![]() |
Renkli ramazan sofraları Modern bir iftar mönüsü Geleneksel içecekler Ev yapımı reçeller Ramazanda iftar sofraları, bütün aile fertlerini ve dostları bir araya getirir. Genelde masaya iftariyelik olarak, zeytin, beyaz peynir, kaşar peyniri, evde yapılmış ekmek, hurma, reçel çeşitleri, bal, kaymak, tereyağı, sucuk, pastırma, kuru meyve çeşitleri ile başlar. İftariyeliklerin yanında çay, ayran, şerbet veya limonata servis edilir. Bu ikramların devamında muhakkak çorba içilir. Çorbadan sonra mönü kimi evlerde soslu et yemeği, börekle devam eder. Kimi evlerdeyse, gün boş mideyle geçirildiği için sossuz et ve daha hafifçe bir mönü tercih sebebidir. Yemeğin sonu tatlı ve taze meyve, meyve salatası, hoşaf veya komposto ile sona erer. Ramazan yemekleri diğer yemeklerden çok daha farklı hazırlanmaktadır. Tüm aile dostlarının bir araya gelmeleri, uzun süre aç kalmanın doğurduğu psikoloji ile yemeklerin çeşitliliği ve miktar her zamankin mönülerden daha zengin olur. İftar mönüsü önemlidir Börekler, tatlılar, içli pilavlar, kızartmalar, şarküteri ürünleri, turşular, pideler vs. hepsi iftar sofralarınızda baş tacı olarak yerlerini alırlar. Ama uzun süre açlıktan çıkmış bir mideye bir anda yüklenilirse, sindirim sistemi ve kalp yorulur ve tansiyon birden yükselir. İşte bu sebepten dolayı iftar ve sahur yemeklerinde sindirimi kolay, hafif ama vücut metabolizmasını fazla yormayan ve yararlı olan besinler tercih edilmesinden fayda vardır. Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken kurallar: Uzun süre susuz kalındığından ilk iş susuzluğun giderilmesidir. Bol sulu gıdalar tüketilmelidir. İftar öncesi 2 bardak oda sıcaklığında su ve 1 porsiyon mevsim meyvası tüketildikten sonra ana mönüye kadar 15 dakika ara verilmelidir. Bu sürede beyinden mideye giden açlık uyarıları kontrol altına alınır. Ana mönü ağır yağlı yemekler, kızartmalar, kalorisi yüksek yiyeceklerden uzak hazırlanmalıdır. Az yağlı hafif sebze yemekleri, ızgara ya da fırında etler ve yoğurt, iftar yemeği için ideal besinlerdir. İftardan 2-3 saat sonra; 1 porsiyon mevsim meyvası, 1 bardak şekersiz bitki çayı (kuşburnu, adaçayı, ıhlamur), 1-2 porsiyon tahıl tüketilebilir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 08:03 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.