Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri

Hayatimdegisti.com kişisel gelişim ritmotrans telkinli Cd'leri (http://www.hayatimdegisti.com/forum/index.php)
-   Kadınlarla ilgili haberler (http://www.hayatimdegisti.com/forum/forumdisplay.php?f=582)
-   -   Şarap Servisi (http://www.hayatimdegisti.com/forum/showthread.php?t=490168)

Bluesky24 10-04-2010 11:44 AM

Şarap Servisi
 
Bardak seçimi

Hiçbir şarap düşkünü renkli cemdan yapılmış bardaktan içmez. İyi bir şarap bardağı, şeffaf, sade camdan oluşmalı ve lale şeklinde olmalı. Ve her nedense şarap ince camlı bardaklarda daha lezzetlidir. Bardağın boyutu da önemli, çünkü şarabın aroması üzerinde birikmelidir.

Mükemmelliyetçiyseniz çeşitli şarap tipleri için tasarlanan bardaklardan alabilirsiniz- Chardonnay bardağı, Bordeaux bardağı gibi. İster inanın, ister inanmayın, şarabın tadı bardağa göre değişecektir. Büyük bir bardak kolleksiyonuna gerek yok. Şampanya ve köpüklü şaraplar için uzun, üstü dar, lale biçimli bardak bulundurun. Kabarcıklar dar yüzeyden kolay kaçmaz.

Ayrıca büyükçe, lale biçimli, ince bardaklar ( bilinen kırmızı şarap bardağı tipinde) her çeşit şarap için kullanılabilir.

Büyük bardak, çok içeceğiniz anlamına gelmez. Bardak nasıl olursa olsun, ancak 2/3si doldurulmalı. Büyük bardak-2/3 kuralı, sherry ve porto şarabı için de geçerli, ama daha küçük bardak kullanmanızı tavsiye ederiz.

Farklı şaraplar arka arkaya içildiğinde, bardakları değiştirmeyin. Yeni şarabı bardağa döküp çalkalayıp için ve yeni şarabı servis edin. Bardakları ancak çok resmi yemeklerde ya da çok koyu kırmızıdan beyaza geçişte değiştirin.

Bulaşık veya karton kokan bardaklar, şarabın tadını bozar. Şarapları her zaman temiz, sabunsuz suyla durulayın ve temiz havlu ile kurutun. Bardak dolabınızı asla cila ya da diğer temizleme malzemeleriyle silmeyin. Bardakları dikey şekilde saklayın.

Isı

Şarabın derecesini ölçmeye gerek yok. Ama şarap keyfinizi fazlasıyla sıcak veya soğuk bir şarapla bozabilirsiniz.

Beyaz ve pembe şaraplar, soğuk olarak daha lezzetlidir. Daha taze olurlar. Dolgun, alkol oranı yüksek beyazlar hafif ılık içilmeli: pahalı Chardonnay, kaliteli Burgundy, Avustralyalı Semillon gibi şaraplar sunulmadan 10 dakika önce buzdolabından çıkartılmalı.

Daha hafif ,ucuz ve tein düzeyi düşük kırmızılar, yazın bir parti veya piknikte de soğuk içilebilir. Beaujolais veya Beaujolais-Villagesi, hafif Loire şaraplarını, Bardolino gibi Kuzey İtalyan kırmızıları ve ucuz Valpollicellayi soğuk olarak deneyebilirsiniz. Daha ağır, tein oranı yüksek kırmızılar için bu mümkün değil. Tein, soğuk çaya acı bir tat verir, şaraptaki tein de öyledir.

Oda ısısı bu zengin kırmızılar için en uygunudur. Acil durumlarda ne yapılmalı? Soğutma sıvısıyla çalışan şarap soğutucuları, 10 dakikida istenilen serinliği getirir. Buz kovası da ayrı bir seçenektir. Kovaya buzla beraber su da ekleyin, buzlu su daha iyi soğutur. Şişeyi kısa süre için buzlukta tutabilirsiniz, ama şişeyi unutmayın- patlamış şişenin parçalarını toplamak pek eğlenceli değil.

Birbirinden farklı şarapların servis sırası yemeğe göre değişir. Kırmızı şarap, başlangıç için, beyaz şarap ana yemekte sunulabilir. Ancak tatlının yanında kırmızılar ve sek beyaz şaraplar sert ve tatsız olur. Deneyin ve görün. Tatlı şarap, puding veya tatlı ile birlikte sunulabilir. Eğer peynir de servis edecekseniz, Fransız usulü puding- öncesi -peynir tabağını kırmızı şarapla ikram edin. Ya da İngiliz usulü Peynir-öncesi-pudingi porto şarabıyla sunun.

Ne zaman açılır?

Eski şarap geleneğine göre, kırmızı şaraplar içilmeden bir saat önce açılmalı. Böylece şişe kokusu olarak adlandırılan sulfit karışımı gider, şişeye hava girer ve şarap yumuşar.

Karaf / Şarap sürahisi

Şarap sürahisi, tortulardan kurtulmak için tercih edilebilir. Tortu, şarapla karıştırıldığında bulutlu görünüm verir. Ancak günümüzdeki çoğu şarap tortu oluşturmaz. Modern şaraplar, tazeyken içilir, tortunun oluşması için ise zamana gerek var.

İstisnalar var: Pahalı ve olgun Porto, Bordeaux, Rhone, Barolo, Cabernet Sauvignon gibi çeşitler, tortu bırakmaya yatkın. Tortu, doğal tuz, tein ve boyadan oluşur. Taze, pahalı kırmızı şarapta da tortu kalite işaretidir (şişeyi iade etmeyin). Tortulu şarap, daha az işlenmiştir. Bu şarap tiplerini karafa aktarabilirsiniz.

Kaynak: Yemektarifleri


WEZ Format +3. Şuan Saat: 05:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.