![]() |
Besin öğeleri ve etkileri BESİN ÖĞESİ[/b] EN ÇOK BULUNDUĞU BESİNLER[/b] BÜYÜMEYE ETKİSİ[/b] Protein[/b] Süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller Dokular, kemik ve derinin ana yapı malzemesidir. Büyüme ile doğrudan etkilidir. Karbonhidrat[/b] Tahıllar, meyve, süt ve süt ürünleri Vücut fonksiyonlarının devamı için enerji sağlamak, kasları çalıştırmak A vitamini[/b] Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin Büyüme, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, görme fonksiyonu, derinin sağlığı için gereklidir. D vitamini[/b] Güneş ışını, balık yağı, süt ürünleri Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar E vitamini[/b] Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer Hücre zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı öğelerden korur, oksijen kullanımını artırır C vitamini[/b] Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve diğer meyvalar, domates, yeşil biber... Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır Kalsiyum[/b] Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir. Kan pıhtılaşmasını sağlar. Fosfor[/b] Süt ve süt ürünleri, et, sakatat, kuru baklagiller Kemik ve diş yapısı için önemlidir Demir[/b] Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez Kansızlığı önler Sodyum[/b] Tuz, tuzlanmış besinler, peynir, süt,et Hücre çalışmalarında etkilidir Potasyum[/b] Sebze ve meyveler Hücre çalışmalarında etkilidir Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:40 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.