![]() |
Sivas mutfağı Sivasın bilinen tarihi Hititlere dayanır. Sivas ilinin topraklarının bulunduğu yerler, Anadoluda ilk siyasi birliği kuran Hitit İmparatorluğunun sınırları içinde kaldı. Hititler iç savaş ve iktidar kavgalarıyla yıkılınca, bu bölge Bƒbil, Asurlular, Sami kavimleri ve kısa bir müddet Sakaların eline geçti. Hititlerden sonra Frigyalılar ve Lidyalılar Sivasa hakim oldular. Lidya komutanlarından Gigesin Ege, Mezopotamya ve İran arasındaki ticaret için yaptırdığı 'Kral Yolu' Sivastan geçiyordu. Medler ve Persler bu bölgeyi ele geçirdiler. Makedonya Kralı İskender, Pers İmparatorluğunu yenerek ortadan kaldırınca, İran ve Anadolu, Makedonya Krallığı topraklarına katıldı. İskenderin ölümünden sonra bu bölge, merkezi Kayseride bulunan Kapadokya Krallığının eline geçti. Kuzeyde İran asıllı olup, Yunanlaşmış Pontus Krallığı ile yine İran asıllı olup Hıristiyanlaşmış Ermeni derebeylikleri bu bölgeyi ele geçirmek için zaman zaman saldırılarda bulundular. M.Ö. 1. asırda Roma İmparatorluğu, Kapadokya ve Pontus Krallığını ve diğer küçük derebeyliklerini alarak Anadoluyu Roma topraklarına kattı. Danişmendoğulları, Türkiye Selçukluları Devletine tabi olarak 1095-1174 yılları arasında bazen Kayseri bazen da Sivası başşehir yaparak saltanat sürdüler. Bundan sonra Sivas, Selçuklu Devletinin Konya ve Kayseriden sonra üçüncü şehri ve eyalet merkezi durumuna geldi. Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır. Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır. Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür. Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:02 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.