![]() |
Beyin ile Diyalog Beyin ile DiyalogÖrneğin, acı ve tatlılar gustdusin denilen bir proteini aktive ederler. Bu protein ışığın görüntü haline gelmesini sağlayan, proteinlerin G ailesinden transdusinin akrabasıdır. Gustdusin denilen bu protein tat alma tomurcuğu içinde birtakım elektrokimyasal işlemleri başlatır. Bu işlemler hem çevre ile hem de beyin ile diyalog başlatır, böylece size 'heey ben tatlıyım' veya ' heey ben ekşiyim' mesajı gelir. Hiç bir şeyin tadını almadığınızı düşünün. Hayat herhalde çok anlamsız hale gelirdi. Bazı beyin tümörleri, kafa travmaları, kimyasal maddelere maruz kalma veya ışın tedavisi görmek, kişilerde tat alma duyusunu yok edebilir. Dilimize, ağız boşluğu ve damağımıza yayılmış 10 bin tat alma tomurcuğu her an çalışmakta ve bize hayatı tatlı hale getirmektedir. Böceklerin tat alma duyuları bizden daha fazla gelişmiştir. Ayaklarında ve antenlerinde bile tat alma hücreleri vardır. Balıkların da yüzgeçlerinde tat alma hücreleri vardır. Aslında bizlerin de parmak uçlarında tat alma hücreleri olduğunu düşünüyorum yoksa sevdiklerimizin tadını dokunarak nasıl alabilirdik? |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 06:11 PM. |