Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Kalbiniz için diyet önerileri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=491415)

Bluesky24 10-04-2010 03:45 PM

Kalbiniz için diyet önerileri
 
Kalp hastalıklarından korunmak için, beslenme alışkanlıklarının çocukluk yaşından itibaren sebze ve meyve ağırlıklı olması gerektiği belirtildi. İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tevfik Gürmen, sağlıklı bir kalp için, "kalp diyeti" hakkında önerilerde bulundu.



Diyet beslenme alışkanlığı edindirmeli

Kalp hastalıklarında diyet hedefi sadece kolesterolü düşürmek olmamalı bunun yanında şişmanlık, şeker hastalığı gelişimini engelleyici ve yüksek tansiyonu kontrol altına alıca bir beslenme programı benimsenmelidir. Çocuklara, ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek kalp hastalıkları riskine karşı sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırılmalıdır. Bunun yanında şişmanlığı önleyen vücudun gereksinimi kadar kaloriyi içeren bir diyet uygulamasına gidilmelidir.



Çocuklukta obezite tehlikesi

Dünyada 1.1 milyar insanın fazla kilolu ve 312 milyon insanın da aşırı kilolu olduğu tahmin edilmektedir. Avrupadaki nüfusun % 50sinin fazla kilolu ve % 10-20sinin de aşırı kilolu olduğu bildirilmiştir. İngilteredeki çocukların % 30unun fazla ya da aşırı kilolu olduğu ve Güney Avrupaya gidildikçe daha da arttığı ortaya çıkmıştır. Obez çocukların % 80inin erişkin yaşamlarına da obez olarak devam edecekleri dolayısıyla da şişmanlık ile birlikte ortaya çıkacak, tansiyon, şeker, kolesterol ve kalp damar hastalıklarına yakalanacakları bir gerçektir. Bunun için diyet alışkanlıkları çocukluk yaşından itibaren kazandırılmalıdır. Çocuklarda iki yaşından itibaren sağlıklı beslenmeyi sağlayan ve şişmanlığı önleyen bir diyet

programı uygulanmalıdır.



Sağlıklı kalp için diyet önerileri



Bunlardan uzak durun!

Sağlıklı beslenme diyeti, doymuş yağlardan, trans yağ asitlerinden ve kolesterolden fakir, sebze ve meyve ağırlıklı, lifli gıdalardan oluşmalıdır. Günlük tuz kullanımı 6 gramı geçmemelidir. Günlük alkol miktarı 30 gramı geçmemelidir. Bu da, 600 ml bira, 250 ml şarap, 40 ml viski veya rakıya tekabül etmektedir. Ancak doğru olanı, kişinin kalp sağlığı için alkol alımına yönelmemesidir. Yağ oranı, günlük alınan toplam enerjinin % 25-35ini oluşturmalıdır. Alınan günlük kolesterol miktarı ise en çok 200 gram olmalıdır.



Hangi besinler hangi yağları içerir



Kalp sağlığı için zararlı yağlar

Doymuş yağ asitleri: Doymuş yağ asitleri kötü kolesterol denilen LDL kolesterol düzeyini yükseltir, insüline direnci artırarak şeker hastalığının oluşumuna zemin hazırlar. Doymuş yağ asitleri memeli hayvanların etlerinde ve bunlardan elde edilen süt ürünlerinde bulunmaktadır. Bunlardan tereyağı kahvaltıda ve yemeklere ek olarak kullanılmamalıdır. Yağsız ya da az yağlı, peynir, süt ve yoğurt tüketilmelidir. Kuzu ve koyun eti yerine az yağlı dana eti ile hindi tavuk ve özellikle de balık tercih edilmelidir. Sakatat, pastırma, sucuk, salam ve sosisten de kaçınılmalıdır.

Trans yağ asitleri: Trans çoklu yağ asitleri kötü kolesterolü artırır ve iyi kolesterolün düşmesine neden olur. Margarinler gibi katı yağlar bu tür yağlardandır ve kullanılmamalıdır. Ayrıca dışarıda yapılan kızartmalarda, hazır yemeklerde ve börek çörek yapımında da kullanılır. Bunların tüketimi en aza indirilmelidir.



Kalp sağlığı için yararlı yağlar

Doymamış yağ asitleri: Diyette doymamış yağ asitleri kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bunun için omega 6 ve omega 3 yönünden zengin olan bitkisel yağlar; mısırözü, ayçiçeği, soya fasulyesi yağı tüketilmelidir. Omega 3 yönünden zengin olan soğuk su balıkları da kan yağlarını düşürerek kandaki pıhtılaşmayı azaltır, kalp ritm bozukluklarının önüne geçerek ani ölüm riskini en aza indirir. Bunun için haftada en az iki kez balık tüketilmelidir. Bunun yanında keten tohumu, kanola

yağı, soya yağı ve fındık da omega 3 yönünden zengindir. Günde 5-6 fındık tüketimini önerilmektedir.



Et yerine kuru baklagiller yiyin

Her gün et yenilmesi gerekli değildir. Protein gereksinimi bezelye, nohut, kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagillerden ve tam tahıllardan karşılanmalıdır. Bu besinler liften de zengin oldukları için kandaki kolesterolü de düşürebilmektedir. Baklagiller, tahıllar ve sebzeler diyette önemli yer tutmaktadır. Gıdalarla alınmak üzere günde 20-30 gram lif

önerilmektedir. Yulaf ürünleri, tam pirinç (kepekli), kuru baklagiller, tam ekmek (kepekli), sebzeler ve meyveler liften zengin besin kaynaklarıdır.



Akdeniz diyeti şişmanlığı önler

Akdeniz tipi diyet genellikle Akdenize komşu olan ülkelerdeki genel beslenme alışkanlıklarını ortaya koyan bir diyettir. Bu diyetin özellikleri; Bitkisel kaynaklı besinlerin yoğunlukta olması, (yeşil bitkiler, sebzeler, bakliyat, tahıl, hububat, meyveler, fındık ve ceviz vb.), esas zeytinyağı, balık, kırmızı et ve kümes hayvanlarının az tüketimi ve yemeklerle alınan

şaraptır. Akdeniz tipi diyet batı tipi beslenmeye göre kalp krizine bağlı ölümleri azaltmaktadır. Şişmanlamaya dikkat ederek kuvvetle önerilecek bir diyet türüdür.



Kaynak: Alıntıdır


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:19 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.