Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Kahvenin Tarihçesi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=490264)

Bluesky24 10-04-2010 11:53 AM

Kahvenin Tarihçesi
 
Kahvenin Tarihçesi

Kahveyle, tanışmamız ve kullanmaya başlamamız 500 yıl öncesine dayanır. M.Ö. 900 yıllarında Araplar tarafından tanınan kahveye 'kuvvet' anlamına gelen 'Kaveh' denirdi.

Daha sonra Türkler aracılığıyla batıya geçen kahve, diğer dillere de bu etkiyle yerleşti. Örneğin; İngilizcede 'coffee' Almancada 'Kaffee', Fransızcada 'Cafe' olarak anılmaya başlandı ve tüketimi de hızla yayıldı. Üstelik alkol tüketimini yasaklayan İslam ülkelerinde en çok tüketilen zindelik kaynağı oldu.

Seyyah ve tüccarlar sayesinde Avrupaya yayılan kahve asıl ününü, 1683da Osmanlıların Viyana Kuşatmasından sonra elde etti. Ve ardından kahvehane kültürü gelişti. İstanbulda da ilk kahvehane 1554 yılında açıldı.

Kahve Yetiştiren Ülkeler

Kahve üretimi 18. yüzyılın ilk yıllarında Arabistanda başladı. Ardından iklimi kahve üretimine uygun ülkelerde üretildi. Anayurdu Etiyopya, Sudan ve Afrikanın ekvator bölgeleri olan kahvenin, bugün en büyük üreticisi olan ülkeler Güney ve Orta Amerika, Arika, Asyadadır. Üretimdeki payı en yüksek olan ülke ise Brezilyadır.

Kahvenin Yetiştirilmesi

Kahve boyu 7-8 m.yi bulan kahve ağacından elde edilir. Bu ağaçlar hasadı kolaylaştırmak amacıyla funda boyunda budanır. Ağacın yaprakları koyu yeşil, üstleri deri görünümündedir. Çiçekleri beyaz renklidir, sapına yakın çıkarlar ve birkaç saat sonra solar. Kahve meyvasının olgunlaşması 8-10 ay sürer. Olgunlaşma sürecinde rengi değişir ve en son koyu kırmızı bir renk aldığında hasat edilir. Meyvanın içinde iki çekirdek vardır. İşte bu çekirdekler işlenerek mutfaklarda kullanılan kahve haline getirilir.

Kahve ağacı dikildikten ancak 3-4 yıl sonra ilk meyvalarını verir. 30-40 yıl boyunca meyva vermeyi sürdürür. 100 kg. meyvadan 15 kg. çekirdek kahve elde edilir.

20 kadar türü bulunan kahvenin günümüzde en yaygın kullanılan iki türü Arabica ve Robustadır. Zengin ve hoş bir kokuya sahip olan Arabica, dünya üretiminin %70-75ini oluşturur. Daha alçaktaki arazilerde yetişebilen, dirençli Robusta çekirdekleri ise daha düşük kalitelidir.

Üretim Yöntemlerine Göre Kahve Çeşitleri

Filtre Kahve: Ayrılan ham çekirdekler, karıştırma ve kavurma işlemlerinden geçer. Kavurma işlemi sadece birkaç dakika sürer. Kontrollü bir şekilde kavurulur ve kalite seviyesinin korunması için hemen soğutulur. Daha sonra kahve, hava almayan konteynerlerde depolanır ve oradan iki bölüme ayrılır. Çekirdeklerin küçük bir bölümü bu işlemlerden sonra bütün halde satış için paketlenir, geri kalan kısmı ise öğütülür.

Hazır Kahve: Kavrulmuş çekirdeğin geçirdiği en önemli aşama kurutma işlemidir. Kavrulma ve öğütme işlemlerinden sonra kahve basınçlı bir bölüm içinde sıcak sudan süzülür ve buharlaştırılır. Daha sonra kurutmaya uygun kıvamda kahve sıvısı elde edilir. Daha sonra çeşitli yöntemlerle kalan su, kahveden ayrılır, bu yöntemler hazır kahvenin türlerini de belirler.

Türk Kahvesi: Filtre kahveye uygulanan işlemin aynısıdır. Karıştırma ve kavurma Türk damak tadına uygun biçimde gerçekleşir ve daha ince öğütülür.

Kaynak: Yemektarifleri


WEZ Format +3. Şuan Saat: 11:41 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.