![]() |
Lezzetin sırrı aromada saklı ! Hem taze hem de kurutulmuş olarak yemeklerde yer alan aromalı otları, biz tariflerimizde taze olarak kullandık. Bu otları her zaman el altında bulundurmak için, toplanmasından saklanmasına kadar neler yapılması gerektiğini sizler için derledik. Toplanması Aromalı bitkiler sıcak ve kuru havada toplanmalı, çiğden nemlenmiş veya yağmurdan ıslanmış olmamalıdır. Çünkü ıslanan bitki kolay kurumaz, kurusa da çabuk küflenir ve aroması etkisini kaybeder. Toplamanın en uygun zamanı öğleden önce veya güneş battıktan sonradır. Aromalı bitki tarladan toplanacaksa, toprağa kimyasal gübre verilmemiş olmalıdır. Doğada yetişenlerin bahçede yetişenlerden daha güçlü aromaya sahip olduğunu unutmayın. Toplama esnasında bitkileri ezmemeye dikkat edin. Ezilen bitki diriliğini kaybeder. Kurutulması Taze olarak kullanılacak olanlar hariç, diğerleri toplandıktan hemen sonra havadar bir yerde, gölgede, küçük demetler halinde sap-larından asılarak kurutulur. Rutubetli ve yağışlı bölgeler aromatik otların kurutulması için elverişli değildir. Bu nedenle otları fırında, 20ø-30øyi geçmeyen ısılarda kurutabilirsiniz. Aromalı bitkilerin özsuyunu kaybetmemeleri için güneş görmemeleri gerekir. Kurutmanın amacı, bitkinin suyunu çektirmektir. Saklanması İyice kurutulduktan sonra nemi kalmamış olan bitki kullanıma hazırdır. Korumak için bir teneke kutu veya kavanoza konur. Muhafaza edilecek kutuda, önceden konan herhangi bir bitkinin veya baharatın kokusu olmamalıdır. Bitki tam kuruduktan sonra 1 ay boyunca karton kutular içinde bekletilirse, hidrojeninin yok olması sağlanabilir. Kullanıldığı yerler Aromalı bitkilerin tazesi veya kurusu belirli miktarlarda yemeklere ilave edilir, çiğ olarak salatalara katılır, ya da adaçayı, biberiye ve nane gibi çeşitler harmanlandıktan sonra, çay gibi demlenerek tüketilir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 07:15 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.