![]() |
Kayın mantarı İki yüzyılı aşkın bir zamandan beri üretimi yapılan ve anayurdu Fransa olan mantar, klorofil içermeyen, bu yüzden de yaşamı için gerekli besini üretemeyip dış kaynaklardan sağlayan bir bitkidir. Mantarların en önemli yararı yeryüzündeki yaşam çevriminde oynadıkları roldür, organik atıklarla beslenen mantarlar ölü bitki ve hayvan artıklarının çürüyerek toprağa karışmasını, böylece çevrimin sürekliliğini sağlar. Günümüzde pek çok ülkede mantar yetiştirilir, böylece hem zehirli mantar yeme tehlikesi ortadan kalkar; hem de daha bol ve yüksek verimli mantarlar elde edilir. Mantar üretiminin ilk aşamasında mantar miselyumu yetiştirilir. Yenmeye elverişli mantar türleri, otuz tanedir. Proteince zengin, değerli bir gıda maddesi olduğu için bazı mantar türleri özel olarak üretilir. Mantarların üretilmesinde sıcaklık ve nem önemli birer etkendir. Gölgede ve rutubetli toprakta yetişen mantarlar en iyi fiziksel çevre koşullarının denetim altında tutulabildiği özel mantar çiftliklerinde yetiştirilir. Mantar yastıkları mahzenlerde ya da başka binalarda, ışık girmeyen, ama çok iyi havalandırılmış ve doyasıya nemlendirilmiş yerlerde sürekli 15-16ø de tutularak geliştirilir. Bilinçli bir uygulamayla mantar yataklarndan her yıl 6-8 ay boyunca ürün elde edilir. Sağlıktaki rolü Mantarlar, proteince zengin bir besin kaynağıdır. Diyetetik açıdan pek çok vitamin ve oligoelement içerir. Bol miktarda madensel tuz içeren mantar, zihinsel yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Bileşiminde A, B ve D vitaminleri bulunur. Düşük kalorisiyle açlık duygusunu giderir bir bitkidir. Uzakdoğu kökenli kara mantar Çin mutfağında çok kullanılır. Pişirme Kokusunu ve çeşnisini kaybetmemesi için mantarları daima çok az suda, çabuk ve yüksek ateşte pişirin. Bol suda uzun süre kaynayan mantar sert ve lezzetsiz olur. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:46 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.