Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Kışlık: portakal, kırmızı lahana, hindiba, ceviz (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=490379)

Bluesky24 10-04-2010 12:07 PM

Kışlık: portakal, kırmızı lahana, hindiba, ceviz
 
Portakal





Turuncu ve yuvarlak biçimli iri meyvaların yenen etli bölümü genellikle sarı ya da turuncu, bazı çeşitlerinde ise koyu kırmızı olur. Bu kırmızı çeşitlere "kan portakalı" denir. Diğer turunçgil meyvaları gibi portakal da C vitamini açısından zengindir. Taze meyva olarak yenir ya da suyu içilir. Portakal dalında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Türkiyede portakal başlıca Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilir. Meyve olarak tüketildiği gibi, suyundan da yararlanılır. Tatlılarda kullanılmasının yanı sıra, yemeklere de girerek tatlı-ekşi dengesinin kurulmasında rol oynar.

Kırmızı lahana





Sonbaharda çıkıp bütün bir kış bizlerle olan sebzelerden olan kırmızı lahana, lahananın pek çok türünden birisidir. Çok zengin C vitamini ve kükürt kaynağı olup dünyanın bütün bölgelerinde yetiştirilir. Kırmızı lahana hem pişmiş, hem de çiğ olarak, yemeklerde ve salatalarda kullanılır. İçerdiği C vitamini sayesinde özellikle kış aylarında gribe karşı direnç sağlar. Ayrıca şeker hastalarına da özellikle önerilir. Yapraklarının diriliği, koyu kırmızı rengiyle son derece güzel göründüğünden, tabakların dekorasyonunda da kullanılan kırmızı lahananın şimdi tam mevsimi.

Hindiba





Hindiba iki yıllık veya çok yıllık otsu bir bitkidir. Ilıman iklimi ve yumuşak toprağı sever. Soğuğa karşı oldukça hassasdır. Hindibanın iyice gelişmiş olan bitki kökleri tıpta kullanılırken, yapraklarından salata yapılır. Kökünün içeriğindeki acı madde iştah açıcıdır. Genellikle salatalarda kullanılır.

Ceviz





Ilıman iklimde yetişen ceviz, besin maddelerince zengin toprakları sever. Türkiyede kış mevsiminin pek sert geçmediği her yörede yetiştirilir. Ancak en yüksek nitelikli ve bol ceviz üreten iller Kastamonu ve Zonguldaktır. Ceviz ağacından meyvası dışında mobilya yapımında faydalanılır. Yaprakları ve meyvasının yeşil dış kabuğu halı, kilim ve dokumaları boyamada kullanılır. Ceviz özellikle tatlı ve hamurişlerinin vazgeçilmez malzemesidir. Bunun yanı sıra salatalarda da kullanılır.

Kaynak: Yemektarifleri


WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:48 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.