![]() |
Zengin Malatya mutfağı Malatya'nın, mutfak kültürü bozulmayan değerleri arasındadır. Malatya'nın geleneksel mimarisinde mutfağın yanında mutlaka kiler bulunur. Mutfaktaki raflara 'kaplık' ya da 'terek' adı verilir. Zahire ve kışlık yiyecekler, turşular ve reçeller, kilerde saklanır. Sofra adabı.. Geleneksel olarak yemekler yere serilen sofra bezi üzerine konulan sinilerde yenir. Genellikle ilk kurulan sofrada büyükler, ikinci kurulan sofrada ise gelin ve kızlar yemek yer. Misafir için hazırlanan sofralar daha özenlidir ve hiçbir eksik bulunmaz. Sofraya saygı büyüktür, yemek sonrası sofradan şükrederek kalkılır ki, bu günümüze kadar bozulmadan gelen geleneklerden biridir. Bol çeşitli bir mutfak... Özel günlerde çok çeşitli yemekler yapılır ve bunların her biri bir olayı simgeler. Örneğin doğum yapmış kadını ziyarete gidildiğinde 'kuymak' adı verilen bir yemek ikram edilir. Malatya için ayrı bir yeri bulunan Hıdrellez de 'hızır kömbesi', 'sehen kesmesi' gibi yiyecekler yapılır ve en az yedi komşuya dağıtılır. Malatya mutfağının başlıca özelliklerinden biri bulgur ağırlıklı olmasıdır. Malatya mutfak kültüründe ekmek çeşitleri de önemli yer tutar. Tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, ekşili ekmek, tutmaç, sac yüzü gibi pek çok ekmek çeşidi vardır. Bir başka çeşidi bol yemek ise, ana malzemesi bulgur olan köftelerdir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 12:32 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.