![]() |
Sıcak ve Soğuğun Etkisi Var Sıcak ve Soğuğun Etkisi VarTat almada sıcak ve soğuğun da etkisi vardır. Bu nedenle genelde yemekler ısıtılarak yenilir. Tat alma konusu günümüzde giderek gelişmekte, konuyla ilgili dergiler, tadım kursları ve derneklerin sayısı artmaktadır. Aslında tat alma duyumuz, diğer duyular arasında üvey evlat gibidir. En zayıf ve hayatımızı en az ilgilendiren duyumuz gibi durmaktadır. Oysa hayvanlarda ve insanlığın ilk dönemlerinde yenilen yiyeceklerden zehirlenmemek için bu duyu çok daha ön plandaydı. Kadınlarda kendilerini ve çocuklarını zehirli maddelerden koruyabilmek için, tat alma duyusu erkeklere göre daha çok gelişmiştir. Araştırmalar bunu göstermektedir. Bu doğanın kadınlara verdiği bir başka üstünlük olarak kabul edilmelidir. Tatlı tadını alan alıcı hücreler, şekerde bulunan hidroksil (OH) gruplarından etkilenirler, ekşi alıcıları asitlerden (H) etkilenirler, tuzluyu alanlarsa Na gibi metal ionlarından etkilenirler. Alkaloidler ise acı alıcı hücreleri uyarırlar. Alkaloidler nitrojen içerirler ve ciddi fizyolojik etkileri vardır. Bazı alkaloidlere örnek verecek olursak, başta nikotini saymak gerekir. Sonra da kinin, morfin, sitriknin ve rezerpin gelir. Zehirlerin çoğu alkaloiddir. Alkaloidleri yani acı tatları alan bölgenin dil kökünde olması bu zehirli maddelerin bu bölgeye değdiğinde kusma refleksini uyararak kişiyi zehirlenmekten koruma amacı yatmaktadır. Dil sadece 4 saf tadı tanıdığından lezzetleri ayırt etmede koku duyusunun yardımına ihtiyacı vardır. Zaten tatların % 0-90'ı kokular aracılığıyla tanınır. İşte bu yüzden nezle olup da burnumuz tıkandığında maalesef tatları alamamaya başlarız. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 03:45 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.