![]() |
Vitamin deposu brokoli C ve A vitaminlerince zengin olan brokoli, karnabahara ikiz kardeşi kadar benzeyen ama ülkemizde son yıllarda yaygın olarak tüketiletilmeye başlamış bir bitkidir. Besleyici ve vitamin deposu olduğu için 'sonsuz gıda' diye de adlandırır. Anayurdu Akdeniz in doğusu ve Anadolu olan brokoli; eski Romalılar zamanında İtalya da da yetiştirilmiş. 18. yüzyılın başında İngiltere ye götürülen brokoli o zamandan bu yana tüm dünya mutfaklarında yaygın olarak kullanılan sebzelerden biri olmuştur. Yetiştirilmesi Brokoli daha ziyade soğuk kışlar geçiren yöreleri sevmekle birlikte, her türlü iklime adapte olabilme özelliğine sahiptir. Brokoli tohumdan üretilir. Tohumlar ya doğrudan tarlaya ekilir ya da yastıklarda yetiştirilen fideler sonradan tarlaya taşınır. 19. yüzyılda mutfakların arka bahçelerinde dahi brokoli yetiştirilmiştir. Her zaman tohumlanabilen, bol su isteyen brokoli, çeşidine ve yetiştiği iklime bağlı olarak her tohumlamada 9-12 hafta arasında bitki verir. 4-6 hafta içinde olgunlaşan brokolinin hasadı yapıldıktan sonra bekletilmeden tüketilmesinde yarar vardır. Kalebrez türü, en iyi tanınan çeşididir. Sağlıktaki yeri Brokoli en yararlı sebzelerden biri olup, bol miktarda anti-stres minarali olan magnezyum içerir. Ayrıca yapısında hava kirliliğine ve zararlı ozon ışınlarına karşı koruyucu olarak bilinen C vitamini ve karotin bulunur. Brokolinin tansiyon ayarlayıcı özelliği de vardır. İçerdiği bioaktiv maddeler bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanser oluşumunu önlerler. Akrabası karnabahar gibi çok besleyicidir. Ayrıca bol miktarda su ve nitrojen içerir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 02:23 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.