardından nefes içeri çekilmeye başlandığında ilk izleme dikkatine geri dönülür ve nefes döngüsü ortaya çıkmaya başlar. Bundaki amaç, kişinin kendi kontrolünde olmayan düşüncesini etkisiz hale getirmesidir. Burada derin nefesler yerine normalde alınan şekliyle nefes alışverişlerinize izin verilerek nefes sadece izlenir.

Bu çalışma kolay ve hızlı bir şekilde düşünceyi sessiz ve sakin hale getirmeyi, içsel karışıklığı gidermeyi, aklı özgürleştirerek en yüksek mutluluğu getirmeyi amaçlar. Kişinin içine düştüğü düşünsel ve duygusal sorunların yarattığı çaresizliği, açmazları yok ederek, düğümleri çözmeyi, yaşamı acı ve zorlukla deneyimleme anlayışını mutluluğa ve huzura dönüştürmeyi sağlar.

heromaster 04-10-2012 08:44 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Nefes ve gözlerle elektrik boşaltmak

Bu egzersiz için gözlerinizin açık ya da kapalı olması önemli değildir.
Bir kaç düzenli diyafram nefesi alarak kendinizi dengeleyin ve sakinleşin.

1.Önce göz bebeklerinizle sağdan sola soldan sağa olmak üzere gözünüzün etrafında daireler şeklinde gezdirin.
Ya da bu zor ise, bir kaç kez gözünüzü şaşı yapıp düzeltebilirsiniz.

2.Daha sonra başınızı kaldırmadan gözlerinizle mümkün olduğunca en yukarı doğru bakın.
Bu pozisyonda kalırken derin nefes alın ve bu nefesinizi tutun.
Bu anda 3. gözünüzün bulunduğu bölgede elektriklenmeler ve yanmalar hissedebilirsiniz.

3.Şimdi göz bebeklerinizi başınızı hareket ettirmeden bakabileceğiniz en aşağı noktaya hızla yönlendirin.
Ve bunu yaparken nefesinizi hızla verin.
Göz bebekleriniz gözün en altına inerken 3. gözünüzde topladığınız enerjinin aşşağıya doğru topuklarınıza kadar hızla indiğinin farkına varın.
Gerçekten de omurganızdan kuyruk sokumunuza doğru yukarıdaki elektrik aşşağıya iner.Beden ve zihin sizin göz hareketleriniz ve nefesiniz yardımıyla uyumlanmış olur.

Bu birleşmiş egzersiz elektrik sisteminize girmiş olan gereksiz duygu ve düşüncelerden sizi temizleyecektir.Özellikle hangi konuya konsantre olursanız o konuda temizlenmeniz mümkün olacaktır.
Temizlenmesini istediğiniz her konu için bu egzersizi tekrarlayabilirsiniz.

Nefes uzmanı Mustafa Kartal'dan alıntıdır.

Senemmms 04-10-2012 09:35 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Bunlar çok güzel çok teşekkür ederiz paylaştığın için :)

heromaster 05-10-2012 02:05 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
http://img38.imageshack.us/img38/252...0008719814.gif
Beynin iki lobunda eşitleme ve ortak kullanım sağlama

Bu çalışma için başınızın üstüne kuş bakışı baktığınızda dört bölmeye ayıracak olan bir artı işareti düşünün. Bu sadece sizin beynin iki lobunu ön ve arkaları ile birlikte dört parça olarak düşünebilmeniz içindir. Şimdi artı işareti ile dört ayrı parçaya ayırdığımız bölümleri renklerle eşleştirelim. Sırası ile sağ ön lop kırmızı, hemen arkasındaki sağ arka lop mavi, sol çaprazındaki sol ön lop yeşil ve hemen arkasındaki sol arka lop altın sarısı renkte olacak şekilde imajine edin.

Şimdi sırası ile sağ ön lobu kırmızı olarak göreceksiniz, hemen arkaya sağ arka loba geçip bu bölmeyi mavi renk olarak görmeye çalışacaksınız. Maviyi gördükten sonra sol çapraza sol ön lobu yeşil olarak görüp en son arkaya geçip sol arka lobu altın sarısı olarak görecek ve hemen arkasından yeni bir tur yapmak için sağ ön loba geçip kırmızı görmeye çalışacaksınız. Bu çalışma devamlı ve kesintisiz olarak iki dakika süresince uygulanmalıdır. Renkleri imajine etmekte zorlananlar kırmızı renk için Türk bayrağı, yeşil için orman, mavi için deniz, sarı için altın külçesi objelerinden yararlanabilirler.


Bu çalışmayı nefes alış verişleri ile birlikte kurgulayacağız. Başlarken nefes verip algımızda sağ ön loba kırmızı rengi getireceğiz. Nefes alırken arkaya geçip maviyi getireceğiz. Sol ön çapraza yeşili getirirken nefes vereceğiz. Sol arkaya geçerken nefes alacağız. Çalışmanın kurgusu nefes verişleri öne getirmek ve başlangıcı nefes verme üzerine getirmeye amaçlıdır. Bu çalışmada nefes almaları n üzerinde durmayacağız. Nefesi burundan alıp burundan vereceğiz. Nefesi vermeye eğilimli olan bu nefes modelini uygulamanın amacı dikkati, ilgiyi ve gerilimi artırmaktır.


Çalışmaya başlamadan önce her çalışma öncesi gibi bütün bedenler üzerinde gevşeme ve rahatlama sağlamak için bir dakika boyunca nefesi burundan alıp çok yavaş şekilde ağızdan verin . Şimdi çalışmaya başlamak için gözlerinizi kapatın nefes alın ve tutun. Nefesi verirken sağ ön lopta ve kırmızıdasınız. Nefes alırken arkaya sağ arka loba geçtiğinizde mavidesiniz. Nefes verirken sol çapraza sol ön loba geçtiniz ve yeşildesiniz. Nefes alırken hemen arkaya sol arka loba geçerken altın sarısındasınız. Tekrar sağ ön çapraza sol öne loba ve kırmızıya geçerken nefes veriyorsunuz. Renkleri düşünürken içinizden renklerin isimlerini söyliyerek bu şekilde durmaksızın iki dakika devam ediyorsunuz.


Sağ ön lop — kırmızı — nefes ver

Sağ arka lop – mavi --- nefes al
Sol ön lop -- yeşil --- nefes ver
Sol arka lop -- sarı --- nefes al

Nefes alış verişlerinizle birlikte çalışmaya düşük tempoda başlıyorsunuz. Yavaş, yavaş nefes alış verişlerinizi hızlandırarak renk takibinide beraberinde hızlandırmanız gerekiyor. Tempo arttıkça beyninizin üstünde bir kelebek şablonu ortaya çıkmaya başlayacak. Kelebek şekli veya çarpı işaretinin merkez noktası sola veya sağa doğru kaymaya başlayacak. Şimdi kelebek şeklinin veya çarpı işaretinin merkez noktası beyninizin hangi lobuna doğru kaymakta olduğunun farkına varın. Daha ağırlıklı olarak bu lobunuzu kullandığınızı anlayın. Çalışmada ilerleme kaydettikçe merkez noktanın tam ortaya geldiğini göreceksiniz.


Bu çalışmayı düzgün bir şeklde bir sure yapmaya devam ederseniz, imajine etme kabiliyetinizde, zihni hızlı kullanma kabiliyetinizde, ilerlemeler olacaktır. Beynin iki lobunda eşitleme ve ortak kullanım sağlayarak birlik bilincine geçmeniz konusunda katkıda bulunacaktır.


Sevgilerimle...actionsmile


mustafa kartal

heromaster 08-10-2012 08:43 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Kartal Nefesi Çalışması
Kendi adımı verdiğim bu teknik bedenin her yerinden açılan imajinatif deliklerden nefes almayı içerir. Üzerinde çalışma yapılacak bölgenin enerjitik olarak uyarılmasını, elektrik akışının yeniden düzenlenmesini ve üzerindeki blokajların kaldırılmasını amaçlar.


·
Bu çalışma uzun ve derin alınan nefeslerin yine uzun ve kuvvetli bir şekilde verilmesini içerir.
·
Nefes alma ve verme sureleri eşittir.
·
Nefes alıp verme belli bir tempoda düzenli olarak gerçekleştirilir.
·
Kaburgalar ve diyafram beraberce kullanılarak bütünsel solunum yapılır.
·
Nefes Amaca uygun olarak burundan, burunla birlikte ağızdan ve sadece ağızdan alıp verilerek gerçekleştirilir.

Kartal Nefesi Çalışmaları gerçekleştirmek için kuvvetli imajinasyon oluşturabilmek gerekir. İmajinasyonun net ve devamlı olarak oluşturulabilmesi için odaklanma ve dikkatin üst derecede gerçekleşmesi gerekir. Bu sebeple Kartal Nefesi çalışmalarına başlamadan önce mutlaka düşünceyi sessiz ve sakinliğe getirmek, gevezeliğini susturmak yani gereksiz ve kontrolsüz olarak düşüncelerin gezinmesini sonlandırmak gerekir.


Çalışmaya başlamak için rahat bir yere oturup veya sırt üstü yatabilirsiniz. Gözler kapatıldıktan sonra burundan alınıp yavaşça ağızdan verilen nefeslerle solunum takip edilirse kısa bir süre içinde düşünce başıboş dolaşmayı bırakıp, sadece olmakta olanı izlemeye hazır bir duruma gelir.


Düşünceniz sizin kontrolünüze geçtikten sonra üzerinde çalışmak istediğiniz bölge üzerinde hayali bir delik açmanız gerekir. Açılan hayali delik yine hayali bir boru ile ciğerlere bağlanmalıdır. Şimdi bu bölgeyi yeniden yapılandırarak canlandırmak için çalışmaya hazırsınız.


Dikkatinizi bir süre hayali delik açtığınız bölgeye ve ciğerlerinize bağlantı yaptığınız hayali boruya yöneltin. Hayali delik ve boruyu vizyon olarak algılayıp iyice hissettikten sonra hayali delik ve borudan geçtiğini varsaydığınız nefesler alıp vermeye başlayın. Nefesi açtığınız delikten vakumlayarak çekmeye ve iterek vermeye özen gösterin. Daha ilk nefes turlarında bölge üzerinde elektriklenmeyi, sıcak, soğuk, yanma, kaşınma, karıncalanma gibi değişik duyumsamaları hissedeceksiniz.


Bölge üzerinde imajinatif nefes alış verişleri ile çalışmaya en az üç dakika devam etmelisiniz. Elektriklenmenin yeterli bir düzeye geldiğinin farkına vardığınızda çalışmayı sonlandırabilirsiniz.


Yaptığınız çalışma çok yüksek bir etki oluşturup uzun süre elektriklenme devam ederse etkiyi sonlandırmak için elinizi yumruk haline getirip bölge üzerinde çıkrık çevirir gibi hızlı bir şekilde döndürürseniz, elektrik bir süre sonra topraklanacaktır. Hanımlar yumruklarını saat istikametinde 36 kere döndürdükten sonra ters yönde 24 kere döndürmelidirler. Erkekler saat yönünün tersine ve daha sonrada saat yönünde döndürmelidir. Yumruğun döndürülmesi 2/3 oranında olmalıdır.


Bu çalışma Kuantum Fiziği yorumunun “Enerji düşünceyi izler” prensibini güncellemektedir. Düşüncenin kanalize olabilmesi nefes alış verişleri ile temin edilmektedir.


Düşünceyi nefesle birlikte hareket ettirmek konsantrasyonu en yüksek seviyeye getirir. Kişinin bilinçaltı seviyesindeki karşı koyuşlarının önüne geçmesini, zihinde başlayan sorunların fizik bedende oluşturduğu tıkanıklarını gidermesini sağlar.

Nefesin bölge üzerine kanalize edilmesi bölgenin oksijene doyurulması, hücrelerin karbondioksit ve laktak blokajının sonlandırılması,

kılcal damar ağının yeniden yapılandırılması açısından önemlidir.


Kartal Nefesi Nerelerde Kullanılır.


·Her türlü sürtme, çarpma, yanma sonucu oluşmuş fiziksel travmaların iyileştirilmesinde

·İçsel kaynaklı zona, sivilce, egzama gibi yaraların iyileştirilmesinde

·Ağrı, sancı, sızı ve acı algınan bölgeler üzerinde

·Kılcal damar ağının yeniden yapılanması istenen bölgelerde

·Hücre düzeyinde karbondioksit ve laktak asit blokajı oluşan adaleler üzerinde

·Kırışmış, sarkmış, canlılığını kaybetmiş deri üzerinde

·Selüloitli bölgeler üzerinde

·Zayıflanmak istenen bölgeler üzerinde

·Kırılmış, çatlamış veya incinmiş kemikler üzerinde

·Göz sorunlarını iyileştirmek için

·Fabrika ayarına çekilmek istenen hormonlar üzerinde

·Yeniden yapılandırılmak istenen organlar üzerinde

·Kalın ve ince bağırsakla ilgili tembellik sorunlarında

·Algı genişletilmesi ve içe dönüş çalışmalarında

·Şifa çalışmalarında avuç içinde enerjiyi arttırmak için

·Omurga üzerinde kundalin hareketi oluşturmak için


Kartal Nefes Çalışması ile Hormon ve organların enerji blokajını gidermek


Enerji blokajı sebebiyle işlevini kaybetmekte olan hormon ve organları yeniden aktive edebilmek için üzerlerinde açılan hayali deliklerden nefes alıp verme imajinasyonu gerçekleştirilerek enerji akışı yeniden başlatılabilirsiniz. Aşağıda değişik örnekler sergilenmektedir.

  • Sürekli baskı altında kalıp kendisini ifade edemeyen bireyin zamanla boğazında tiroit bozulması sonucu guatr oluşabilir. (Boğazın ortasından açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir. )
  • Sürekli dişilik yönünden baskılanan ve bu bakımdan aşağılanan kadınlarda yumurtalık kistleriyle jinekolojik sorunlar çıkabilir. (Bacak arasından açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir)
  • Geçmişinden kopamayan, geçmişte takılı kalan bireylerde kabızlık sorunu olabilir. (Karın deliğinden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir)
  • Artık yaşamında daha fazla sorumluluk alamayacağını hisseden, sorumluluklar altında ezilen bireyin bel fıtığı olabilir. (Belin arkasından açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)
  • Öfke ve korku duyguları karaciğer rahatsızlıkları oluşturabilir. (Karaciğerden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)
  • Neşe ve coşkuyu kaybetmek duygusunun kalp fonksiyonlarını etkileyebilir. Coşku duygusu olmadığında zihinsel dağınıklık oluşur. ( Kalbin hemen sağından hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)
  • Endişe duygusu dalak üzerinde etkisini gösterir. Bir sorunu uzunca süre aşamamak dalak enerjisini bloke eder. Depresyon, huzursuzluk, iştah azalması, yorgunluk ve adet dönemi bozuklukları olarak ortaya çıkabilir. (Dalak üzerinden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir)
  • Üzüntü ve keder akciğerlerin enerjisini bozar ve solunum sıkıntıları ortaya çıkabilir. Örneğin bronşit, astım gibi sorunlar sevgilinin kaybedilmesiyle ilişkilendirilebilir. (Akciğerlerin üzerinden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)
  • Korku böbreklerin temsil ettiği bir duygudur ve sırt ağrıları idrar yolları problemlerine yol açabilir ve yalnızlık duygusunu körükler. (Böbreklerin üzerinden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)
  • Öfke karaciğerin enerjisini bozar. Baş ağrıları, baş dönmesi, sırt ağrıları şeklinde etkisini gösterebilir. (Karaciğer üzerinden açılan hayali bir delikten nefes alıp verme imajine edilir.)

heromaster 11-10-2012 04:54 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Nefes teknikleri ile sınav heyecanını yenmek ve sınavda başarıya ulaşmak


Annesinin nefes kursuma getirdiği öğrencim, ilk konuşmamızda bana şunları anlatmıştı.

"Ben bir lise öğrenciyim. Okula gitmekten hoşlanmıyor, ders çalışmayı hiç sevmiyorum. Derste dikkatimi toplayamıyorum. Sınavlarda da heyecanlanıp bildiğim soruları bile cevapladırmakta zorlanıyorun. Evde ders çalışmak için otursamda içimden çalışma isteği gelmiyor. Tam tersine ders çalışmak yerine başka şeyler yapmak istiyorum. Anne veya babamın sürekli “çalış çocuğum“ gibi sözleri beni derse yönelteceğine, çalışma arzumun tamamen kaybolmasına ve ilgimin başka şeylere kaymasına neden oluyor. Hele bazı dersler var ki bırakın çalışmayı, düşünmek bile istemiyorum.

Ben nasıl öğreneceğim? Nasıl başarılı olacağım? Derslere ve öğrenmeye doğru isteğim nasıl artacak? Sınav stresini nasıl yeneceğim? Bunlarla nasıl başa çıkacağımı bilmiyorum. Sınav zamanı yaklağtıkça korkuyorum ve kendime olan güvenimi gittikçe kaybediyorum. Ya başaramazsam? Annemin, babamın, öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım? Onlara kazanamadığımı nasıl söylerim? Onlara mahcup olmaktan ve geleceğimi yok etmekten çok korkuyorum. "

Nefes teknikleri konusunda daha önce eğitim almış bir öğrencim olan annesi, nefes teknikleri ile çocuğunun sınav korku ve heyecanını ve derslerindeki aktivasyon eksikliğininin iyileştirilebileceğini düşünerek oğlunun nefes konusunda eğitim almasını amaçlayarak kursa katılmasını arzu etmişti.

Genç lise talebesi olan nefes öğrencim, nefes eğitimine başladıktan iki hafta sonra bana bir mesaj göndermişti ve aşağıdaki ifadelerle bana yaşamının nasıl düzene girdiğini, nefes teknikleri ile neleri başardabildiğini anlatıyordu.

"Nefes teknikleri ile tanışıp, yaşantımda kullanmaya başladıktan sonra her şey hızla değişmeye başladı. Nefesle çalışmaya başladığımdan beri ders çalışmıyor, sadece öğreniyorum. Artık derslerimle ilgilenmekten, yeni bilgilere ulaşmaktan büyük keyif aldığımı fark ediyorum. Nefes tekniklerini gerektiğinde çok rahat bir şekilde anımsayıp sınavlarda kullanıyor olmam, başarmaya olan inancımın artmasını sağlıyor. Başarmaya olan inancım arttıkça da kendime daha çok güveniyorum. Sınavlarda da sanki evde kendi odamda test çözüyormuşum gibi son derece rahat ve sakin olmayı başarıyorum.

Ayrıca, Nefes Teknikleri sayesinde olumsuz inanç ve önyargılarımdan arındım, Kendime olan özgüvenim arttı, Zihnimin öğrenme ve problem çözme yeteneği arttı. Aklımı daha etkin kullanmayı öğreniyorum. Kendime olan bakışımı değiştirerek daha olumlu bir dünya görüşüne sahip oldum. Artık kendimi seviyorum, Kendime güveniyorum, Daha başarılı olacağımı biliyorum."

Öğrencim kısa zamanda öğrendiği nefes tekniklerini yaşamına geçirmiş özellikle kendisi için problem olan sınav heyecanını dengelemek ve sınav sorularını anlayarak en güzel şekilde cevaplandırmak konusunda çok başarılı olmaya başlamış ve bunu benimle paylaşmak istemişti.

Nefes teknikleri sınav heyecanını nasıl dengeliyor?


Stres sırasında beden kimyasında değişiklikler meydana gelir ve hormonlarımız tarafından bazı kimyasal maddeler salgılanır. Derin nefes alma tekniklerinin uygulanması ile bu kimyasal maddeler kaybolur. Vucut gevşeyerek esnek ve uyum sağlamaya hazır hale gelir.

Doğru nefes; diyafram yardımıyla ciğerlerin tamamının kullanıldığı nefestir. Ancak genelde üst solunum dediğimiz ciğerlerimizin üst bölgesini kullandığımız eksik bir nefes alma modelini kullanırız. Bu alışkanlığımızı değiştirmek için, nefes alma egzersizlerini diyaframı hissedebilmek ve ciğerlerin alt bölgesinide içine alan bir solunum yapmak amaçlı programlayabiliriz. Bunun için uzanarak çalışmak daha kolay olacaktır.

Yere sırt üstü uzanın. Gözlerinizi kapatın. Elinizi göbek deliğinizin üzerine koyup, elinizi koyduğunuz bu bölgeden, sadece burnunuzu kullanarak sekiz sayı karşılığı kadar zamanda ciğerlerinizi bir balon gibi iyice şişirin. Aldığınız nefesi sekiz sayı sayarak içinizde tutun ve sonra yine sekiz sayı sayarak nefesi yine burnunuzdan bırakın. Bu egzersize iyice alıştıktan sonra nefes vermeyi, alma süresinden daha uzun tutmaya çalışmalısınız. Sekiz sayda aldığınız nefesi onaltı sayıda verebilirsiniz. Daha sonraları çalışma-lara devam ettikçe daha uzun zamanda nefes alıp vermeyi başarabilir ve bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz.

Bedendeki oksijen miktarının artarak bedenin en uç noktalarına ulaşması, stres sırasında ortaya çıkan adrenalin, noradrenalin gibi maddelerin azalmasına ve kaybolmasına sebep olacağı için, kişiyi sakinleştirerek fizik, duygusal ve zihinsel açıdan kendisini daha iyi hissetmesine neden olacaktır. Günün değişik zamanlarında en az 40 kez bu şekilde nefes alarak yeni nefes alışkanlığı oluşturacak, kendinizi daha gevşek ve her açıdan daha iyi hissedeceksiniz.

Gevşeme, rahatlama ve farkındalık artırımı

Her kritik zamanda, her heyecanınızın yükseldiğini hissettiğiniz de, sağ elinizi yumruk yapıp iyice sıkarken, beş derin nefes almayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu sizin heyecanınızı dengeleyecek gevşemenizi ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Bunu sınava girmeden önce kapıda, içeri girip oturduktan sonra, özellikle sınav kağıtları dağıtılırken, kısaca her heyecan yükselişi yaşadığınız her an uygulayabilirsiniz.


Gerginlik damarlarda daralmaya sebep olduğu için, hücrelere giden kan miktarında azalmaya neden olur. Sınav stresi yaşayan kişinin genel durumu budur. Bu da hücrelerin yetersiz beslenmesine ve organların iyi çalışamamasına , özellikle zihinsel aktivitasyonlarda anlama, düşünme ve kendini ifade etme yeteneklerinin kaybına veya azalmasına sebebiyet verir.

Gerginlik ve aşırı heyecan; böbrek üsti bezleri tarafından fazla miktarda üretilen adrenalin vaıtasıyla, protein zincirlerinin oluşumunu engeller. Yani emdişe ve korku, akıl yürütme ve soyut düşünme yönündeki zihinsel faaliyeti bozar. Bu ancak en iyi şekilde derin diyafram nefeslerinin arka arkaya seri şekilde alınması ile önlenebilir.

Derin diyafram nefesleri ile gelen gevşeme, gerginliğin ve heyecanın ve buna bağlı olarak ortaya çıkan korku ve endişenin yarattığı kapasite azalmasını engeller. Sınav öncesi ve sınav esnasında alacağınız derin nefeslerle, sanki evinizde test çözüyormuş gibi sakin ve rahat olabilir ve buna bağlı olarak da, daha önceki öğrendiğiniz tüm bilgilerinizi kolaylıkla anımsayarak başarılı bir sınav geçirebilirsiniz.

Düşünce biçimini nefes farkındalığı ile değiştirmek

Başarıyı yakalamanız için; sınavı başaramayacağım, ben bu dersi yapamıyorum, zamanım az çalışsam da yapamam…gibi düşüncelerinizi değiştirmeniz gereklidir. Bilinçdışı, bilincimizle verdiğimiz her telkini gerçek yapar.

Düşüncelerinize ve neyi şeçtiğinize dikkat etmelisiniz.

Biz düşüncelerimizi kontrol edemediğimiz zamanlar, düşünceler bizi kontrol ederler. Ancak pek çoğumuz farkında olmadığı düşüncelerinden etkilendiğinin ve şeçimlerinde çok az bilinçli olduğunun farkında değildir. Nefesinizi kontrol etmediğinizde, düşüncelerinizide kontrol edemezsiniz. Nefes almanıza dikket ettiğinizde farkındalığınız artar ve neyi kurguladığınızın, neyin peşinde olduğunuzun ve neyi oluşturduğunuzun farkında olur, daha sonradan pişmanlık duyacağınız acı ve zorluklar yaşayacağınız seçimler yapmazsınız.

Nefes teknikleri ile sınav heyecanı ve sınav korkusu yok edilirken, kişinin kendine olan güveni artar. Zorlukları aştıkça kendini başarmış olarak görmesi ve hissetmesi, bakış açısını değiştirmesine neden olur. ’’ Bu sınavı başaramayacağım ’’ düşüncesi artık yerini -’ Bu sınavı başarırım -’ düşünce ve inancına bırakır.

Değişik burun deliklerinden nefes oalarak dengelenmek

Canınız ders çalışmak değil, hiçbir şey yapmak istemeyip, kendinizi bitkin, yorgun ve keyifsiz hissettiğinizde; düşen enerjinizi yükseltmek için burnunuzun sol deliğini kapatın ve sadece sağ delikten, burun kanatlarının hareketlendiğinden emin olacak kadar etkin, kuvvetli ve derin nefesler alıp vermeye başlayın. En az on derin nefesi birbiri ardına sadece sağ burun deliğinden alın. İşlem bittiğinde psikolojinizin değiştiğini, içinizde neşe, heyecan ve harekete geçme isteği oluştuğunun farkına varın. Ve hemen düşen enerjinizin yerine geldiğinin ve kuvvetlendiğinizin farkına vararak ders çalışmaya başlayın. Enerjiniz düştükçe sık aralıklarla bunu tekrarlayın.

Canınız yine ders çalışmak istemiyoır ama bu defa nedeni çok hareketli olmanız ve sakinleşemiyor oluşunuzla ilgili. Enerjiniz fazla yükselmiş ve kontrolden çıkmışsa ve siz bunu dengelemekte zorluk çekiyorsanız, aşırı neşe, heyecan ve hareketlilik içindeyseniz, ya da kızgın, dargın, üzgün, morali bozulmuş, sinirlenmiş olarak ders çalışmaya odaklanamıyorsanız parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatarak, sadece sol burun deliğinden en az on defa kuvvetli, seri ve derin nefes alıp verin. Bitirdiğinizde kendinizi daha yavaşlamış, sakinleşmiş ve dengelenmiş hissedecek ve ders çalışmanız için kendinize en uygun durumu hazırlamış olacaksınız.

Konuyu veya soruyu anlamakta zorluk çekiyorsanız.

Ders çalışırken dikkatinizi toplayanıyor ve konuya odaklanamıyorsanız, nefes tutma çalışmaları yaptığınızda, bu konuda çözüme ulaşabilirsiniz. Nefes tutmayı başarı ile uygulamanız için daha önce nefes tutma çalışmaları yapmanız ve hipoksi dengenizi ( bedeninizin belli bir nefeste aldığı hava ile oksijen ve karbondioksit dengelemesi yapması ) iyileştirmeniz gereklidir. Bu çalışma derin bir nefes aldıktan sonra bir süre beklemek, nefesi verdikten sonra nefessiz kalarak bir süre daha beklemekle ilgilidir. Bekleme sürelerini önce 40 sayı ile başlayıp daha sonra yüz sayıya, hatta daha yüksek rakamlara çıkarmalısınız. Çalışmaya devam ettikçe nefes tutma sürenizin kendiliğinden arttığının ve nefessiz olarak uzunca bir süre kalabildiğinizin farkına varacaksınız. Bu çalışmaları daha önce yaparak nefessiz kalmaya alıştığınızda, bunu ders çalışırken kullanabilirsiniz. Nefes tutmak çok yüksek bir dikkat oluşturur ve belli bir konuya konsantrasyonu sağlar. Normalde anlamakta zorluk çektiğiniz bir konuyu veya paragrafı nefesinizi tutarak okuduğunuzda, daha ilk okumada anlayabilirsiniz. Özellikle sınav heyecenı içinde soruları anlamakta zorlandığınızda, nefesinizi tutarak soruyu okursanız ; soruyu bir okumada anlayarak hemen cevap cümlelerini yazmaya başlar, bir cümleyi yazarken diğer cümlelerin sırada beklediğinin farkına varabilir, kısa süre içinde, yüksek bir akış içiersinde sınavı başarı ile bitirirebilirsiniz. Birçok öğrencim, nefes tutarak soruları okuduklarında bilmedikleri ve hiç çalışmadıkları yerden soru geldiğinde bile o an bilmeye başladıklarını ve soruyu cevaplandırdıklarını anlatırlar.

Nefes teknikleri sizi ders çalışmak ve sınavda başarılı olmak konusunda desteklediği gibi, düzenli nefes almaya başladığınızda unutkanlık, dikkat dağınıklığı genel isteksizlik gibi drers çalışmanızı olumsuz etkileyen bir çok zorluğunuzu da düzeltir. Zekanız ve kavrama yeteneğiniz gözle görülür şekilde çoAğalır. Başarı oranınız yüzde yüz artar.
Sevgilerimle...

Mustafa kartal

Vaveylaaa 11-10-2012 05:19 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
çok teşekkür ediyorum tamda ihtiyacım olan şeyi paylaşmışsınız :)

heromaster 13-10-2012 07:18 PM

Cevap: NEFES FARKINDALIĞI
 
Ciğerlerin tamamını kullanan daha zeki oluyor

Karadeniz Teknik Üniversitesinde Tıp fakultesinde aynı sınıfta bulunan 200 öğrenci üzerinde yapılan bir araştırmada akciğer kapasitelerinin daha yüksek oranda kullananların zekan testine tabi tutulduklarında beyin fonksiyonlarının daha iyi kullanabildikleri ve daha zeki oldukları gözlenmiştir.

Bu konuda araştırma yapan bilim adamlarına göre akciğer hacminin geniş olması kanla birlikte beyne gidebilen oksijenin daha fazla olması anlamına gelmektedir. Beyin oksijenle ne kadar iyi beslenirse, o kadar iyi çalışmaktadır. Akciğer rahatsızlığı olan ve akciğer kapasitesini tam olarak kullanamayan kişilerde beyin fonksiyonları yetersiz kalmaktadır. Kişilerin beyin fonksiyonlarını düzgün kullanabilmeleri ciğerleri tam kapasite ile kulla-nabilme oranlarına bağlı olarak değişmektedir.

Diyafram solunumu ile akciğer kapasitesinin tamamını kullanabilme sağlandığında beyine giden damarların tıkanması, beyin iltihapları, menenjit gibi durumların oluşmasını engellemekte ve zeka geriliği görülmemektedir.

Ciğerlerin tamamının kıllanılması, nefes alıp verirken ortaya çıkmakta olan serbest radikallerin ( Elektronlarını kaybetmiş zararlı maddelerin ) ortaya çıkmasına neden olur. Serbest Radikaller bilinen manada beyin işlevlerini yavaşlatıcı etki yaratırlar.

Ciğerleri tam kapasite ile kullanabilmenin diğer faydaları;

•Yaşlanmayı geciktirir.
•Kronik yorgunluk sendromunu engeller
•Bağışıklık sistemini güçlendirir
•Kaslarda birikmiş laktik asitin atılmasını sağlar,
•Metabolizmayı ihtiyaca göre hızlandırır veya yavaşlatır,
•Toksinlerin ( birikmiş zehirlerin) atılmasını sağlar,
•Hücre solunumunda ”oksidatif” etki oluşturur.


Mustafa Kartal


WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:20 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.