![]() |
Besin grubu tablosu Besin Grubu[/b] Günlük miktar (gram)[/b] 1-2 yaş [/b] 3-6 yaş[/b] 500[/b] 500[/b] Süt ve ürünleri[/b] kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli kalsiyumun en önemli kaynağıdır. Süt veya yoğurt, 25 gr. peynir 100 gr. süt yerine geçer. 60-70[/b] 90-100[/b] Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb[/b]. Protein, demir, çinko ve bazı B vitaminlerince zengindir. Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var. 1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya küçük parça et, balık eti, tavuk, 3-4 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek. 250[/b] 300[/b] Taze sebze ve meyvalar Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler[/b] A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir. 4-5 kaşık pişmiş yemek veya salata, büyüklüğüne göre 2-3 adet meyva. (Turunçgil, domates, şeftali, elma vb.) Tahıllar: Ekmek, bisküvi vb.[/b] 50[/b] 100[/b] Pirinç, bulgur, makarna, un [/b] 40[/b] 50[/b] Enerji kaynağıolarak tüketilir. Az miktarda protein ve bazı B vitaminleri içerir. En değerlisi bulgurdur. 1-2 dilim ekmek, 4-6 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:39 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.