![]() |
Proteinler ProteinlerProteinler başlıca et, süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı gıdalardan elde edilir. Bunun yanında kurubaklagiller (fasulye, bakla, nohut vb) buğday, patates, pirinç gibi bazı besinlerde de protein vardır. Ancak, bitkisel proteinler hayvansal proteinler kadar yararlı değildir. Proteinler, büyüme ve gelişmemizin sağlanması, dokularımızın onarımı ve vücudumuzunsavunması için çok önem taşır. Proteinler vücutta değişik görevler için kullanıldıktan sonra yıkılır. Yıkılma sonucunda üre ve kreatinin gibi bazı maddeler açığa çıkar. Bu maddeler vücut için zararlıdır ve sağlıklı kişilerde böbreklek tarafından idrarla dışarı atılır. Böbrek yetersizliği varsa söz konusu maddeler dışarı atılamaz ve kanda birikir; buna bağlı olarak da bazı hastalık belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtilerin hepsine birden, kısaca üremi denir. Yağların ve karbonhidratların yakılması ile sayılan zararlı maddeler meydana gelmez. Sağlıklı bir erişkinin bir günde alması gereken protein miktarı yaklaşık olarak kg başına 1 gr (örneğin, 70 kiloluk bir şahıs için 70 gram) kadardır. Değişik türdeki etlerde ortalama % 20 oranında protein vardır. Yani, kişinin 20 gr protein alması için, yağsız ve kemiksiz 100 gr et –yemesi gerekecektir. Hemodiyalize giren bir hasta iseniz: Diyaliz sırasında vücudunuzda protein yapımında yer alan bazı özel maddeleri kaybedebilirsiniz. O nedenle, almanız gereken protein miktarı sağlıklı insanlara göre birad daha fazladır (kilogram başına yaklaşık 1.5 gram). Bu proteinlerin hayvansal kaynaklı olmasına dikkat ediniz. Ne miktarda hayvansal kaynaklı besin almanız gerektiğini diyet uzmanınız size tarif edecekti. |
WEZ Format +3. Şuan Saat: 10:50 AM. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.