![]() |
Bardak takımı seçerken dikkat edilmesi gerekenler Renk Cam bardağın renksiz olması gerekir. Şarabın rengini bozmadan göstermeli. Bazı üreticiler bilerek mavi görünüş verirler. Ancak temiz bir cam renksiz olur. Rengini kontrol etmek için camı ışığa tutun. Parlaklık Cam üzerinde kesinlikle baloncuklar olmamalıdır. Dudak teması için cam oldukça ince olmalı. El yapımı camlarda küçük baloncuklar olabilir. Ancak yine de cam üzerinde çizgi ya da kalıp lekesi olmaması gerekir. Camın berraklığını kontrol etmek için parmağınızı bardağın kenarı üzerinde gezdirin. Ton Cam yüzeyi darbe ve çizilme risklerine karşı dayanıklı olmalı. Yüzeyin sağlamlığını anlamak için kristal bardağın kenarına hafifçe vurarak çıkan çan sesini dinleyin. Çünkü camın sağlam yüzeyi bardağa bu çan sesini verir. Denge Ağırlık merkezinin alçak olması, bardak ağzına kadar dolu olsa bile kolayca devrilmesini önler. Bu bardak orantılı ölçülere sahiptir. Bardağın dengesini kontrol etmek için bardağı elinizde tutarak ne kadar kullanışlı olduğunu öğrenebilirsiniz. Son olarak. Cam bardakla ilgili önemli bir nokta da kenarlarını ve ağzının nasıl biçim verildiğidir. Üç çeşit kesim vardır: Makas kesim, soğuk kesim ve sıcak kesim. Makas kesim: Yüksek ısıda camın fazla kısımları büyük makaslarla kesilerek yuvarlak ve sağlam kenar elde edilir. Masraflı olan bu kesim şekli el yapımı sürahilerde, bazı vazolarda ve kaselerde, ara sıra da bardak takımlarında görülür. Soğuk kesim: En ince ve zarif kesim şeklidir. Soğutma işleminden sonra elmas kesici ile camın ağız kısmı çizilir ve ağızlık yardımıyla fazla baloncuklar giderilir. Kenarları perdahlandıktan sonra hızlı aleve tutulur ve yavaşça eritilir. Sıcak kesim: Parça lehr içine koyulmadan önce sıcak kesim bir diğer adıyla yakma işlemi yapılır. Fazlalıklar eritilerek daha yuvarlak, oldukça dayanıklı ve az masraflı bir kenar elde edilir. Yukarıdaki bilgilere ek olarak önemli diğer bir nokta da bardakların bulaşık makinesinde nasıl yıkandığıdır. Yıkama bardaklara geçici parlaklık verecektir. Bu nedenle cam bardaklar sıcaklık değişimlerine ve güçlü kimyasal maddelere karşı dayanıklı olmalıdır. Bardağın alt kısmı düz olmalıdır ki su birikip tortu bırakmasın. Bardağın ağzı da geniş olmalıdır ki kolayca yıkanabilsin ve elle kurulanabilsin. Kırılan parçalarını yenileyebileceğiniz bardak takımları seçmeye özen gösterin. Şık yemekler için ikinci bir bardak takımınız bulunsun. Bunun için kristal bardak seçimi çok doğru olacaktır. Çünkü masanızı donatacağınız kristal bardaklarla, misafirleriniz kendilerini özel hissedeceklerdir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:56 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.