![]() |
Gaziantep Mutfağı Anadolunun kültür mozayiğinde Gaziantep, yemekleriyle ayrı bir yere sahiptir. Çok eski çağlardan itibaren ticaret yolarının üzerine olan Gaziantep aynı zamanda da Doğu ve Batı mutfaklarının kaynaştığı yer olmuştur. Kökeni Ermeni ve Arap mutfağına dayanır. Öyle ki zeytin diyarı olmasına rağmen mutfağında zeytin kültürüne ait izler oldukça siliktir. Buna rağmen yöresel sınırları aşmayan zeytinyağları salatalarda kullanılır. Köklü mutfağı diline de yansımış ve sadece Gaziantep'e özgü mutfak terimleri oluşmuştur. Örneğin Ala Nazik adlı yemeğin adı Arapçadır " Ala" güzel, "Nazik" ise yemek anlamına gelir. Antep mutfağında etin özel bir yeri vardır. Ancak yemekler her zaman için koyun ve kuzu eti ile hazırlanır. Dana ve tavuk etini bu mutfakta hemen hemen hiç görmeyiz. Örneğin tüm dünyada özgün lezettler olan lahmacun ve çiğ köftede baharat kullanılmaz. Çünkü baharatın etin lezzetini bozduğuna inanılır. Bu iki özgün lezette makinada çekilmiş kıyma kullanılmaz. Et ancak bıçak ile kıyılabilir. Kahvaltıda katmer adı verilen tatlı bol bol tüketilir. Fıstık ve kaymakla hazırlanan bu tatlı son derece besleyici olup tarlada çalışanlar için yüksek enerji kaynağıdır. Antep mutfağında pilavın ayrı bir yeri vardır. Özellikle her öğünde frik adı verilen bir çeşit bulgur ile hazırlanan pilavlar bol bol tüketilir. Bu pilavların yanında ise mutlaka köşker salatası yenir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:09 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.