![]() |
Bol çeşitli Balıkesir mutfağı Balıkesir, hem Marmara hem de Ege bölgesinin iklimsel özelliklerini bir arada barındıran bir ilimiz. Uygun iklim koşulları mahsüllerin verimini de artırmış. Meyva ve sebzenin bolluğu sayesinde yaratıcılıkta sınır tanımayan bir mutfağa sahip. Balıkesir yurdumuzun önemli tarım ve turizm alanlarından biridir. Muz ve çay gibi özel ortamlarda yetiştirilen ürünlerin dışında hemen hemen tüm sebze ve meyvalar topraklarında yetiştirilir. Zeytin ve zeytinyağı Zeytin ve zeytinyağı denildiğinde ülkemizin akla ilk gelen yöresi kuşkusuz Balıkesir dir. Türkiye nin zeytin üretiminin 1/3 lük bölümü bu şehirin geniş topraklarında yetişen zeytin ağaçlarından elde edilir. Marmara Denizi kıyılarından Ege Denizi nin bir kısmına cepheli bu şirin şehrin, doğal kaynaklarının bu denli zengin olmasının en büyük nedeni, her iki iklim kuşağından da etkileniyor olmasındandır. Coğrafik özellikleri Mutfak kültürünün bu denli gelişmiş olması ve yemeklerindeki çeşitliliğin nedeni hiç şüphe yok ki bu coğrafik özelliktir. İlin doğusunda ve kuzey kısmında tahıl üretimi çok yaygındır. Bunun için yemeklerin temelini de tahıl oluşturur. Tahıl dışında şeker pancarı, pamuk, tütün ve ayçiçeği üretimi yapılır. Ege kıyısında Edremit Körfezi boyunca tarımsal üretimin hemen hemen tümü zeytine dayalıdır. Bu yörede ayrıca mandalina, pamuk, şaraplık üzüm, incir ve baklagiller de yetiştirilir. Hayvancılık Hayvancılık da gelişmiştir. Koyun ve sığır yetiştirmenin yanı sıra tavukçuluk, arıcılık ve balıkçılık yapılır. Öyleki tavukçuluk özel teşvikler sayesinde ülkenin belli başlı tavukçuluk yapan firmaları il sınırları içinde yer alır. Balıkçılık özellikle kıyı kasabalarının büyük bir geçim kaynığıdır. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 01:43 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.