![]() |
Bir pişirme yöntemi: Graten Gratenler, üzerine rendelenmiş peynir, beşamel sos ya da kremşanti konmuş yiyeceklerin fırında kahverengi ince bir kabuk bağlayana kadar pişirilmesiyle hazırlanırlar. Giderek sofralarda daha sık yer alan gratenler, mönülerinde fark yaratmak isteyenlerin vazgeçemedikleri tatları oluşturuyor. Fransızcada tencere dibini tutturmak veya kabuk bağlatmak anlamına gelen "gratin" sözcüğünden kaynaklanan adıyla gratenler, bir pişirme tekniği olarak mutfaklarda yer alır. Çoğu zaman üzerine bir tabaka halinde rendelenen peynir sayesinde, fırında üzeri kahverengi bir renk alana kadar pişirilmesi amaçlanır. Graten yöntemi balıklarda, etlerde, sebzelerde, hamur işlerinde ve hatta bazı tatlıların hazırlanmasında da uygulanır. Bu teknikte yemek, fırında pişirilirken veya ısıtılırken kurumaması ve lezzetine lezzet katılması için, koruyucu bir tabaka altında bırakılır. Bu koruyucu tabaka kimi zaman gravyer, parmezan veya kaşar peynirinden oluşurken, kimi zaman da beşamel sos veya kremşantiden meydana gelir. Graten hazırlanırken kullanılan malzemeler çiğ, ya da makarna ve balıkta olduğu gibi pişirilmiş de olabilir. Gratenlerin hazırlık süresi; yemeğin pişirilmesi, sadece ısıtılması veya üzerinin dore hale getirilmek istenmesine bağlı olarak değişir. Başarılı gratenler için Başarılı gratenler için uyulması gereken bazı kurallar vardır. Yemeğin sofraya sıcak servis yapılması için ısıya dayanıklı bir fırın kabı kullanılması ve içinde hazırlanacak yiyeceğin yapışmaması için kabın önceden yağlanması, bu kuralların en temel olanlarıdır. Graten sadece üzerinin kızarması için fırına konduysa, ana yiyecek daha önceden ısıtılmış ve çok sıcak olmalıdır. Graten önceden hazırlanmış ve sadece ısıtılmak için fırına konuyorsa, koruyucu bir ısıtıcı kullanmak şarttır. Bunun için en sağlıklı yol ise benmeri yöntemi uygulamaktır. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:42 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.