![]() |
Hendek mutfağından tipik tatlar Genel özellikler Hendek, küçük bir bölümü Karadeniz Bölgesi, daha büyük bölümü Marmara Bölgesi sınırları içinde kalan, Sakaryaya bağlı bir ilçedir. Topraklarının büyük bölümünü Hendek Ovası oluşturur. Marmara ve Karadeniz bölgeleri arasında bir geçiş alanı niteliği taşıdığından çok yağış alır. Güneydeki Samanlı Dağları ile kuzeydeki Çam Dağı ormanlarla kaplıdır. Dağların arasındaki platoların dışında da çeşitli yüksekliklerde yaylalar vardır. İlçe topraklarının sularını, Karasu ile doğuda ilçenin doğal sınırını çizen Sakarya Irmağı ve onun kolu Mudurnu Çayı toplar. Bu akarsular ve kolları boyunca irili ufaklı, verimli tarım alanları uzanır. Ekonomi Hendekin verimli ve sulak topraklarında yetiştirilen başlıca ürünler mısır, buğday, şeker pancarı, fındık, patates, elma, soğan ve az miktarda tütündür. Ovalık kesimlerde sığır, yaylalarda ise koyun beslenir. Hendek mutfağı Coğrafi yapısı, yumuşak iklimi ile Gürcü, Çerkez, Abhaza ve Boşnaklardan oluşan nüfusu Hendek mutfağının belirlenmesinde en büyük rolü oynar. Ayrıca büyük şehirlere yakınlığı, ana ulaşım yolları üzerinde bir kavşak oluşturması da, çeşitli kültürlerden etkilenmesine yol açmıştır. Bu etkileşim, mutfağında da kendini gösterir. Bu nedenle tipik bir Hendek mutfağından bahsetmek çok zordur. Biz de derlediğimiz tariflerle, çeşitli yöre mutfaklarında da rastlanan yemeklere yer verdik. Amacımız, yörelerin tipik özelliklerinin, gizliden gizliye mutfaklarda nasıl bir çeşitliliğe yol açtığını gözler önüne sermekti. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:43 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.