Bluesky24 | 10-04-2010 02:59 AM | Astım ve Psikoloji
Astım ve PsikolojiAstım kesinlikle ruhsal bir hastalık olmamakla birlikte astım ile ruhsal durum arasında iki yönlü bir ilişki vardır. Birincisi ruhsal bozuklukların, özellikle üzüntü, korku gibi durumların astımlı hastalarda belirtileri artırdığı iyi bilinmektedir. İkincisi ise astım tanısı alan hastalarda görülen endişe ve korkudur. Şurasını hemen ifade edelim ki astım kesinlikle korkuya veya paniğe kapılmayı gerektirecek bir hastalık değildir. Çünkü bugünkü bilgilerimiz ve tedavi imkanları ile astımı tamamen veya önemli ölçüde ortadan kaldırmamız mümkündür. Bunun böyle bilinmesi hem hastanın rahatlamasını sağlamakta hem de iyileşeceğini bilerek tedaviye uyumunu artırmaktadır. Çünkü diğer bir çok hastalığa göre astım tedavisi uzundur ve sabır gerektirir. Astımlı hastalarda görülen önemli ruhsal sorunlardan biri de hastalığı inkar etme veya hastalıktan utanıp saklamasıdır. Özellikle ülkemizde astımın iyileşmez bir hastalık gibi görülmesinden dolayı hastalar ve aileleri hastalığı yakın çevrelerinden saklama eğilimindedirler. Gençler ve çocuklar arasında daha sık rastlanan bu durum bazen ilaçların zamanında alınmasını önlemektedir. Bugün hem dünyada hem de ülkemizde çok sayıda ünlü kişide astım olduğunu biliyoruz. dünyaca ünlü bir çok sporcu karşılaşmalardan önce astım ilaçlarını alarak sahaya çıkmakta ve maç sırasında da gerektiğinde ilaçlarını kullanmaktan çekinmemektedir. |