![]() |
Küçük dev: Yumurta Eski devirlerde iyi şansın sembolü olarak kabul edilen yumurta, günümüzde yeniden doğuşun simgesi olarak tanımlanır. Ve baharın müjdecisidir. Kendi küçük, marifeti büyük olan yumurtanın en büyük özelliği değişik pişirme tekniklerine uygun olması ve kısa sürede hazırlanmasıdır. Gelin yumurta ile yapabileceklerinizi, bu ayki özel dosyamızda yer alan evrensel tariflerle keşfedin. Yumurta, beslenme açısından büyük önem taşıyan bir besindir. Etten sonra gelen en büyük hayvansal protein kaynağıdır. Bileşiminde %12-14 oranında protein, %11-14 oranında ise yağ bulunur. Yumurtanın 3/4ü sudur. Yumurta sarısı kalsiyum, fosfor, demir ve yağ içerir. Yumurta akı, bilinenin tersine sarısı kadar besleyicidir. Kolesterolden yana şikayeti olanların yumurtanın sadece beyazını tüketmeleri önerilir. Tavuğun beslenme şekline göre vitamin değeri değişiklik gösterse de, yumurta genellikle A, B1, B2 ve D vitaminleri açısından zengin bir üründür. Yumurta pasta ve börek yapımında, ayrıca kahvaltı sofralarında sık sık tüketilir. Aynı zamanda da birçok sosun ana malzemesini oluşturur. Satın alınması / Saklanması Yumurta satın alırken ilk olarak kabuğunun kirli olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü kirli yumurtalar hem daha çabuk bozulur, hem de sağlık açısından önemli hastalık riskleri taşır. 1996 yılından bu yana, birçok gıdada olduğu gibi, yumurtada da boyut ve ağırlığa göre standarda gidilmiştir. 53 gr.a kadar olan yumurtalar küçük; 63 gr.a kadar olan yumurtalar orta; 63- 73 gr. arası olan yumurtalar büyük; 73 gr. ve üstü olanları ise ekstra büyük olarak kabul edilir. Aynı fiyatla satılanlardan ise ekonomik açıdan daha büyük olanları seçilmelidir. Yumurta, buzdolabının özel bölümüne temiz olarak ve sivri kısmı alta gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Bu şekilde buzdolabına konan yumurtalar 10-15 gün saklanabilir. Tazeliğinin anlaşılması Taze yumurtanın sarısı, akı tarafından küre şeklinde sarmalanmıştır. Taze yumurtanın sarısı kabarık, bayat olanın ise düzdür, Yumurta akı akıcı bir kıvam almıştır. Sıcak ve kuru havada bekletilen yumurtanın bileşimindeki su kısa sürede buharlaşır. Yumurtanın kabuğundan giren hava, kabuk ile ak arasındaki boşluğu doldurarak, boşluğun büyümesine ve yumurtanın bayatlamasına neden olur. Bayat yumurta sallandığında çalkantı sesi verir. Bayat yumurta kırıldığı zaman sarısı hemen dağılır ve akıyla karışır. Taze yumurtanın kabuğu pürtüklüdür. Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı ortada gözükür; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğru bir kayma görülür. Taze yumurta suya atıldığında dibe çöker, bayatladıkça yukarı doğru çıkar. Çiğ kullanılacak yumurta, satın alındıktan sonra en fazla 5 gün içinde tüketilmelidir. Daha eskileri ise 70ø de kaynatılmalı veya pişirilmelidir. Kaynak: Yemektarifleri |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:28 PM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.