![]() |
Yemekte şarap lezzeti Dünyanın en eski içkisi olan şarap, aynı zamanda en şiirsel içkidir de. Üzümün bağda üretiminden şarap olup şişelenmesine kadar geçen süreç, her şarap için ayrı bir öyküdür. Doluca şaraplarında ise; her biri ayrı güzellikte olan öykülere rastlamak mümkündür. Türk mutfağında giderek daha çok tüketilen ve "yemeğe en iyi eşlik eden içecek" olarak da bilinen şarapla hazırladığımız tariflerin her biri için, biz de ayrı bir Doluca önerdik. Fermantasyon yoluyla üzüm suyundaki şekerin alkole dönüşmesi sonucu elde edilen şarabın, birçok çeşidi ve bu çeşitlerin de kendilerine özgü özellikleri vardır. Bu özellikler iklim, toprak, üzüm türü ve üretim yöntemlerindeki farklılıktan kaynaklanır. Şarabın kırmızı, beyaz ve pembe olmak üzere üç cinsi vardır. Ancak şarabın rengi ile üzümün rengi arasında hiçbir bağlantı yoktur. Renk tamamen üretim aşamasında, sap ve kabuklarından ayrılma esasına dayanır. Beyaz şarap yapılacak üzümler, sıkıldıktan sonra sap ve kabuklarından hemen ayrılırken; kırmızılar kabuklarıyla birlikte mayalandırılır. Şarabın eskidikçe değer kazandığı, bilinen bir gerçektir. Ancak bu kural tüm şaraplar için geçerli değildir. Alkol derecesi yüksek olan ve hasatın iyi olduğu yıllara ait şaraplar eskitilebilir. Şaraplar, hem fermantasyon hem de dinlenme süresince "kav" adı verilen mahzenlerde bekletilir. Bu mahzenlerin en büyük özelliği, ısılarının 12 derecede sabit olmasıdır. Antik Kırmızı:Ege Bölgesi "Çal Karası" üzümleri ile, Elazığ Bölgesinde yetişen "Boğazkere" üzümlerinden elde edilir, meşe fıçılarda yıllanır. Dolgun yapıya, gelişmiş bukeye ve damakta uzun süre kalan olağanüstü bir lezzete sahip, kırmızı sek şaraptır. . Sauvignon Blanc:Sauvignon Blanc, beyazların en vahşisi olarak bilinir. Sauvignon Blancın derin meyvamsı koku buketi içeni sarar ve çoğu zaman yemeğin tadının önüne geçer. Bu nedenle Sauvignon Blanc, tek başına zevkle içilen bir "long drink" olarak da tercih edilir. Antik Beyaz:"Emir" ve "Semillon" üzümlerinden elde edilir. Meşe fıçılarda eskimenin yarattığı o kuvvetli bukenin yanında, kadifemsi karakteri, dolgun yapısı, akıcı lezzetiyle üstün kaliteli, bir beyaz sek şaraptır. Moskado: Ege Bölgesinde yetişen "Mıskat" üzümlerinden elde edilen, bu üzümün canlı ve meyvamsı karakterini tüm zenginliği ile yansıtan, hafif tatlı, enfes bir şaraptır. Villa Doluca Beyaz:Marmara Bölgesinde yetişen "Semillon" ile Ege Bölgesinde yetişen "Sultaniye" üzümlerinden yapılan, çamı andıran zarif bukesi ile hafif ve meyvamsı karakterde sek şaraptır. Nevşah:Yurdumuzun ve dünyanın en iyi çeşitlerinden biri olan "Emir" üzümünden üretilmiş, mükemmel bir dengeye ve çarpıcı bir aromaya sahip, kolay içimli, sek bir şarap. Özel Kav Kırmızı: Marmara ve Ege Bölgesinde yetişen çok özel kalitedeki üzümlerden üretilmiş, meşe fıçılarda dikkatle eskitilmiş, nefis bir buke ve içime kavuşmuş, kırmızı sek şarap. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:17 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.