![]() |
Ünlü Mengen Mutfağı Bolunun bir ilçesi olan Mengen'in tarihi çok eskilere dayanır. İlçe Karadeniz bölgesi ile İç Anadolu'nun stepleri arasında bir geçiş noktasında bulunur ve bu iki bölgenin coğrafi ve kültürel özelliklerini taşır. Geniş ormanlık alanlara sahiptir. Mengen halkının temel geçim kaynağı ormancılık, tarım ile küçük ve büyük baş hayvancılıktır. Tarım ürünlerinden ilk sırayı buğday alır. Ayrıca yulaf, mısır, bakla, bezelye, nohut ve yonca yetiştirilir. Sebze olarak fasulye, kabak, ıspanak, şalgam, patates, lahana, domates ve biber üretimi yapılır. En fazla yetiştirilen meyvaların başında ise elma, armut, kiraz, kızılcık, dut ve ceviz gelir. Mengen'de labada, ebegümeci, kazayağı, mine çiçeği, sabun otu, sütleğen, deve tabanı, kamış, kuşburnu, kuşkonmaz, ısırgan bahar aylarında kendiliğinden yetişen otlardır ve mutfakta sık sık kullanılır. İlçede besin değeri yüksek olan mantar türleri kanlıca, cincile, içikızıl, mıhlıca, tellicedir. Bu mantarlar Mengen mutfağında her zaman yerini korur. Özgün yemekleri Mengenin özgün yemeklerinin başında mantar sote, kuzu eti ve çeşitli sebzelerle hazırlanan Mengen pilavı, mısır unu ile hazırlanan höşmerim, gene mısır unu ve süt kaymağı ile pişirilen ve daha sonra küçük parçalara ayrılarak servis edilen kedibatmaz, tavuklu Mengen kavurması, hamur toplarının haşlanıp sütle karıştırılmasıyla yapılan oğmaç çorbası; yöresel bir ot olan kaldırıkın, mısır unu, yumurta ve süt ile hazırlanan iç sarılmasıyla yapılan kaldırık dolması, cincile mantarından yapılan cincile böreği, hamurdan yapılan ve içi boş hazırlanan ve bir çeşit mantı olarak tanımlayacağımız halışka (çene çarpan) gelir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:00 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.