![]() |
Sıvı yağlar Günümüzde beslenme uzmanlarının önerisi, çeşitli sıvı yağları yemeklerinizde daha sık kullanmanız yönünde. Kızartmalardan tencere yemeklerine ve salatalara kadar hemen hemen tüm yiyeceklerinizde tüketmeniz önerilen sıvı yağlar çeşitlerine göre değişkenlik gösterir. Hangi yağı nerede ve nasıl kullanmanız gerektiği ile ilgili püf noktalarını sizler için araştırıp sayfalarımızda yer verdik. Mısır ve ayçiçek yağları Sıcağı seven ve kızartmalarda en iyi sonucu sağlayacak olan yağlar mısır özü ve ayçiçek yağlarıdır. Bu iki yağı özellikle fritözde yapacağınız kızartmalar için tercih etmelisiniz, çünkü bu yağların ısı eşiği yüksektir ve 200øC ye kadar dokuları bozulmadan ısıtılabilirler. Dolayısıyla derin kızartma için gerekli ısı olan 170-180øC de en iyi sonucu verirler. Kullandığınız yağı her kızartmadan sonra süzerseniz aynı yağı 10-12 kez kullanabilirsiniz. Tencerede veya fırında pişireceğiniz ve soğuk olarak tüketeceğiniz yiyecekler için zeytinyağı tercih edilmelidir. Ancak zeytinyağının rivyera türü ısıya dayanıklı olduğundan yemeklerde özellikle tercih edilmelidir. Zeytinyağı, soya ve susam yağları Soslarda harika tatlar oluşturmak için soya ve susam yağını kullanabilirsiniz. Ancak bu yağların yüksek ısıda pişirilmesi doğru değildir. Salataların lezzeti ise zeytinden elde edilen zeytinyağı ile daha çok ortaya çıkar. Sağlık mucizesi olarak tanımlanan zeytinyağını kahvaltılarda dahi tek başına sofralarınıza getirebilirsiniz. Sıvı yağın bir numaralı düşmanı ışıktır. Sıvı yağları saklamak için ışık geçirmeyen renkli şişeler ve dolap içleri tercih edilmelidir. Çeşitli otlarla zenginleştirilen zeytinyağlarının aromalarını kaybetmemeleri için çabuk tüketmeye gayret edin. Bunun için ilk koşul az miktarlarda satın almaktır. Sıvı yağların bir diğer düşmanı da havadır, çünkü yağın acılaşmasına sebep olur. Yağın hava almasını önlemek için her kullanımdan sonra şişenin ağzını sıkı sıkı kapatın. Yüksek ısı da bozulma nedenlerinden biridir. Bu nedenle yağlarınızı serin bir yerde saklamalısınız. Aromatik yağlar Çeşitli otlarla tatlandırılan sıvı yağlar, yemeklerde büyük lezzet farkları yaratmanızı sağlar. Ancak yemeklerinize farklı lezzet kazandırmak isterken dozu çok iyi ayarlamak gerekir. Bir damla fazlası yemeğin tat dengesini bozabilir. Salatalar için :Zeytinyağına katacağınız fesleğen, tarhunotu, kişniş ve mercanköşk her türlü salata için lezzet artıran bir karışım oluşturur. Fesleğen ve zeytinyağı karışımı ise domates salçasının vazgeçilmezidir. Tatlılarda da kullanılabilir: Aromatik otlarla hazırlanan yağları pastalarda ve kremalarda da kullanmak mümkündür. Limon kabuğu rendesi, tarçın ya da vanilya ile tatlandırdığınız yağları önceden hazırlayarak elinizin altında bulundurabilir, tatlılarınıza farklı lezzetler kazandırabilirsiniz. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 09:56 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.